Επενδύουμε στους νέους ανθρώπους για ένα καλύτερο μέλλον στα Φάρσαλα

Μιλά στην «ΕτΔ» η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνα Μπένου-Παπακωνσταντίνου

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2019 22:10

Τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής, σε καθημερινά θέματα της πόλης, όπως η καθαριότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της ανακύκλωσης σε περιοχές του Δήμου Φαρσάλων, εξηγεί στην «ΕτΔ» η αντιδήμαρχος Φαρσάλων Κωνσταντίνα Μπένου - Παπακωνσταντίνου.

Εκπαιδευτικός με 35 χρόνια προϋπηρεσίας, μέχρι πρότινος, αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης, από τον Ιούλιο του 2018, έως και σήμερα. Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, από την οποία αναδεικνύεται η θέρμη ενασχόλησή της με τα κοινά και η αφοσίωσή της, παραθέτει τις απόψεις και τις θέσεις της για τον Δήμο, τις κοινωνικές δομές και το έργο που επιτελούν στην τοπική κοινωνία καθώς και τη συνεργασία που διαμορφώνεται με τις εκπαιδευτικές μονάδες, τους φορείς και τους συλλόγους.

 

 

*Ποια η φιλοσοφία η δική σας για την καθαριότητα του Δήμου Φαρσάλων, ως αντιδήμαρχος καθαριότητας, πώς λειτούργησε όλες αυτές τις δύσκολες μέρες του χιονιά στα Φάρσαλα;

-Η καθαριότητα είναι ο σημαντικότερος τομέας σε μια κοινωνία, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία, που είναι το ύψιστο αγαθό για τον κάθε πολίτη. Φροντίζουμε σε καθημερινή βάση να διατηρούμε το Δήμο μας καθαρό. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: με τα απορριμματοφόρα που εργάζονται καθημερινά σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, και τους ανθρώπους, που με χειρωνακτική εργασία φροντίζουν, καθαρίζουν κοινόχρηστους χώρους και δρόμους, περιμένοντας το σάρωθρο (σκούπα) που θα διευκολύνει και θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες καθαριότητας. Όσον αφορά στις δύσκολες μέρες του χιονιά, χρωστάμε νομίζω όλοι μας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, που έκαναν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη τις συγκεκριμένες μέρες. Ξεπέρασαν τις ανθρώπινες αντοχές και τα όρια, καταφέρνοντας να μαζέψουν τα σκουπίδια από την πόλη των Φαρσάλων και τα 54 χωριά του Δήμου μας, σε ένα 24ωρο. Δουλεύοντας, υπό δύσκολες συνθήκες και με χαμηλές θερμοκρασίες, καθαρίζοντας την πόλη, τις εισόδους των σχολείων και παιδικών σταθμών, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες από τον πάγο και το χιόνι. Εδώ θέλω να σταθώ και να επισημάνω την ωριμότητα και υπευθυνότητα της πλειοψηφίας των δημοτών μας, που αυτές τις δύσκολες μέρες έκαναν αυτό που έπρεπε, κρατώντας τα σκουπίδια στις αυλές, στα μπαλκόνια, στα υπόγεια, προστατεύοντας την πόλη τους, το χωριό τους και παράλληλα τους δημότες τους.

 

 

*Τι κινήσεις υλοποιεί ο Δήμος σε θέματα ανακύκλωσης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος;

-Η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής, είναι αλλαγή φιλοσοφίας και σκέψης, είναι προστασία του περιβάλλοντος, είναι οι σωστές στάσεις και συμπεριφορές, ως προς το περιβάλλον, ώστε να γίνουμε ενεργοί και περιβαλλοντικά και εγγράμματοι πολίτες. Ο Δήμος Φαρσάλων πραγματοποιεί ανακύκλωση σε χαρτί, πλαστικό, γυαλί, ενώ η ποιότητα των υλικών που ανακυκλώνουμε είναι εξαιρετική. Σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα ευελπιστούμε να έχουμε τοποθετήσει και κάδους για ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών. Πιστεύοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την εκπαίδευση, ο Δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με συλλόγους εκπαιδευτικών και Γονέων και Κηδεμόνων, εκπονούν προγράμματα ανακύκλωσης στη νέα γενιά και στους μικρούς μαθητές της πόλης. Στα 1ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Φαρσάλων, γίνεται συλλογή πλαστικών, ενώ στα 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Φαρσάλων τα παιδιά ανακυκλώνουν χαρτί. Τα 2ο και 4ο Νηπιαγωγεία συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακύκλωσης, με την ονομασία “Be cool recycling in school” σε συνεργασία με 27 Νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Σερβία και την Τουρκία.

 

 

*Υπάρχει συνεργασία μεταξύ δήμου και συλλόγων, σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;

-Έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας μας, τα παιδιά, ο Δήμος Φαρσάλων έχει αρμονική και στενή συνεργασία με τη διεύθυνση Α'/βάθμιας και Β'/βάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τους διευθυντές των σχολείων, τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών. Στηρίζει εκδηλώσεις και καλύπτει όλες τις ανάγκες και τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ παράλληλα εκτελούν έργα από κοινού με τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Δύο σχολεία της πόλης μας, τα 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία, σε συνεργασία με τους φορείς και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, εμπλουτίζουν τις σχολικές βιβλιοθήκες με νέα βιβλία και υπολογιστές. Ήδη, έχουν διαμορφωθεί οι χώροι στα συγκεκριμένα σχολεία. Με τη συνεργασία του κέντρου κοινότητας και της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ., και των σχολικών επιτροπών του Δήμου, η κοινωνική λειτουργός και η ψυχολόγος προγραμματίζουν συναντήσεις με συλλόγους εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και την οργάνωση επιμορφωτικών ομιλιών.

 

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

*Ποια η προσφορά του κοινωνικού παντοπωλείου - φαρμακείου προς τις ευπαθείς ομάδες στα Φάρσαλα;

-Μία σημαντική δομή του Δήμου Φαρσάλων, με 250 ωφελούμενους από 120 οικογένειες, άνθρωποι με προβλήματα επιβίωσης, υγείας, άνθρωποι μόνοι, άρρωστοι, άποροι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με παιδιά και προβλήματα ανεργίας. Στη συγκεκριμένη δομή ο Δήμος Φαρσάλων είναι ο κύριος χορηγός στηρίζοντας οικονομικά το κοινωνικό παντοπωλείο. Καλύπτονται οι οικογένειες με τρόφιμα, είδη καθαριότητας - φάρμακα και είδη ρουχισμού, λειτουργώντας τρεις φορές την εβδομάδα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω τη σημαντική προσφορά των εθελοντών, που για 7 ολόκληρα χρόνια, χωρίς απουσία, βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν με το έργο τους. Είναι οι άνθρωποι που ξέρουν ότι η πραγματική χαρά είναι να δίνεις παρά να παίρνεις. Ο Δήμος Φαρσάλων επιπλέον διοργανώνει εκδηλώσεις για τη στήριξή τους, και η μεγάλη συμμετοχή των δημοτών μας αποδεικνύει ότι είμαστε ένας υγιής Δήμος, είμαστε μία κοινωνία με ευαισθησίες, πιστεύοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

 

 

*Την περσινή χρονιά είχαμε τη μεγάλη επιστροφή του φαρσαλινού καρναβαλιού, φέτος έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες;

-Πέρυσι μετά από 22 χρόνια αναβίωσε το φαρσαλινό καρναβάλι, με άλλη φιλοσοφία και χωρίς αντιγραφές. Ένα καρναβάλι στηριγμένο σε δικά μας βιώματα, τοπικά ήθη και έθιμα, ένα καρναβάλι βγαλμένο μέσα από τη μυθολογία, την ιστορία, την παράδοσή μας. Με σκοπό να μάθουν οι νεότεροι και να ανακαλέσουν μνήμες και εικόνες στον νου τους οι μεγαλύτεροι. Έτσι και φέτος, θα διοργανωθεί ένα καρναβάλι από εμάς, με εμάς, για εμάς. Αυτή τη βδομάδα θα έχουμε την πρώτη συνάντηση με όλους τους φορείς για να καταγραφούν οι συμμετοχές.

*Η Κωνσταντίνα Μπένου - Παπακωνσταντίνου είναι εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με 35 χρόνια υπηρεσίας. Ανέλαβε αντιδήμαρχος Καθαριότητας στον Δήμο Φαρσάλων τον Ιούλιο του 2018. Έχει συμμετάσχει σε καινοτόμα προγράμματα από το 1985 έως σήμερα, με θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ο τόπος κατοικίας της είναι οι Χαλκιάδες Φαρσάλων και είναι μητέρα δύο παιδιών.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιώργου Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass