Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Ποια είναι τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

* «Αργυρό μετάλλιο» στην ανεργία για τη Θεσσαλία πανελλαδικά * Το «επίδομα ανεργίας» μετατρέπεται σε επιδότηση εργασίας

Δημοσίευση: 11 Νοε 2016 12:00

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Το ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλία ανερχόταν στο 25% το β’ τρίμηνο 2016 και ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην επικράτεια μετά από αυτό της Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον στην περιοχή σας είναι ότι καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο των έτοιμων ενδυμάτων, που σε άλλες περιοχές της χώρας φθίνει εδώ και δεκαετίες».

Αποκαλυπτική ως προς το μέγεθος της ανεργίας στη Θεσσαλία αλλά και για το κυβερνητικό σχέδιο που εφαρμόζεται για την αντιμετώπισή της γενικότερα στην επικράτεια, εμφανίζεται με συνέντευξή της στην «Ε» η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, με αφορμή τη σημερινή ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το πρωί (στις 11:30 π.μ.) στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» με θέμα «ΟΑΕΔ Στρατηγικός Εταίρος της Κοινωνίας».

Η κ. Καραμεσίνη αναφέρεται στη φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων του ΟΕΑΔ, συμφωνεί με την παρατήρησή μας ότι «δεν αρκεί η ποσοτική αύξηση της απασχόλησης, αλλά και η ποιότητα των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται», αν και υπενθυμίζει πως «ένα σημαντικό μέρος των καταγραφόμενων από την ΕΡΓΑΝΗ θέσεων μερικής απασχόλησης αποτελούν θέσεις πλήρους απασχόλησης, που ο εργοδότης τις δηλώνει ως μερικής για να καταβάλλει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές». Εξηγεί τέλος πως θα μετατραπεί το πρόγραμμα «επίδομα ανεργίας» σε επιδότηση εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες που προσλαμβάνουν δικαιούχους "επιταγής επανένταξης" στην αγορά εργασίας».

Η συνέντευξη

* Κύρια Καραμεσίνη πρόσφατα δηλώσατε πως τα τελευταία δύο χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι θέσεις εργασίας σε απόλυτα νούμερα έχουν αυξηθεί κατά 150.000. Πόσο πραγματικά είναι αυτά τα νούμερα, με δεδομένες τις ελαστικές μορφές εργασίας που έχουν καθιερωθεί στον ιδιωτικό τομέα;

- Και τα τρία ισχύουν, χωρίς λογική αντίφαση. Και οι θέσεις εργασίας σε απόλυτα νούμερα σημείωσαν καθαρή αύξηση, και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε και οι ελαστικές μορφές εργασίας έχουν καθιερωθεί στον ιδιωτικό τομέα. Υποψιάζομαι ότι θέλετε να πείτε κάτι με το οποίο συμφωνώ. Ότι δεν αρκεί η ποσοτική αύξηση της απασχόλησης, αλλά και η ποιότητα των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται. Η επισφάλεια και ως προς την απασχόληση αλλά και ως προς το εάν θα πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι πλέον γενικευμένο φαινόμενο. Από την άλλη πλευρά, και χωρίς να αναιρείται το προηγούμενο, είναι επίσης αληθές ότι ένα σημαντικό μέρος των καταγραφόμενων από την ΕΡΓΑΝΗ θέσεων μερικής απασχόλησης αποτελούν θέσεις πλήρους απασχόλησης, που ο εργοδότης τις δηλώνει ως μερικής για να καταβάλλει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

* Σχετικά με τη Θεσσαλία, σε ποια θέση βρίσκεται ανά την επικράτεια αναφορικά με την ανεργία και κυρίως ποιος κλάδος\τομέας δείχνει να απορροφά τους περισσότερους ανέργους;

- Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκριτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλία ανερχόταν στο 25% το β’ τρίμηνο 2016 και ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην επικράτεια μετά από αυτό της Δυτικής Μακεδονίας. Κοιτάζοντας τα στοιχεία εξέλιξης της απασχόλησης την τελευταία τριετία στη Θεσσαλία παρατήρησα ότι τους περισσότερους ανέργους απορρόφησαν οι κλάδοι της εστίασης και της διασκέδασης, των ξενοδοχείων, της μεταλλουργίας και των μεταλλικών προϊόντων, της βιομηχανίας τροφίμων, των ταχυμεταφορών, της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και της εκπαίδευσης. Έκπληξη μου προκάλεσε η αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο των έτοιμων ενδυμάτων, που σε άλλες περιοχές της χώρας φθίνει εδώ και δεκαετίες.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

* Ποια η φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων και πότε θα ξεκινήσουν;

- Έχουμε προχωρήσει σε ριζικό επανασχεδιασμό των προγραμμάτων, ώστε να έχουν καλύτερη στόχευση, καλύτερη απορροφητικότητα και να συμβάλουν στη σταθερή εργασιακή ένταξη των ανέργων. Η βάση του σχεδιασμού τους είναι η αντιστοίχηση των προσόντων των ανέργων με τα αντικείμενα και τις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις, η χρήση του μητρώου των ανέργων του ΟΑΕΔ για τις υποδείξεις στις θέσεις εργασίας εκ μέρους των εργασιακών συμβούλων, αλλά και με βαθμούς ελευθερίας των εργοδοτών ως προς την αποδοχή και την πρόσληψη. Επιπλέον, στη νέα γενιά προγραμμάτων προώθησης της επιχειρηματικότητας, που προετοιμάζουμε σε συνεργασία με όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις, προβλέπεται η καθοδήγηση και στήριξη των ανέργων-επίδοξων επιχειρηματιών στην εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και κατά τα πρώτα στάδια ίδρυσης της επιχείρησης.

Όσον αφορά στα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα προκηρυχθούν εντός του έτους, μπορούμε να τα συνοψίσουμε ως εξής:

- Έχουν ξεκινήσει οι υποδείξεις στα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας για νέους, με σκοπό την τοποθέτησή τους σε 13.000 θέσεις πρακτικής άσκησης στις επιχειρήσεις, ενώ σήμερα ανακοινώνονται οι προσωρινοί πίνακες 6.500 επιτυχόντων σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους- θύλακες υψηλής ανεργίας.

-Αμέσως μετά ακολουθούν οι προκηρύξεις των εξής προγραμμάτων επιδότησης του μισθολογικού κόστους για την απασχόληση: 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, 10.000 επιδοτούμενων ανέργων που δέχονται να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση μιας νέας θέσης εργασίας όπου θα προσληφθούν, 4.000 νοσηλευτών σε δημόσια νοσοκομεία και μονάδες υγείας, 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ΚοινΣΕΠ και 15.000 μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών σε επιχειρήσεις ΟΤΑ και άλλων δημόσιων φορέων.

-Τέλος, ακολουθεί πρόγραμμα 23.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας σε 274 δήμους.

Εντός του 2017 θα υλοποιηθούν το προαναφερθέν πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας, μαζί με άλλα δύο υποστήριξης της απασχόλησης ανέργων σε ΚοινΣΕΠ και ΑΜΕΑ σε ΚοιΣΠΕ, ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για άνεργους νέους με χαμηλά προσόντα – αποφοίτους γυμνασίου και γενικού λυκείου – και άλλα προγράμματα επιχορήγησης νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

* Αληθεύει ότι δέχεστε πιέσεις από τους δανειστές για μείωση του επιδόματος ανεργίας;

- Καμία πίεση δεν ασκείται στο Υπ. Εργασίας. Το επίδομα ανεργίας είναι ήδη πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο της φτώχειας.

* Πώς θα μετατρέψετε το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση εργασίας;

- Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχορηγεί ιδιωτικές επιχειρήσεις, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες που προσλαμβάνουν δικαιούχους "επιταγής επανένταξης" στην αγορά εργασίας. Οι άνεργοι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης της ανεργίας και οι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρονίως ανέργων συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εφόσον αποφασίσουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε "επίδομα εργασίας". Η διάρκεια της επιχορήγησης των επιχειρήσεων, όταν δεχτούν να απασχολήσουν επιδοτούμενο άνεργο σε νέα θέση εργασίας, ορίζεται σε 12 μήνες, με την υποχρέωση της επιχείρησης να συνεχίσει να απασχολεί τον δικαιούχο της “επιταγής επανένταξης” επιπλέον 3 μήνες χωρίς επιχορήγηση. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, το ποσό της επιχορήγησης θα ισούται με το ποσό του επιδόματος ανεργίας (για τους δικαιούχους του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το υπολειπόμενο ποσό μέχρι τα 360 ευρώ) και, στη δεύτερη φάση, μέχρι τη συμπλήρωση των 12 μηνών, σε 360 ευρώ.

Η ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

* Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Οργανισμού για το οποίο είπατε ότι θα περιλαμβάνει πολλές αλλαγές σχετικά με την ηλεκτρονική και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη;

- Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την εισαγωγή αλλαγών στην εσωτερική λειτουργία του Οργανισμού αλλά και με τη διαμόρφωση και προετοιμασία ενός νέου μοντέλου παροχής υπηρεσιών, ώστε ο ΟΑΕΔ να μετατραπεί από μία γραφειοκρατική σε μια σύγχρονη κοινωνική υπηρεσία. Ξεκινήσαμε από τις αλλαγές που έχουν ως στόχο την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Ήδη οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν είτε ηλεκτρονικά, μέσω του ανανεωμένου portal είτε καλώντας το 11320, το νέο τηλεφωνικό μας κέντρο. Επιπλέον, στα μεγάλα ΚΠΑ του Οργανισμού έχουμε εγκαταστήσει γραφεία υποδοχής του κοινού, με στόχο την επέκτασή τους σε όλο το δίκτυο ΚΠΑ, με προσδοκώμενο αποτέλεσμα τη μείωση των ουρών αναμονής. Το επόμενο στάδιο της αναδιάρθρωσης αφορά στην υποστήριξη των ανέργων στην πορεία της εργασιακής τους ένταξης. Οι εργασιακοί σύμβουλοι ανέργων θα προσφέρουν στους ανέργους υποστηρικτικές υπηρεσίες σε ατομική ή ομαδική βάση, όπως συμβουλευτική και πληροφόρηση. Επιπλέον επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση του Οργανισμού με τους εργοδότες, με στόχο μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπάρχει σε κάθε ΚΠΑ ένας εργασιακός σύμβουλος εργοδοτών που θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δηλώσουν τις κενές θέσεις εργασίας αλλά και τις προσφερόμενες θέσεις μαθητείας στο portal μας. Δουλεύουμε με εντατικούς ρυθμούς ώστε να φτάσουμε στο σημείο όπου – μέσω του πόρταλ μας - οι άνεργοι θα αναζητούν ηλεκτρονικά τις κενές θέσεις που προσφέρουν οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες θα αναζητούν ηλεκτρονικά στο μητρώο ανέργων μας υποψηφίους για πρόσληψη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass