Μπίζνες Λαρισαίων σε καιρό πανδημίας

ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΙΒΟ 529 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟ - ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ - ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2020 21:10

Μια ερμαφρόδιτη και αντιφατική εικόνα, ελπιδοφόρα και ενθαρρυντική από τη μια, λόγω του αυξημένου αριθμού συστάσεων νέων επιχειρήσεων στο φετινό οκτάμηνο και άκρως προβληματική από την άλλη, εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και δη της εστίασης πως θα βρεθούν τάχιστα στα πρόθυρα της αναγκαστικής στάσης πληρωμών, παρουσιάζει η τοπική επιχειρηματικότητα. Μια εικόνα για την αγορά που παραπέμπει σε τεντωμένο σκοινί, σε ισορροπία τρόμου, με απροσδιόριστες προοπτικές και εφιαλτικά σενάρια...


Το γεγονός ότι, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Λάρισας, το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων σοβούσης της κρίσεως που έχει προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία, παραμένει θετικό, αναμφισβήτητα είναι ενθαρρυντικό και πολλά υποσχόμενο... Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιχειρηματικού φορέα του νομού, το φετινό οκτάμηνο έκλεισε με θετικό πρόσημο με τον αριθμό ίδρυσης νέων επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι να είναι αυξημένο σε ποσοστό 25,6%. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2020 οι εγγραφές ήταν 529 έναντι 421 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εν ολίγοις 108 επιπλέον επιχειρηματίες πήραν το ρίσκο να αρχίσουν μπίζνες μέσα στην πανδημία.
Θετικό ήταν και το πρόσημο στις διαγραφές, καθώς φέτος ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους 165 επιχειρήσεις, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα διεγράφησαν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου 188. Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) από την 1/1/2020 έως και τις 31/8/2020 συστάθηκαν 235 ατομικές επιχειρήσεις, έναντι 187 του οκταμήνου του 2019, ενώ οι υπηρεσίες είναι εκείνες που προσελκύουν τους επίδοξους επαγγελματίες, καθώς και στο φετινό οκτάμηνο κρατούν τα σκήπτρα με 219 έναντι 182 πέρυσι.
Πάντως η υποχώρηση των διαγραφών και όχι η, εκ των πραγμάτων, λογική υστέρηση των εγγραφών, αποτελεί το βασικό αποτύπωμα του ισοζυγίου επιχειρηματικότητας το φετινό οκτάμηνο έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2019. Οι πρωτόγνωρες για τα δεδομένα συνθήκες, που έφερε και συνεχίζει να φέρνει η πανδημία φρέναραν απότομα την ενθαρρυντική εκκίνηση των νέων επιχειρηματικών ενάρξεων που καταγράφηκαν τους δύο πρώτους μήνες του 2020 στον νομό. Στο δίμηνο εκείνο πέραν της αύξησης των εγγραφών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, «συνοδευόταν» και από μείωση των διαγραφών. Συνεπώς καταγραφόταν ένα απόλυτα θετικό ισοζύγιο.
Έκτοτε, όμως, με την είσοδο του Μαρτίου και την υπαγωγή ενός σημαντικού τμήματος της οικονομίας σε lockdown, τα δεδομένα άλλαξαν ως προς το σκέλος των εγγραφών. Αντίθετα ωστόσο και, κατά βάση λόγω των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για τις επιχειρήσεις, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση των διαγραφών, στοιχείο που καταλαμβάνει και τους επόμενους μήνες, έως και τις 31 Αυγούστου 2020.
ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
Τα δύσκολα ωστόσο για την τοπική επιχειρηματικότητα είναι μπροστά. Η έξαρση των κρουσμάτων εδώ και ενάμιση μήνα οδήγησε στη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων κατά της διασποράς του ιού με ολοένα και περισσότερες περιοχές να τελούν υπό ειδικό καθεστώς. Οι οικονομικές επιπτώσεις των νέων «mini lockdown» που έχουν επιβληθεί σε πολλές περιοχές της επικράτειας εκ των οποίων και στη Λάρισα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, με παράγοντες του κλάδου να κάνουν λόγο για κίνδυνο αλυσιδωτών πτωχεύσεων.
«Ο κλάδος της νυχτερινής διασκέδασης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών είναι τεράστια. Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για το ένα κομμάτι του κλάδου, που αφορά bar, club και κέντρα διασκέδασης, είναι καταστρεπτικό εξηγούν μιλώντας στην "Ε" τοπικοί επιχειρηματίες, επισημαίνοντας πως χάθηκαν αρκετές παραγωγικές εβδομάδες του χρόνου. Όπως υποστηρίζουν από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του περιορισμένου ωραρίου, ο κύκλος εργασιών αυτών των επιχειρήσεων έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30, ενώ υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν μεσημέρι – βράδυ έχουν μειώσει το προσωπικό τους είτε με αναστολή συμβάσεων εργασίας είτε με απολύσεις, επειδή στο νέο ωράριο μπορούν πλέον να ανταποκριθούν λιγότεροι υπάλληλοι.
ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα πάντως δεν έφεραν την επιθυμητή πειθαρχία στους νέους, με τα φαινόμενα συναθροίσεων σε πλατείες και ανοικτούς χώρους να είναι συνεχή. Τη στιγμή δε που εξελίσσονται τέτοια ανεξέλεγκτα φαινόμενα, όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες, εκείνοι βάζουν λουκέτο στις 12.00. «Είναι έξω από κάθε λογική η απόφαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα αυτές οι επιχειρήσεις, καθώς πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους όπου μπορεί εύκολα να τηρηθεί το πρωτόκολλο με τις αποστάσεις ασφαλείας που απαιτεί η περίσταση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ως πολιτεία το να αποτρέπεις τον συνωστισμό είναι απόλυτα κατανοητό. Το να κλείνεις όμως χώρους που είναι οι μοναδικοί που μπορούν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα είναι μια τελείως λανθασμένη προσέγγιση, που επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, προκαλώντας ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες οικονομικής πίεσης, που μοιραία οδηγούν σε “λουκέτα”» δηλώνουν επιμένοντας πως πρέπει να σταματήσει η απαγόρευση, ώστε να λειτουργούν και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΛΟΥΚΕΤΩΝ
Την ίδια στιγμή δύσκολη η εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά για εργαζομένους και επιχειρήσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης, με τους εκπροσώπους της να κάνουν λόγο για επερχόμενη επιδημία λουκέτων το επόμενο διάστημα εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση. Ήδη σε κίνδυνο να βάλει λουκέτο βρίσκεται η μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα, με τον κλάδο της εστίασης να βρίσκεται στα πρόθυρα αναγκαστικής στάσης πληρωμών αν δεν ληφθούν νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Για 50.000 λουκέτα το επόμενο τρίμηνο σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων κάνει λόγο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει αύξηση της ανεργίας της τάξεως του 4%.
Προβληματισμό και ανησυχία μάλιστα για το επόμενο διάστημα προκαλεί και η επιδείνωση των εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, με το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα να παραμένει αμετάβλητο, στο 66%, ενώ έχει αυξηθεί στο 10% (από 8%) το ποσοστό εκείνων που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ροκανίζοντας τις αποταμιεύσεις τους.
ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΘ
Τη δυσκολία της αγοράς κατέγραψε και έρευνα της ΕΣΕΕ για τις εκπτώσεις, που ως φάρμακο αποδεικνύεται ανεπαρκές πλέον για το εμπόριο. «Τόσο τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, όσο και τα τοπικά, όπου ο τζίρος μειώθηκε κατά μέσο όρο 30% αντανακλούν την πραγματική κατάσταση του εμπορίου όλης της χώρας. Είναι προφανές ότι υπάρχει αισθητή μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης» σχολίαζε προσφάτως στην «Ε» ο πρόεδρος του Ε.Σ.Λ. Χαρ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως η εμπορική κίνηση συνολικά του διμήνου των θερινών εκπτώσεων ήταν υποτονική και αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του έτους, που υποχώρησε με διψήφιους ρυθμούς. Με την ολοκλήρωση των τακτικών θερινών εκπτώσεων θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, ενόψει του χειμώνα, είναι «ένα βήμα πριν τη ΜΕΘ».
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τις θέσεις εργασίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δείχνει ότι περισσότερες από δύο στις δέκα επιχειρήσεις (21,1%) είναι πολύ πιθανό μειώσουν το προσωπικό τους μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μόλις το 5% θα προχωρήσει σε προσλήψεις.
Μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης εκτιμάται πως με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα μέχρι το τέλος του έτους κινδυνεύουν να χαθούν συνολικά σε όλη τη χώρα περίπου 190.000 θέσεις εργασίας! Προβλέψεις και εκτιμήσεις που αν επαληθευτούν, η επόμενη ημέρα για την τοπική επιχειρηματικότητα θα είναι ζοφερή, θλιβερή και αποκαρδιωτική...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass