Η ψηφιακή εποχή στους Δήμους

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2021 15:10

Αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες του κεντρικού κράτους, τότε οι Δήμοι πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος αναφορικά με την άμεση εφαρμογή της νέας ψηφιακής πολιτικής

απευθείας στους πολίτες. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Υπουργείο Εσωτερικών επενδύει στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων στους Δήμους με περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, μέσω σχετικής πρόσκλησης που έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Μέσω του εν λόγω προγράμματος οι Δήμοι καλούνται να κάνουν το άλμα της ψηφιακής μετάβασης, τόσο σε διοικητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, με στόχο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής, ιδιαίτερα μετά την έξαρση της πανδημίας.
Ποιες είναι όμως αυτές οι ψηφιακές δράσεις; Καταρχάς θεωρείται σημαντική για έναν Δήμο η δημιουργία μίας σύγχρονης πλατφόρμας εξυπηρέτησης δημοτών και επιχειρήσεων, η οποία μπορεί να διαχειριστεί ηλεκτρονικά και από απόσταση οποιαδήποτε διοικητική πράξη υπεισέρχεται μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και των δημοτών ή των επιχειρήσεων. Αιτήματα καθημερινότητας, ψηφιακά πιστοποιητικά, αιτήσεις και πλήθος άλλων ενεργειών που μέχρι σήμερα διεκπεραιώνονται στο γκισέ, πρέπει και μπορούν να εκτελούνται ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία και με την απόλυτη ασφάλεια που προσφέρουν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία αυθεντικοποίησης, όπως η υπηρεσία ταυτοποίησης προσώπων που προσφέρει το taxisnet.
Ανάλογες ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται και προς τις επιχειρήσεις. Υποβολή δικαιολογητικών, πληρωμές τελών, αιτήσεις για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και μια σειρά άλλων υπηρεσιών θα πρέπει να σταματήσουν να εξυπηρετούνται διά ζώσης, δίνοντας στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους εύκολο και γρήγορα, χωρίς να χάνουν πολύτιμο χρόνο στις υπηρεσίες του Δήμου. Εφαρμογές για τις επιχειρήσεις, με τη βοήθεια των οποίων θα μηδενίζεται ο χρόνος αναμονής για την έκδοση ή και την παραλαβή εγγράφων, αλλά και την πληρωμή οφειλών.
Πέρα των παραπάνω ενεργειών η ψηφιακή μετάβαση θα βοηθήσει τους Δήμους να διαχειριστούν καλύτερα και τις εσωτερικές ροές εργασίας τους. Οι σχολικές επιτροπές που διαχειρίζονται τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, τα κοιμητήρια, οι διευθύνσεις τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών, οι κοινωνικές δομές και οι δομές προγραμματισμού αποτελούν νευραλγικούς τομείς που πρέπει να μετασχηματιστούν και να οργανωθούν ψηφιακά, προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η έννοια του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. Οι Δήμοι της χώρας και ειδικά της Θεσσαλίας προσπάθησαν με τις δικές τους δυνάμεις τα τελευταία χρόνια να υλοποιήσουν μέρος της ψηφιακής μετάβασης με επιτυχία. Με τις υπάρχουσες προσκλήσεις θεωρείται βέβαιο ότι η μετάβαση αυτή θα επιτευχθεί ταχύτερα και με περισσότερες επιλογές για τους ωφελούμενους.

Από τον Θωμά Μπακούρα*

* Ο Θωμάς Μπακούρας είναι σύμβουλος Επιχειρήσεων, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hellas Bak

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass