ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΗΝ «ΕτΔ»: ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Καθαρή εντολή για να κερδίσουμε το μέλλον

* Η συμφωνία που πετύχαμε έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα και ανοίγει τη συζήτηση για απομείωση - αναδιάρθρωση του χρέους

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2015 0:58

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά καθαρή εντολή για να ανοίξουν νέες προοπτικές σταθεροποίησης και ανάπτυξης της χώρας, αφού πρώτα δώσει τη μάχη ανάσχεσης των αρνητικών επιπτώσεων των μνημονίων και ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την πολυεπίπεδη και πολύχρονη κρίση. Αυτό τονίζει, με συνέντευξή του στην «ΕτΔ», ο πρώην υπουργός και εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, εκτιμά ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων δημοσκοπήσεων δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για μια καθαρή εκλογική νίκη, που με τη σειρά της θα δώσει σταθερή κυβέρνηση και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να δώσει την ευκαιρία στο παλιό πολιτικό προσωπικό (ή σ’ αυτό που ντύνεται νέο αλλά στην ουσία είναι πάρα πολύ παλιό) να ξεπλύνει τις αμαρτίες του μέσα από μια συνεργασία μαζί του. Παράλληλα, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και κατάφερε όχι απλά να δέσει την Ελλάδα στο άρμα της Ευρώπης, αλλά διεκδίκησε επίμονα και σταθερά, να βρίσκεται πάνω σ’ αυτό, και μαζί με τους άλλους εταίρους, να διορθώσει, όπου χρειάζεται, την πορεία του.

Τέλος, αναφερόμενος στα σχεδιαζόμενα μέτρα για τον αγροτικό κόσμο, υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία με τους δανειστές, μειώσαμε τη ζημιά στο ελάχιστο, κυρίως με την επιμήκυνση της επιβολής των μέτρων και πως σημασία έχει η συνολική, βελτιωμένη εικόνα που θα δημιουργηθεί από τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια και όχι τόσο το ένα ή το άλλο μεμονωμένο μέτρο.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Κύριε Παππά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ. Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τελικά να έρθει δεύτερος;

- Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο. Τις μελετάμε, τις συγκρίνουμε και κυρίως προσέχουμε τα ποιοτικά στοιχεία, στα οποία δίνουμε ιδιαίτερο βάρος. Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις μεταφέρουν ένα κλίμα «ισοπαλίας» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, άρα πάμε σε μία ανοιχτή εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά στα δύο κόμματα. Ενώ η ΝΔ ξεκινάει «από ψηλά», ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από «χαμηλά» και θ’ ανέβει σημαντικά μέχρι να καταφέρει μια καθαρή νίκη. Νίκη που θα δώσει στη χώρα μία κυβέρνηση σταθερή, όχι μόνο στο πολιτικό επίπεδο αλλά σταθερή και ως προς την κοινωνική και οικονομική αποτελεσματικότητα των πολιτικών που θα εφαρμοστούν.

* Το κύριο σύνθημα αλλά και ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να προβάλουν τη ρήξη ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο καινούργιο, από τη στιγμή που πέρασε μια συμφωνία από τη Βουλή που δεν είναι και τόσο διαφορετική από τις προηγούμενες;

- Να ξεκαθαρίσουμε το δεύτερο σκέλος της ερώτησή σας πρώτα: η συμφωνία είναι διαφορετική από τις προηγούμενες για δύο, κυρίως, λόγους. Πρώτον έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα κάτι που δεν υπήρχε στις προηγούμενες. Καταφέραμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τα πρωτογενή πλεονάσματα για δημόσιες επενδύσεις και για να θωρακίσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους. Και δεύτερον, ανοίξαμε ουσιαστικά τη συζήτηση για την απομείωση και την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι σκόπιμα τα παραβλέπουν και προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι όλοι τα ίδια είμαστε. Εμείς δεν απολύσαμε κόσμο αλλά επαναπροσλάβαμε και μάλιστα πρόσφατα κατηγορήθηκα και προσωπικά γι’ αυτό, ότι έκανα δηλαδή προεκλογικά ρουσφέτια. Εμείς δεν κλείσαμε την ΕΡΤ, την ανοίξαμε. Εμείς αντικρούσαμε την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που δρομολόγησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και εμείς επαναφέρουμε σε ισχύ τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν θέλουμε να πουλήσουμε και τη μικρή ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΥΔΑΠ, το εναπομείναν κομμάτι και την ΕΥΑΘ. Η λογική του «όλοι τα ίδια είσαστε» ευνοεί μόνο το παλιό κατεστημένο και προσπαθεί να φέρει το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον εαυτό του, χωρίς να υπολογίζει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος.

* Για το παλιό μιλάτε κι εσείς, εξηγήστε μας την κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί απορρίπτει τους πάντες...

- Δεν απορρίπτουμε τους πάντες, απορρίπτουμε, όπως σωστά τονίζετε, το παλιό. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δώσουμε ευκαιρία στο παλιό προσωπικό, στο παλιό πολιτικό προσωπικό ή στο νέο, αυτό που ντύνεται νέο, ενώ επί της ουσίας είναι πάρα πολύ παλιό, να ξεπλύνουν τις αμαρτίες μέσα από μία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και να μην πιστέψει κανείς ότι έχουν αλλάξει. Αυτή τη στιγμή έρχονται τα κόμματα τις αντιπολίτευσης και διαμαρτύρονται για πτυχές τις συμφωνίας, τα ίδια κόμματα που στις αρχές του Ιούνη μας εγκαλούσαν να σπεύσουμε να υπογράψουμε την τρις χειρότερη ρύθμιση που είχε προταθεί από μας εκ μέρους των θεσμών και είχε βγει από τη σύσκεψη του Βερολίνου. Δεν είναι αντίφαση αυτό; Κι εμείς δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε να συγκαλυφθούν τέτοιες αντιφάσεις και κεντρικά πολιτικά διλήμματα ενώπιον της κάλπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βάλει πλάτη και να συναινέσει σε λύσεις οι οποίες θα συγκαλύπτουν τις ευθύνες της διαπλοκής και της διαφθοράς ή σε λύσεις οι οποίες θα ακυρώνουν και θα πισωγυρίσουν το έδαφος το οποίο κερδήθηκε στη διαπραγμάτευση.

* Θέλετε να πείτε ότι εάν δεν υπάρξει λύση, προσανατολίζεστε σε δεύτερη κάλπη όπως το 2012;

- Πιστεύω ότι ο λαός μας θα κρίνει και θα δώσει λύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Πιστεύω ότι θα δώσει μια καθαρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίζει να βαδίζει το αντι-νεοφιλελεύθερο μονοπάτι, το οποίο ανοίξαμε με πολλές δυσκολίες και δυσμενή συσχετισμό, να κάνει το μονοπάτι δρόμο, να διευρύνει το μέτωπο της χώρας στην Ευρώπη, να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη φωνή της Ελλάδας. Επιδιώκουμε την αυτοδυναμία, αλλά στις δημοκρατίες πάντα γίνεται ό,τι θελήσει ο λαός.

* Θεωρείτε ότι η εικόνα της χώρας μας στην Ευρώπη έχει αλλάξει;

- Όχι μόνο έχει αλλάξει αλλά είμαστε πια και σημείο αναφοράς για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Αμφισβητήσαμε το θέσφατο της λιτότητας και ο κόσμος μάς άκουσε. Βάλαμε στο τραπέζι θέματα που ήταν ταμπού. Καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε ηγέτες σε ύπνωση. Η εικόνα του τεμπέλη Έλληνα υπήρξε καταστροφική για μας, έδωσε άλλοθι σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές ν’ ανθήσουν και να μας επιβληθούν. Κι εμείς τις δεχτήκαμε με σκυμμένο κεφάλι. Όχι πια, σήμερα διαπραγματευόμαστε, δεν δένουμε την Ελλάδα στο άρμα της Ευρώπης, διεκδικούμε να είμαστε πάνω στο άρμα και να διορθώσουμε την πορεία του όλοι μαζί οι εταίροι. Το να πολεμάς στερεότυπα είναι ό,τι χειρότερο.

* Κι όμως αναγκαστήκατε να πάρετε σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα. Όπως το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, που εμάς στη Θεσσαλία μας αφορά άμεσα.

- Στο αγροτικό θέμα έχουμε να διεκδικήσουμε πολλά ακόμη. Προσπαθήσαμε όμως να μειώσουμε τη ζημιά στο ελάχιστο κυρίως με την επιμήκυνση της επιβολής των μέτρων. Όπως θα ξέρετε η εξίσωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των αγροτών θα γίνει το 2017, ενώ η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα γίνει τον Οκτώβριο του 2016. Όσο η οικονομία μας παίρνει τα πάνω της τόσο τα παραπάνω θα έχουν μικρότερη σημασία. Δεν είναι λοιπόν το ένα ή το άλλο μεμονωμένο μέτρο αλλά η συνολική εικόνα της οικονομίας που θα κρίνει το αποτέλεσμα. «Βολικά» επίσης κάποιοι ξεχνάνε ότι κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη για να μην φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, που είναι στην ουσία το δίχτυ ασφαλείας για την επιβίωση των αγροτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass