Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2020 18:20
* ΣΙΓΟΥΡΑ είχε ανοίξει παράθυρο ελπίδας στη Ν. Σμύρνη, όταν την επισκέφθηκε ο Σωτ. Τσιόδρας συνοδευόμενος από τον Κ. Αγοραστό. Αρκεί να μην αναδειχθεί ψευδαίσθηση, σαν αυτό που αντανακλάται στο τζάμι του αυτοκινήτου. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλά από την Πολιτεία στη συγκεκριμένη περιοχή. Ζ. * ΣΙΓΟΥΡΑ είχε ανοίξει παράθυρο ελπίδας στη Ν. Σμύρνη, όταν την επισκέφθηκε ο Σωτ. Τσιόδρας συνοδευόμενος από τον Κ. Αγοραστό. Αρκεί να μην αναδειχθεί ψευδαίσθηση, σαν αυτό που αντανακλάται στο τζάμι του αυτοκινήτου. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλά από την Πολιτεία στη συγκεκριμένη περιοχή. Ζ.

Ξενυχτοπαρέες
*ΚΟΣΜΟΣ απ’ το πρωί σε πάρκα και πλατείες της Λάρισας και μανάδες με παιδάκια και συνταξιούχοι ή εκτός εργασίας προσωρινά. Κόσμος περισσότερος τ’ απόβραδο, οι πρωινοί ξανά συν όσοι σχόλασαν μαζί και τα νιάτα που ξύπνησαν αργά, είναι και πιο δροσερά τότε, πιο ευχάριστα. Κάποια στιγμή το βράδυ οι παρέες σκορπάνε. Κι ύστερα προκύπτει άλλο προσωπικό αργά, κοντά στα μεσάνυχτα, άλλες παρέες που μένουν κοντά ως το ξημέρωμα. Σε αμέτρητα σημεία στην πόλη, άπειρα τα στέκια, περισσότερα απ’ τα καφε-μπάρ αν λειτουργούσαν.
***
*ΦΥΣΙΚΟ κι επόμενο. Πολύς νέος κόσμος που σχολάζει στη Λάρισα. Έφηβοι χωρίς σχολείο το πρωί, φοιτητές δίχως μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, εργαζόμενοι σε υποχρεωτική άδεια, το προσωπικό απ’ τις αναρίθμητες επιχειρήσεις εστίασης να βάλει μόνο κάποιος… Νέοι, νέοι, νέοι, που δεν έχουν τι να κάνουν αλλά και που δεν μπορούν να φύγουν απ’ την πόλη, δεν έχουν σκορπίσει στις θάλασσες, ξενυχτούν στο άστυ.
Ζ.

Στούκας
*Η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, ημέρα που το 1945, πριν 75 χρόνια, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων και με τον τρόπο αυτό τελείωσε για την Ευρώπη ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η νίκη ενάντια στον ναζισμό αποτελεί όντως ένα ιστορικό ορόσημο αλλά αποτελεί παράλληλα και ένα μήνυμα για την ανάγκη αποτροπής αναβίωσης του φασισμού. Οι γονείς μας και οι παππούδες μας διηγούνται με πόνο τις θηρωδίες των ναζί, τους βομβαρδισμούς των «στούκας».
Τις εν ψυχρώ δολοφονίες ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών, τα χωριά που έκαψαν για να κάμψουν το φρόνημα των αντιστασιακών. Οι ισχυροί της Ε.Ε. αποφεύγουν σήμερα να αναφερθούν στο πραγματικό μήνυμα της επετείου, γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους που ενισχύουν ρατσισμό, εθνικισμό, μισαλλοδοξίες και εν τέλει τον φασισμό. Καταργώντας δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα…
Β.Κ.

Art Workers
*«ΚΑΚΑ τα ψέματα, έπρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού να έχει έγκαιρα σκεφτεί όλα τα δεδομένα κι όχι να ψάχνει τώρα για λύσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και μισές... Έχει πάθει μεγάλη ζημιά ο χώρος μας. Η ζημιά αυτή δεν ξέρουμε πού θα βγάλει, είναι αχαρτογράφητο τοπίο ακόμη η κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Απλά εδώ, επειδή υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των "ανοιχτών χώρων", μένουν στον αέρα…». Η Δήμητρα Γαλάνη είπε το απλό. «Εδώ χρειάζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν ακούμε τίποτα. Γι' αυτό υπάρχει βαθιά δυσαρέσκεια και λυπάμαι που το λέω -τα είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος πάρα πολύ καλά- είναι λίγη η παρουσία της κύριας Μενδώνη. Ψάχνουμε Υπουργό. Ψάχνουμε για Υπουργό Πολιτισμού. Είναι έντονο και σκληρό αυτό που λέω, αλλά απευθυνόμαστε σε μία κυβέρνηση, η οποία δεν ακούει». (Και πώς να την κατηγορήσουν αυτή, δεν έχει δώσει δικαιώματα…)
Ζ.

Νευράκια
*- ΔΥΟ κιλά υπομονή θα ήθελα, απ’ αυτήν την καλή με το χαμηλόφωνο βρίσιμο. (Τσιτωμένος πολύς κόσμος πλέον στη Λάρισα.)
***
*- ΧΘΕΣ, κατά τις τρεις μετά τα μεσάνυχτα, μου χτύπησε αναπάντεχα την πόρτα ο γείτονας. Από την τρομάρα μου κόντεψε να μου πέσει το σφυρί που κάρφωνα κάτι κορνίζες.
***
*- ΤΟ βρίσιμο, αν το ξέρετε, είναι συμπυκνωμένη αποβολή στρες διά του προφορικού λόγου.
Ζ.

Ντουμάνι
*ΣΕ άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξ. Τσίπρας αναφέρεται στο πώς θα διαχειριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.
Με τη Νέα Δημοκρατία να απαντά δίνοντας στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του Παύλου Πολάκη, ενώ καπνίζει στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο που ήταν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Δηλαδή η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσλαμβάνει αμιγώς… πολιτικές διαστάσεις. Η αντιπαράθεση, πολιτικά γίνεται ουσιαστική πλέον…
Β.Κ.

Ερμη
*ΑΥΤΗ η έρημη κεντροαριστερά, το έχει η μοίρα της να λεηλατείται από τους εκάστοτε ισχυρούς. Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, τη χρησιμοποιούσε ως άσο στο μανίκι των εκλογών, κάνοντας μάλιστα μεταγραφές «γυρολόγων» της Αριστεράς.
Οι συμπράξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ελέω μνημονίων άφησαν επιμέρους τα «προξενιά» αφού για κάποιο διάστημα, δεν προλάβαινες να συνειδητοποιήσεις ποιος είναι υπουργός και ποια κυβέρνηση («εθνικής σωτηρίας») έχουμε.
Μετά ήρθε ο καιρός του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την εκδίκησή του από το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας υπουργούς και υφυπουργούς, όποιον σήκωνε το χέρι. Σήμερα ήρθε κατά πώς φαίνεται η εποχή που η ΝΔ θα πάρει κεντροαριστερούς να τους κάνει υπουργούς.
Έχουν ήδη έναν και, ενόψει ανασχηματισμού, γράφεται πως πάνε για κάνα δυο ακόμη μεταγραφές. Ο λαός δεν ξεχνά…
Β.Κ.

Καίριο χτύπημα
*ΚΑΘΩΣ συμπληρώνεται μία εβδομάδα, το «Κουλούρι» αναφέρει ότι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κορονοϊός εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος με την παύση λειτουργίας του 13033 και ετοιμάζεται να φύγει οριστικά από την Ελλάδα.
Τις τελευταίες ημέρες του κορονοϊού φαίνεται πως διανύουμε αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, αφού η κατάργηση του μέτρου για το υποχρεωτικό SMS στο 13033 αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πετυχημένο το δίχως άλλο ιό. Όπως μας μετέφεραν μάλιστα έμπειροι επιδημιολόγοι, ίσως αν ο συγκεκριμένος αριθμός είχε καταργηθεί νωρίτερα, τότε θα μιλούσαμε για ακόμα πιο έγκαιρη λήξη της πανδημίας στη χώρα μας, αφού αυτό ήταν το οριστικό βήμα για την τελική επικράτηση.
«Φαίνεται πως δίχως το SMS, ο ιός δεν λειτουργεί πια. Ο κορονοϊός ήθελε τα SMS για να ξέρει προς τα πού να κινηθεί και πότε να χτυπήσει. Πλέον μοιάζει αρκετά μπερδεμένος, εξουθενωμένος και απογοητευμένος και δείχνει να είναι θέμα χρόνου το να αναζητήσει τα θύματά του σε άλλες πολιτείες», τονίζει διακεκριμένος επιστήμονας, σχολιάζοντας πως αρκετές χώρες πια σκέφτονται να προχωρήσουν σε ανάλογες τακτικές. Προς το παρόν, οι ειδικοί θα παρατηρούν την εξέλιξη της επιδημίας, ελπίζοντας πως στη χειρότερη περίπτωση, η επαναφορά του SMS για μερικές ώρες και η εκ νέου κατάργησή του θα μπερδέψει ακόμα περισσότερο τον ιό, οδηγώντας τον στην οριστική κατάρρευσή του.
Ζ.

Διίστανται
*- ΔΕΚΑ χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά στην αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.
Συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό. (Πανηγυρίζει ο Λαρισαίος νεοδημοκράτης, στέλεχος του κόμματος.)
***
*ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΕ όμως και αντίρρηση από απέναντι.
- Αυτή η αναίρεση που αποσύρθηκε ποιος την είχε υποβάλει; Ποια κυβέρνηση; Πότε έδωσε την εντολή ο Μητσοτάκης, ποιος τους είχε βγάλει στη σέντρα πριν; Θέλει λίγο ψάξιμο, ε; Όχι όλα μασημένα… (Κάποιος έλεγε ότι του την έκανε πάλι του Μητσοτάκη ο Βρούτσης. Έμεινε πίσω και κάλυψε το οφσάιντ του Τσίπρα.)
Ζ.

Κορονοκαιροί
*ΚΑΙ προέβλεψε ο Μ. Ι.
- Να δείτε που θα ‘ρθει μια μέρα που στη Μέση Ανατολή θα συζητούν αν θα επιτρέπεται σε Δυτικούς να κυκλοφορούν με μάσκα. (Η εκδίκηση της μαντήλας;)
***
* Ο Λαρισαίος Σ. Χ. έβγαλε το συμπέρασμά του.
- Αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και άδειασε ο Πηνειός..... (Μάλλον γι' αυτό θα σταμάτησαν οι κορονοαθλητές.)
***
*- Η Ελλάδα πάντως έβγαλε τρεις μεγάλες γενιές αθλητών: εκείνη του 1987, του 2004 και αυτή του 13033.
***
*ΔΕΝ απέχει και πολύ απ’ την αλήθεια.
- Πιο γρήγορα μπορείς να κλείσεις ραντεβού για εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς παρά να πας για ανταύγειες…
***
*Ο άλλος ταξίδεψε λιγάκι στον χρόνο.
- Θα ακούμε από χωρισμένους φράσεις του τύπου "καλά είχε αναβληθεί ο γάμος τότε με τον κορονοϊό, πήγα και τον ξαναπρογραμμάτισα ο βλάκας…’’.
Ζ.

Αδικία
*ΑΠΟΛΥΤΩΣ λογικά αναρωτιέται ο Α. Π.
- Καλό μέτρο η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε άλλο νομό αλλά δεν είναι άδικο ο Αθηναίος να μπορεί να κινηθεί σε όλη την Αττική και ο Καρδιτσιώτης ή ο Καρπενησιώτης να έχει πολύ μικρότερη περιοχή να κινηθεί; (Και πολύ πιο επικίνδυνες οι αθηναϊκές μετακινήσεις μέσα στο πλήθος.)
Ζ.

Κάναν καιρό…
*ΦΡΑΣΕΙΣ που δεν θα ξαναπούμε ποτέ κατέγραφε ο Λαρισαίος. Αλλάζουν οι καιροί κι οι συνήθειες.
- Πάρε το μηδέν, δεν σε ακούω καλά… (Στο τηλέφωνο.)
- Σήκω ν’ αλλάξεις το κανάλι στην τηλεόραση. (Κι ήταν και μόνο δύο.)
- Χιονίζει η οθόνη, να στρίψουμε την κεραία.
- Βγες από το ίντερνετ, θέλω να πάρω τηλέφωνο.
- Δεν σε πήρα γιατί είχε ουρά στο καρτοτηλέφωνο…
***
*- ΚΥΡΙΕ περιπτερά, μου γυρίζετε τη γραμμή να τηλεφωνήσω; (Και να μη βλέπεις και τον μετρητή.)
- Πήρες φλας για τη μηχανή; (Τη φωτογραφική.)
- Πόσο έχει το 24άρι φιλμ; (Υπήρχε και με 12 και με 36 στάσεις.)
- Τράβα το τσοκ (Για να πάρει μπρος με παγωνιά.)
- Μάσησε κασέτα (Η χειρότερη στιγμή στο πάρτι.)
Ζ.

Δυσκολίες
*O ποιητής Λαρίσης είχε πάρει φόρα, να απαγγέλλει και να συμβουλεύει αντάμα.
-Βγάλε γάντια να χαϊδέψεις, βγάλε μάσκα να φιλήσεις, κι άμα σου τύχει κοπελιά εμένα να με φτύσεις.
Ζ.

Αυτεκωνειάζοντο
*O κατά κάποιον τρόπο ευγονικός χαρακτήρας της πανδημίας που πλήττει πιο σοβαρά ηλικιωμένους και νοσούντες αλλά και η στυγνή προσέγγιση ορισμένων στην αντιμετώπισή της. Η θεωρία του Μπόρις αρχικά, του Ντόναλντ κατόπιν, αλλά και άλλων οπαδών της ανοσίας της αγέλης, που προτάσσουν την Οικονομία έναντι των παππούδων, οδήγησε τον Λαρισαίο φιλόλογο να ανασύρει το «Κείον νόμιμον». Που αν το ήξεραν οι προαναφερθέντες θα το έκαναν σημαία. Το έθιμο των κατοίκων της αρχαίας Κέας, οι οποίοι με γενεσιουργό αιτία την πολιορκία τους από τους Αθηναίους, προχώρησαν σε μια βαριά απόφαση, όπως την αναφέρει ο Στράβων: να παίρνουν κώνειο όσοι ξεπερνούσαν τα εξήντα χρόνια της ζωής τους και να πεθαίνουν, ώστε να επαρκεί η τροφή για τους υπόλοιπους. «Προσέταττε γαρ ο νόμος τους υπέρ εξήκοντα έτη γεγονότας κωνειάζεσθαι και του διαρκείν τοις άλλοις την τροφήν». (Μικρή και πιο πρωτόγονη η κοινωνία, πιο άμεση η αντανάκλαση στην Οικονομία.)
***
*ΜΕ το υποδειγματικό γενικότερα πολιτικό σύστημα της αρχαίας Τζιάς ασχολήθηκε και ο μέγας Αριστοτέλης στο σύγγραμμά του «Κείων Πολιτεία», του οποίου όμως διασώζεται ένα μόνο απόσπασμα. Ένας από τους αυστηρούς νόμους της ήταν ο ονομασθείς «Κείον το Νόμιμον», σύμφωνα με τον οποίο ο πολίτης έπρεπε να φεύγει από τη στιγμή που οι δυνάμεις του δεν ήταν ωφέλιμες στην πολιτεία. «Αυτεκωνειάζοντο», όταν έφταναν στο ηλικιακό όριο. Σημειωτέον ότι το προσδόκιμο ζωής ήταν τότε κατά πολύ μικρότερο κι οι εξηντάρηδες θεωρούνταν κατά κανόνα γέροντες. Μια γουλιά κώνειο λοιπόν, σαν αυτό που ήπιε κι ο Σωκράτης, παρουσία των συμπολιτών του και μετά από εορταστική ιεροτελεστία, ο ηλικιωμένος εκτελούσε το χρέος του, αποχωρώντας ακμαίος και υπερήφανος. Ένα ιδιάζον έθιμο, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, που διατηρήθηκε μέχρι την επικράτηση του χριστιανισμού, τον 3ο αι. μ.Χ.
- Κρύβε λόγια δάσκαλε, τον παρότρυνε ο άλλος στην παρέα. Πολύ το ‘χουν να πάρουν την ιδέα για να λύσουν ριζικά το συνταξιοδοτικό;
Ζ.

Είχε σκεφτεί
*- ΝΑ υποθέσω κόρη μου ότι ξέρεις τι πρέπει να κάνεις άμα τυχόν σε στριμώξει κάποιος σε κάνα στενό.
Η Λαρισαία μάνα συμβούλευε τη χαϊδεμένη της, που δεν ήταν και τόσο άβγαλτη.
- Βεβαίως. Θα του κατεβάσω το παντελόνι και θα ανεβάσω τη φούστα μου.
- Είσαι χαζό, κορίτσι μου;
- Γιατί βρε μάνα. Ποιος τρέχει πιο γρήγορα. Ένας άντρας με κατεβασμένο παντελόνι ή μια γυναίκα με ανεβασμένη φούστα;
Ζ.

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass