«Αθλια και εξευτελιστική η πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»

ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΠΡΥΤΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2018 22:44

Καταιγιστικές εξελίξεις δρομολόγησε η ανακοίνωση της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που τέθηκε χθες το πρωί σε δημόσια διαβούλευση.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας το υποδέχτηκε με δυσαρέσκεια και απογοήτευση, αφού επί της ουσίας οι προτάσεις του τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, δεν είχαν καμία θέση στην επίσημη πρόταση του Υπουργείου.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε δηλώσεις του στην «Ε» εμφανώς απογοητευμένος από τις εξελίξεις, έκανε λόγο για ένα άθλιο και εξευτελιστικό κείμενο. «Δεν θα μπορούσε να υπάρχει χειρότερο. Είναι ένα κείμενο που εξαφανίζει και απαξιώνει ό,τι προτείναμε και υιοθετεί το αρχικό σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μοιάζει να είναι προϊόν υπόγειων διαδρομών που στην πράξη καταργεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας και δημιουργεί ένα παράρτημα Τεχνικής Εκπαίδευσης. Αυτό είναι το πόρισμα του υπουργού και όχι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρυτανικό συμβούλιο και οι κοσμήτορες των σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου, συνεδρίασαν και κατέληξαν σε ένα κείμενο, που αργά χθες το απόγευμα παρέδωσαν στον δήμαρχο και φυσικά παραλήπτης του είναι και το Υπουργείο Παιδείας.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το θεσμικό μέρος της πρότασης, είναι αντισυνταγματικό και προσβλητικό για τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικό Προσωπικό», ότι «η πρόταση του Υπουργείου καταργεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μειώνει τα λειτουργούντα Τμήματα στη Λάρισα από εννέα (9) σε επτά (7), και συνεπώς τον αντίστοιχο αριθμό του φοιτητικού πληθυσμού κατά 40% ενώ αντίθετα στον Βόλο αυξάνει Τμήματα και φοιτητές, ευτελίζει τους θεσμούς και επιτρέπει τον διασυρμό των θεσμικών οργάνων Κοσμητόρων και Προέδρων Τμημάτων», ενώ και στο τεχνικό μέρος της πρότασης διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα όπως είναι η πλήρης κατάργηση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και η έδρα της Γεωπονίας που μένει στον Βόλο.

Αναλυτικά, το κείμενο στο οποίο κατέληξαν αναφέρει τα εξής:

«Μετά την αποστολή της Πρότασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στον Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας τη Δευτέρα 12 τα μεσάνυχτα, σχετικά με τη Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΤΕΙ Θεσσαλίας με συμμετοχή των Κοσμητόρων των Σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

Τα μέλη συντάσσονται με την πρόταση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας που είχε αποσταλεί στον Υπουργό η οποία εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται ότι δεν λήφθηκε υπόψη.

Αναφορικά με το θεσμικό μέρος της πρότασης:

Το θεσμικό μέρος της πρότασης, είναι αντισυνταγματικό και προσβλητικό για τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικό Προσωπικό διότι:

* Υιοθετεί άνιση μεταχείριση έναντι των αντίστοιχων κατηγοριών άλλων ΤΕΙ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4521/2018 και σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Με τρόπο άνισο και προσβλητικό όλα τα μέλη ΔΕΠ των δύο ΤΕΙ εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις στον «κουβά» ενός Γενικού Τμήματος, και όχι στα προβλεπόμενα Τμήματα, καταλύοντας τις αρχές της νομιμότητας, ισότητας και χρηστής διοίκησης εξαλείφοντας κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

* Η πρόταση του Υπουργείου καταργεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μειώνει τα λειτουργούντα Τμήματα στη Λάρισα από εννέα (9) σε επτά (7), και συνεπώς τον αντίστοιχο αριθμό του φοιτητικού πληθυσμού κατά 40% ενώ αντίθετα στον Βόλο αυξάνει Τμήματα και φοιτητές.

* Επιβάλλει ως Πρυτανική αρχή, καταλύοντας κάθε δημοκρατική νόμιμη εκλογή των Πρυτανικών Αρχών, του νέου Ενιαίου Πανεπιστημίου την Πρυτανική αρχή του σημερινού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταργώντας και αφανίζοντας τις εκλεγμένες Πρυτανικές αρχές των δύο ΤΕΙ.

* Δημιουργεί ένα όργανο διοίκησης στο οποίο επιβάλλει σχεδόν ονομαστικά ορισμένα μέλη χωρίς καμία διαδικασία εκλογής ή άλλης νομιμοποίησης από το Ίδρυμα.

* Ευτελίζει τους θεσμούς και επιτρέπει τον διασυρμό των θεσμικών οργάνων Κοσμητόρων και Προέδρων Τμημάτων.

* Όλες οι διοικήσεις των Τμημάτων διορίζονται από τον νυν Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ υπάρχουν ήδη εκλεγμένες!

* Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το καθεστώς ένταξης των μελών ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ.

* Καταργούνται όλες οι θέσεις ευθύνες (Διευθυντών και Προϊσταμένων Τμημάτων) του Διοικητικού Προσωπικού και παραμένουν μόνο στον Βόλο. Δηλαδή Διευθυντές και Προϊστάμενοι Διοικητικού Προσωπικού θα υπάρχουν μόνο στον Βόλο, καταλύοντας έτσι κάθε νομιμότητα στην ιεραρχία και καταπατώντας όλες τις θεμελιώδεις αρχές της Δημόσιας Διοίκησης.

* Καταργούνται όλα τα Τμήματα των Γραμματειών στη Λάρισα ενώ διατηρούνται στον Βόλο.

Αναφορικά με το τεχνικό μέρος της πρότασης:

Ενδεικτικά:

* Από τη Σχολή Επιστημών Υγείας καταργεί αυθαίρετα και χωρίς καμία αιτιολογία το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ένα επιτυχημένο Τμήμα με υψηλές βάσεις, πολλούς αποφοίτους με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και ύπαρξη στον πανεπιστημιακό χάρτη καθώς ανάλογα τμήματα υφίστανται σε άλλα δύο Ιδρύματα.

* Καταργεί όλη τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην οποία λειτουργούν έξι (6) Τμήματα με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών Τ.Ε. και στη θέση της δημιουργεί Σχολή Τεχνολογίας που έχει μόνο τετραετή τμήματα σπουδών, εκ των οποίων μόνο δύο (2) στη Λάρισα και δύο (2) στην Καρδίτσα με εντελώς ετερογενή αντικείμενα. Μηδενίζει κάθε προοπτική ανάπτυξης πολυτεχνικών σχολών στη Λάρισα και αφανίζονται τα Τμήματα Μηχανικών ΤΕ που λειτουργούν ήδη στη Λάρισα.

* Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής πρέπει να ανήκει στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και το Τμήμα Διαιτολογίας πρέπει να ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

* Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων πρέπει να ιδρυθεί στη Λάρισα όπου ήδη λειτουργεί ως εισαγωγική κατεύθυνση και κατά το παρελθόν λειτουργούσε με επιτυχία ως Τμήμα. Ακόμη και το διετές πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης Τουριστικών Επαγγελμάτων ιδρύεται στον Βόλο και όχι στη Λάρισα που ήδη λειτουργεί το αντίστοιχο τετραετές πρόγραμμα σπουδών.

* Το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο να αποτελέσουν ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο με έδρα τη Λάρισα με τη μορφή ερευνητικού κέντρου και ταυτόχρονα τεχνολογικού πάρκου.

* Η έδρα της Σχολής Γεωπονίας οφείλει να είναι στη Λάρισα όπου υπάρχουν ήδη εξαιρετικές επιστημονικές και ερευνητικές υποδομές και όπου θα βρίσκεται και η έδρα του ερευνητικού κέντρου».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Εκτάκτως χθες το απόγευμα ο πρύτανης, οι αντιπρυτάνεις, οι κοσμήτορες και οι πρόεδροι των Σχολών Εκπαιδευτικού και Διοικητικού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη προκειμένου να του παραδώσουν το κείμενο και να τον ενημερώσουν για τα κακώς κείμενα της πρότασης, μιας και την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη φορέων.

Ο δήμαρχος κάνοντας μια πρώτη τοποθέτηση ανέφερε ότι οι διεκδικήσεις μόνο όφελος μπορούν να φέρουν, ότι υπάρχει ικανός χρόνος διαβούλευσης και ότι πρόκειται απλά για μια πρόταση και όχι Νομοσχέδιο. Κάνοντας μια εκτίμηση ότι η υπόθεση θα φτάσει στη Βουλή τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε ότι η πόλη σαφώς έχει θέση και θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά. Εξάλλου, όπως είπε η Λάρισα δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις, θυμίζοντας την ιστορία της Ιατρικής Σχολής που κέρδισε η πόλη με σκληρό αγώνα.

Της Νατάσας Πολυγένη

 

 

Απ. Καλογιάννης: «Βάση για συζήτηση, χρειάζονται όμως σημαντικές αλλαγές»

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

 

«Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί βάση για συζήτηση, αλλά χρειάζεται και σημαντικές αλλαγές» δηλώνει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης με αφορμή την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που τέθηκε χθες σε διαβούλευση. Μάλιστα την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων για τη διαμόρφωση της θέσης της πόλης.

Αναλυτικότερα στη δήλωσή του ο δήμαρχος αναφέρει: «Θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο της διαβούλευσης μέχρι τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση.  Η Λάρισα έχοντας αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν, διεκδικεί σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο, τις οποίες θα συζητήσουμε σε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των φορέων της πόλης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Α/ ΤΕΙ Θεσσαλίας, μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει ένα νέο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ισχυρό και ανταγωνιστικό, στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό χώρο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass