«Η γυναίκα του Ολοκαυτώματος του χωριού Δομένικου»

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2024 10:11

* Από τον Χρίστο Πούλιο
Σαν σήμερα, την 16η Φεβρουαρίου 1943, τα ιταλικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής, αναίτια, έκαψαν το χωριό Δομένικο Λάρισας και εκτέλεσαν ομαδικά εκατόν είκοσι (120) άντρες αυτού.

Πρόκειται για Ολοκαύτωμα το οποίο διέπραξαν οι κατακτητές κατά την αποφράδα εκείνη νύχτα της 16ης Φεβρουαρίου 1943, που οι σκηνές της φρίκης αυτού θύμιζαν «ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ» και που παρόμοιες απεικονίζονται στον πίνακα του ιταλού ζωγράφου Botticelli «Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ», καθώς και στην πολεμική ταινία του Σέρβου σκηνοθέτη και συγγραφέα Στρίντιαν Ντρακόγεβιτς (Ντράκοβιτς) «ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ». Γιατί το σκηνικό της τραγωδίας αυτής δεν το συνέθεταν μόνον οι εκτελέσεις των 120 ανδρών, αλλά και οι φλόγες που έβγαιναν από τις πόρτες, τα παράθυρα και τις στέγες των σπιτιών που καίγονταν με μανία, οι πυκνοί καπνοί που αναδύονταν και είχαν σκεπάσει όλο το χωριό, οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί των γυναικών και των μανάδων έχοντας τα μωρά τους στην αγκαλιά, τα κλάματα των παιδιών, τα γογγύσματα των ηλικιωμένων, τα χλιμιντρίσματα των αλόγων και τα βελάσματα των προβάτων που λόγω του χειμώνα ήταν κλεισμένα στους σταύλους και τους αχυρώνες και καίγονταν, τα ουρλιαχτά των αγριεμένων σκυλιών.
Έκτοτε, καθημερινά τα μοιρολόγια των χαροκαμένων μανάδων έβγαιναν από τα σπίτια τους κι η σπαρακτική μελωδία τους απλώνονταν σ’ όλο το χωριό. Από το βάθος των ματωμένων ψυχών τους ανέδυε ένας αβάσταχτος πόνος και στεναγμός για τα πιο προσφιλή τους πρόσωπα, τα οποία τόσο άδικα και τόσο αναπάντεχα στερήθηκαν και στήριξαν σ’ αυτά τις ελπίδες και τα όνειρά τους.
Γιατί η ανήκουστη τραγωδία που έζησαν κληρονόμησε στους ασθενείς ώμους τους δυσβάστακτα βάρη και αμέτρητες ευθύνες, κι ο σκληρός αγώνας της επιβίωσης έπρεπε να συνεχιστεί, έπεφτε δε στα χέρια της χήρας μάνας, της απορφανισμένης αδελφής, των απροστάτευτων παιδιών.
Ιδιαίτερα οι χήρες μάνες, έκτοτε, επιδόθηκαν αγόγγυστα καθημερινά σε έναν σκληρό και συνεχή αγώνα για να κρατήσουν όρθια τις οικογένειές τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να τα αναθρέψουν, να τα μορφώσουν, να τα αποκαταστήσουν στη ζωή. Αισθάνονταν δε ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν έβλεπαν τους κόπους τους να ευοδώνονται. Όταν έβλεπαν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με αρχές και αξίες με τις οποίες τα γαλούχησαν. Να διακρίνονται και να πετυχαίνουν στη ζωή τους, να δημιουργούν αξιοζήλευτες οικογένειες και συγχρόνως όταν έβλεπαν το μαρτυρικό χωριό τους να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του και μάλιστα πιο όμορφο!!
Ο Γολγοθάς του μαρτυρίου πάντα φέρνει Ανάσταση. Έτσι στην αλυσίδα των ηρωικών αγώνων του αδήλωτου λαού, στις τόσες εκατόμβες του, το Ολοκαύτωμα του Δομενίκου στέκει εθνικό ορόσημο στον βωμό της λευτεριάς. Στέκει ζωντανό δείγμα των εγκλημάτων του φασισμού και ζωντανό δείγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας των Ελλήνων που έμειναν πιστοί στις παραδόσεις της φυλής, που με το αίμα τους θέριεψαν το δέντρο της λευτεριάς.
Αξίζουν, λοιπόν, κάθε τιμή και θαυμασμό οι ηρωίδες Δομενικιώτισσες γυναίκες.
Αξίζουν χωρίς δισταγμό και κάθε επιφύλαξη, τιμή και ευγνωμοσύνη οι χαροκαμένες μάνες του Δομένικου που σήκωσαν στους αδύναμους ώμους τους τον Σταυρό του Μαρτυρίου.
Επιταγή της ιστορίας και καθήκον εθνικό επιβάλλουν να θεωρούνται ηρωίδες οι Δομενικιώτισσες, χαροκαμένες μάνες, γυναίκες και αδελφές του Ολοκαυτώματος.
ΥΓ.: Μεταξύ των χαροκαμένων μανάδων που αναφέρονται στο παρόν πόνημα, ήταν και η μάνα του γράφοντος αυτού, της οποίας οι κατακτητές, την αποφράδα εκείνη νύχτα της 16ης Φεβρουαρίου του 1943, εξετέλεσαν τον άντρα της και δύο παιδιά της, ηλικίας 19 και 21 ετών.

*Ο Χρίστος Πούλιος είναι δικηγόρος, πρώην εκπαιδευτικός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass