ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Λεωφόρος... Καραμανλή

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2016 15:30

 

Αγαπητή «Ελευθερία»

Έγιναν και τα «επίσημα» εγκαίνια της λεωφόρου Καραμανλή, μετά από αρκετό καιρό αφότου δόθηκε στην κυκλοφορία, φαίνεται πως το προηγηθέν διάστημα δεν ήταν καλός ο...ωροσκόπος κάποιου!

Δεν θα κρίνω τις τεχνικές ατέλειες ή τις μελετητικές- κατασκευαστικές και σπάταλες υπερβολές (π.χ. διπλές λωρίδες κυκλοφορίας όταν η είσοδος και έξοδος είναι σε μονή λωρίδα), μα θα σταθώ σε ένα σημαντικότατο θέμα, για το οποίο μάλιστα «καμαρώνουν» οι... εγκαινιάζοντες. Των πεζοδρομίων, για τα οποία ίσως θα πρέπει να επέμβει μία ανώτερη δύναμη - ενώ και αυτή του ψυχιάτρου θα είναι ωφέλιμη.

«Καμαρώνουν» λοιπόν για το τεράστιο πεζοδρόμιο των 3μ. που έφτιαξαν... που; μεταξύ λωρίδων κυκλοφορίας και παράδρομου. Ένα πεζοδρόμιο που ουδέποτε θα χρησιμοποιηθεί από πεζό γιατί:

(α) κανένας δεν κάνει βόλτες πάνω κάτω δίπλα στα αυτοκίνητα,

(β) γιατί όποιος τολμήσει να το χρησιμοποιήσει θα πρέπει πρώτα να τη «γλυτώσει» από τα αυτοκίνητα των παραδρόμων, και

(γ) τέτοιο πεζοδρόμιο απλά υπάρχει μόνο στα χαρτιά (τους) και όχι στην πραγματικότητα! Πρόκειται για έναν μάλλον εικονικό χώρο διάβασης πεζών (=πεζοδρόμιο), αφού στο πλάτος των 3μ. υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών (άλλη αστοχία), δένδρα και κάγκελα! Οι κάδοι σκουπιδιών είναι σε λάθος θέση αφού για να τους φθάσει κάποιος πρέπει να διασχίσει τον παράδρομο, οπότε αναρωτιέσαι «γιατί δεν τοποθετήθηκαν απέναντι όπου και τα σπίτια κ.λπ.;». Η απάντηση είναι απλή: «απέναντι δεν υπάρχει πεζοδρόμιο». Ναι! Στις έξω πλευρές των παραδρόμων όπου ζει κόσμος και κυκλοφορεί ΔΕΝ υπάρχουν πεζοδρόμια! Εντάξει, για να μην αδικήσουμε τους «αρμόδιους», υφίσταται ένας τυπικός ελεύθερος χώρος κυκλοφορίας πεζών πλάτους από 0,50- 1,00μ! Ο οποίος καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα των πάσης φύσης καταστημάτων και...συνεργείων, ενώ ο πεζοπορών κυκλοφορεί στον παράδρομο. Τόσο μεγάλη έννοια λήφθηκε για τον πεζό, που «καμαρώνουν» κιόλας! Μην πω για την περιβόητη πλακόστρωτη διάβαση τυφλών που οδηγεί σε στύλους, κουτιά ΟΤΕ και... κενό - αυτό συμβαίνει και εντός πόλης! Η απορία μου είναι: αυτόν τον τεράστιο (αναλογικά) χώρο στη μέση της λεωφόρου τι το θέλουν; αν τον στένευαν θα είχαν περιθώριο να αυξηθεί το πλάτος των ανύπαρκτων μα απαραίτητων πεζοδρομίων.

Όλα αυτά τα παρακολούθησα από την αρχή της κατασκευής του σπάταλου έργου-επίδειξης, κι όταν επισήμανα μερικές ακόμη αστοχίες (δια της απλής λογικής, δεν απαιτείται κανένα... διδακτορικό) σε εργοδηγό του έργου, απλά είπε «τα βλέπουμε, μα έτσι είναι η μελέτη».

Δεν απαξιώνω ένα απαραίτητο έργο, απλά επισημαίνω μερικές αστοχίες, που δυστυχώς δεν διορθώνονται. Σκέπτομαι όμως πως, εάν γινόταν μια διαφορετική εφαρμογή του έργου, η χρηματοδότηση θα αρκούσε για να κατασκευασθεί και το υπόλοιπο κομμάτι της «λεωφόρου» προς τον Αγ. Γεώργιο όπου συχνά θρηνούμε θύματα.

Με την ευκαιρία μία ερώτηση: Έχει ληφθεί κυκλοφοριακή μέριμνα πέριξ του σουπερ μεγαλοκαταστήματος μετά τον Αγ. Γεώργιο, ή θα γίνεται ο κακός χαμός λόγω απ' ευθείας πρόσβασης στη λεωφόρο; Ελπίζω να μην εφαρμοστεί η λύση της οδού Φαρσάλων (συμπτωματικά για το ίδιο μεγαλοκατάστημα), όπου απλά δεν υπάρχει λύση και μπαινοβγαίνει ο καθείς όπως θέλει!

Βαγγέλης Μπούρλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass