Αλκυονίδες

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2018 19:45
* ΔΕΝ είναι εύκολο πράγμα να συντηρηθεί ένα ογκώδες αρχείο εφημερίδων για πενήντα ολόκληρα χρόνια, τοπικών κυρίως αλλά και αθηναϊκών.   Ο Δημήτρης Γουγουλιάς το προσπάθησε και το κατάφερε. Η έκθεσή του που εγκαινιάστηκε το Σάββατο στους Γόννους και συνεχίζεται μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, κεντρίζει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Διότι ο Τύπος γράφει ιστορία. Και ο Δημήτρης Γουγουλιάς κράτησε ζωντανή αυτή την ιστορία όχι μόνο μέχρι σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές.  Κ.Τσ. * ΔΕΝ είναι εύκολο πράγμα να συντηρηθεί ένα ογκώδες αρχείο εφημερίδων για πενήντα ολόκληρα χρόνια, τοπικών κυρίως αλλά και αθηναϊκών. Ο Δημήτρης Γουγουλιάς το προσπάθησε και το κατάφερε. Η έκθεσή του που εγκαινιάστηκε το Σάββατο στους Γόννους και συνεχίζεται μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, κεντρίζει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Διότι ο Τύπος γράφει ιστορία. Και ο Δημήτρης Γουγουλιάς κράτησε ζωντανή αυτή την ιστορία όχι μόνο μέχρι σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές. Κ.Τσ.

*ΚΑΙ ο μήνας έχει οκτώ, ήγουν, πριν καλά - καλά υποδεχτούμε το 2018, παρήλθε ήδη το 1/4 του μηνός. Οι Αλκυονίδες ημέρες κυριαρχούν σ’ αυτόν τον… ανοιξιάτικο φετινό χειμώνα, την ίδια στιγμή που στις… Kατεψυγμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρώπη του «σκληρού πυρήνα» οι άνθρωποι θυμίζουν γλυπτά από… πάγο. Ο Θεός ελεεί τους φτωχούληδες του Νότου.

 

Ονοματολογία

*«ΝΟΒΑΜΑΤΣΕΝΤΟΝΙΑ»… Με μια λέξη και σλάβικη εκφορά, ώστε να μην ακούγεται και πολύ το «Μακεδονία».

Αυτή θα είναι -κατά τα φαινόμενα- η πρόταση της Κυβέρνησης για το όνομα των Σκοπίων, όπως εκτιμούσε Λαρισαίος βουλευτής που έπινε καφέ με φίλους του μετά την τελετή των Θεοφανίων. Είναι – έλεγε – μια πρόταση που ο Καμμένος κάπως μπορεί να δικαιολογήσει στους δικούς του…

Τελικά, το μόνο που ενδιαφέρει όλους είναι πώς να σώσουν τα… προσχήματα.

 

Διεμβολισμοί

*Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ -διαβάζω- θέλει να διεμβολίσει την Κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό…

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να διεμβολίσει επίσης τη ΝΔ για το Σκοπιανό.

Τελικά τους… Σκοπιανούς επιθυμεί να τους… «διεμβολίσει» κανείς;

(Παίχτε μπάλα ρεεεε…)

 

Περί εκδρομών

*ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ως γνωστόν τις εκδρομές στο εξωτερικό το Υπ. Παιδείας. Βασικός λόγος -λένε- πως αυτές είναι ακριβές, άρα μη προσιτές στα παιδιά των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Πού πήγαιναν όμως τα περισσότερα σχολεία; Τα τελευταία χρόνια, ο κύριος όγκος των εκδρομών κατευθύνονταν στη Βουδαπέστη και το Βελιγράδι με το μισό κόστος μιας εκδρομής π.χ. στην Κρήτη, την Κέρκυρα ή την Αθήνα που θα επιλέγουν πλέον. Οπότε;

Ή την απόφαση έλαβαν άσχετοι, ή αποφάσισαν να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό. Προτιμούμε το δεύτερο που έχει και μια λογική τέλος πάντων.

 

Η εξήγηση

*Ο υφυπ. Παιδείας κ. Κώστας Ζουράρις, αναφερόμενος στην απαγόρευση σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό, αποκάλυψε ότι ενόσω ήταν και ο ίδιος μαθητής, όλοι οι άρρενες της τάξης του επισκέφτηκαν στην πενθήμερή τους στρατιωτικό οίκο ανοχής εν Μεσολογγίω. Ο ίδιος, όπως διευκρίνισε, απείχε της βδελυράς ταύτης πράξεως.

Κι έτσι, καταλάβαμε επιτέλους, πόθεν εκκινούν τα… γνωστά προβλήματα που ενεφάνισε αργότερα ο κ. Ζουράρις ως ενήλιξ…

 

Στυλ μιλιτέρ

*ΠΟΛΛΑ ειπώθηκαν -αναμενόμενο άλλωστε- για τη συνέντευξη της κ. Περιστέρας Μπαζιάνα, συντρόφου του πρωθυπουργού.

Η συνεντευξιαζόμενη – μεταξύ άλλων – δήλωσε πως ο ηγέτης που θα ήθελε πραγματικά να συναντήσει ήταν ο Φιντέλ Κάστρο.

(Μμμμ, θα έραβε κι ένα ταγεράκι μιλιτέρ… Και παπουτσάκι στυλ αρβύλα που είναι και πολύ trendy…. Πολύ my style Rocks κατάσταση μιλάμε).

Ευτυχώς -για την ώρα- η Περιστέρα - Μπέττυ έχει δυτικές… συναναστροφές (Ομπάμα, Τραμπ, Μακρόν…) και φοράει κομψότατα συνολάκια. Διότι καλό το «ταγάρι» ως στυλιστική και πολιτική άποψη, αλλά στις μέρες μας δεν είναι να το φωνάζουμε κιόλας, ε;)

 

Αξιοποίηση

*ΜΕ μεγαλοπρέπεια, λαμπρότητα κλπ κλπ έως και… μπουνιές (στο Κιάτο) εορτάστηκαν ανά την Ελλάδα τα Θεοφάνια.

Γέμισε το Facebook με φωτογραφίες και βίντεο κολυμβητών, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει ο Έλληνας για το συγκεκριμένο έθιμο.

Άντε, να το βάλουμε και στο… «Στοίχημα», μην πάει χαμένο τόσο «ξύλο»…

 

Με τα καλά του;

*ΟΧΙ μόνο οι ΗΠΑ, αλλά όλος ο πλανήτης πλέον αναρωτιέται για την ψυχική ισορροπία (δηλαδή… ανισορροπία) του πλανητάρχη:

-Είναι καλά ο Τραμπ; αναρωτιούνται όλα τα μεγάλα ΜΜΕ στη Δύση με αφορμή και την κυκλοφορία του γνωστού βιβλίου.

-«Είμαι μια ιδιοφυία» απάντησε εκείνος στους επικριτές του.

(Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ’ ό,τι αρχικά έδειχναν…)

 

Αγορά

*ΑΡΧΙΖΟΥΝ σήμερα –και τυπικά– οι εκπτώσεις αφού τα περισσότερα καταστήματα στη Λάρισα τις ξεκίνησαν αμέσως μετά τις γιορτές διά της μεθόδου των «Προσφορών». Γεγονός που δείχνει πόσο πολύ διψά η αγορά για «ζεστό» χρήμα.

Η αγορά –που γενικά πάει ασθμαίνοντας- κινήθηκε κάπως τα Χριστούγεννα και προσδοκά καλύτερες μέρες. Αλλά πώς; Με τις κομμένες συντάξεις και τις μειώσεις μισθών που ξεκίνησαν πώς να φτιάξει το κλίμα; Χώρια που ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά μήνας πολλών εκκαθαριστικών λογαριασμών ΔΕΚΟ που ήδη έχουν στοιβαχτεί στα κομοδίνα μας και περιμένουν να πληρωθούν…

 

Φόροι παντού

*ΕΝ τω μεταξύ, τον Ιανουάριο που διανύουμε, υπάρχει σε εκκρεμότητα και η τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Άλλο βάσανο και τούτο δω. Και η Κυβέρνηση (που ως γνωστόν θα τον καταργούσε) «υπόσχεται πλέον να είναι ακόμη πιο… συνεπής:

- Ο ΕΝΦΙΑ του 2018, πάει για Ιούλιο. (Ούτε διακοπές δεν θα μας αφήσουν να κάνουμε οι μπαγάσηδες). Και στο καπάκι (τον Αύγουστο), ο φόρος εισοδήματος.

Όντως, η Ελλάδα έχει καταντήσει πια ένα απέραντο… φορο-κομείο.

 

Περίεργα

*ΠΕΡΙΕΡΓΟ… Αλλά τελευταία στον γερμανικό Τύπο γράφονται πολύ θετικά πράγματα για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα ξεπερνά κάθε προσδοκία» γράφει η DieWelt που εκτιμά ότι η Ελλάδα «ίσως αποδειχθεί η ευρωπαϊκή έκπληξη της χρονιάς με ανάπτυξη 2,5% το 2018».

Κι εσύ, που όλο και χειροτερεύεις οικονομικά, εσύ που από τα μέσα του μηνός δεν έχεις πια φράγκο να βγάλεις τον μήνα, σκέφτεσαι: βρε μπας και ήταν καλύτερα να μην είχαμε... σωθεί;

Εγκαίνια

*ΚΙ ΟΜΩΣ συνέβη… Στον γειτονικό Βόλο προχθές εγκαινιάστηκε o πρώτος κυκλικός κόμβος (Roundabout), με αισθητική Μπέου, είναι αλήθεια.

Δύο ώρες μετά τα εγκαίνια συνέβη κιόλας το πρώτο ατύχημα!

(Αν δεν... πάθεις, δεν θα μάθεις που λένε.)

Και αμέσως μετά άρχισε ένα απίστευτο «πλάκωμα» Μπέου με τους προκατόχους του, αλλά και τους κυβερνητικούς καθώς ο Αχιλλεύς παρουσιάζει το έργο ως δικό του, ενώ οι άλλοι το είχαν σχεδιάσει από το 2013. Άρα ο Μπέος δεν δικαιούται να το παίζει ο… «Μεσσίας» που ήλθε και άλλαξε τον κόσμο. «Μπέο δεν έχεις μπέσα», του είπαν επίσης (καλέ σώπαααα).

(Δεν βαριέσαι… Κάπως πρέπει να περνά και η ώρα στην ελληνική επαρχία.)

 

GERANOS CIU

*ΘΑ τη θυμάται για ημέρες ο συμπολίτης την απόφασή του να παρκάρει όπως – όπως το Σάββατο των Θεοφανίων, στο τέρμα του πεζοδρόμου της Βενιζέλου. Εκεί δηλαδή απ' όπου θα περνούσε η πομπή, από τον Αγιο Αχίλλιο έως τον Πηνειό, για τον αγιασμό των υδάτων.

Είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση της αστυνομίας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Βγήκε λοιπόν παγανιά ο γερανός της ΕΛ.ΑΣ. (φωτ.) και πήρε το αυτοκίνητο. Ακούσθηκε πως πήρε και δεύτερο που στάθμευσε άλλος συμπολίτης πάνω στον πεζόδρομο. Μήπως, γενικά λέμε, να βγαίνει γερανός στους πεζοδρόμους;

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass