Αχελώος και κλειστά δίκτυα νερού για να αποτραπεί η ερημοποίηση του κάμπου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ *ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 40% Η ΞΗΡΑΣΙΑ * Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ * Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΕΡΓΟ «GREEN DEAL» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΧΕΛΩΟΣ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2020 22:10

«Το φάντασμα της απερήμωσης πλανάται πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο. Χωρίς επίλυση του προβλήματος επάρκειας αρδευτικού νερού η γεωργική παραγωγή της Θεσσαλίας δεν μπορεί να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα και θα οδηγήσει σε ερημοποίησή της και με την επίπτωση της κλιματική αλλαγής, αλλά και της συνεχιζόμενης αδιαφορίας για μέτρα προστασίας από τη διάβρωση του εδάφους».

Αυτά ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη χθεσινή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής (κτίριο Κατσίγρα) στη Λάρισα, με θέμα «Ελλειμματικό Νερό στην Ευάλωτη Γεωργία της Θεσσαλίας: Ψηφιακές Αειφορικές Εφαρμογές», παρουσιάζοντας αναλυτικά τις δράσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιστροφή αυτών των δεδομένων.

Επίσης, ο Αχελώος κυριάρχησε στο πλαίσιο των χαιρετισμών των επισήμων, με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να διαφωνεί ανοικτά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη. Ο τελευταίος επισήμανε πως συμφωνεί «με την άποψη που εξέφρασε χθες ο κ. Βορίδης στο συνέδριο για το βαμβάκι ότι το έργο θα πρέπει να προχωρήσει εφόσον πληροί τη νομιμότητα, όπως αποφάνθηκε το ΣτΕ», με τον περιφερειάρχη να απαντά ότι «για να κρίνει το έργο το Συμβούλιο της Επικρατείας θα πρέπει να προχωρήσει και να μην υπάρχουν εμμονές που το φρενάρουν γιατί η θεσσαλική πεδιάδα ερημοποιείται». Ο κ. Σκρέκας από την πλευρά του τόνισε πως «το έργο περάτωσης του ταμιευτήρα της Συκιάς είναι ένα οικολογικό έργο, που θα σώσει τη Θεσσαλία από την ερημοποίηση, ενώ θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας παραγωγικής γεωργίας για να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας».

Την ανησυχία του για την ξηρασία, «η οποία είναι αυξημένη κατά 40% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στο ανατολικό της τμήμα» εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Αγρομετεωρολογίας κ. Νίκος Δαλέζιος, προσθέτοντας πως «η ξηρασία που παρατηρείται ιδιαίτερα στον άξονα πέριξ της οδού Λάρισας- Βόλου, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, μιας και μεγάλη ξηρασία είχαμε πάλι το 2007-2008 στη Θεσσαλία, αν και η ίδια ξηρασία δεν παρατηρήθηκε στο διάστημα αυτό στη Δυτική Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην Καρδίτσα».

Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον πρώην υπουργό κ. Φάμελλο άσκησε από το βήμα της ημερίδας ο κ. Σκρέκας, αναρωτώμενος τα εξής: «Ειλικρινά θα περίμενα τον πρώην υπουργό να απαντήσει αναφέροντας τις ενέργειες που έκανε για να λύσει το πρόβλημα της επάρκειας νερού στη Θεσσαλία έστω και με τα σχέδια διαχείρισης που ο ίδιος διαμόρφωσε. Προκήρυξε, στα 4,5 χρόνια που κυβερνούσε, κάποια μελέτη έργου που δεν ξέρουμε ή κάποιο έργο εξοικονόμησης νερού, όπως κάποια δίκτυα κλειστών αγωγών μεταφοράς νερού, που επίσης δεν ξέρουμε; Προκήρυξε κάποια μελέτη φράγματος ταμίευσης νερού σε κάποιον ορεινό όγκο της Θεσσαλίας; Ή τα έργα είναι Φαραωνικά και δεν τα πλησιάζουμε; Δρομολόγησε κάποιες δράσεις που θα συνέβαλλαν στην προστασία του υπόγειου υδροφορέα;».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα πρέπει να ληφθούν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης αρδευτικού νερού με τη χρήση νέων τεχνολογιών που κρίνεται απολύτως απαραίτητη, να γίνει μελέτη και κατασκευή ταμιευτήρων χειμερινών απορροών, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν μία μακροπρόθεσμη λύση. Ωστόσο, η επιλογή των θέσεων και των τεχνικών χαρακτηριστικών των έργων αυτών πρέπει να είναι αποτέλεσμα τεχνικο-οικονομικής μελέτης. Τέλος, απαιτείται συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και την Αυτοδιοίκηση».

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Το πρώτο έτοιμο έργο “Green Deal” στην Ευρώπη είναι ο Αχελώος. Όλους τους ωφελεί, δεν βλάπτει κανέναν αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει, επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση τον εξαίρεσε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών, κατόπιν εντολής της στον μελετητή». Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, από το βήμα της επιστημονικής ημερίδας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ό,τι καλλιέργεια και να κάνεις χρειάζεσαι νερό. Η Θεσσαλία χρειάζεται νέο, φρέσκο νερό, γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο και φέτος θα γίνει ακόμα πιο έντονο. Άρα ο Αχελώος πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί όμως να γίνει γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση τον έβγαλε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών κατόπιν εντολής στον μελετητή. Ο ίδιος μελετητής, που έγραφε ότι για να αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα στη Θεσσαλία χρειάζεται να γίνει μεταφορά νερού από τον Αχελώο μαζί με τα συνοδά έργα -φράγμα Πύλης, Μουζακίου, Νεοχωρίτη- και που είχε αποδείξει ότι η λύση αυτή είχε τον μεγαλύτερο δείκτη κοινωνικοοικονομικής ωφέλειας, κλήθηκε με εντολή του Υπουργείου να εξετάσει τρόπο για να αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα μόνο μέσα στην χωρική περιφέρεια της Θεσσαλίας. Αυτός ήταν ο τρόπος τής τότε ηγεσίας του Υπουργείου για να αποκλειστεί η λεκάνη του Αχελώου από τη μελέτη, παρότι πρόκειται για μία ενιαία υδρολογική λεκάνη. Έτσι, η μελέτη, που συντάχθηκε, επιχειρεί να δώσει επιστημονική λύση απέναντι σε μια παρέμβαση πολιτική. Το νερό όμως δεν είναι πολιτική, το νερό είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης για τη Θεσσαλία» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός, προσθέτοντας: «Ο Αχελώος έχει γίνει κατά 65% και ο ελληνικός λαός έχει ξοδέψει 1,2 δισ. σε παρούσες αξίες όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο για 500 εκατομμύρια ευρώ. Όσο το έργο δεν προχωρά, είναι πεταμένα λεφτά και υπάρχουν ευθύνες». Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε την καθαρή πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας η ΔΕΗ να αναλάβει το υδροηλεκτρικό έργο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα μεταφοράς νερού, οι Αιτωλοακαρνάνες να κρατήσουν τα «κλειδιά» της διαχείρισης του νερού και το Υπουργείο να έχει την επιτελική εποπτεία.

Όσο για το ΣτΕ, ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Για να πάει το έργο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει να υπάρχει έργο. Αυτή τη στιγμή το έργο είναι εκτός σχεδιασμού, δεν υπάρχει συμβατότητα με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών. Άρα πώς να πάει στο Δικαστήρια, αφού δεν μπορείς να το κάνεις; Όσοι επικαλούνται το ΣτΕ κάνουν λεκτική ακροβασία. Όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να γίνει ο Αχελώος, αλλά πρέπει συγχρόνως να μην πουν «όχι» στον πολιτικό φορέα που τους στηρίζει. Πώς να γίνει προσφυγή, αν δεν υπάρχει έργο σε εξέλιξη; Η Ευρώπη μάς απάντησε καθαρά ότι μπορεί μια περιοχή Natura να μετατραπεί σε ανθρωπογενές σύστημα για τις ανάγκες της άρδευσης και της ύδρευσης. Μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Η Ευρώπη μάς έδειξε τον δρόμο και «άναψε πράσινο φως». Το έργο μπορεί να προχωρήσει, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και τους περιβαλλοντικούς όρους» κατέληξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Στην ημερίδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Θεσσαλίας και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και στήριζαν ο Δήμος Λάρισας, το Επιμελητήριο Λάρισας, o ΣΘΕΒ και το ΓΕΩΤΕΕ χαιρέτισαν ακόμα ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Βασ. Κόκκαλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, εκπρόσωπος από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η αντιδήμαρχος Ρίτα Απρίλη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΘΕΒ Μιχάλης Ανατολίτης, ο διευθυντής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Λάρισας Δρ. Λεωνίδας Τούλιος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δημήτρης Ντογκούλης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος 3Δ ΑΕ (χρυσός χορηγός) Δημήτριος Σκεπαστιανός, ο καθ. Νικόλαος Δαναλάτος, κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος ΘΕΣΓΗ.

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
PROCREDIT BANK
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1