Κάνουμε πιο ελκυστική την περιοχή Ευρυμενών

Δηλώνει με συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Γ. Γιάνναρος * Τα έργα που έγιναν και οι σχεδιασμοί του Δήμου Αγιάς για την ευρύτερη περιοχή * Αισιόδοξος για δημιουργία κόμβου στον Πυργετό

Δημοσίευση: 19 Νοε 2018 22:12
Ουδέποτε έγινα αποδέκτης αιτημάτων για αλλαγή των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών και μεταφορά της σε άλλο δήμο, δηλώνει κατηγορηματικά ο Γ. Γιάνναρος Ουδέποτε έγινα αποδέκτης αιτημάτων για αλλαγή των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών και μεταφορά της σε άλλο δήμο, δηλώνει κατηγορηματικά ο Γ. Γιάνναρος

Θέμα των ημερών οι Ευρυμενές του Δήμου Αγιάς μετά την εκδήλωση επιθυμίας μερίδας πολιτών και φορέων να περάσει διοικητικά η περιοχή στον όμορο Δήμο Τεμπών και με αφορμή το γεγονός αυτό θελήσαμε να κάνουμε μια κουβέντα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών κ. Γιάνναρο Γεώργιο.

Ο κ. Γιάνναρος με χαρά δέχτηκε την πρόσκληση και σήμερα στην «ΕτΔ» εκθέτει την άποψή του για το ζήτημα, μας παρουσιάζει τα έργα που έχουν γίνει, τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και από τον Δήμο Αγιάς, στο μεγάλο αυτό κομμάτι που ξεκινά από το Κόκκινο Νερό και φθάνει ως τις εκβολές του Πηνειού ποταμού, αναφέρεται σ’ αυτά που ήδη είναι σε εξέλιξη και μας παραθέτει όσα έχουν προγραμματιστεί από τη δημοτική αρχή για το άμεσο μέλλον.

 

* Κύριε Γιάνναρε, κάποιοι συνδημότες σας εδώ και λίγο χρονικό διάστημα φαίνεται να διεκδικούν με πάθος την αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού που επέβαλε το Σχέδιο Καλλικράτης τον Μάιο του 2010 ζητώντας από την κυβέρνηση η περιοχή του άλλοτε Καποδιστριακού Δήμου Ευρυμενών να πάψει να είναι πια κομμάτι του Δήμου Αγιάς και να ενταχθεί στον Δήμο Τεμπών. Πώς βλέπετε όλη αυτήν την κίνηση;

Ως τοπικός αντιδήμαρχος του Δήμου Αγιάς με ευθύνη τη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών, αλλά και ως μόνιμος κάτοικος της περιοχής, έχω καθημερινή επαφή με όλους που διαμένουν και εργάζονται εδώ. Συνεχώς συναντώ πολίτες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων ή φορέων και ανταλλάσσω μαζί τους απόψεις για πολλά ζητήματα που αφορούν σε υπηρεσίες του Δήμου, είτε απλά ζητήματα της καθημερινότητας.

Σ’ όλη αυτήν την καθημερινή μου επαφή ουδέποτε έγινα αποδέκτης αιτημάτων γι’ αλλαγή των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών, ούτε ποτέ αντιμετώπισα κάποια έκφραση δυσαρέσκειας από τους κατοίκους που να αφορά τα διοικητικά όρια του Δήμου, ούτε φυσικά κάποιο αίτημα για αλλαγή της Δημοτικής Ενότητας και μεταφορά της στα διοικητικά όρια κάποιου άλλου Δήμου.

Για τον λόγο αυτό εκπλήσσομαι από την προσπάθεια μιας μεμονωμένης ομάδας ανθρώπων να δημιουργήσουν θέμα αλλαγής των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, πραγματικά από το πουθενά! Είμαι, πια, πεπεισμένος ότι η προσπάθεια αυτή δεν εκφράζει κανέναν κάτοικο της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών, αλλά αποτελεί προσωπική επιδίωξη των ίδιων των ανθρώπων που την προωθούν για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν.

Η καθημερινή μου επαφή με τους κατοίκους του Ομολίου, του Στομίου, της Καρίτσας, του Παλαιόπυργου, του Κόκκινου Νερού, της Αλεξανδρινής, δείχνει ότι οι άνθρωποι ασχολούνται με τα πραγματικά ζητήματα της περιοχής και δεν έχουν καμία διάθεση να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση που δεν έχει κανένα νόημα και καμία ουσιαστική στόχευση.

 

* Από κάποιους λέγεται ότι ίσως αυτή η πλευρά του Δήμου είναι κάπως παραγκωνισμένη από έργα και από τη φυσική παρουσία των ανθρώπων που απαρτίζουν τη δημοτική αρχή. Το συμμερίζεστε αυτό;

Σε καμία περίπτωση. Έχουν γίνει πάρα πολλά και πάρα πολλές μελέτες είναι έτοιμες να περάσουν στη φάση της υλοποίησης. Η δημοτική αρχή ποτέ δεν έθεσε τις προτεραιότητές της με τοπικιστικά κριτήρια.

* Πείτε μου τι το σπουδαίο έχετε να παρουσιάσετε αρχής γενομένης από έργα που έχει φέρει εις πέρας η Περιφέρεια Θεσσαλίας;

Η Περιφέρεια μάς έχει βοηθήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και προσωπικά ο περιφερειάρχης, ο Κώστας Αγοραστός, έχει δείξει επανειλημμένως το ενδιαφέρον του για την περιοχή. Δεν μπορώ παρά να αναφέρω το σπουδαίο έργο, προϋπολογισμού πεντέμισι σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ, ασφαλτόστρωσης του δρόμου που συνδέει την Καρίτσα με τη Σπηλιά βγάζοντας ουσιαστικά από την απομόνωση ένα μεγάλο τμήμα του Κισσάβου και αναδεικνύοντας τις απίστευτες φυσικές ομορφιές του βουνού. Ολοκληρώθηκαν, επίσης, οι διερευνητικές γεωτρήσεις εντός του αλιευτικού καταφυγίου στο Στόμιο, ενώ αυτή τη στιγμή ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος από την Αλεξανδρινή ως τον Παλαιόπυργο και ρυθμίζεται η απορροή όμβριων στην επαρχιακή οδό Στομίου – Ομολίου. Έχουν δε, ήδη, ενταχθεί και βρίσκονται υπό δημοπράτηση αποκαταστάσεις στους δρόμους από την Καρίτσα ως το Κόκκινο Νερό, από την ΠΑΘΕ ως τον Παλαιόπυργο, από το Στόμιο ως το Ομόλιο, όπως, βέβαια, και σε δρόμους αγροτικούς. Ακόμα, τεχνικά έργα προστασίας και αντιστήριξης οδών, καθαρισμοί ρεμάτων, διευθετήσεις χειμάρρων και αποκαταστάσεις συρματοκιβωτίων.

* Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε, όπως είδαμε, η ένταξη σημαντικών όσο και δαπανηρών έργων σε ύδρευση και αποχέτευση.

Χαίρομαι που το επισημαίνετε. Θεωρώ πως με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, δηλαδή με την ύδρευση και αποχέτευση Ομολίου, με τις αντικαταστάσεις των δικτύων ύδρευσης και την κατασκευή νέων δεξαμενών στο Στόμιο, στην Καρίτσα και στο Κόκκινο Νερό, όπου, σημειωτέον, το νερό θα μεταφερθεί από την Κουτσουπιά, αλλάζει ουσιαστικά προς το πολύ καλύτερο η ποιότητα ζωής των ανθρώπων της περιοχής Ευρυμενών. Και μη ξεχνάτε πως αυτήν τη στιγμή κατασκευάζεται το δίκτυο αποχέτευσης του Στομίου και, ήδη, η ΔΕΥΑ έχει προβεί στην ηλεκτροδότηση αντλιοστασίων και του Βιολογικού Καθαρισμού Στομίου. Υπό δημοπράτηση είναι το σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού υδραγωγείου, ενώ ώριμες, πια, είναι οι μελέτες για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης Καρίτσας, του τροφοδοτικού αγωγού Κουλούρας – Παλαιοπύργου και για την κατασκευή του Φράγματος Μπελμά στον Κίσσαβο, έργο τεράστιο, προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, που θα εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, τις ανάγκες άρδευσης σε Καρίτσα και Στόμιο.

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

* Χρόνια τώρα, ζητήματα που απασχολούν κατά κόρον τον τόπο σας είναι αυτό του οικισμού της Αλεξανδρινής, του δημοτικού κάμπινγκ στο Στόμιο, της δημοτικής κατασκήνωσης Αγίας Παρασκευής Στομίου και, φυσικά, η ανάδειξη της ιαματικής πηγής του Κόκκινου Νερού. Τι ακριβώς έχει γίνει και ποιος ο σχεδιασμός σας για το μέλλον;

Κύριε Γουργιώτη, πρέπει να σας πω ότι έχουν οριοθετηθεί χρήσεις και δράσεις στα «Σκλήθρα» και στην Αλεξανδρινή, ενώ έχει δρομολογηθεί η λύση του ιδιοκτησιακού προβλήματος σε συνεργασία με το ΤΑΥΠΕΔ και έχει υποβληθεί πρόταση ηλεκτροδότησης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού Αλεξανδρινής. Στο δημοτικό κάμπινγκ Στομίου έχουμε πάρει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μετά από 40 χρόνια παρακαλώ, συντηρήσαμε τις κτιριακές του υποδομές, εγκαταστήσαμε σύστημα πυρόσβεσης και προχωράμε σύντομα στην ανάπλαση και αξιοποίηση των χώρων του. Στην κατασκήνωση της Αγίας Παρασκευής ανακαινίσαμε τις εγκαταστάσεις και ασφαλτοστρώσαμε τον δρόμο προς αυτή, ενώ με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια έχουμε αναδείξει την ιαματική πηγή και έχουμε προχωρήσει σε σήμανση και προβολή της.

Πέραν αυτών, επιγραμματικά να σας πω ακόμα ότι αντικαταστάθηκαν και ηλεκτροδοτούνται τα αντλιοστάσια άρδευσης του αναδασμού Ομολίου, υποβάλλεται φάκελος για έκδοση αδειών χρήσης νερού για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων των Τοπικών Κοινοτήτων Ομολίου, Στομίου, Παλαιοπύργου και Καρίτσας, έχει υποβληθεί πρόταση για αρδευτικό αντλιοστάσιο στη θέση «Κούτσουρο – Κομμένο» στο Στόμιο, έχει κατασκευαστεί αρδευτικός αγωγός στο Στόμιο, κατασκευάζονται αγωγοί στον Παλαιόπυργο, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αναπλάσεις χώρων στον Παλαιόπυργο και στο Κόκκινο Νερό, οι ξύλινες πεζογέφυρες που φτιάξαμε προς την παραλία του Στομίου χαρίζουν ομορφιά και ευκολία και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε, να αναδείξουμε και να προστατέψουμε την παλαιά και τη νέα κοίτη του Πηνειού.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, δεν θέλω να σας κουράσω, οι κάτοικοι των Ευρυμενών ξέρουν ότι αγωνιούμε και νοιαζόμαστε για τον τόπο μας, παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό και γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι, παρ’ όλη τη βραδύτητα από την οποία χαρακτηρίζονται ως γνωστόν τα δημόσια έργα, εμείς βήμα βήμα προσπαθούμε να κάνουμε αυτό το πανέμορφο κομμάτι του Δήμου μας πιο ελκυστικό στους ξένους και πιο λειτουργικό για τους ντόπιους.

 

* Κύριε Γιάνναρε, θα κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη με το μείζον θέμα, όχι μόνο για τις Ευρυμενές, αλλά και γενικότερα για το σύνολο της παραλιακής ζώνης του Δήμου Αγιάς, μα και των ορεινών όγκων του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου, που έχει να κάνει με τον ουσιαστικά αποκλεισμό τους από την Εθνική Οδό λόγω έλλειψης κόμβου πριν τη βόρεια είσοδο στα Τέμπη, με συνέπειες τεράστιες στην τουριστική κίνηση. Είναι κάτι που μπορεί πλέον ν’ αλλάξει;

Μπορεί και πιστεύουμε ότι θ’ αλλάξει. Αποτελεί πραγματικό έλλειμμα για την περιοχή μας αυτό που συμβαίνει και επιδιώκουμε μέσω των τοπικών βουλευτών και της Περιφέρειας να γίνει ο πολυπόθητος κόμβος. Η συγκεκριμένη αστοχία ξεκινάει από λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων. Από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίων Έργων έχουμε τη δέσμευση ότι το ζήτημα θα λυθεί, η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, αλλά για να λυθεί πρέπει να αλλάξει η σύμβαση με την Εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» που προβλέπει διόδια στα Τέμπη, κάτι στο οποίο εμείς, βέβαια, αντιδρούμε κατηγορηματικά. Αγωνιζόμαστε με πάθος για τη δημιουργία του κόμβου έχοντας την πεποίθηση ότι θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass