«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μια δημοκρατία λειτουργεί όταν οι πολίτες είναι αδιάφοροι»

ΨΗΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΝΙΖΕΙ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2019 22:01

«Μπορεί πια κάποιος να αντιληφθεί ότι στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνεται η ικανότητα ενός πολιτικού να τραβήξει μια γραμμή από τα λάθη του παρελθόντος και να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή. Γιατί είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, με φιλελεύθερες ιδέες, γνώση και ικανότητα. Και η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που μπορεί να εξελίσσεται. Να μαθαίνει ακόμη κι απ’ τα λάθη του», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας με τη Ν.Δ., Θεόφιλος Καραχάλιος απαντώντας με ευθύτητα στο ερώτημα, γιατί Ν.Δ. όταν και αυτή έχει ευθύνες από τη διακυβέρνηση του παρελθόντος.  Ο κ. Καραχάλιος, μιλώντας σήμερα στην «Ε» υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη οι πολίτες να προσέλθουν την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες, λέγοντας: «Ψήφος χωρίς δεύτερη σκέψη. Η συμμετοχή είναι η ψυχή της δημοκρατίας», τονίζοντας ακόμη την ανάγκη «να απαλλαγούμε από μια κυβέρνηση που κατά γενική ομολογία ήταν η χειρότερη της μεταπολίτευσης».
Αναφέρεται στα μηνύματα που προσλαμβάνει από τους πολίτες, ενώ μεταφέροντας την εμπειρία του από την προεκλογική περίοδο τονίζει πως «το πιο σημαντικό είναι ότι μαθαίνω». Προεκλογική περίοδο κατά την οποία, η αλήθεια είναι πως ο κ. Καραχάλιος δεν ακολούθησε τη συμβατική οδό των ομιλιών σε πόλεις και χωριά, των συγκεντρώσεων σε πλατείες κ.λπ.
Άλλωστε ποιος υποψήφιος θα αρθρογραφούσε λίγες ημέρες πριν τις κάλπες, γράφοντας... «γιατί δεν θα εκλεγώ». «Συμμετέχω για να εκλεγώ!» τονίζει διευκρινίζοντας «αλλά με έναν τρόπο που συνιστά μια κεφαλαιώδη αλλαγή σε σχέση με τα συνηθισμένα. Συμμετέχω για να εκλεγώ «κόντρα» στις συνηθισμένες πρακτικές που για χρόνια «εξασφάλιζαν» την εκλογή. Τα ρουσφέτια, το «ναι σε όλους», τις χειραψίες και το χτύπημα στην πλάτη. Αν είναι να χρησιμοποιήσω αυτούς τους τρόπους, προτιμώ να μην εκλεγώ. Θέλω λοιπόν να εκλεγώ, αλλά με ειλικρίνεια...».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

• Σε δύο ημέρες, πρόκειται να ανοίξουν οι κάλπες και τίθεται ένα θέμα συμμετοχής. Ψήφος ή αποχή και γιατί;
-«Ψήφος χωρίς δεύτερη σκέψη. Η συμμετοχή είναι η ψυχή της δημοκρατίας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μια δημοκρατία λειτουργεί όταν οι πολίτες είναι αδιάφοροι. Όταν εκχωρούν τα δικαιώματα της ζωής τους σε κάποιον άλλο. Όταν αφήνουν άλλους να αποφασίζουν για τη ζωή τους.
Συμμετοχή λοιπόν κι όχι μόνο στις εκλογές, αλλά καθημερινά. Η δική μου παρουσία στις εκλογές έχει άλλωστε έναν αντίστοιχο χαρακτήρα. Έπαψα να συμβιβάζομαι με μια στείρα κριτική από τον καναπέ του σπιτιού μου. Οι εποχές είναι απαιτητικές και δεν υπάρχει πια το δικαίωμα του εφησυχασμού. Αυτό με φέρνει στη θέση του υποψηφίου: Η διάθεσή μου να προσφέρω. Να διαθέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας, των συμπολιτών μου, αλλά με μια συντονισμένη δράση όλων μας. Του καθενός μας από τον ρόλο που καλείται να παίξει».
• Τα κόμματα, όχι όλα βέβαια, φαίνεται να επέλεξαν το υποτονικό κλίμα, τη μη ουσιαστική συζήτηση. Θα ψηφίσουμε για μια κυβέρνηση χωρίς να ξέρουμε το πρόγραμμά της μόνο και μόνο για να μας «απαλλάξει» από τη σημερινή; Δεν έπρεπε να ενθαρρύνεται η συμμετοχή;
-«Δεν έχετε δίκιο. Πέρα από την ανάγκη να απαλλαγούμε από μια κυβέρνηση που κατά γενική ομολογία ήταν η χειρότερη της μεταπολίτευσης, νομίζω ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν την ευρεία αποδοχή των Ελλήνων, ακριβώς για το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει ενώπιον των πολιτών. Είναι πια επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις κι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Είναι ανάγκη να μειωθούν τα βάρη των επιχειρήσεων από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές κι αυτό επίσης το καταλαβαίνουν πια όλοι. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. εγγυάται ότι αυτές οι αλλαγές θα γίνουν γρήγορα, κοστολογημένα και με εμφανή αποτελέσματα και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας».
• Από την εμπειρία σας σε αυτή τη βραχύβια προεκλογική περίοδο τι αποκομίσατε;
-«Το πιο σημαντικό είναι ότι μαθαίνω. Συναντώ καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι με ευγένεια και προθυμία μοιράζονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Μιλώ με αγρότες, με ελεύθερους επαγγελματίες, με υπαλλήλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με συνταξιούχους. Και τους ζητώ να μοιραστούν μαζί μου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του καθενός. Τους λέω να μου μάθουν αυτό που γνωρίζουν. Κι αυτό νομίζω ότι είναι ο σημαντικότερος ρόλος ενός ανθρώπου που αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά. Να είναι μια πραγματική «μηχανή συγκέντρωσης πληροφοριών».
Ξέρετε, δεν πηγαίνω σε περιοδείες για να πω, αλλά για να ακούσω. Φυσικά έχω την ευκαιρία να εξηγώ το πρόγραμμα της Ν.Δ. σε διάφορους τομείς, ή να μιλώ για τους τομείς που λόγω της δουλειάς και της εμπειρίας μου γνωρίζω καλά, αλλά κυρίως πηγαίνω για να μάθω. Για να μοιραστώ τις γνώσεις και τους προβληματισμούς των ανθρώπων».
•  Προλάβατε, κάνατε συγκεντρώσεις, ομιλίες, περιοδείες;
-«Η αλήθεια είναι ότι το διάστημα που είχα στη διάθεσή μου ήταν εξαιρετικά μικρό. Κάτι περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Και σ’ αυτό το μικρό διάστημα προσπάθησα να βρω όρους πραγματικής επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Ξέρετε, ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο γίνονται οι εκλογές στην Ελλάδα, δεν με εκφράζει.
Όλη αυτή η φασαρία με τα φυλλάδια των υποψηφίων, τη διανομή των ψηφοδελτίων, το «εκλογικό υλικό» κ.λπ. θεωρώ πως είναι κάπως ξεπερασμένο, εκτός του ότι είναι σίγουρα βλαβερό για το περιβάλλον και την καθαριότητα των πόλεών μας. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και το ανακυκλωμένο χαρτί προέρχεται από ξύλο. Θα προτιμούσα οι εκλογές να έχουν περισσότερο «ψηφιακό» χαρακτήρα, τα μηνύματα των υποψηφίων να μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου, το οποίο άλλωστε έχει μπει στη ζωή όλων μας κι έτσι να διατηρούμε τις πόλεις μας πιο καθαρές και το περιβάλλον πιο ασφαλές. Μετά τις εκλογές, σκέφτομαι να αναλάβω αρκετές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».
•  Επαφές ωστόσο με πολίτες είχατε, οπότε ποιο είναι το μήνυμα που εισπράξατε;
-«Ο κόσμος αγωνιά για το αύριο. Χρειάζεται ασφάλεια, ελπίδα και σταθερότητα. Όσο κι αν όλα αυτά ακούγονται κοινότυπα, είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση για όλους μας να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική χώρα. Όπου οι πολίτες της να μπορούν να παράγουν, να εργάζονται και να διακρίνονται, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Αλλά κυρίως να παίρνουν αυτό που τους αξίζει. Αυτό για το οποίο αγωνίζονται. Το μεγαλύτερο ζήτημα λοιπόν είναι να εμπεδώσουμε την αίσθηση της αξιοκρατίας, σε μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε από το ρουσφέτι, τους “γνωστούς” και τις πολιτικές “χάρες”».
•  Η ΝΔ φαίνεται πως κερδίζει τις εκλογές ενώ μένει να απαντηθεί αν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί οι πολίτες να είναι αισιόδοξοι όταν η ΝΔ έχει σοβαρές ευθύνες για τη διακυβέρνηση των προηγούμενων ετών;
-«Είμαστε πια όλοι περισσότερο έμπειροι. Η πολύχρονη κρίση μάς έμαθε πολλά. Προφανώς στο παρελθόν έχουν γίνει λάθη, έχουν διαπιστωθεί παραλήψεις, ή και φαινόμενα πολιτικού αμοραλισμού, ακόμα και από το κόμμα της Ν.Δ.
Μπορεί όμως πια κάποιος να αντιληφθεί ότι στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνεται η ικανότητα ενός πολιτικού να τραβήξει μια γραμμή από τα λάθη του παρελθόντος και να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή. Γιατί είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, με φιλελεύθερες ιδέες, γνώση και ικανότητα. Και η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που μπορεί να εξελίσσεται. Να μαθαίνει ακόμη κι απ’ τα λάθη του».
•  Προχθές σε άρθρο σας σημειώνετε γιατί... δεν θα εκλεγείτε; Τότε γιατί συμμετέχετε στις εκλογές;
-«Συμμετέχω για να εκλεγώ! Αλλά με έναν τρόπο που συνιστά μια κεφαλαιώδη αλλαγή σε σχέση με τα συνηθισμένα. Συμμετέχω για να εκλεγώ «κόντρα» στις συνηθισμένες πρακτικές που για χρόνια «εξασφάλιζαν» την εκλογή. Τα ρουσφέτια, το «ναι σε όλους», τις χειραψίες και το χτύπημα στην πλάτη.
Αν είναι να χρησιμοποιήσω αυτούς τους τρόπους, προτιμώ να μην εκλεγώ – όπως σημείωσα και στο άρθρο μου. Πιστεύω ωστόσο ειλικρινά πως οι καιροί αλλάζουν. Ότι οι «συνηθισμένες» πρακτικές φεύγουν από το προσκήνιο και ο κόσμος αντιλαμβάνεται πια πως η πολιτική είναι προσφορά κι όχι επαγγελματική εξασφάλιση. Πως η συμμετοχή είναι φορτίο κι όχι απόλαυση. Πως είναι αίσθηση ευθύνης προς τους συνανθρώπους μας και τα παιδιά μας.
Θέλω λοιπόν να εκλεγώ, αλλά με ειλικρίνεια, κοιτάζοντας τους ανθρώπους στα μάτια και καλώντας τους να προχωρήσουμε μαζί σ’ ένα δύσκολο δρόμο, ο οποίος ωστόσο οδηγεί σ’ ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass