ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗ ΣΕΦΑΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ

«Ας σκεφτούμε τα παιδιά μας όταν κάνουμε εμείς διατροφικές επιλογές»

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:15

 

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

 

«Το μάθημα της φυσικής αγωγής στα σχολεία πρέπει να έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μαθητών σε σωματικές δραστηριότητες. Πρέπει επίσης να περάσει το μήνυμα διαμέσου του μαθήματος ότι το παιδί πρέπει να συνεχίσει να είναι σωματικά δραστήριο και αφού φύγει από το σχολείο». Αυτά αναφέρει σήμερα στην «Ελευθερία» ο αναπληρωτής καθηγητής στη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θανάσης Τζιαμούρτας. O Θανάσης Τζιαμούρτας αποφοίτησε από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1988 και το 1993 πήρε το πτυχίο Master of Science από το Syracuse University. Το 1993 ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές στο University of North Carolina at Greensboro των Η.Π.Α. απ' όπου και απέκτησε το διδακτορικό του το 1997. Από το 1999 έως το 2001 δίδαξε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Προεδρικό Διάταγμα 407/80. Από το 2001 έως τον Ιανουάριο του 2006 δίδαξε ως λέκτορας και από τον Ιανουάριο του 2006 ως το 2011 σαν επίκουρος καθηγητής και από το 2011 έως σήμερα σαν αναπληρωτής καθηγητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο γνωστικό αντικείμενο της βιοχημείας της άσκησης. Παράλληλα, διδάσκει στον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επίδραση των ενδογενών οπιούχων στον μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης, στην επίδραση της άσκησης στην οξειδοαναγωγική κατάσταση και στο ρόλο που παίζει η άσκηση και η φλεγμονή στην καταστροφή του μυϊκού και συνδετικού ιστού.

 

Η συνέντευξη

 

* Με την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς ποιες συμβουλές θα δίνατε στους γονείς όσον αφορά στη διατροφή των παιδιών;

- H διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας συνήθως αποτυπώνονται και στον τρόπο διατροφικής συμπεριφοράς κατά την ενηλικίωση. Επομένως θα πρότεινα στους γονείς να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν σωστά διατροφικά πρότυπα στους μαθητές ξεκινώντας πάντοτε από τον εαυτό τους δίνοντας το «καλό παράδειγμα». Ερευνητές αναφέρουν πως «εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας θα πρέπει να συρρικνώσουμε τους γονείς». Πέραν του γενετικού παράγοντα το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει να κάνει και με τις επιλογές μας σε τροφές. Ας σκεφτούμε λοιπόν τα παιδιά μας όταν κάνουμε εμείς διατροφικές επιλογές.

Ιδιαίτερα τα παιδιά που βρίσκονται στην παιδική ηλικία (από 5-10 ετών) διανύουν μια περίοδο όπου πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στη ψυχοσύνθεση και στη βιολογική του ωρίμανση. Αυτή είναι μια περίοδος όπου πρέπει να επενδύσουμε με σωστές διατροφικές πρακτικές και οδηγίες έτσι ώστε να αποφύγουν τα παιδιά μας τυχόν προβλήματα στο μέλλον.

* Εκτιμάτε ότι η άσκηση και μια προσεγμένη διατροφή είναι ο καλύτερος συνδυασμός για τους μαθητές;

- Τόσο η άσκηση όσο και η διατροφή αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για καλύτερη υγεία. Η διατροφή του Έλληνα έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες και τα αρνητικά αποτελέσματα αποτυπώνονται με την αύξηση του υπέρβαρου και παχύσαρκου τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Βέβαια αυτό επιτείνεται και από το γεγονός ότι έχει περιοριστεί η σωματική δραστηριότητα και η κίνηση από την πλευρά των παιδιών. Τα παιδιά μας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παχυσαρκίας και του υπέρβαρου πανευρωπαϊκά. Τελευταία δεδομένα βέβαια δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σταθεροποίηση της παχυσαρκίας στα παιδιά στην Ελλάδα. Αυτό ωστόσο δεν πρέπει να μας εφησυχάζει και πρέπει να υπάρξουν καμπάνιες πληροφόρησης για σωστή διατροφή και συμμετοχή σε δραστηριότητες που προάγουν την κίνηση, αφού αυτοί είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ακόμα και εάν ένα παιδί ή ενήλικας υπερβαίνει του κανονικού στο σωματικό βάρος θα πρέπει να συμμετέχει σε σωματικές δραστηριότητες αφού υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η άσκηση επηρεάζει θετικά την υγεία ανεξάρτητα από το εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο ή όχι. Είναι δεδομένο ότι η άσκηση και γενικότερα η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.

* Το μάθημα της γυμναστικής έτσι όπως γίνεται στα σχολεία, εκτιμάτε ότι πετυχαίνει τους στόχους του; Πρέπει κάτι να αλλάξει;

- Το μάθημα της φυσικής αγωγής στα σχολεία πρέπει να έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μαθητών σε σωματικές δραστηριότητες. Πρέπει επίσης να περάσει το μήνυμα διαμέσου του μαθήματος ότι το παιδί πρέπει να συνεχίσει να είναι σωματικά δραστήριο και αφού φύγει από το σχολείο. Τέλος, οι συνάδελφοι καθηγητές φυσικής αγωγής πρέπει να περάσουν και μηνύματα διατροφικής αγωγής στους μαθητές αφού όπως ανέφερα και προηγουμένως η κακή διατροφή με πολλά λιπαρά και πολλούς απλούς υδατάνθρακες αποτελεί σημαντικό παράγοντα επηρεασμού του υπέρβαρου και παχύσαρκου.

* Η ΣΕΦΑΑ με ποιο τρόπο συμμετέχει στη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς των μαθητών;

- Στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού έχουν γίνει αρκετές εργασίες οι οποίες αξιολόγησαν τη σωματοδομή των παιδιών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας καθώς επίσης και προγράμματα ευαισθητοποίησης τόσο των μαθητών όσο και των γονέων. Αυτές οι δράσεις είχαν σαν απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας, της ευρωστίας και της ποιότητας ζωής τόσο των παιδιών όσο και των γονέων τους.

Επίσης γίνεται ενημέρωση και των συναδέλφων καθηγητών έτσι ώστε να περάσουν μηνύματα στα παιδιά και στους γονείς για σωστή διατροφή. Αυτός πρέπει να είναι ένας διαρκής αγώνας επειδή έτσι μόνο θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε χαρακτήρες και προσωπικότητες που θα αποδέχονται και θα ακολουθούν τις σωστές διατροφικές πρακτικές και θα συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες. Μακροπρόθεσμα νομίζω ότι ακολουθώντας αυτό τον δρόμο θα μπορέσουμε να δούμε θετικά αποτελέσματα και μείωση στα επίπεδα παχυσαρκίας στα παιδιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass