Η περισπούδαστη παθιασμένη συμπολίτισσά μας Μαρία Ευθυμίου

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2023 10:40

Από τον Δημήτρη Τσικούρα, Λογοτέχνη

Κλωθογύριζε στο μυαλό μου, αρκετό καιρό τώρα, η σκέψη για το σημείωμά μου αυτό. Και την αφορμή, μου την έδωσε ο εξαίρετος σχολιαστής αρθρογράφος της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» Αλέξης Καλέσης, με το σχόλιό του, στην «ΕτΔ» (24/1/223) για να πω κι εγώ κάτι που έχω κατά νου, για τη μεγάλη αυτή μορφή και περισπούδαστη παθιασμένη συμπολίτισσα, Δασκάλα του γένους μας, τη Μαρία Ευθυμίου, που διδάσκει με έναν πρωτόγνωρο, εξαιρετικό και κομβικό τρόπο την παγκόσμια ιστορία, σε μικρά ωριαία επαναληπτικά τηλεοπτικά μαθήματα, που μαγνητοσκοπήθηκαν το 2015 – 2016, στο ελεύθερο ανοιχτό Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσάς μας.
Η Λαρισαία περισπούδαστη καθηγήτρια της Ιστορίας του Πανεπιστημίου, επιτελεί ένα τεράστιο, κολοσσιαίο και ασύνορο έργο παγκόσμιας εμβέλειας, στις Τέχνες και στα Γράμματα για κάθε φιλομαθή άνθρωπο, αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, για τα ελληνικά πράγματα – πρέπει να πούμε κάπου εδώ – για όσους και όσες δεν γνωρίζουν. Και είναι σίγουρο ότι η προσφορά της αυτή θα αποτιμηθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος, για την πρωτόγνωρη και πρωτοφανέρωτη αυτή μετάδοση, για τα ελληνικά ιστορικά δεδομένα.
Παρακολουθώντας κανείς λοιπόν, το κανάλι της Βουλής, κάθε Παρασκευή ώρα 8 μ. μ. και Σάββατο ώρα 6 μ. μ., τα ωριαία αυτά κομβικά μαθήματα, γίνεται κοινωνός και γνώστης, αξιόλογων ανθρωπιστικών στοιχείων, για τη ζωή και την ύπαρξη του πλανήτη μας και την εξελικτική του πορεία μέχρι σήμερα από υπάρξεώς του, για τη γεωγραφική θέση και την ιστορία της κάθε χώρας, για τον πολιτισμό, την παράδοση και την κουλτούρα του κάθε λαού. Κι όλα αυτά, όχι μόνο για τους αμαθείς, άλλα κι όλους εκείνους κι εκείνες που πέρασαν από τα θρανία της μέσης εκπαίδευσης, κι όχι μόνο. Με έναν μοναδικό τρόπο των διαλέξεων, η Μαρία Ευθυμίου, αναμοχλεύει βαθιά όλες τις ανθρώπινες συνειδησιακές πτυχές και διδάσκει πραγματικά όλα εκείνα που δεν διδάσκονται στην Πρωτοβάθμια, στη Δευτεροβάθμια και στην Τριτοβάθμια ελληνική εκπαίδευση.
Η χαρισματική, πολυτάλαντη και πολυταξιδεμένη Μαρία Ευθυμίου, εκλεγμένη από την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρα μας, επιτελεί ένα τεράστιο και κολοσσιαίο επιστημονικό έργο, παγκόσμιας εμβέλειας, μέσα από τα 54 ωριαία μαθήματα, που επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα, από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, όπως προείπαμε. Και εκτός από αυτή την αξιόλογη, πρωτόγνωρη και πολύτιμη προσφορά της, έχει εκδώσει μια μεγάλη σειρά επιστημονικών βιβλίων και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στον τόπο μας, με το μοναδικό χιούμορ που την διακρίνει, τη φοβερή ευστροφία και μνήμη της, την εμπλουτισμένη γλωσσομάθεια με τους απλούς χιουμοριστικούς τρόπους και τόσα άλλα επιδεικτικά στοιχεία που κάνουν τον αναγνώστη διαβάζοντάς την και το ακροατήριο ακούγοντάς την, να μαθητεύει εύκολα και συγχρόνως να ψυχαγωγείται. Πράγματα απλά ακούγονται όλα αυτά, όμως σπάνια και πολύτιμα, που δεν τα συναντάμε στους εκπαιδευτικούς μας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και ίσως είναι και αυτός ένας λόγος που δεν μαθαίνουμε ιστορία στα σχολεία μας.
Το σπουδαιότερο όμως πράγμα που με απασχόλησε και με απασχολεί και αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το σημείωμα, είναι το πώς θα γνωστοποιήσουμε την παρούσα αυτή πληροφορία στο πλατύ κοινό, στον πολύ κόσμο, αφού το αναγνωστικό κοινό, της εφημερίδας που ενημερώνει και του βιβλίου που μορφώνει είναι πάρα πολύ μικρό στη χώρα μας, κι αν πούμε για τις εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης πάρα πολύ μεγάλο. Το καλό όμως ραδιόφωνο, με αξιόλογα προγράμματα και εκπομπές και οι τηλεοπτικές επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές παρουσιάσεις πολύ λίγες, όπως γνωρίζουμε δεκαετίες τώρα από τις στατιστικές υπηρεσίες και τα γκάλοπ που γίνονται κατά καιρούς. Κι ακόμα πιο σοβαρό και δύσκολο είναι το «κέντρισμα», η προσέλκυση των ακροατών και των τηλεθεατών, σε τέτοιου είδους προγράμματα που αναφέρουμε παραπάνω σχετικά με τη Μαρία Ευθυμίου. Όταν οι σφυγμομετρήσεις μας δίνουν τόσο πολύ μικρά ποσοστά αναγνωστών της εφημερίδας και προπάντων του βιβλίου, πώς θα γίνει να μπει στους δέκτες, σε κάθε σπίτι, το κανάλι της Βουλής, για να δώσει τα μικρά αυτά μαθήματα, για έναν κόσμο μικρό και μέγα.
Άρα, το φορτίο αυτής υποχρέωσης, πέφτει πάλι στους πολύ λίγους, τους σκεφτόμενους, που είναι αυτοί που γράφουν και διαβάζουν, δηλαδή, στις μειοψηφίες όπως αντιλαμβάνεστε αγαπητοί φίλοι. Έτσι ήταν πάντα και έτσι θα είναι αυτός ο κόσμος ο παλιός ο χιλιομπαλωμένος, ράβε ξήλωνε, ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει, που λέει και το άσμα.
Το συμπέρασμα που αβίαστα βγαίνει, απ’ αυτά τα γραφόμενά μας και τις επισημάνσεις μας – όπως καταλαβαίνετε – είναι να πολλαπλασιαστούν οι σκεφτόμενοι άνθρωποι και οι καλοί αναγνώστες, άλλα και οι αξιοπρόσεκτοι ακροατές του ραδιοφώνου και οι τηλεθεατές της καλής τηλεόρασης. Αφήνοντας απέξω το διαδίκτυο, με τη σωστή χρήση, που στις μέρες μας είναι η ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης για ό,τι σχεδόν απασχολεί τον φιλομαθή άνθρωπο, κι από την άλλη μεριά, η κατάχρηση για την παιδεία μας, όπως μας πληροφορούν πάλι οι ειδικοί.
Η περισπούδαστη και παθιασμένη συμπολίτισσά μας Μαρία Ευθυμίου είναι χαρισματική και πλουτοπαραγωγική πηγή της γνώσης για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, κι επειδή τυγχάνει να είναι γέννημα αυτής πόλης , της Λάρισας, ας το σκεφτούμε λίγο καλύτερα και βαθύτερα, τι χάνουμε σε όσες και όσους δεν την γνωρίζουμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass