Aδεια κυκλοφορίας για το 1o «ιπτάμενο αυτοκίνητο»

ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ...ΑΕΡΑ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2023 17:08

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έδωσε την άδεια στην εταιρεία Alef Aeronautics για να ξεκινήσει την πώληση ενός οχήματος που κατασκεύασε και ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων «ιπτάμενων αυτοκινήτων».
Μοιάζει με ένα κομψό και πολύ λαμπερό ηλεκτρικό συμβατικό αυτοκίνητο, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία είναι το «πρώτο πραγματικό ιπτάμενο αυτοκίνητο». Ονομάζεται Model A και μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, γεγονός που του δίνει πολλά πλεονεκτήματα στην κίνησή του εντός των αστικών περιοχών.
«Ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο πρέπει να είναι αυτοκίνητο δηλαδή να μπορεί να ο κάτοχος του να το οδηγεί στους δρόμους, να το παρκάρει στο πάρκινγκ της κατοικίας του και όποτε χρειαστεί να γίνει η χρήση του ως ιπτάμενο όχημα. Αν απαιτείται η ύπαρξη μιας πίστας αεροδρομίου για να απογειωθεί το όχημα ποιο πρόβλημα επιλύεται και γιατί ένα τέτοιο όχημα μπορεί να ονομάζεται ιπτάμενο αυτοκίνητο;» είχε αναφέρει ο Τζιμ Ντουκόβνι, διευθύνων σύμβουλος της Alef κατά την παρουσίαση του οχήματος. To διθέσιο Model A όταν απογειωθεί μετατρέπεται σε ένα είδος διπλάνου και μπορεί να αναπτύσσει στον αέρα ταχύτητες περίπου 140 χλμ./ώρα.
Το Model A είναι ηλεκτροκίνητο και δεν χρειάζεται κάποια ειδική άδεια πιλότου για τον κάτοχο του οχήματος, αλλά θα μπορεί κάποιος να το αγοράσει και να το χρησιμοποιήσει κάνοντας απλά την απαραίτητη εκπαίδευση για την εναέρια λειτουργία του.
Οι δοκιμές του οχήματος ξεκίνησαν το 2019 και σύμφωνα με την εταιρεία έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Η Alef στην ανακοίνωσή της για την άδεια κυκλοφορίας που έλαβε από τη FAA κάνει λόγο για «ένα μικρό βήμα για τα αεροσκάφη, ένα τεράστιο βήμα για τα αυτοκίνητα» παραφράζοντας την περίφημη φράση του Νιλ Άρμστρονγκ όταν πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Για να αποκτήσει κάποιος το Model A θα πρέπει να καταβάλει 300 χιλιάδες δολάρια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass