ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2022 18:00
* ΣΕ ανακριτικό στυλ πάνω από τον αντιδήμαρχο Σωτ. Βούλγαρη ο αστυνόμος της αντιπολίτευσης Κ. Αργυρόπουλος, όμως, ο Ν. Καλτσάς δίπλα βρίσκεται σε επιφυλακή να βοηθήσει. Ζ. * ΣΕ ανακριτικό στυλ πάνω από τον αντιδήμαρχο Σωτ. Βούλγαρη ο αστυνόμος της αντιπολίτευσης Κ. Αργυρόπουλος, όμως, ο Ν. Καλτσάς δίπλα βρίσκεται σε επιφυλακή να βοηθήσει. Ζ.

Καταχνιά
* - ΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ παιδιά...


Ο μεσήλικας Λαρισαίος μιλούσε χθες το πρωί μέσα απ’ την αντάρα που είχε κυριαρχήσει. Είχε και σαφή ένδειξη περί τούτου, για την πρόβλεψή του.
- Μου το είπε η μέση μου το πρωί ότι έρχεται χειμώνας.
* * *
* ΑΝΕΜΕΛΟ το σύστημα πάντως. Χθες μέσα στην καταχνιά τα συντριβάνια λειτουργούσαν στην πόλη. Και δεν είναι ότι πρόσθεταν επιπλέον υγρασία στην ατμόσφαιρα, ούτε νερό ξόδευαν. Ρεύμα, όμως; Και μάλιστα τέτοιους καιρούς...
Ζ.

Τρέξε, τρέξε...
* - ΑΝ πιεις ένα μπουκάλι ουίσκι ή από άλλο οινοπνευματώδες, έχεις παραισθήσεις λέει...
Μύθος παιδιά, παραισθήσεις έχεις μόνο με το νερό, απόδειξη ότι στον Μαραθώνιο πίνουν ένα μπουκάλι νερό και τρέχουν 42 χλμ. ασταμάτητα, χωρίς να τους κυνηγάει κάποιος για να τους σκοτώσει.
(Έτρεξαν και Λαρισαίοι δρομείς στην Αθήνα, υπήρχαν, όμως, κι άλλοι στην πόλη με διαφορετική προσέγγιση).
* * *
* - ΑΝΟΙΞΑ την τηλεόραση να δω λίγο μαραθώνιο και κουράστηκα.
- Κάθε φορά, τέτοια μέρα, λέω πως του χρόνου θα τρέξω στον Μαραθώνιο. Ας το πω και φέτος.
* * *
* - ΞΕΚΙΝΑΕΙ ο Μαραθώνιός μου προς φούρνο για μπουγάτσα, καφέ, επιστροφή και τερματισμός καναπέ γωνία.
- Θα έτρεχα κι εγώ Μαραθώνιο, αλλά πού να τρέχεις Μαραθώνα-Αθήνα τόσο που έχει πάει η βενζίνη...
Ζ.

Αλλιώς το πάνε
* ΑΛΛΑΞΕ η κυβερνητική στάση από τον «παραμυθά Βαξεβάνη» που έλεγαν. Αμφισβητώντας την ύπαρξη της λίστας παρακολουθουμένων από το Predator, τώρα δέχονται πως αυτή υπάρχει, αλλά επιμένουν ότι δεν βρίσκονται οι ίδιοι πίσω από τις παρακολουθήσεις.
Οδεύοντας, μάλιστα, προς το αφήγημα «Μα εμάς παρακολουθούσαν...».
* * *
* - ΣΑΣ το έχω ξαναπεί πως τελικά ένοχος για τις παρακολουθήσεις θα είναι ο Ν. Ανδρουλάκης.
Στην παρέα των Λαρισαίων έκαναν τις δικές τους αναλύσεις.
- Μόνο να μη φτάσουν να απαλλάξουν τον Κυρ. Μητσοτάκη λόγω βλακείας. Επιμένοντας ότι δεν ήξερε τίποτε, πως δεν είχε καταλάβει τι γινόταν στο Μαξίμου μέσα.
* * *
* - ΠΑΝΤΩΣ τώρα το παίζουν σε διπλό ταμπλό. Δηλώνοντας πως στόχος είναι η πλήρης διαλεύκανση για την «τιμωρία των εμπλεκομένων και των διασπορέων ψευδών ειδήσεων».
- Γι’ αυτό το τελευταίο, εννοούν μόνο τον Βαξεβάνη ή και το συγκρότημα Μαρινάκη.
- Πάντως, δεν μπορεί να παρακολουθείται το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών, οι εμπλεκόμενοι στα εξοπλιστικά και να μην προκύπτει θέμα κατασκοπείας, μην πω εσχάτης προδοσίας...
Ζ.

365
* ΚΥΡΙΑΚΗ πρωί πάλι στο πόστο της στον φούρνο η Λαρισαία σύζυγος του φούρναρη. Όπως πάντα, σταθερά καθημερινά.
Πήγε να την πειράξει κάποιος από τους σταθερούς πελάτες της.
- Τελικά, μόνο Πάσχα και Πρωτοχρονιά δεν δουλεύεις...
- Μπα, μην το λες... Το Πάσχα ψήνουμε αρνιά και την Πρωτοχρονιά βασιλόπιτες. Άρα, μη βγάζεις τίποτε.
Ζ.

Εναλλακτικές
* ΕΒΡΙΣΚΑΝ τις εναλλακτικές τους οι νεαρές Λαρισαίες.
- Επειδή αρέσουν λέει οι γυναίκες με πιασίματα, να ενημερώσω ότι πιάστηκε η πλάτη κι ο αυχένας μου.
* * *
* - ΕΙΧΑ πάει σε μια βάφτιση και κάποια στιγμή είπε ο παπάς «Να έρθει το μωρό». Ε, πήγα...
* * *
* - ΜΕ πίεσε πάρα πολύ να τα φτιάξουμε και υπέκυψα.
- Δηλαδή, τι σου είπε;
- Γεια σου, τι κάνεις;
Ζ.

Στα πιόματα
* ΚΑΙ τι δεν είπε πάλι σε συνάντηση με οινοποιούς ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος...
Χαρακτηριστικές μερικές φράσεις του:
- Έχω πόνο για την παραγωγή, κανένα παρά-πονο από σας...
- Οι 12 θεοί του Ολύμπου έπιναν θεσσαλικό νέκταρ, άρα, εκτός από τα παιδιά μας, έχουμε καθήκον και στη Μυθολογία να υπερασπιστούμε το προϊόν. Όπως το αξίζει και όχι όπως πρέπει.
- Το σταφύλι κάνει θαύματα, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε, οφείλουμε, όμως, να δουλέψουμε γι’ αυτό...
- Σταματήστε να πίνετε ουίσκι και βότκες, να προωθήσουμε όλοι το κρασί και το τσίπουρο.
Ζ.

Ξύπνιος
* ΣΤΟΥΣ δικούς τους ρυθμούς οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Τυχαία με βρήκες;
- Όχι, στην τύχη...
* * *
* - ΜΟΥ λένε ότι βαριακούω...
- Μην τους ακούς.
* * *
* - ΕΛΑ, είσαι ξύπνιος;
- Εμμμ... Δεν με λες και διάνοια.
Ζ.

Στην ταβέρνα
* ΕΓΚΑΙΝΙΑ της «Μοντέρνας Ταβέρνας». Δημοσίευμα από το αρχείο του προέδρου Σπ. Μπ. για την οικογενειακή τους επιχείρηση στη Λάρισα, αρχικά του θείου του, στην οδό των Εξ, σήμερα οδός Κύπρου, και μετέπειτα στη δεκαετία του ‘50 πια και του πατέρα του, τότε πια στην οδό Πανός (βλ. και παρακείμενη εικόνα).
Δημοσίευμα 3 Ιουλίου 1938, εφημερίδα «Κήρυξ»: Τελών σήμερον Κυριακήν 3η Ιουλίου ε. ε. και ώραν 11ην π.μ. τα εγκαίνια του επί της οδού των Εξ, παραπλεύρως Εθνικής Τραπέζης και έναντι Φρουραρχείου, υπό την διεύθυνσί μου νέου οικογενειακού κέντρου «Μοντέρνας Ταβέρνας», λαμβάνω την τιμήν να παρακαλέσω το αξιότιμον κοινόν όπως ευαρεστούμενον τιμήση ταύτα διά της παρουσίας του.
Εν Λαρίση τη 1η Ιουλίου 1938
Μετά τιμής Δημ. Μπαρμπούτης.
* * *
* ΛΙΓΟΥΣ μήνες μετά, στις 23 Δεκεμβρίου, προπαραμονή Χριστουγέννων, νέο δημοσίευμα, πάλι «Κήρυξ»: Ο διευθυντής του εστιατορίου της πόλεώς μας «Μοντέρνα Ταβέρνα», κ. Δ. Μπαρμπούτης, δι’ επιστολής του απευθυνθείσης προς τον πρόεδρον της Ενώσεως Καφεμαγειροϋπαλλήλων, εγνώρισεν ότι την ημέραν των Χριστουγέννων προσφέρει εις τους ανέργους αγάμους εντοπίους και ξένους καφεμαγειροϋπαλλήλους το μεσημεριανόν γεύμα εις την οικίαν του, εις δε τους οικογενειάρχας τοιούτους ανά μίαν οκάν της εξαιρετικής ρετσίνας του.
Εις απάντησιν της ανωτέρω ευγενούς χειρονομίας του κ. Μπαρμπούτη, ο πρόεδρος της Ενώσεως κ. Γ. Κατσαούνης απέστειλεν ευχαριστήριον απάντησιν συγχαίρων αυτόν συνάμα διά τα αισθήματά του, όντα σύμφωνα με τας προσπαθείας της Κυβερνήσεως της 4ης Αυγούστου.
Ζ.

Πολύ κακό
* ΚΑΘΩΣ έχουν πληθύνει τα περιστατικά, πανελληνίως, ο καθηγητής Ιατρικής Κ.Κ. σε ανάρτησή του τις προάλλες έγραφε για την εγκατάλειψη θυμάτων τροχαίου από τον οδηγό που το προκάλεσε: ...θα καταδικαστεί για πλημμέλημα. Σε ευνομούμενη Πολιτεία θα πρέπει να καταδικαστεί για απόπειρα δολοφονίας. Γιατί; Γιατί εάν ο υπαίτιος μεταφέρει τους τραυματίες αμέσως στα Επείγοντα ή φωνάξει ασθενοφόρο, μπορεί οι γιατροί να προλάβουν να τους σώσουν. Εάν τους εγκαταλείψει, ο χρόνος μέχρι να βρεθεί άλλο μεταφορικό μέσον, φανταστείτε ατύχημα σε ερημιά και νύχτα, είναι εξαιρετικά κρίσιμος και τελικά μοιραίος, λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας, διάρρηξης πνεύμονα κ.ά. Η εγκατάλειψη τραυματία είναι απόπειρα δολοφονίας και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
* * *
* ΚΑΤΟΠΙΝ, λέει, φίλος του τον ενημέρωσε ότι πλέον το αδίκημα δικάζεται ως κακούργημα. Όμως, εμφανιζόμενοι ορισμένοι αργότερα στις Αρχές και με τη συμβουλή του δικηγόρου τους, δηλώνοντας ότι ήταν σε πανικό, πέφτουν τελικά στα μαλακά, σε πλημμέλημα. (Ούτως ή άλλως, είναι αδιανόητο να εγκαταλείψει κάποιος άνθρωπο που ο ίδιος χτύπησε άθελά του).
Ζ.

Τον άκουσε
* - ΜΑΜΑ, μαμά; Ο μπαμπάς θέλει να σκοτώσει τη νονά.
Πήγε τρέχοντας στην αυλή ο Λαρισαίος πιτσιρικάς.
- Μα τι λες παιδάκι μου;
- Τον άκουσα, μαμά, που της έλεγε, «Ραντεβού στις εννιά. Απόψε θα σε πεθάνω».
Ζ.

Αναστόμωση
* ΕΝΑ σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο σχετίζεται με την προστασία του υπόγειου υδάτινου δυναμικού της περιοχής Φαρσάλων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας στην περιοχή, είναι το έργο εμπλουτισμού των πηγών στα Βρυσιά. Εκφράζοντας την ανησυχία των αγροτών της περιοχής, που εκφράσθηκε μέσω της πρόσφατης ερώτησης της ελάσσονος αντιπολίτευσης προς την Περιφέρεια για τις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν. Δεν ήθελε πολύ να πάρει φωτιά ο υδρονομεύς Κώστας Γκούμας.
* * *
* Ο οποίος διηγείται μια παρόμοια ιστορία με το φράγμα Ληθαίου στα Τρίκαλα, φραγματάκι δηλαδή συγκριτικά μικρό έργο, που χρειάστηκε 22 ολόκληρα χρόνια για να κατασκευαστεί. Έτσι κι η αναστόμωση των πηγών Βρυσιών και η δημιουργία ταμιευτήρα, ώστε να συγκρατείται το νερό που αναβλύζουν αυτές, με τη μελέτη του έργου να εκπονείται από το 2005 μέσω του νομαρχιακού προγράμματος, στη συνέχεια να δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2013, εντασσόμενο στο ΕΣΠΑ το 2014, τελικά τον Οκτώβριο του 2021 υπεγράφη η σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία και σήμερα, έναν και πλέον χρόνο μετά, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει. (Μάλλον αντί των πηγών προέκυψε αναστόμωση του έργου).
* * *
* ΔΡΑΤΤΟΜΕΝΟΣ της ευκαιρίας, θυμίζει ότι πριν λίγα χρόνια, το 2017, οι τότε κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν πως επιτέλους είχε βρεθεί η λύση και πως δεν χρειάζονται πρόσθετα νερά στον κάμπο, τέρμα ο Αχελώος έλεγαν, «νερά υπάρχουν», επικεντρώνοντας στην αξία των «μικρών έργων - φραγμάτων». Βέβαια, μικρά έργα εμπλουτισμού, παρόμοια με των Βρυσιών, εκκρεμούν. Όπως αυτό της περιοχής Χάλκης - Κιλελέρ, που η μελέτη του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από το 2018.
* * *
* ΚΙ ο Υδρονομεύς αφήνει να ξεχειλίσει η οργή για την κοροϊδία: «Όπως και να έχει, το βέβαιο είναι πως στα 4,5 χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης, αλλά και στα 3,5 χρόνια της ΝΔ, όχι μόνο τα Βρυσιά δεν άρχισαν, αλλά ούτε καν δρομολογήθηκε η κατασκευή άλλων μικρών ή μεγαλύτερων έργων ταμίευσης υδάτων, παρόλο που υπήρχαν διαθέσιμα έργα ώριμα μελετητικά, έργα αδειοδοτημένα σαν τα φράγματα Νεοχωρίτη, Δελερίων, ακόμη και έργα που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια ημιτελή, όπως το Αγιονέρι, στοιχειωμένο από το 2006.
* * *
* ΚΑΙ για να μην μπερδευτεί κάποιος απ’ τους νεότερους, ο λεγόμενος υδρονομεύς Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρώην διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, ο οποίος συνεχίζει ενεργός ως μέλος της Επιτροπής φορέων για τη Διεκδίκηση Επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας, της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. και διαχειριστής της εξειδικευμένης και καλά ενημερωμένης ιστοσελίδας Υ.ΠΕ.ΘΕ., ήτοι Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας.
Ζ.

Εργάται
* ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ άλλοι καιροί, με κινητοποίηση εργατών προ αιώνος και βάλε, τον χειμώνα του 1907, που ανακαλύπτει ο Φωτοθηκάριος Αχ. Κ. σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Σάλπιγξ»: Οι εις το τμήμα Λαρίσης-Μπαμπά του Λαρισαϊκού Σιδηροδρόμου εργαζόμενον εργάται, απεργήσαντες έφθασαν πεζή ενταύθα και εν σώματι κατευθύνθησαν εις την Νομαρχίαν, όπως υποβάλλωσι τα αιτήματά των. Οι ατυχείς ούτοι βιοπαλαισταί παραπονούνται ότι οι εργολάβοι, υφ’ ους εργάζονται, εκτός του ότι τους θεωρούσιν ως κτήνη μάλλον παρά ως ανθρώπους, τους αναγκάζωσι να αγοράζωσι τα τρόφιμά των από φίλους τροφοδότας εις τιμάς υπερόγκους και να κοιμώνται εντός αθλίων παραγκών, ηθέλησαν να τους πληρώσωσιν ολιγώτερον του αρχικώς συμφωνηθέντος ημερομισθίου. Ο Νομάρχης υπεσχέθη ότι θα φροντίση προς θεραπείαν των δικαίων παραπόνων των συνιστών την αναφοράν των εις το Υπουργείον και θέλει προσκαλέση τους ειρημένους εργολάβους προς συνεννόησιν. (Ο σταθμός Μπαμπά ήταν εκείνος των Τεμπών, στο σιδηροδρομικό δίκτυο που τέθηκε σε λειτουργία το 1916).
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass