Στη σύγχρονη καλλιέργεια δεν έχουν θέση οι εμπειρικές λιπάνσεις

Ανταποδοτικές οι αναλύσεις εδάφους, φύλλων και νερού για τον παραγωγό * Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Τμήμα ΓΕΑΛ στη Λάρισα * Προνομιακές οι τιμές για τους αγρότες

Δημοσίευση: 18 Απρ 2023 13:30

Τη συμβουλευτική υποστήριξη που προσφέρει το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων (ΤΜ. ΓΕΑΛ, πρώην ΠΕΓΕΑΛ) στους αγρότες για την ορθή θρέψη - λίπανση των καλλιεργειών, με απώτερο στόχο τη μέγιστη παραγωγή με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος και μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, καθώς στη σύγχρονη καλλιέργεια δεν έχουν θέση οι εμπειρικές λιπάνσεις, υπενθυμίζουν οι εργαζόμενοί του. Ταυτόχρονα εξηγούν, μιλώντας στην «E», την ανταποδοτικότητα που έχουν στον παραγωγό οι αναλύσεις εδάφους, φύλλων και νερού, καλώντας τους να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό του διαπιστευμένου και υψηλού επιπέδου εργαστηρίου και την εμπειρία του προσωπικού, που διακρίνεται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση.


Το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων (ΤΜ. ΓΕΑΛ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας εδρεύει στη Λάρισα (Ιωαννίνων & Αυλώνος, Αγ. Θωμάς), είναι οργανική μονάδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τελεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αποτελεί ένα περιφερειακό εργαστήριο που εξυπηρετεί τους Νομούς δικαιοδοσίας του, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, αλλά συχνά εξυπηρετεί και παραγωγούς από άλλες περιοχές, όπως Πιερία, Άρτα, Πρέβεζα, Γρεβενά κ.λπ. Έχει 25ετή εμπειρία σε αναλύσεις δειγμάτων εδάφους, φυτικών ιστών και νερών άρδευσης, στη βάση των οποίων συμβουλεύει τους αγρότες - παραγωγούς για την αντιμετώπιση προβλημάτων θρέψης - λίπανσης των καλλιεργειών τους και για τα ζητήματα των αρδεύσεων. Σε ετήσια βάση στο εργαστήριο διενεργούνται πάνω από 17.000 αναλύσεις σε 2.000 δείγματα (εδαφών, φυτικών ιστών και νερών άρδευσης). Ειδικότερα, καλύπτει τις ανάγκες των γεωργών - παραγωγών σε αναλύσεις δειγμάτων εδάφους, φυτικών ιστών (φυλλοδιαγνωστική), αρδευτικών νερών. Το εργαστήριο, από το 2007 έως σήμερα, δέχεται ελέγχους και αξιολογείται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και συνεργάζεται με το Γενικό Χημείο του Κράτους και σε διεθνές επίπεδο, με το Πανεπιστήμιο Wageningen. Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου είναι επαρκής, κατάλληλος και διακριβώνεται ετησίως με στόχο τη μέγιστη ακρίβεια των μετρήσεων.
Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ
Όπως σημειώνει η υπεύθυνη Ποιότητας κα Τζιώρτζιου Αθανασία, «το εργαστήριο συμμετέχει σε διεργαστηριακά σχήματα δοκιμών ικανότητας με το Γενικό Χημείο του Κράτους σε δείγματα νερών άρδευσης και με το Πανεπιστήμιο Wageningen σε δείγματα φυτικών ιστών και εδάφους, επιτυγχάνοντας πολύ καλές επιδόσεις που κατατάσσουν το εργαστήριο, σε διεθνές επίπεδο, σε άριστη θέση. Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι διπλός, αφενός η διασφάλιση της αξιοπιστίας, της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων με τεκμηριωμένη επάρκεια και αμεροληψία και αφετέρου η συμβουλευτική υποστήριξη στους αγρότες για την ορθή θρέψη - λίπανση των καλλιεργειών.
Οι αναλύσεις εδάφους είναι απαραίτητες πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας (για να πάρουμε βασικές πληροφορίες για την καταλληλότητα του εδάφους -επιλογή υποκειμένου-, καθώς και τη γονιμότητά του) και κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, ανά τρία - τέσσερα χρόνια (για την παρακολούθηση της καλλιέργειας). Οι αναλύσεις φυτικών ιστών γίνονται κάθε χρόνο και αποσκοπούν στην αποτύπωση της παρούσας εικόνας και στην παρακολούθηση της καλλιέργειας μέχρι την παραγωγή. Η ανάλυση του νερού άρδευσης είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αύξησης αλατότητας στο έδαφος, λόγω συχνής χρήσης νερού με αυξημένη συγκέντρωση αλάτων (κυρίως νατρίου). Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις το νερό άρδευσης είναι πλούσιο σε ιόντα Μαγνησίου, Καλίου και Ασβεστίου. Εάν το γνωρίζουμε, θα διαφοροποιήσουμε την ποσότητα των λιπασμάτων κατά την υδρολίπανση, γεγονός που αποδίδει οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.
Σύμφωνα με τον ειδικό στις λιπάνσεις, δρ. Λουκά Πιστόλη, «υπάρχει μια τάση υποβάθμισης της ανάγκης για εδαφοανάλυση, την οποία θεωρούμε υπερβολική. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τη μηχανική σύσταση -για να πάρουμε μόνο μία παράμετρο της εδαφοανάλυσης- δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει τι διαχειρίζεται, ώστε να βρει το πώς, λ.χ. τις δόσεις και τον αριθμό των επεμβάσεων, τόσο στην άρδευση όσο και στη λίπανση κ.ο.κ. Η εδαφοανάλυση δίνει στοιχεία της μακράς πορείας της καλλιέργειας (λ.χ. δένδρα, αμπέλι), ενώ η φυλλοδιαγνωστική δίνει την παρούσα εικόνα, τη σχέση του φυτού με το έδαφος, την καταλληλότητα της εφαρμοζόμενης αγροτεχνικής, αλλά και την επίδραση του καιρού στην καλλιέργεια».
ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος, Νικόλαο Κουτσονάκο, «η πολύχρονη διατριβή μας στο πεδίο και στο εργαστήριο, η οποία δεν στερείται αυθεντικότητας, έχει συμβάλει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε μια σειρά καλλιεργειών. Για παράδειγμα, έχουν προκύψει εκτιμήσεις σχετικές με τα όρια επάρκειας των θρεπτικών της φυλλοδιαγνωστικής στην καρυδιά (Καλίου, Ψευδαργύρου, Μαγγανίου και Βορίου), διαφορετικές από τις συνήθεις και το πράγμα δεν τελειώνει εδώ. Όσον αφορά το κόστος των αναλύσεων, συνεχίζει ο κ. Κουτσονάκος, δεν είναι απαγορευτικό. Οι τιμές είναι προνομιακές, ειδικά για τους αγρότες. Ο τρόπος δειγματοληψίας γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τους γεωπόνους του Τμήματος».
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass