Εμβολιαστείτε!

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2021 16:00

Του Χάρη Αδρεόπουλου*

Με πάνω από 6.000 κρούσματα να καταγράφονται μέχρι τις ημέρες μας

(«Ελευθερία, 24.12.2021, σ. 1 και 11), η επέλαση της πανδημίας του (μεταλλαγμένου) κορονοϊού συνεχίζεται στη χώρα, πλήττοντας με δριμύτητα τους ανεμβολίαστους, ενώ αυξημένα είναι τα θύματα του ιού και στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Το νέο μείγμα μέτρων που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή -παραμονές Χριστουγέννων-,  αλλά και η εικόνα έξαρσης έχουν φέρει αύξηση στους εμβολιασμούς, ωστόσο οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να εκφράζουν μεγάλη ανησυχία, καθώς η νέα παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού, μοιάζοντας με εκθετική αύξηση, επελαύνει, σκορπίζοντας θάνατο. Κοντά στους 70 ανέρχονται καθ’ ημέραν οι συνάνθρωποί μας που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των κλινικών παρά τις ηρωικές προσπάθειες των  υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών. Το μήνυμα, συνεπώς, που απευθύνουν οι ειδικοί επιστήμονες παραμένει ισχυρό και διαρκές: «Εμβολιαστείτε!». Απαντες, ηλικιωμένοι και νέοι. Ο «covid» δεν κάνει διακρίσεις.
Θα μεταφέρω εδώ την αγωνία ενός φίλου γιατρού -του Γιώργου Κρανιδιώτη-, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του «μετώπου» δίδοντας τη μάχη να προστατέψει και θεραπεύσει συνανθρώπους μας στην κλινική του “Τζανείου” Νοσοκομείου Πειραιώς, όπως την κατέγραψε, ως «ύστατη έκκληση», σε ανάρτησή του (22.12.2021) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφού παραθέτει γράφημα, όπου φαίνεται η θεαματική μείωση της θνητότητας που πέτυχε η ενισχυτική δόση (booster) στο Ισραήλ, με δεδομένα που αφορούν 843.208 άτομα ηλικίας >50 ετών (Arbel et al. NEJM 8 December 2021), γράφει:
« (...) αν η γνώμη μου έχει κάποια αξία, και ενόψει της επέλασης της παραλλαγής Ο.
Τρεις 95άρες εμβολιασμένες περνούν τη νόσο αβρόχοις ποσί και στο διπλανό δωμάτιο ο ανεμβολίαστος 44άρης (χωρίς υποκείμενα νοσήματα) διασωληνώνεται (ευτυχώς, σώθηκε). Δύο 55άρηδες με το ίδιο ακριβώς προφίλ (διαβήτης, υπέρταση, στεφανιαία νόσος): ο εμβολιασμένος σχεδόν δεν χρειάστηκε οξυγόνο, ο ανεμβολίαστος διασωληνώθηκε και χαροπαλεύει. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες (sic) ανάλογα περιστατικά από την κλινική Covid-19. Πολλοί ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας πέθαναν εντελώς άδικα, ενώ τώρα θα ζούσαν αν είχαν εμβολιαστεί (επιτρέψτε μου να το υποστηρίζω, γιατί συγκρίνω με ομοειδείς περιπτώσεις εμβολιασμένων). Το επιχείρημα «μα και εμβολιασμένοι πεθαίνουν» (προσωπικά, έχω δει μόνο έναν) είναι έωλο. Καμία παρέμβαση στην ιστορία της ιατρικής δεν έχει επιτυχία 100%. Το εμβόλιο μειώνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου. Φυσικά, δεν τον μηδενίζει. Οι νέοι και υγιείς δεν είναι άτρωτοι. Έχω δει ανθρώπους ακόμη και 17 ή 21 ετών να νοσούν βαριά. Το να περιμένει κανείς να νοσήσει, για να αποκτήσει δήθεν «φυσική ανοσία», είναι σαν να παίζει με τη φωτιά. Απλούστατα, δεν ξέρει τι λαχνό θα τραβήξει. Τα γράφω όλα αυτά στη μνήμη του 82χρονου φίλου μου, που ψάρευε στον Σαρωνικό τις μέρες με καλό καιρό και με φίλευε ψάρια. Επί μήνες, τον παρότρυνα να εμβολιαστεί. Δυστυχώς, δεν το έκανε. Πέθανε το περασμένο Σάββατο. Μου έλαχε να τον συντροφεύσω ως γιατρός μέχρι το τέλος. Εμβολιαστείτε λοιπόν! Αγνοείστε την προπαγάνδα των φασιστών και των θρησκόληπτων! Τα πράγματα δυσκολεύουν...».
Θα επαναλάβω από την πλευρά μου αυτά που έγραψα στην ίδια στήλη προ έτους («Εδωκεν ανθρώποις επιστήμην», «Ε», 11.01.2021) για την αξία της επιστήμης και την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να επιδείξουμε σ’ αυτήν και τους λειτουργούς της για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η χριστιανική διδασκαλία επικροτεί και καταφάσκει την πρόοδο της επιστήμης. Η συμπόρευση της πίστης με το ιατρικό λειτούργημα ως συνέργεια του θείου και ανθρώπινου παράγοντα επιβεβαιώνεται τόσο από τα ιερά κείμενα της Αγίας Γραφής, όσο και από την ίδια την πράξη της Εκκλησίας στο διάβα των αιώνων.  Στο ερώτημα που τέθηκε κάποτε στον Μέγα Βασίλειο για το αν πρέπει οι μοναχοί να μεταχειρίζονται την Ιατρική, ο μεγάλος αυτός Άγιος της Εκκλησίας μας όχι απλά υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας της ιατρικής επιστήμης, αλλά τόνισε και την προέλευσή της από τον ίδιο τον Θεό. H διαπίστωση του Μεγάλου Βασιλείου ότι «ὥσπερ ἑκάστη τῶν τεχνῶν βοήθεια ἡμῑν προς το τῆς φύσεως ἀσθενές ὑπό τοῦ Θεοῦ κεχάρισται, οὕτω καί ἰατρική» (Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, «Τα ευρισκόμενα πάντα», «Opera omnia quae exstant», J.- P. Migneeditorem, Paris, 1857-1865, Tomus secundus, p. 557) τονίζει τη βεβαιότητα της Εκκλησίας μας ότι η επιστήμη και μάλιστα η Ιατρική συνεχίζει το δημιουργικό έργο του Θεού, αφού, κατά τον θεόπνευστο συγγραφέα της Σοφίας Σειράχ, «Κύριος ἔκτισεν ἐκ γῆς φάρμακα, καὶ ἀνὴρ φρόνιμος οὐ προσοχθιεῖ αὐτοῖς» (κεφ. 38, 4), δίδοντας στον γιατρό τη γνώση να θεραπεύει («Τίμα ἰατρὸν πρὸς τὰς χρείας αὐτοῦ τιμαῖς αὐτοῦ, καὶ γὰρ αὐτὸν ἔκτισε Κύριος, παρὰ γὰρ Ὑψίστου ἐστὶνἴασις», κεφ. 38, 1-2), καθώς ο ίδιος ο Θεός «ἔδωκεν ἀνθρώποις ἐπιστήμην ἐνδοξάζεσθαι ἐν τοῖς θαυμασίοις αὐτοῦ» (κεφ. 38, 6). Θα υπενθυμίσω δε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας αναγνωρίζοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μεγίστη πράξη ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο, συνιστά σε όλους, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, να αξιοποιήσουν το δώρο αυτό που μας χάρισε ο Θεός, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και κάθε άνθρωπο από τους κινδύνους για τη ζωή που απορρέουν από τη μετάδοση του κορονοϊού.
Για τη νέα χρονιά του 2022 που ανατέλλει σε λίγες ημέρες θαρρώ ότι τούτο είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που πρέπει να ενστερνισθούμε για να προστατέψουμε το δώρο της ζωής που μας χάρισε ο Θεός: Aκολουθώντας τις οδηγίες της ιατρικής επιστήμης φοράμε μάσκα, αποφεύγουμε τους συνωστισμούς και, κυρίως, εμβολιαζόμαστε. Για ν’ αποφύγουμε τα νέα lockdowns στην αγορά, στα σχολεία – για να κρατήσουμε, εν τέλει, όρθια τη κοινωνία μας. Για να δώσουμε εις εαυτούς και αλλήλους πραγματικό νόημα, νόημα ελπίδας και αισιοδοξίας, στην όμορφη ευχή «Χρόνια Πολλά» για το νέο έτος που ζυγώνει.

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι καθηγητής Β’/θμιας (ΠΕ01), δρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ (xaan@theo.auth.gr).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass