Σημαντικός o ρόλος του νηπιαγωγείου στην προσχολική εκπαίδευση

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2019 16:32

Η εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά του νηπιαγωγείου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι παράγει αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα ζωή όλων των παιδιών και ιδιαίτερα όσων προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα.

Ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός για την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξή τους, την πρόληψη μαθησιακών δυσκολιών και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους (πρώιμη παρέμβαση), την ομαλή τους μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο και στις επόμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες, τη σχολική επιτυχία και την επαγγελματική και κοινωνική τους ένταξη στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στα Δημόσια Νηπιαγωγεία παρέχεται αντισταθμιστική αγωγή, υπάρχουν δομές (Ειδικά νηπιαγωγεία, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης στήριξης κ.ά.) για υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Στο δημόσιο Νηπιαγωγείο-Πρωινό και Ολοήμερο τμήμα- υλοποιείται ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Διαθεματικού Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των νηπίων 4-6 ετών και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Συνεπώς δεν υπάρχει καμιά σχέση με τις δομές φύλαξης και φροντίδας.

Η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων και προνηπίων καθορίζονται με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της ζώνης του Ολοήμερου Προγράμματος στον Ενιαίο Τύπο Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, η λήξη της ορίζεται και στα δύο -Δημοτικό και Νηπιαγωγείο- στις 16:00.

Στα δημόσια νηπιαγωγεία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας φοιτούσαν προνήπια και πριν την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ειδικά στα νηπιαγωγεία της υπαίθρου τα προνήπια μεταφέρονται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Λάρισας από τα ξημερώματα.

Εξαιτίας των συγχωνεύσεων και καταργήσεων νηπιαγωγείων τα προηγούμενα χρόνια,νήπια και προνήπια αγροτικών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ανεβαίνουν καθημερινά κάθε πρωί τον δικό τους «Γολγοθά».

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την εφαρμογή του Ενιαίου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Ολοήμερου Νηπιαγωγείου αντέδρασε δυναμικά και έχει τονίσει ότι οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ενέχουν σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης ενός θεσμού -το ίδιο και για το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο- που μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει πολλαπλά οφέλη για τα νήπια, μέσα από την ποιοτική – παιδαγωγική χρήση του χρόνου που διαθέτει.

* Από τον Δημήτρη Παπαποστόλου

* Ο Δημήτρης Παπαποστόλου είναι δάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ»

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass