Απεργία κρύου

Δημοσίευση: 01 Νοε 2018 19:02
*- ΓΡΑΨΕ κι αυτόν δήμαρχε, έλεγε ο Γ. Σούλτης, οπότε άλλοι δυο μας λείπουν για να κλείσει το ψηφοδέλτιο.  Ζ.   *- ΓΡΑΨΕ κι αυτόν δήμαρχε, έλεγε ο Γ. Σούλτης, οπότε άλλοι δυο μας λείπουν για να κλείσει το ψηφοδέλτιο. Ζ.

*ΜΠΗΚΕ ο Νοέμβριος, και καλό μήνα, ανακοινώνοντας ότι προχωρά σε απεργία κρύου. Επ΄ αόριστον αποχή από βροχές και παγωνιές. Δείχνει αποφασισμένος.

Ζ.

 

Αντιφάσεις

*ΕΙΧΕ ενστάσεις ο Λαρισαίος διαβάζοντας στην εφημερίδα για τις σημερινές εκδηλώσεις των συνταξιούχων σιδηροδρομικών στον Δοξαρά.

- Μα ο τοπικός σύλλογος ονομάζεται ‘’Άγιος Φίλιππος’’, γιατί γιορτάζουν των Αγίων Αναργύρων; Επίσης, να η πανελλήνια ομοσπονδία δίνει ραντεβού στον σιδηροδρομικό σταθμό απ΄ όπου θα ταξιδέψουν λέει με λεωφορεία, οι σιδηροδρομικοί.

Ζ.

 

Όπως βολεύει

*Ο Λαρισαίος, συριζαίος το πιθανότερο, εντόπιζε χθες τη μητσοτακική αντίφαση.

-Ενώ ζητάει κάθε τρεις και λίγο εκλογές, από τότε που ανέλαβε αρχηγός, αμέσως μετά αναλύει γιατί η παρατεταμένη εκλογική περίοδος κάνει κακό στην οικονομία.

Ζ.

 

Πουλημένη

*ΠΑΝΤΑ προκαλεί το ενδιαφέρον ο Κώστας Σπανός, αποτελώντας αστείρευτη πηγή πληροφοριών για την τοπική ιστορία και κοινωνία. Προανάκρουσμα από το υπό έκδοση Λεξικό του των Θεσσαλικών Βαφτιστικών (15ος-19ος αι.): Πουλημένη, ένα παράξενο βαφτιστικό των Θεσσαλών. Λόγω της μεγάλης παιδικής θνησιμότητας, οι γονείς, για να εξευμενίσουν τον χάρο, προέβαιναν σε μία συμβολική πώληση-θυσία του νεογέννητου βαφτίζοντάς το Πουλημένη. Έχει καταγράψει λέει 199 Θεσσαλές με το όνομα Πουλημένη και τα υποκοριστικά του Πούλω, Πούλιω, Πούλου, Πούλιου, Πούλη, Πουλία, Πουλίνα, Πουλισιάνα, Πουλισίνα, Πουλούδα, από το 1.506 έως τον 18ο αιώνα. (Άπαιχτος;)

Ζ.

 

Απέχουν

*ΦΥΣΙΚΟ είναι να δουλεύει στο φουλ τέτοιον καιρό η αντικατασκοπεία. Κι είναι και καλά οργανωμένη ανά τη Θεσσαλία. Από την πλευρά Αγοραστού λοιπόν κυκλοφόρησε ότι επίκειται μεγάλη ανανέωση στο ψηφοδέλτιο Τσιλιμίγκα. Αναγκαστικά λένε, καθώς από την ομάδα των νυν περιφερειακών συμβούλων του μόνο ένας δείχνει να τον ακολουθεί στις επόμενες εκλογές. Εκτός πλάνων και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του, αλλάζει και το εκλογικό σύστημα. Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν καλά τι και πώς, κάνουν προσπάθειες αναστροφής, επιχειρούν να μεταπείσουν. Στον ΣΥΡΙΖΑ απλώς τώρα τα μαθαίνουν.

Ζ.

 

Η αιτία

*«ΜΙΑ επιστολή στον τοπικό Τύπο, στην εφημερίδα “Ελευθερία”, μια ανθρώπινη ιστορία για τις συνθήκες νοσηλείας μιας ασθενούς στο Νοσοκομείο, αποτέλεσε την αφορμή για την επίσκεψή μου», τόνισε ο Μ. Χαρακόπουλος φτάνοντας στο ΓΝΛ, όπου ζήτησε αναβάθμιση εγκαταστάσεων, εξοπλισμό και προσλήψεις για το παλιό νοσοκομείο. Ήταν να μη χαρεί με την ανταπόκριση που συνάντησε η Ρίτα Κακάνυ, η Ουγγαρέζα που ζει χρόνια στη Λάρισα; Αυτή είχε γράψει στην εφημερίδα.

Ζ.

 

Πληθυντικός

*ΚΑΙ γράφουν σε επίσημη ανακοίνωση τοπικού επιστημονικού συλλόγου «τα μέλοι». Πολύ σωστά, πληθυντικός είναι το μέλος, τα μέλοι. (Ώρε, τι μας μέλλεται…)

Ζ.

 

Βολιώτες…

*ΜΥΛΟΣ Λούλη κι ακόμη παραπάνω στον Βόλο, χάος στον χώρο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Οι πρώτοι προτείνουν Α. Παντσά και Φωτεινή Κοκκινάκη ενώ οι δεύτεροι τον Α. Παπαδούλη. Εν τω μεταξύ συνάντηση με την ηγεσία της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ο πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ Γ. Αναστασίου, ο οποίος έχει ζητήσει να αξιολογηθεί από το κόμμα του στις διαδικασίες εξπρές για υποψήφιος δήμαρχος. Την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται «τριχοτομημένο», σε εκείνους που επιμένουν στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτούς που είναι ήδη δηλωμένοι υποστηρικτές της Νάνσυς Καπούλα, που κατέρχεται υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, αλλά και ορισμένους που στηρίζουν εντός του ΚΙΝΑΛ επίσημα τον Α. Μπέο. (Μια χαρά επομένως οι Λαρισαίοι κιναλιστές.)

Ζ.

 

Ερευνήτρια

*ΟΙ νεαρές Λαρισαίες εξηγούσαν τον τρόπο που χειρίζονται τους άντρες.

- Κανείς δεν τον υποχρεώνει να μείνει μαζί μου. Αν δεν του αρέσει, ορίστε η πόρτα. Σπάσε το λουκέτο, βγάλε τις αλυσίδες, πέρνα το χαντάκι με τους κροκόδειλους, πήδα τον ηλεκτροφόρο φράχτη και φύγε ελεύθερα.

***

*- ΕΓΩ πάντως, στο φέισμπουκ μπαίνω μόνο για ερευνητικούς λόγους.

-Τι είδους έρευνα κάνεις; Για τη σχολή σου;

-Όχι, ερευνώ σε ποιες κάνει λάικ ο δικός μου.

Ζ.

 

Γαλάζιοι brain

*ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ έκπληξη για τους προσερχόμενους στο Imperial νεοδημοκράτες. Κόσμος, ανακατωσούρα από κάτω, πολύ νεολαία, ακόμη και μαθητές, συν αστυνομία αρκετή, λες και είχαν γίνει κυβέρνηση κι έφταναν οι υπουργοί τους. Μετά έγινε αντιληπτό πως στο ξενοδοχείο είχε φτάσει και η ομάδα της ΑΕΚ, γι’ αυτό και τα κιτρινόμαυρα υπερίσχυαν του γαλάζιου. Πολλοί φαν είχαν σπεύσει για τους σταρ της πρωταθλήτριας.

***

*ΩΣΤΟΣΟ είχε κόσμο η γαλάζια εκδήλωση. Όχι τόσους σαν την προηγούμενη με το χρίσμα, οι μισοί περίπου τώρα αλλά και με τέτοιο θέμα, πολυκοσμία θεωρήθηκε. Βέβαια κυριάρχησαν οι γνωστές φυσιογνωμίες, οι συνήθεις, τα στάνταρ στελέχη, λίγο-πολύ εκείνοι που πάνε για να δουν και να τους δουν.

***

*ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ πάντως άκρως επιτυχημένο το θέμα. Για το ‘’brain drain’’, όπου η ΝΔ θεωρείται εκ των υπευθύνων, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, για τον ξενιτεμό των νέων επιστημόνων, «αφού εμείς τους διώξαμε, ποιος ξέρει καλύτερα τι πρέπει να γίνει για να επιστρέψουν» ειρωνευόταν ο παλιός νεοδημοκράτης. «Ή καλύτερα, τι δεν πρέπει να ξαναγίνει». Ποιος καταλληλότερος…

***

*ΕΚΑΝΕ και κάποια αυτοκριτική για το ‘’brain drain’’ο Κ. Χατζηδάκης, δεν γινόταν αλλιώς, κυρίως όμως έφταιγαν «οι άλλοι», κλασικά. Επιδαψίλευσε και έπαινο για τη γαλάζια Νομαρχιακή «που οργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις κι όχι μόνο χορούς και πίτες να ψάχνουμε το φλουρί». Κι είναι όντως η τέταρτη στη σειρά θεματική εκδήλωση της ΝΟΔΕ. (Βέβαια μεγάλη επιτυχία σημείωσε το κλείσιμο μετά στου Μπρέλλα. Όπου μαζί τα φάγανε, τα ψητά.)

***

*ΚAI αίφνης μπόνους στην Αθηνά Σιαφαρίκα. Η νεαρή δικηγόρος άκουσε με μεγάλη χαρά τον δεύτερο ομιλητή Κων. Κυρανάκη, αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου, να αναφέρεται στο όνομά της, «ως ανθρώπου που επέστρεψε και παλεύει στον τόπο του». Μεγάλη αβάντα για το στέλεχος του Μητρώου Μητσοτάκη. (Άλλοι κι άλλες δίπλα κατάπιναν γκουστέρες.)

***

*ΤΟΝ οποίο Κων. Κυρανάκη είχε παρουσιάσει στο βήμα ο Μ. Χαρακόπουλος «ως πολλά υποσχόμενο για το μέλλον». Ο Λαρισαίος βουλευτής, που επίσης έχει θητεύσει διευθυντής στο Γραφείο Τύπου του κόμματος, επί Κώστα Καραμανλή, τα είπε με τον νεαρό Βολιώτη πριν την εκδήλωση.

Ζ.

 

Με τη σειρά

*ΣΥΝΕΒΗ στην Πάτρα. Όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε η Συντονιστική Δυτικής Ελλάδας παρουσία του γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη και αποφάσισε να στηρίξει στις εκλογές τον νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα. Τον εκλεγέντα με υποστήριξη ΠΑΣΟΚ και τώρα υποστηριζόμενο επίσης από το ΚΙΝΑΛ. Μεθαύριο Σάββατο ο Π. Σκουρλέτης φτάνει στη Λάρισα για την αντίστοιχη συνεδρίαση. (Η διαφορά ότι υπέρ Κατσιφάρα είχε ταχθεί σε ανύποπτο χρόνο ο Αλ. Τσίπρας.)

Ζ.

 

Βάρυνε

*Η ατμόσφαιρα είχε βαρύνει χθες στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Ζυγίστηκα.

- Ναι; Και πόσο είσαι;

- Στο κρακ κατέβηκα.

***

*- Η άλλη ρε σεις πήρε δύο κιλά και αρρώστησε. Κι άλλοι μέχρι να πάρουμε χαμπάρι ότι πήραμε δύο κιλά, έχουμε πάρει κι άλλα τέσσερα.

Ζ.

 

Αργότερα

*ΝΑΙ, ξεκίνησαν τα έργα της ΔΕΥΑΛ, έσκαψαν στην Ασκληπιού αλλά την ξανακλείνουν πρόχειρα. Το έργο μεταμόρφωσης του δρόμου σε πεζόδρομο, θ΄ αργήσει λένε ακόμη. Είναι οι διαδικασίες της δημοπρασίας σε εξέλιξη, απ΄ το νέο έτος ο εργολάβος…

Ζ.

 

Αυτοπεποίθηση

*- ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ εύστροφη, μπράβο σου…

Ο Λαρισαίος είχε την καλή διάθεση να επαινέσει τη γνωστή του δικηγόρο μετά από καναδυό επιτυχημένες ατάκες της.

- Ευχαριστώ για την παραδοχή, δεν το θεωρώ κομπλιμέντο… (Συνέχισε ακάθεκτη.)

Ζ.

 

Συζητήθηκε

*ΤΕΛΙΚΑ δεν ήταν λόγια του αέρα όταν είχε κυκλοφορήσει το όνομα του Βασ. Μίχου, ως πιθανού υποψηφίου δημάρχου που θα υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα. Δεν είναι άλλωστε και η πρώτη προεκλογική περίοδος που συμβαίνει αυτό. Τελικά μαθεύτηκε ότι ο γνωστός μηχανικός συναντήθηκε και συζήτησε σχετικά με τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Στ. Τσιάκαλο. Άγνωστο ποιος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, όμως αν δεν την ήθελαν και οι δύο πλευρές δεν θα προέκυπτε.

Ζ.

 

Σινεγαστρονομία

*ΜΟΝΟ στη Λάρισα θα μπορούσε να γίνει αυτό, ιδίως αν ήταν να συμβεί σε επαρχιακή πόλη. ‘’Just Food & Cinema’’ στο ‘’Winebar’’ στην Ταχυδρομείου. Φαγητό και σινεμά, τι άλλο θα συλλάμβανε το δημιουργικό μυαλό του Χρ. Μιναρετζή…

Επτά αφιερώματα τα βράδια Πέμπτης, ως τα Χριστούγεννα, σε εφτά παγκόσμιους σκηνοθέτες, με μουσικές αλλά γεύσεις αντίστοιχες των ταινιών τους. Κινηματογράφος και γαστρονομία, πρωτόγνωρη εμπειρία. (Το φάτε μάτια ψάρια διαψεύδεται, στο τραπέζι ό,τι είδες στο πανί.)

Ζ.

 

Διεμβολισμός

*ΚΙ όμως η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ διεμβολίζει την πολυσυλλεκτική του Απ. Καλογιάννη. Μπάσιμο στο δημοτικό συμβούλιο με σκληρά αντικυβερνητικό ψήφισμα για τις αμερικάνικες βάσεις, στην πάγια γραμμή του κόμματος. Παραπέμφθηκε σε επιτροπή το ζήτημα από τον δήμαρχο, ωστόσο πέντε από τους δημοτικούς συμβούλους του αντέδρασαν. Μίλησε μέσα τους το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ, ως πρώην.

Ζ.

 

Υπό έλεγχο

*ΕΧΕΙ τα πετρέλαια η ‘’Motor Oil’’, έχει και ηλεκτρικό ρεύμα πια και φυσικό αέριο προμηθεύει, δεν μπορεί θα ελέγχει και κάποια εταιρεία κινητής, πλήθος άλλων επιχειρήσεων υπάγονται εκεί κρυφά ή φανερά. Τώρα αγόρασε και τον Alpha, οπότε θα είναι δικά της δύο τηλεοπτικά κανάλια, μαζί με κάμποσα ραδιόφωνα, αμέτρητα sites, που μερικοί θεωρούν την ιντερνετική ενημέρωση ουδέτερη και ανεξάρτητη, μόνο ποδοσφαιρική ομάδα δεν έχουν όλως παραδόξως οι Βαρδινογιάννηδες. Κράτος.

Ζ.

 

Υποσχέσεις

*ΜΕΤΑ φανών και λαμπάδων είχε γίνει δεκτός ο Αλ. Τσίπρας στη Λάρισα, στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο. Κουστωδία υπουργών και άλλων παραγόντων συνόδευε τον πρωθυπουργό, η τοπική κοινωνία στραμμένη εκεί παρούσα δια των εκπροσώπων της. Έγιναν συζητήσεις, αναλύθηκαν θέματα, δόθηκαν υποσχέσεις που ακόμα βρίσκονται στον δρόμο. Η σπουδαιότερη; Η πιο εύκολα ελέγξιμη; Που ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα ξανάρθουν οπωσδήποτε για να εξετάσουν τι προχώρησε από όσα υποσχέθηκαν. Στον δρόμο θα βρίσκονται, άφαντοι πάντως. Πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος.

Ζ.

 

Δικηγόροι

* ΣΕΙΡΑ σημαντικών επαφών είχαν χθες πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Η Νικολέττα Μπασδέκη και ο Χρήστος Μπραζιώτης βρέθηκαν στην Αθήνα, όπου είχαν προγραμματισμένες συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλη Πέππα όσο και με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου αλλά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γιώργο Σάρλη.

***

* ΚΑΤΑ τη διάρκεια των συναντήσεων οι δύο εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου έθεσαν το θέμα των ελλείψεων που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Βέβαια ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου τα είδε ιδίοις όμμασι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα. Επιπλέον όμως συζητήθηκαν και επαγγελματικά ζητήματα δικηγόρων. Αν μη τι άλλο, οι δύο ισχυροί άνδρες έτειναν ευήκοον ους…

Κ. Γ.

 

Μόνο η τσέπη;

*ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ φυσικά στις δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τα οικονομικά οφέλη στους ένστολους, τομέας όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε μπρα ντε φερ υποσχέσεων. Άλλωστε το τάξιμο δεν χαλάει σπίτι…

Ωστόσο είπε και κάτι άλλο ο Μ. Χαρακόπουλος στην πρόσφατη εκδήλωση των ένστολων Λαρισαίων με τον Γιώργο Αυτιά. Απ’ αυτά που δύσκολα λένε πολιτικοί, καθώς δεν είναι δημοφιλές: «… επειδή απευθύνομαι σε ανθρώπους με υψηλή συναίσθηση πατριωτικής ευθύνης, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι λάθος να ψηφίζουμε με ένα και μόνον κριτήριο, την τσέπη μας. Το κάναμε στις προηγούμενες εκλογές και μας προέκυψε η Συμφωνία των Πρεσπών. Μην το επαναλάβουμε». (Προβλημάτισε. Με το τάξιμο…)

Ζ.

 

Γεράματα

*ΉΡΘΕ μια φίλη της γιαγιάς επίσκεψη, διηγιόταν η νεαρή Λαρισαία.

- Να βάλω καφέ;

- Ανεβάζει την πίεση.

- Γλυκό;

-Eχω ζάχαρο.

- Χυμό;

- Πειράζει στο έντερο.

- Να πάω μήπως να σκάψω πίσω στην αυλή;

Ζ.

 

DIARKVS ALLAGES STHN EPETHRIDA

*ΔΙΑΡΚΩΣ αλλαγές στην επετηρίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ηγεσία σε εναλλαγές, σε κινούμενη άμμο λόγω συμμαχιών. Προχθές όμως, απούσης της Ρ. Καραλαριώτου, τα ηνία ανέλαβε ο Αντ. Πράπας, ο οποίος όρισε αμέσως και τους υπαρχηγούς.

Ζ.

 

OI MONTERNOI MHXANISMOI TOY DHMOY

*ΟΙ μοντέρνοι μηχανισμοί του Δήμου προκαλούν το ενδιαφέρον και του κλήρου. Αχ, και να εξαφάνιζαν έτσι εκτός από σκουπίδια και τις ανθρώπινες αμαρτίες…

Ζ.

 

 

SMS CIU 1 11 2018

* ΚΑΙ ξαφνικά σου έρχεται ένα τέτοιο μήνυμα στο κινητό σου. Αν είσαι άνθρωπος που έχει ακούσει για τον τρόπο που σου κλέβουν χρήματα μέσα από το πορτοφόλι κάποια από τα πενταψήφια νούμερα έχει καλώς. Μπαίνεις στο ίντερνετ και με μια απλή αναζήτηση καταλαβαίνεις πως έστω κι αν απαντήσεις σε ένα μόλις μήνυμα Υπηρεσίας Πολυμεσικής Πληροφόρησης σου χρεώνουν με το «καλημέρα» 2.5 ευρώ. Και θα είναι μόνο η αρχή…

Αν δεν το γνωρίζεις όμως; Αν είσαι αφελής; Αν απλά απαντήσεις κατά λάθος; Κάπου εκεί μάλλον πρέπει να επέμβει ένας εισαγγελέας. Διότι απλά έχει παραγίνει το κακό.

Κ.Γ.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass