ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2022 18:10
* ΚΙ εκεί  που περπατούσε στη Λάρισα ο υπουργός Λευτ. Αυγενάκης βρήκε στον δρόμο ένα ευρώ; Ζ. * ΚΙ εκεί που περπατούσε στη Λάρισα ο υπουργός Λευτ. Αυγενάκης βρήκε στον δρόμο ένα ευρώ; Ζ.

Επί των ήλων


* TH σήμερον ημέρα, γνωμάτευε ο Λαρισαίος και δεν εννοούσε μόνο τη σημερινή Κυριακή, αλλά εξ αφορμής αυτής μιλούσε, μονίμως πλέον τίθεται ο δάκτυλος επί τον τύπον των ήλων, συστηματικά και επί παντός. Κανείς δεν βάζει πια το χέρι του στη φωτιά για κανέναν. Ο Άπιστος Θωμάς, ο άγιος της εποχής (Και χρόνια πολλά στους έμπιστους Θωμάδες).
***
* ΘΩΜΑΣ, το μόνο τίμιο αντρικό όνομα. Ξέρει απ’ την αρχή η άλλη ότι θα είναι άπιστος.
- ΕΛΑ απόψε στου Θωμάαα... Ωραία Κυριακή, είναι και αργία αύριο, ευκαιρία για γλέντι...
Ζ.

Κανονικότητα
* ΑΠΟ σήμερα, μετά από τις εισηγήσεις ειδικών προχωρούμε με περισσότερες ελευθερίες, με πρώτη και σημαντικότερη αυτή της αναστολής του Covid pass. Δηλαδή από σήμερα 1η Μάη αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, που μέχρι χθες ήταν υποχρεωτική για την πρόσβαση σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Η μάσκα ως μέτρο είχε... αυτοκαταργηθεί προ πολλού, ενώ επί της ουσίας είχαν πάψει και οι έλεγχοι. Δίνεται λοιπόν οι αίσθηση πως η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ στα νοσοκομεία καταγράφονται λιγότερες εισαγωγές.
Ως χώρα ωστόσο, με αφορμή και το χαμηλό ή το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πετύχαμε μια θλιβερή πρωτιά να φτάσουμε στην κορυφή, να αποτελέσουμε την πρώτη χώρα σε θανάτους κορονοϊού. Κάθε μέρα χάνεται και από ένα μικρό χωριό (ανεμβολίαστων)...
Β.Κ.

Πρωτομαγιά...
* ΑΥΤΗ η Πρωτομαγιά έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη που θα γιορτάσουμε χωρίς περιορισμούς μετά τα χρόνια της πανδημίας. Υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν η στιγμή της μεγάλης ανακούφισης, η στιγμή που θα βγαίναμε από έναν εφιάλτη. Ο πόλεμος και η ακρίβεια όμως βαραίνουν πολύ την ατμόσφαιρα. Το Πάσχα αποδείξαμε ότι είχαμε αντοχές ακόμη και στα δύσκολα, οπότε μένει και τώρα να το επικυρώσουμε...
Γ.Ν.

Σαν Κυριακή
* ΠΑΝΤΩΣ δεν είναι όλες οι Δευτέρες χάλια...
Ο νεαρός δίπλα είχε πάει ήδη στο αύριο. Έτσι κι αλλιώς κυνηγούσε το μέλλον.
- Υπάρχει κι αυτή η υπέροχη Δευτέρα της Πρωτομαγιάς. Η οποία Κυριακίζει εντόνως.
Ζ.

Ανηφόρα
* ΓΙΑ ακόμα έναν μήνα ανεβάζει ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, επεκτείνοντας έτσι την ανοδική πορεία που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες και εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτοξέυτηκε στο 9,4% τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει πως ο πληθωρισμός που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ εντός της εβδομάδας θα ξεπερνά το 10%.
Να σημειωθεί πως στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός μετράται με βάση τον «Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή». Ο όρος «εναρμονισμένος» δηλώνει ότι όλες οι χώρες στην Ε.Ε. ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία. Έτσι διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία για μία χώρα μπορούν να συγκριθούν με τα στοιχεία άλλης χώρας. Όμως ο εναρμονισμένος κινείται παραδοσιακά χαμηλότερα του εθνικού δείκτη που ανακοινώνει η Στατιστική Αρχή. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός που ανακοίνωσε η Eurostat ήταν στο 8% και ο πληθωρισμός που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ ήταν στο 8,9%. Ανηφορίζουμε ανησυχητικά...
Γ.Ν.

Με στρατιωτικούς
* ΑΦΙΚΕΤΟ εις την πόλιν μας ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων διά τας εκλογάς. Ήταν οι γνωστές εκλογές του 1946 και εκ του αρχειοφύλακος Ε.Ρ. φτάνει το εύγλωττο δημοσίευμα της εφημερίδας, από την εποχή που άρχισε η εγκατάσταση των Αμερικανών στη χώρα.
Χθες αφίκετο εις την πόλιν μας ο διοικητής της Αμερικανικής Στρατιωτικής Δυνάμεως Περιφερείας Αθηνών και Θεσσαλίας διά την παρακολούθησιν των Ελληνικών εκλογών συνταγματάρχης κ. Ε. Τζόνσον, συνοδευόμενος υπό του ταγματάρχου κ. Κέντερ, του Άγγλου ταγματάρχου κ. Ντέβινσον, του Αμερικανού λοχαγού κ. Μίλτων και τινών ακόμα αξιωματικών και ενός διερμηνέως.
Σκοπός της επισκέψεως του κ. Τζόνσον και των συνοδών του είναι η εξεύρεσις καταλλήλων οικημάτων διά την παραμονήν των Αμερικανών, Άγγλων και Γάλλων παρατηρητών διά τας εκλογάς, οι οποίοι θα έλθουν την 1ην Μαρτίου και θα παραμείνουν εδώ μέχρι τέλους των εκλογών.
***
* Η πόλις μας θα είναι έδρα της υποδιοικήσεως με την Περιφέρειαν ολόκληρον της Θεσσαλίας. Οι παρατηρηταί θα είναι στρατιωτικοί, ο αριθμός των θα φθάνη τους ογδοήκοντα περίπου και θα έχουν ως Διοικητήν των τον ταγματάρχην Κέντερ.
Οι αφιχθέντες θα μεταβούν σήμερον εις Τρίκκαλα και αύριον εις Βόλον διά να εξεύρουν και εκεί οικήματα διά την παραμονήν τμημάτων της ομάδος παρατηρητών, τα οποία θα επισκέπτωνται περιοδικώς τας Θεσσαλικάς πόλεις. Εις Αθήνας θα επιστρέψουν εντός της εβδομάδος. Οι Αμερικανοί αξιωματικοί και ο Άγγλος λοχαγός κατέλυσαν εις το ξενοδοχείον «Ολύμπιον» εις το οποίον και θα παραμείνουν και οι αναμενόμενοι παρατηρηταί.
Ζ.

Κανόνας
* ΕΙΝΑΙ σύνηθες, οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις καλύπτοντας την έλλειψη μακρόπνοης στρατηγικής στην εξωτερική μας πολιτική να πανηγυρίζουν με αφορμή πρόσκαιρες κινήσεις τακτικής, συμμάχων και γειτόνων.
Έτσι μέχρι προχθές κόμπαζαν για τη «στήριξη» των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την «υποβάθμιση» του ρόλου των Τούρκων. Τώρα οι Τούρκοι μετά και την (εκ νέου) ανάδειξη του ρόλου τους στον πόλεμο της Ουκρανίας, ανεβάζουν ξανά τους τόνους στο Αιγαίο, οι δικοί μας καταγγέλλουν την πρακτική τους, η οποία, ωστόσο, ειδικά με τις υπερπτήσεις δημιουργεί «δεδικασμένο».
Ως άλλος «Πόντιος Πιλάτος» οι ΗΠΑ στο νέο «λάθος» που μας ωθούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, μας καλούν να τα βρούμε, μεταξύ μας. Σαν τι να βρούμε δηλαδή με αυτόν που μας προκαλεί και με στρατιωτικά μέσα; Με αυτόν που ασκείται σε σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας, φανταζόμαστε ελληνικής. Ή μήπως εννοούν να τα βρούμε στη μοιρασιά του πλούτου στο Αιγαίο; Μάλλον αυτό ε;
Β.Κ.

Το κίνητρο...
* ΤΕΛΙΚΑ το πιο δημοφιλές κριτήριο για να διαλέξει κανείς εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις μέρες μας δεν είναι οι εκπτώσεις που παρέχει στην τιμή του ρεύματος. Ούτε η σταθερή τιμολόγηση για την παράκαμψη της «ρήτρας αναπροσαρμογής»...
Το «κίνητρο» που καθίσταται κυρίαρχο στον ανταγωνισμό των παρόχων είναι πόσες μηνιαίες δόσεις προσφέρει στον διακανονισμό για την εξόφληση των λογαριασμών. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν μέχρι και 24 δόσεις, ενώ άλλες μικρότερες, που δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ρευστότητας, προσφέρουν λιγότερες.
Όλες τους όμως θεωρούν δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στους φουσκωμένους λογαριασμούς και αυτό που προσφέρουν είναι μια δελεαστική «διευκόλυνση» στην πληρωμή τους. Επ’ αμοιβαία ωφελεία βεβαίως - βεβαίως. Πώς αλλιώς θα τονωθεί και η εισπραξιμότητά τους...
Γ.Ν.

Περί υδάτων
* ΠΕΡΙ ανέμων και υδάτων, κυριολεκτικά η κουβεντούλα των Λαρισαίων φοιτητών.
- Με το νερό έχω πολύ καλή σχέση.
- Πίνεις πολύ;
- Τα κάνω θάλασσα.
***
* - ΜΑΖΕΥΕΙΣ λεφτά, ρε παιδιά, για πλυντήριο και χαλάει το ψυγείο. Πρόβλημα.
***
* - ΞΕΧΑΣΑ χθες το καλαμάκι μπαμπού μέσα στο ποτήρι με το νερό κι έβγαλε κλαράκι.
Ζ.

Δανεικοί...
* ΜΑΛΛΟΝ θα σβηστεί μια ανορθογραφία χρόνων με τις αλλαγές στις χωρικές αρμοδιότητες που προχωράει η ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι της Λάρισας, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που μεταφέρονται στη Λαμία ήταν επί της ουσίας... «δανεικοί». Ανήκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού, που ο ταχυδρομικός τους κώδικας, τους μοίραζε κατά περίπτωση στην Εφορία Βόλου, άλλους στην Εφορία Λάρισας και άλλους στην Εφορία της Λαμίας. Τώρα όλοι τους θα μεταφερθούν στη Δ.Ο.Υ. Λαμίας, όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάγονται...
Γ.Ν.

Η αγορά...
* ΣΕ καλύτερα επίπεδα των προηγούμενων ετών και, μάλιστα, σε υψηλότερα της τελευταίας διετίας κυμάνθηκε η αγοραστική κίνηση την πασχαλινή περίοδο. Τηρουμένων των συνθηκών βεβαίως. Η περασμένη εβδομάδα για την αγορά ήταν απογοητευτική ενόψει μάλιστα και της νέας εκπτωτικής περιόδου.
Όσο τα χρήματα των εργαζομένων εξαντλούνται στα σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς ρεύματος δεν περισσεύουν και πολλά για τα υπόλοιπα ψώνια, όταν μάλιστα δεν είναι και τόσο αναγκαία... Η αισιοδοξία βέβαια που επικρατεί στην ψυχολογία του κόσμου και καταγράφηκε κατά την εορταστική περίοδο είναι θετικό σημάδι, αλλά εύθραυστο. Γι’ αυτό και η αγορά είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη για το πώς θα εξελιχθεί συνολικά ο Μάιος...
Γ.Ν.

Κατώτατος
* ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, η «αύξηση» στον κατώτατο μισθό, που από σήμερα τίθεται σε ισχύ, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Έστω και αν τα 713 ευρώ μεικτά είναι 38 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο μεικτό μισθό των 739 ευρώ που έπαιρναν οι εργαζόμενοι πριν από 13 χρόνια. Και ασφαλώς καμία αύξηση δεν είναι αρκετή, όταν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν «καταπιεί» την αύξηση πριν ακόμη ανακοινωθεί, έχοντας από μήνες μειωθεί η αγοραστική δύναμη κυρίως των χαμηλόμισθων.
Αυτό όμως δεν δικαιολογεί καθόλου την εύκολη αντιπολίτευση της πλειοδοσίας, που πάντα μπορεί να ισχυρίζεται ότι θα έδινε περισσότερα. Ούτε δικαιολογεί τη χλεύη για το ποσό της ενίσχυσης, που είναι μεν ασήμαντο γι’ αυτούς που το σαρκάζουν, αλλά όχι γι’ αυτούς που θα το λάβουν. Για το μόνο που δεν διαφωνεί κανείς είναι πως η αύξηση του μισθού θα κατευθυνθεί κυρίως στην κάλυψη υποχρεώσεων και όχι στην τόνωση της κατανάλωσης.
Γ.Ν.

Αδικίες...
* ΚΑΠΟΥ χωλαίνει το πρόγραμμα της έκτακτης επιχορήγησης των επιχειρήσεων που εν μέσω πανδημίας επλήγησαν πέρυσι από μεγάλες φυσικές καταστροφές -και συγκεκριμένα από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε χωριά της Ελασσόνας, που ήταν ουσιαστικά στο επίκεντρο του σεισμού μένουν εκτός ενίσχυσης, καθώς η δράση αφορά μόνο στις επιχειρήσεις στις Τοπικές Κοινότητες Δαμασίου και Μεσοχωρίου. Λογικό είναι να υπάρχουν παράπονα. Και μόνο ότι στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων έλαβαν και πολίτες άλλων περιοχών, όπως σε Μεταξοχώρι, Ομόλιο, Καστρί, Αμπελώνα κ.ά. «αδυνατίζει» τα κριτήρια παροχής του νέου προγράμματος. Κινήσεις για να διευρυνθούν οι δικαιούχοι έγιναν και θα γίνουν, αλλά χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με σύνεση και τη δέουσα προσοχή για να μην αφήνουν να πλανάται το αίσθημα της αδικίας...
Γ.Ν.

Maison
* ΝΕΑ λήμματα στο Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.
- Λουσνίκι είναι γήπεδο στη Μόσχα κι ο Λαρισαίος όταν λέει στην κόρη του Νίκη να λουστεί.
***
* - MAISON ειναι το σπίτι στα γαλλικά κι ο τρόπος που περιγράφει ο Λαρισαίος τι τον κάνουν τα φίδια.
***
* - ΠΑΡΕΣΗ είναι η νευρολογική πάθηση, αλλά και η προτροπή του Λαρισαίου να πάρει ο άλλος τον τελευταίο μεζέ απ’ το πιάτο.
Ζ.

Στο ρελαντί...
* ΜΕ ταχύτερους ρυθμούς θα εξελιχθεί η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αν και για την ώρα οι δηλώσεις γίνονται στο «ρελαντί» ο Μάιος θα είναι κρίσιμος μήνας και τις επόμενες μέρες λογιστές και φοροτεχνικοί αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητα, καθώς και οι ίδιοι δεν επιθυμούν να συμπληρώνουν δηλώσεις τον Ιούλιο, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου και πλέον τα λογιστικά γραφεία θα ρίξουν το βάρος στην ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων, ώστε να μη χρειαστούν παρατάσεις και κυρίως να μην πιεστούν καλοκαιριάτικα....
Γ.Ν

Έκθεση γαλήνης
* ΤΟ θέμα Γυναίκα απασχολούσε, όπως πάντα, τη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.
- Για όσες τους αρέσουν οι άντρες με εξουσία, έχω εκλεγεί δύο συνεχόμενες χρονιές διαχειριστής στην πολυκατοικία.
***
* - ΣΕ διαγωνισμό της Ελληνικής γλώσσας, όπου συμμετείχαν 3.000 άτομα, τους ζητήθηκε να γράψουν μια όσο πιο σύντομη περιγραφή, που να εκφράζει Γαλήνη, Ηρεμία και Ευτυχία. «Η γυναίκα μου κοιμάται», έγραψε ένας διαγωνιζόμενος κι οι κριτές τον αγκάλιασαν δακρυσμένοι κατά την απονομή.
***
* -ΤΙ κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;
- Ο εραστής της διπλανής που σκαρφάλωσε όταν ο άντρας της γύρισε ξαφνικά στο σπίτι.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass