FAN FICTION: 5 ιστορίες που άλλαξαν τον Spider-Man

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2017 22:31

Τον περασμένο Ιούλιο η στήλη έκανε ένα αφιέρωμα στις ελληνικές εκδόσεις του περιοδικού Spider-Man (FF#38), με αφορμή την νέα ταινία του που παρακολουθήσαμε στους κινηματογράφους.

Μπορεί οι εκδόσεις αυτές κάποια στιγμή να έκαναν τον κύκλο τους και να διακόπηκαν, οι περιπέτειες του ήρωα, όμως, συνεχίζουν να εκδίδονται στην Αμερική, έχοντας μια αδιάσπαστη πορεία από το 1961 που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι και σήμερα. Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, θα δούμε τι απέγινε ο Spider-Man, ο αγαπημένος μας σούπερ ήρωας των παιδικών μας χρόνων, μέσα από πέντε ιστορίες-σταθμούς που άλλαξαν ριζικά τον Άνθρωπο - Αράχνη.
Εμείς τον αφήσαμε γύρω στα 30 του, παντρεμένο με το μοντέλο Mary Jane, την πανέμορφη κοκκινομάλλα που ανεχόταν τα πάντα για χάρη του. Εκείνος, ως Peter Parker, ζούσε διπλή ζωή, προσπαθώντας να σώσει τον κόσμο από τους κακούς ως Spider-Man, και παράλληλα να βγάζει τα προς το ζην τραβώντας φωτογραφίες από τις περιπέτειές του και πουλώντας τις στην εφημερίδα με την οποία συνεργαζόταν.

 

1. «Δεν μιλάμε για το ‘90»

Το αφιέρωμα ξεκινάει με μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες όλων των εποχών στον χώρο των κόμικς, το Έπος των Κλώνων (The Clone Saga), ή αλλιώς το «δεν μιλάμε για το ‘90». Εκείνη την δεκαετία, ενώ εμείς εδώ διαβάζαμε τις παλιότερες όμορφες ιστορίες που εκδίδονταν στην Ελλάδα με καθυστέρηση κάποιων χρόνων, οι Αμερικάνοι αναγνώστες παρακολούθησαν την εξής ιστορία:

 

tumblr inline ntubdr7ypd1t8n228 500


Ο Spider-Man ανακαλύπτει ότι υπάρχει ένας κλώνος του αρχικού Peter Parker, ο οποίος επέζησε από μια πολύ παλιά ιστορία, και άλλαξε το όνομά του και ξενιτεύτηκε για να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή. Ο κλώνος, όμως, κάποια στιγμή επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και έρχεται αντιμέτωπος με τον αρχικό Spider-Man.
Κι εδώ η ιστορία περιπλέκεται, καθώς στην πορεία αποκαλύπτεται ότι εκείνος που πίστευε πως ήτανε ο κλώνος, στην πραγματικότητα ήτανε ο αυθεντικός Spider-Man, ενώ αυτός του οποίου τις ιστορίες διαβάζαμε για δεκαετίες, ήτανε τελικά η απομίμηση! Τεράστιο σοκ και για τους δύο χαρακτήρες, καθώς και για τους αναγνώστες.

 

cloneage 3102


Τα πράγματα έγιναν περισσότερο πολύπλοκα στην πορεία, καθώς κι άλλοι κλώνοι άρχισαν να ξεφυτρώνουν από το πουθενά, οι δύο Spider-Man άρχισαν να μαλώνουν μεταξύ τους διεκδικώντας ο καθένας τη θέση που πίστευε ότι του αξίζει στον κόσμο, νέοι κλώνοι, καινούριοι κακοί έκαναν την εμφάνισή τους φορτωμένοι με όλα τα «κιτς» στοιχεία της ποπ κουλτούρας του ‘90, κλώνοι, κλώνοι κι άλλοι κλώνοι, και οι αναγνώστες άρχισαν να εκνευρίζονται πολύ με τα νέα δεδομένα.
Αφού η κατάσταση αυτή κράτησε για αρκετά χρόνια και οι πωλήσεις του περιοδικού πήραν την κατιούσα, οι εκδότες αποφάσισαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, δίνοντας τέλος στην ιστορία καθώς αποδείχθηκε τελικά πως ο Peter Parker ήτανε ο αυθεντικός, ο κλώνος του βρήκε ηρωικό θάνατο και οι υπόλοιποι ανεπιθύμητοι χαρακτήρες αποσύρθηκαν από το προσκήνιο...

 

2. Ο άλλος Spider-Man

Μετά από αρκετά χρόνια ο ήρωας υπέστη μία μεγάλη αλλαγή. Στην ιστορία Spider-Man: The Other, που εξελίχθηκε σε 12 μέρη, οι δυνάμεις του ξεκίνησαν να τον εγκαταλείπουν και ανακάλυψε ότι έπασχε από μια ασθένεια που δεν του έδινε πολύ χρόνο ζωής.
Με τα πολλά, ο Spider-Man τραυματίστηκε θανάσιμα, και λίγα δευτερόλεπτα πριν να εγκαταλείψει τα εγκόσμια ήρθε σε επαφή με την άλλη πλευρά του εαυτού του, την αράχνη, την οποία αγνοούσε πιο πριν.

 

The Other Multiverse Amazing Spider Man Vol 1 527 0001

Η πλευρά του αυτή, «ο Άλλος», τον έσωσε και του έδωσε καινούριες δυνάμεις, όπως νυχτερινή όραση, γρήγορη επούλωση και άλλα πολλά.

 

3. Χωρίς τη μάσκα του

Δεν πρόλαβε, όμως, να χαρεί για πολύ τις νέες του δυνάμεις, καθώς λίγο μετά μπλέχτηκε στον Εμφύλιο Πόλεμο μεταξύ των ηρώων (Civil War). Αφού αναγκάστηκε να επιλέξει στρατόπεδο, του ζητήθηκε από τους συμμάχους του να αποκαλύψει στον κόσμο τη μυστική του ταυτότητα, για να αποδείξει στους απλούς πολίτες ότι δεν έχουν τίποτε να φοβούνται από τους σούπερ ήρωες.
Έτσι κι έγινε, και σε μια συνέντευξη Τύπου ο Spider-Man έβγαλε την μάσκα του μπροστά στους έκπληκτους δημοσιογράφους και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Τεράστιο λάθος, όπως αποδείχθηκε σύντομα, και όλοι οι εχθροί του βρέθηκαν στο κατόπι των φίλων και συγγενών του Spider-Man.

 

IMG 5800


Για να διορθώσει το λάθος του απευθύνθηκε τελικά στον Mephisto, την απόλυτη ενσάρκωση του κακού στον κόσμο της Marvel, ο οποίος έκανε όλους τους ανθρώπους να ξεχάσουν ποιος είναι πραγματικά ο άνθρωπος-αράχνη, αλλά με ένα μεγάλο αντίτιμο: Τον γάμο του ήρωα με την Mary Jane!
Ο γάμος του, λοιπόν, διαγράφτηκε σαν να μην συνέβη ποτέ, μια κίνηση του συγγραφέα που δημιούργησε ένα σωρό προβλήματα και ερωτηματικά και στην ιστορία του Spider-Man αλλά και στους αναγνώστες, που για ακόμα μια φορά έμειναν δυσαρεστημένοι από τις επιλογές του αμφιλεγομενου εκδότη Joe Quesada, που θεωρούσε μεγάλο λάθος το να είναι ο Spider-Man παντρεμένος, επειδή περιοριζόταν πολύ η ιστορία ενώ ο ίδιος ονειρευόταν να την στρέψει σε διαφορετική κατεύθυνση. Τελικά πέρασε το δικό του, και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι...
Εκτός από τους αναγνώστες!

 

4. Ο Ανώτερος Spider-Man

Έχουμε, λοιπόν, τον ήρωά μας εργένη από τότε, και στις αρχές του 2012 οι υπεύθυνοι της έκδοσης έδωσαν μια συνέντευξη όπου προαναγγείλανε πως «μέσα στο 2012 θα έρθει το τέλος του Spider-Man». Πανικός έπιασε τους αναγνώστες, και με αυτό το έξυπνο κόλπο το περιοδικό έγινε ανάρπαστο ολόκληρη τη χρονιά, με τους αναγνώστες να προσπαθούν να προβλέψουν στο ίντερνετ τι θα μπορούσε να συμβεί. Τελικά το τέλος ήρθε λίγο πριν σβήσει το 2012, όπου τα Χριστούγεννα κυκλοφόρησε το τεύχος 700 του περιοδικού Amazing Spider-Man, όπου έμελλε να είναι και το τελευταίο του.
Ο αντίπαλος που τελικά κατάφερε να νικήσει κατά κράτος τον Spider-Man δεν ήτανε άλλος από τον Dr. Octopus, έναν από τους κλασικούς του εχθρούς που τον τυραννούσε από το ξεκίνημα της καριέρας του. Ο κακός επιστήμονας μετέφερε το μυαλό του μέσα στο σώμα του Spider-Man, παίρνοντας τον έλεγχο και φυλακίζοντάς τον ήρωα στα βάθη της συνείδησής, αφήνοντάς τον να παρακολουθεί ανήμπορος να αντιδράσει.

 

a0904a371ddc20ca041dd94088f1db10


Η μόνιμη κόντρα του κακού με τον ήρωα τον ώθησε στο να αναλάβει εκείνος τον ρόλο του Spider-Man, για να αποδείξει ότι μπορούσε να τα καταφέρνει καλύτερα. Να γίνει, δηλαδή, καλύτερος Spider-Man από τον ίδιο τον Spider-Man, ένας Spider-Man ανώτερος. Μάλιστα, αμέσως μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας του περιοδικού Amazing, ξεκίνησε η δική του σειρά The Superior Spider-Man, με πρωταγωνιστή τον κακό Dr. Octopus στο σώμα του ήρωα να προσπαθεί να κάνει καλό στην ανθρωπότητα και παράλληλα να ξεγελάσει τους φίλους και συγγενείς του Spider-Man, κάνοντάς τους να πιστεύουν πως τίποτε δεν είχε αλλάξει. Στη συνέχεια έθεσε σε εφαρμογή τις δικές του επιστημονικές γνώσεις και εξόπλισε τον Ανώτερο Spider-Man με καινούρια γκατζετάκια και τέσσερα μηχανικά πόδια αράχνης, που θύμιζαν πολύ την αρχική μορφή του Dr. Octopus.
Η ιστορία αυτή κράτησε περίπου ενάμισι χρόνο, μέχρι που ο αρχικός Spider-Man επανέκτησε τον έλεγχο και ξαναμπήκαν όλα στη θέση τους. Αυτή τη φορά, όμως, οι αναγνώστες ξετρελλάθηκαν με την ιστορία του Ανώτερου Spider-Man, και δεν θα τους πείραζε να διαρκούσε λιγάκι ακόμα, μιας και κανένας δεν περίμενε ότι αυτό θα ήταν και το οριστικό τέλος ενός χαρακτήρα που αποδίδει πολλά εκατομμύρια δολλάρια στους δημιουργούς του...

 

5. Το μέλλον είναι εδώ!

Μετά το τέλος της σειράς Superior, ξεκίνησε ο δεύτερος τόμος της αρχικής σειράς The Amazing Spider-Man, που ήδη μετράει τα πρώτα 30 του τεύχη και συνεχίζει.
Σήμερα η ζωή του ήρωά μας είναι τελείως διαφορετική απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει να διαβάζουμε. Ο Peter Parker, εκτός από σούπερ ήρωας και ταλαντούχος φωτογράφος, είχε από μικρός μια κλίση στις επιστήμες, αλλά η πολυτάραχη ζωή του δεν του επέτρεψε ποτέ να ασχοληθεί σοβαρά με κάτι τέτοιο.

 

aHR0cDovL3d3dy5uZXdzYXJhbWEuY29tL2ltYWdlcy9pLzAwMC8xNTcvOTIyL29yaWdpbmFsL0FtYXppbmdfU3BpZGVyLU1hbl8zLTQuanBn


Ώσπου αποφάσισε πως μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τους ανθρώπους βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους, επηρρεασμένος από την παρουσία του Dr. Octopus στο μυαλό του, που του άλλαξε τη ζωή και τον έκανε να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.
Ίδρυσε, λοιπόν, την δική του εταιρία, την Parker Industries, όπου έθεσε σε εφαρμογή τις επιστημονικές του γνώσεις, προσλαμβάνοντας παράλληλα και αρκετούς φίλους - και πρώην αντιπάλλους - του που είχε γνωρίσει στις προηγούμενες περιπέτειές του και μπορούσανε να βοηθήσουν, και έτσι κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να πετύχει όλα όσα δεν μπόρεσε τόσα χρόνια πολεμώντας το έγκλημα ως Spider-Man.
Νέα τεχνολογικά επιτεύγματα ήρθανε στο φως, τόσο στον τομέα της επικοινωνίας όσο και της υγείας, και σύντομα η Parker Industries απέκτησε θυγατρικές σε όλο τον πλανήτη, με το όνομα του ιδρυτή της να φιγουράρει ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας ως ένας ακόμα Bill Gates ή Steve Jobs.
Παρόλη την επιτυχία του, όμως, ο Peter Parker δεν έπαψε ποτέ να είναι ο Spider-Man, και εξόπλισε τον ήρωα με ένα σωρό χρήσιμα εξαρτήματα, ακόμα και με τα δικά του οχήματα για να διευκολύνει την πάλη του απέναντι στις δυνάμεις του κακού.
Τα πράγματα φαντάζουν ρόδινα για τον ήρωά μας προς το παρόν, αλλά μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια φανταστική ιστορία κόμικς, της οποίας οι συγγραφείς μπορούν ανά πάσα στιγμή να της αλλάξουν την πορεία, αν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο, με άγνωστες συνέπειες για τον ήρωα που ήδη έχει περάσει τόσα.
Και ενώ οι πρώτοι πιτσιρικάδες αναγνώστες του Spider-Man από το 1961 είναι σήμερα συνταξιούχοι, ο ήρωάς μας είναι ακόμη στα τριαντατέρμα του, μάχιμος και ακμαιότατος, και υπόσχεται να μεγαλώσει αρκετές ακόμα γενιές νέων αναγνωστών με τις περιπέτειές του...

 

• Του Γιάννη Νικολάου
nikolaou.animator@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass