Πάλι ψηλά

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2018 19:37

*ΠΑΕΙ κι αυτή η Κυριακή. Συννεφιασμένη προβλεπόταν, έως βροχερή. Από Δευτέρα πάλι. Ήλιος και κραιπάλη.

Του θερμομέτρου. Που θα ξεπεράσει λέει τους 15 βαθμούς. Ε, τώρα αυτές θα είναι οι Αλκυονίδες δεν μπορεί.

Ζ.

Τυχερός

*ΚΑΙ με την έναρξη του νέου χρόνου, ο Απ. Καλογιάννης επανέλαβε την προοπτική του 2018, που θα είναι λέει χρονιά έργων για τον Δήμο και την πόλη. Απαριθμώντας αυτά που έχουν δρομολογηθεί. Κι ο Λαρισαίος ψιχάλιζε στην παρέα.

-Πολύ τυχερός άνθρωπος ο Καλογιάννης…

-Λες που έτυχε σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον βοηθούν οι δικοί του, που δεν έχουν κιόλας κι άλλον δήμαρχο σε μεγάλη πόλη κιόλας…

- Καλά, κι αυτό. Όμως άλλο ήταν το μεγάλο του τυχερό.

-Για πες…

-Να που η θητεία των δημάρχων έγινε πενταετής.

-Ε τώρα. Ένας χρόνος παραπάνω; Σιγά…

-Δεν καταλαβαίνεις; Άμα είχε τετραετία μόνο, κανένα από τα έργα του δεν θα τελείωνε. Τρία χρόνια τώρα μελετούν, σχεδιάζουν, συζητούν, ψιλοκοσκινίζουν, αναλύουν, κουβεντιάζουν, καταγράφουν, δρομολογούν. Πάλι καλά που έχουν κι αυτόν τον επιπλέον χρόνο αβάντσο, να προλάβουν να φτιάξουν και κάτι…

Ζ.

Μόνο +8%

*ΦΥΣΙΚΑ και τους απασχολεί και στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας η ρύθμιση για την απεργία. Κάθονταν και το συζητούσαν στα γραφεία της Νομαρχιακής. Και κατέληξαν, όπως ενημέρωσαν, να λύσουν μια απλή άσκηση αριθμητικής.

Έστω πρωτοβάθμιο σωματείο που έχει αριθμό εγγεγραμμένων μελών 300. Πόσοι πρέπει να ψηφίσουν για να γίνει απεργία;

***

*ΛΥΣΗ: Στατιστικά, ο αριθμός των οικονομικά τακτοποιημένων μελών κυμαίνεται στο 1/3 των εγγεγραμμένων, οπότε στην περίπτωσή μας είναι 100. Με τη νέα ρύθμιση απαιτείται πλέον η παρουσία 51 μελών, προκειμένου να επιτευχθεί απαρτία για τη γενική συνέλευση, ενώ με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 35. Επομένως, για να ληφθεί απόφαση απεργίας, χρειάζεται πλέον η σύμφωνη γνώμη 26 μελών, αντί των 18 του προηγούμενου καθεστώτος.

Αποτέλεσμα; Το +8 στην απόφαση για την απεργία και το +16 για την ύπαρξη της απαρτίας, συνιστά για κάποιους «κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας…» (Με το ΚΚΕ, τη ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάντως δεν θα το λύσουν τόσο εύκολα).

Ζ.

Προήχθη

*-ΤΩΡΑ αυτό μπορεί να θεωρηθεί προαγωγή για τον Άδωνι;

Ο Λαρισαίος σχολίαζε την τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη ως υπεύθυνου της ΝΔ για τη Θεσσαλία.

- Από αντιπρόεδρος του κόμματος, με ευθύνη επί παντός, τον περιορίζουν στον κάμπο;

-Ό, τι και να λες εσύ, για τη Θεσσαλία πάντως είναι προαγωγή. Με υπεύθυνο πρώτης γραμμής…

-Και πρώτης τάξεως, θα λένε τουλάχιστον καναδυό στην περιοχή, οι οποίοι βλέπουν να ευνοούνται τα σχέδιά τους, τα προσωπικά εννοείται, λόγω αδώνειας σχέσης.

-Κι όλοι οι υπόλοιποι; Οι ήρεμοι δεξιοί δεν θα το πανηγύρισαν και τόσο…

Ζ.

Σιώπησε

*ΒΓΗΚΕ ο Κώστας Τύμπας κι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, σχετικά με την παραφωνία στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του μνημείου στον Σταυρό για τον αδικοχαμένο αεροπόρο. Ο περιφερειακός σύμβουλος διαβεβαίωσε ότι ο δήμαρχος Φαρσάλων είχε προσκληθεί κανονικά από την Περιφέρεια, όπως κι όλοι οι υπόλοιποι.

Κι ο Άρης Καραχάλιος, από την πλευρά του οποίου διαδίδονταν ότι δεν πήγε ούτε εκείνος μήτε οι αντιδήμαρχοί του επειδή δεν προσκλήθηκαν, μετά λοιπόν ο δήμαρχος σιώπησε. Δίνοντας το δικαίωμα να πουν στην περιοχή οι φίλοι του ότι δεν πήγε στην εκδήλωση ‘’για να μην κάνει μάγκα τον Τύμπα που την είχε εμπνευστεί’’. (Επειδή μάλλον τον φοβάται ότι θα τον έχει αντίπαλο του χρόνου για τη Δημαρχία. Άλλο που εκείνος το διέψευσε κι αυτό.)

Ζ.

Για τον καφέ;

*- ΜΠΡΑΒΟ ο Δήμος, ποικιλία;

Πράσινοι, μπλε κάδοι συν τύπου κώδωνος για το γυαλί, είδε ο Λαρισαίος και τους καφέ απλωμένους στην Ταχυδρομείου.

- Τι υλικά θα μαζεύουν οι καφέ;

- Μα τους καφέδες, με τόσα καφέ τριγύρω…

Τελικά ατυχία. Οι καφέ κάδοι, που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση οργανικών απορριμμάτων, περισσεύματα φαγητών κ.λ.π. από λάθος τοποθετήθηκαν στην Ταχυδρομείου. Η δημοτική υπηρεσία δεν διαθέτει άλλωστε τον μηχανισμό αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, δεν μπορεί να εφαρμόσει ακόμη το πρόγραμμα. Επειδή όμως τους έλειπαν πράσινοι κάδοι να αντικαταστήσουν τον συμπιεστή που είχε χαλάσει, ήταν και χρονιάρες μέρες, κάποιος πήρε την πρωτοβουλία και έστειλε τους καφέ που υπήρχαν στο Αμαξοστάσιο και περίμεναν την ώρα τους. Μετά τους μάζεψαν πίσω…

Ζ.

Επαφές υψηλού επιπέδου

* ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ επαφές τις επόμενες μέρες στην Αθήνα θα έχει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, αρχής γενομένης από αύριο Δευτέρα, οπότε και θα συναντηθεί με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή, σειρά έχει ο Μακαριώτατος, με τον οποίο θα συζητήσει τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με την Εκκλησία στον προνοιακό τομέα και τη στήριξη των ασθενών κοινωνικών ομάδων. Την Τρίτη θα παραστεί στο ΥΠΕΣ για την υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, ενώ θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ. Θα ακολουθήσει συνάντηση με την αναπλ. υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου για θέματα απασχόλησης. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο ραντεβού με τον αναπλ. υπουργό Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση για τα έργα του ΕΣΠΑ. Και έπεται συνέχεια…. 

Γ.Ρ.

Για την Υγεία

* ΠΡΙΝ αναχωρήσει για την πρωτεύουσα ο περιφερειάρχης υπέγραψε κονδύλι ύψους 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του τομέα υγείας της Θεσσαλίας. Συνολικά από την προγραμματική περίοδο 2007-2013 η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαθέσει για την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων της Θεσσαλίας περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ πριν λίγο καιρό, η πρώτη σχετική υπογραφή για την περίοδο 2014-2020 αφορούσε ποσό 7 εκατ. ευρώ. Και ακολούθησε η προχθεσινή των 5 εκατ. ευρώ, με τον Κ. Αγοραστό να υπενθυμίζει ότι «η ενίσχυση της Υγείας αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή».

Γ.Ρ.

Διαίτης

*ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ και πετυχημένη χωριάτικη δίαιτα. Σε τρία γεύματα απ΄ το πρωί μέχρι το βράδυ μπορεί να φάει κάποιος.

Ιένα φλυτζιάν΄ι τσιάι απού κυδουνόφλα, σκέτου δίχους ζάχαρ΄η. Μια χούφτα κράνα. Καπάκ΄ι κ΄ιένα πουτηράκ΄ι νιρό για τ΄χώνεψη. Ιένα πνάκ΄ι σερμπέτ΄ι μισό-μισό μι ξύδ΄ι. Φύλλου απού μπαϊρίσιου κλίμα μι άγρια τσάπουρνα.

***

*ΚΙ η διαβεβαίωση: άμα συνεχί΄ις μια βδουμάδα, τότι θα περδικλώνισι στα ισιάδια, θα θολών΄ν τα ματούλια σ΄, θαχ΄ς δαγκουνιές στην κλοιά κι θ΄ αντραλίζισι. Τα δε άντιρα΄ς θαχ΄ν μαζουχτεί κι θ΄ ακουμπάν στη ράχη σ΄.

Ζ.

Σύμβουλοι δημάρχου

*ΜΕ αφορμή την ένταξη του Γιάννη Αλεξούλη, στην ομάδα των ειδικών συμβούλων του δημάρχου, με αρμοδιότητα στα θέματα αθλητισμού φυσικά, ευκαιρία να καταμετρηθούν πόσοι και ποιοι είναι σήμερα ειδικοί συνεργάτες του Απ. Καλογιάννη. Σημειωτέον ότι ο παλιός ποδοσφαιριστής από τις φίρμες της πρωταθλήτριας ΑΕΛ, επανέρχεται στον Δήμο, αφού στην περασμένη θητεία ήταν δημοτικός σύμβουλος, της αντιπολίτευσης όμως, πρώτος σε σταυρούς με την παράταξη Γιάννη Σάπκα.

***

*ΛΟΙΠΟΝ, στο πλευρό του, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο δημαρχείο, βρίσκονται οι ‘’παλιοί’’, ο καθηγητής φυσικός Περικλής Καμάρης, στις Δημόσιες Σχέσεις και την Επικοινωνία και ο δημοσιογράφος Άρης Ψύχας στο Γραφείο Τύπου. Αμφότεροι ανήκαν στη στενή ομάδα του Απ. Καλογιάννη από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι της ‘’Συμπαράταξης’’ ως υποψήφιος δήμαρχος, ενώ ο Π. Καμάρης είναι δίπλα του από την εποχή ακόμη της ‘’Ενωτικής Πρωτοβουλίας’’, που είχαν μονάχα δύο δημοτικούς συμβούλους.

***

*Η ομάδα συμπληρώθηκε κάποιους μήνες αργότερα με τον δικηγόρο Γιώργο Μίγα και εν συνεχεία τον μαθηματικό και πρώην έμπορο Φάνη Χατζηγρίβα. Ακολούθησε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας και τώρα έρχεται κι ο Γιάννης Αλεξούλης. Επιλογή που προκάλεσε ιδιαιτέρως ευμενή σχόλια στους αθλητικούς κύκλους της πόλης και όχι μόνο αυτούς. (Όπως συμβαίνει και στην ομάδα των δημοτικών συμβούλων του, έτσι και με τους ειδικούς συμβούλους. Γύρω από τον δήμαρχο κυριαρχεί η παλιά παράταξη Σάπκα, πασοκικής απόκλισης οι περισσότεροι.)

***

*ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι θέση ειδικού συνεργάτη του δημάρχου, κατέχει και η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, θέση που κατείχε και από την περίοδο της δημοτικής αρχής του Κ. Τζανακούλη.

Ζ.

 

Βίγκαν

*ΠΡΑΣΙΝΑΔΕΣ και φυτοφάγοι στο στόχαστρο της συντροφιάς των Λαρισαίων.

-Έχω ένα φίλο βίγκαν ρε σεις, που όταν κουρεύω το γκαζόν τού τρέχουν τα σάλια..

***

*- ΒΙΓΚΑΝ θυμήσου: το φαΐ μου ζει από το φαΐ σου.

***

*- ΔΗΛΑΔΗ ρε παιδιά, όταν οι βίγκαν οδηγούν μηχανή, δεν τρώνε μυγάκια;

Ζ.

Σεξ μασίν

*ΣΤΟ όριο το πήγαιναν αστειευόμενες έως αυτοσαρκασμού οι Λαρισαίες χθες στον καφέ.

- Κοίτα να δεις, που με τόσο κρύο σήμερα, θα αναγκαστούμε να φορέσουμε δύο στρινγκ.

***

*- ΕΙΜΑΙ μηχανή του σεξ, λέει η άλλη…

- Ναι αλλά σβησμένη. Μη σου πω έχεις παραδώσει και πινακίδες.

***

*- ΕΙΜΑΙ χάλια άρρωστη.

- Πάρε καλέ έναν γιατρό…

- Καλά λες, γιατρό δεν έχω πάρει.

Ζ.

Απέτυχε

*- ΠΟΙΑ Μόσχα, Βλαδιβοστόκ έφτασε ο Αδάμ, το τερμάτισε, πολύ κρύο…

Δεν εννοούσε την αλλαγή του καιρού ο Λαρισαίος. Τα όσα είχε πει στην εφημερίδα ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολίαζε, σε συνδυασμό με το ξεροβόρι που προέκυψε από τις εκλογές στον πολιτικό χώρο του. Η συζήτηση είχε διευρυνθεί στην παρέα, τώρα που πέρασαν μέρες κι έπεσαν οι τόνοι.

- Μα εκεί που πήγαινε καβάλα η ΝΔ, λόγω και του γενικότερου κλίματος, σ΄ ένα χώρο προνομιακό, με τόσα στελέχη, κυρίαρχη σε όλους τους συλλόγους και επιμέρους φορείς της αγοράς. Εκεί που είχε τον πρόεδρο, βρέθηκε τώρα με το δάκτυλο στο στόμα…

- Μόνο; Άναψε και πρόβλημα εσωκομματικό. Με παρασκήνιο άγριο, κυνηγητό στα κεντρικά, με ανακατωσούρα σε Δήμους, ρόιδο τα έκαναν. (Τώρα βέβαια όλοι ηρέμησαν, οι πληγές έμειναν μονάχα)

***

*-ΤΙ έφταιξε λοιπόν; Ποιος τα κατάφερε έτσι;

- Ο καθένας έχει την προσέγγισή του. Το εξίσου σημαντικό είναι πάντως ότι μετά από τέσσερα χρόνια προεδρίας Αδάμ, άνθισαν πολλές φιλοδοξίες. Υπήρξαν οι περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε άλλη φορά. Εν τέλει όμως και η μικρότερη συμμετοχή όλων των εποχών στις κάλπες του Επιμελητηρίου. Πολύ σοβαρό αυτό που ο κόσμος γύρισε την πλάτη.

- Εγώ ξέρω ότι Γιαννακόπουλος και Αδάμ ήταν σε κοινό ψηφοδέλτιο στις περασμένες εκλογές, είχαν μοιραστεί την προεδρία, συμβίωσαν επί έξι χρόνια στη διοίκηση στο σχήμα πρόεδρος-αντιπρόεδρος εναλλάξ. Ξαφνικά απέκτησαν αγεφύρωτες διαφορές. Πείσματα μοιάζουν αυτά, προσωπικές πικρίες.

***

*ΚΑΙ συνέχισαν να θυμούνται τα προηγηθέντα. Που στις προηγούμενες εκλογές επικεφαλής ήταν ο Σωτ. Γιαννακόπουλος και εκλέχθηκε θριαμβευτικά με το κοινό ψηφοδέλτιο. Ως πρόεδρος δεν έπαιρνε σταυρό. Αντιθέτως ο Δημ. Αδάμ αναδείχθηκε σύμβουλος με καμιά εκατοπενηνταριά σταυρούς ενώ ο Δημ. Παπαλέξης είχε ξεπεράσει τους τριακόσιους.

- Η συμφωνία όμως τηρήθηκε επακριβώς, στα δύο χρόνια ο Γιαννακόπουλος παρέδωσε την προεδρία στον Αδάμ. Ο οποίος αντί δύο χρόνια, έμεινε τέσσερα…

-Δεν έφταιγε, ήταν επειδή καθυστερούσε η κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο των Επιμελητηρίων.

Προφανώς του άρεσε όμως, αποφάσισε να συνεχίσει, δικαίωμά του φυσικά, προσπάθησε, απέτυχε.

- Δικαίωμα και των άλλων ήταν όμως να κάνουν τα δικά τους σχέδια.

Ζ.

Και αντιδήμαρχος;

*ΜΕ τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην ομάδα της πλειοψηφίας, τις νέες ισορροπίες που έχουν προκύψει στην παράταξη Καλογιάννη, λογικό είναι να σκέφτεται ο δήμαρχος και τροποποίηση στο ‘’κυβερνητικό’’ σχήμα, αυτά τα δύο χρόνια που απομένουν. Τη ζυγαριά γέρνει η είσοδος στο Δημοτικό Συμβούλιο του πληθωρικού Μάκη Γιαννακόπουλου. «Αδύνατον», λένε, «ν΄ αφήσει ο δήμαρχος τέτοια δύναμη ανεκμετάλλευτη, τέτοιο ταλέντο στον πάγκο…» (Θα προσέξει κιόλας μην τον σφυρίξει οφσάιντ.)

Ζ.

 

 

KELLAS CIU

* ΕΙΧΕ ολοκληρώσει την ομιλία του ο Χρ. Κέλλας και κατερχόμενος του βήματος της Βουλής, κατευθύνθηκε προς την υπ. Εργασίας για ένα πολιτικό τετ-α-τετ: «Οφείλετε να δείτε ξανά το θέμα των επιδομάτων στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, οι οποίοι στην κυριολεξία, σφαγιάζονται...» είπε ο Λαρισαίος βουλευτής.

Εισέπραξε ένα όμορφο αλλά εξίσου αινιγματικό χαμόγελο της υπουργού που μάλλον δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Εκτός κι αν προσομοιάζει με εκείνο της «Τζοκόντα» στον πασίγνωστο πίνακα του Ντα Βίντσι, ο οποίος ακόμα αποτελεί άλυτο μυστήριο…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass