Η ελληνική ψυχή του 1940 και του σήμερα

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2020 15:16

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Κάθε χρόνο που γιορτάζεται το αθάνατο έπος του ’40 οι Νεοέλληνες αναρωτιόμαστε, αν έχει καμιά ομοιότητα

η ελληνική ψυχή του σήμερα μ’ εκείνην των αγωνιστών κατά των Ιταλών εισβολέων και της εθνικής μας αντίστασης… Των γενναίων προγόνων μας, που στο άκουσμα του προσκλητηρίου σαλπίσματος της πατρίδας άφησαν το αλέτρι, τη στάνη, το εργοστάσιο, το γραφείο… και έτρεξαν να πολεμήσουν και να πετύχουν την πρώτη νίκη στον κόσμο κατά του άξονα, καταστρέφοντας τα δολερά σχέδια του νεο-ταξικού και ναζιστικού μορφώματος. Του φορέα της φασιστικής ιδεολογίας, η οποία στον βωμό των άνομων και απάνθρωπων συμφερόντων της έγινε αιτία του πλέον καταστροφικού και δολοφονικού Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Διδάσκοντας με την αυτοθυσία τους, ότι η ναζιστική και φασιστική λαίλαπα νικήθηκε, παγκοσμίως, χάρη στη γενναιότητα της ελληνικής ψυχής, την πίστη της στα ιδανικά της φυλής μας και την αφοσίωσή της στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Αξίες, οι οποίες απετέλεσαν ισχυρότατο ανάχωμα καθυστέρησης της γερμανικής προέλασης προς τη ρωσική επικράτεια. Συνέπεια αυτής να βρεθεί αντιμέτωπη με τον ακαταμάχητο ρωσικό χειμώνα, που μαζί με την ανυπέρβλητη αντίσταση και αντίδραση του ρωσικού λαού συνέτριψαν τη βάρβαρη και απάνθρωπη ιδεολογία του φασισμού.
Η απάντηση στον παραπάνω προβληματισμό, παρά τις ενδεχόμενες ενστάσεις κάποιων, είναι καταφατική, γιατί η ψυχή του Νεοέλληνα δε διαφέρει διαχρονικά σε τίποτα. Γιατί κρύβει μέσα της την έννοια της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, της τιμής και της σεμνότητας, του ήθους και της ευθύνης. Αρετές που είναι καταχωρημένες στο D.Ν.Α. του και εκδηλώνονται, όταν η δική του πατρίδα μπαίνει στο στόχαστρο εθνικιστικών και κατακτητικών προθέσεων ανιστόρητων και επικίνδυνων ηγετών... Αυτήν καλούμαστε να υπερασπιζόμαστε, κάθε φορά που διακυβεύεται το μέλλον της κάνοντας αυτό που έκανε η γενναία ελληνική ψυχή του ’40, η οποία σήκωσε στους ώμους της το πρόσταγμα της ιστορίας. Το βαρύ τίμημα της ελευθερίας, διδάσκοντας στις πτοημένες συνειδήσεις μικρών και μεγάλων κρατών της Ευρώπης ότι: «Η μεγαλοσύνη στα έθνη δε μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».
Υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο άνθρωπος παραμένει ως αξία μόνον, όταν επιβεβαιώνει διά των έργων το μεγαλείο της πνευματικής και εθνικής του υπάρξεως.
Αυτή η αξία κρατά και σήμερα ζωντανό το έθνος των Ελλήνων. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί η ελληνική ψυχή δεν αλλάζει στην πορεία του χρόνου. Παραμένει η ίδια μπροστά στον κίνδυνο αφανισμού της… Το απέδειξε και πρόσφατα με την αποτροπή της εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, υποκινουμένων υπό των Τούρκων. Το καταδεικνύουν καθημερινά οι αετοί των αιθέρων μας. Το ακαταμάχητο πολεμικό μας ναυτικό. Οι φρουροί των συνόρων μας, η αστυνομία, ο λαός. Στην ενδυνάμωση του εθνικού και πατριωτικού μας φρονήματος πρωτεύουσα σημασία έχει η εμβάθυνση της ιστορικής γνώσης και των αρχών του κλασικού και χριστιανικού μας πολιτισμού. Όχι για να προκαλούμε τους γείτονες, γιατί αυτό δεν είναι ίδιο της φυλής μας, αλλά για να μην ξεχνάμε και να γνωρίζουν οι εχθροί μας, ότι αυτός ο τόπος είναι δικός μας και δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Γιατί θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι γενναίοι του ’40, οι οποίοι όχι μόνο δεν προκάλεσαν, όχι μόνο δεν κιότεψαν, αλλά πήραν φαλάγγι τους αριθμητικά και οπλικά υπέρτερους Ιταλούς φασίστες απελευθερώνοντας ακόμα και αλύτρωτες πατρίδες!
Με την εθνική σκέψη ζωντανή και στραμμένη στο έπος του ’40 και το διαχρονικό ήθος της ελληνικής ψυχής μπορούμε να κρατάμε όρθια και πανώρια την ποτισμένη με αίμα γη των προγόνων μας και δική μας πατρίδα. Μια εθνική κληρονομιά που το συμβόλαιό της γράφτηκε με τις θυσίες των ηρώων μας. Γι’ αυτό και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την υποτιμήσουμε και να τη σμικρύνουμε.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass