Κοντεύει

Δημοσίευση: 13 Νοε 2018 19:45
*ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ζερβάκης από ξηράς, πτέραρχος Μπλιούμης από αέρος και επί του πνεύματος ο μητροπολίτης Ιερώνυμος.  Ζ. *ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ζερβάκης από ξηράς, πτέραρχος Μπλιούμης από αέρος και επί του πνεύματος ο μητροπολίτης Ιερώνυμος. Ζ.

*ΣΕ δυο-τρεις μερούλες θα βρέξει, δεν μπορεί, μαζεύουν τα σύννεφα απ’ τις λιακάδες, όπου να ‘ναι θα ξεφορτώνουν.

Έχει σπαρτό μπροστά του ο κόσμος στον κάμπο, δεν μπορεί να παίζει μ’ αυτά ο Νοέμβρης.

Ζ.

 

Ου μπλέξεις

*ΜΕ τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπροστά, έχουν βγει ‘’ντιβερλίγκα’’ πολλοί και διάφοροι. Ανάμεσά τους και κάμποσοι μιας κάποιας υποστάθμης, αυτοί είναι που θεωρούν όλους σχεδόν τους υπόλοιπους χαζούς ή περίπου.

- Μη μπλέξεις με μσόχαζο, έλεγε ο έμπειρος. Θα σε κατεβάσει στο επίπεδό του κι εκεί θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας…

- Καλά… Και πώς αυτοί οι άνθρωποι επιπλέουν; Βγαίνουν στο προσκήνιο, κάποιοι εκλέγονται κιόλας…

-Γιατί σώνονται οι χαζοί; Αρε ξέρς πόσοι είναι; Και βέβαια συνήθως πηγαίν’ν με όσους έχουν τη δύναμη. Δεν είναι ντιπ χαζοί…

Ζ.

 

Αστροπελέκια

*Ο Λαρισαίος οίκτιρε τον εκφωνητή του διεθνούς Μαραθωνίου στην ΕΡΤ, ο οποίος δίδασκε ιστορία: «το 490 π.Χ. με στρατηγό τον Μιλτιάδη, οι Αθηναίοι νίκησαν τους Σπαρτιάτες».

Σαρδάμ; Εντάξει. Τι να πει κι ο συνάδελφός του που το μεσημέρι στο δελτίο ειδήσεων του κρατικού καναλιού ξεκίνησε να λέει, μάλλον διάβαζε, για τον Δάτη, δεν του άρεσε, δεν του θύμισε κάτι, οπότε πήρε αποφασιστικά την πρωτοβουλία και το ξεστόμισε αναφέροντας «τον Φέρτη και τον Αρταφέρτη», ως τους Πέρσες στρατηγούς στον Μαραθώνα.

Ζ.

 

Ουρές

*ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ απόγευμα, τέλος της εβδομάδας και πανικός στο Ταχυδρομείο. Πλήθος Λαρισαίων σε ατέλειωτη ουρά, αδιέξοδο και τα εν λειτουργία γκισέ ελάχιστα, απελπισία. Και διαμαρτυρίες. Η διευθύντρια Β. Σωτηρίου διευκρινίζει ότι είχε διαθέσει τρεις υπαλλήλους στα γκισέ και αποδίδει τον χαμό στο ότι οι συνταξιούχοι είχαν σπεύσει να στείλουν συστημένες τις αιτήσεις τους για τα αναδρομικά καθώς από χθες Δευτέρα θα μπορούσαν να το κάνουν μονάχα ηλεκτρονικά. Κι αφού πολλοί εμπιστεύονται μόνο τη διαδικασία των εγγράφων… (Και χθες αναμενόταν λέει αναταραχή καθώς μοιράζονταν τα προνοιακά επιδόματα.)

Ζ.

 

Τα κατάφεραν

*Ο υπουργός των έργων Χρ. Σπίρτζης ανακοίνωσε -και μάλιστα με πολύ καμάρι- τη δρομολόγηση της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο Πατρινός δήμαρχος, που θα ανασάνει η πόλη του. Δεν στέλνει να τον ρωτήσει τι και πώς ο Λαρισαίος συνάδελφός του; Μπας και… (Δηλαδή, τι έκαναν στο πηγάδι οι Λαρισαίοι;)

Ζ.

 

Δευτεριάτικοι

*ΑΡΑΧΤΟΙ και λάιτ, είχαν να λύσουν τα προβλήματά τους οι Λαρισαίοι φοιτητές.

- Μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει, "μη βάζεις ηλεκτρική σκούπα μαρή ρουφιάνα την Κυριακή το πρωί".

***

*- Η δευτέρα, η τρίτη, η τετάρτη κι η πέμπτη δεν είναι μέρες, είναι ταχύτητες. Μέρες βρε παιδιά είναι η Παρασκευή, το Σάββατο κι η Κυριακή.

***

*- ΚΙ εγώ συμφωνάω. Και η Τρίτη αλλά και η Τετάρτη και η Πέμπτη τον ίδιο παλιοχαρακτήρα με τη Δευτέρα έχουν.

Ζ.

 

Μακρύ ταξίδι

*ΗΤΑΝ και Λαρισαίοι που πέρασαν στην Αλβανία και έκαναν το δύσκολο ταξίδι στους Βουλιαράτες για να τιμήσουν τον Κ. Κατσίφα την ημέρα της κηδείας του. Και το δημοσιοποίησαν. Μεταξύ των γνωστών ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Σάκης Παιδής και η χρυσαυγίτισα υποψήφια βουλευτής Μαρία Μπίλλη.

Ζ.

 

Όχι αναδρομικά

*«ΟΙ βουλευτές της ΝΔ έχουμε παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση των αναδρομικών. Το ηθικό πλεονέκτημα είναι με τη Νέα Δημοκρατία. Το αφήγημα της Αριστεράς έχει τελειώσει οριστικά». Με την αποφασιστικότητα που τον διακρίνει στον λόγο, ο Χρ. Κέλλας, σε ζωντανή πρωινή εκπομπή, έδωσε την κατεύθυνση της ΝΔ, που δεν τη γνώριζε ούτε ο οικοδεσπότης δημοσιογράφος. Μετά την εκπομπή το τηλέφωνο του Λαρισαίου βουλευτή πήρε λέει φωτιά. Με τον αντιπρόεδρο Άδωνη Γεωργιάδη να του τηλεφωνεί πρώτος και τον πρώην υπουργό Γιάννη Βρούτση αμέσως μετά. Κι η ευχή Κέλλα «να ακολουθήσουν τον δρόμο μας και τα υπόλοιπα κόμματα», έπιασε φυσικά, δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Εκείνος όμως πήρε την πρωτιά.

Ζ.

 

Τάξη και ασφάλεια

*ΤΑΧΥΤΑΤΟΣ όμως κι ο έτερος ο Καππαδόκης, ο ομοϊδεάτης και συμπατριώτης μεν, ταιριάζει η έκφραση αλλά και εκ Καππαδοκίας καταγόμενος. Πριν απαντήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης συνολικά στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha, είχε ήδη διανεμηθεί από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ η δήλωση-απάντηση του Μ. Χαρακόπουλου επί όσων είχε πει ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Είναι και το σκιώδες χαρτοφυλάκιο που του εμπιστεύθηκε ο πρόεδρος, το οποίο προσφέρεται για αντιπολίτευση, καθημερινά βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Ζ.

 

Οικολόγοι Πράσινοι

* ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ στις Ευρωεκλογές του 2019, θα επιδιώξουν οι «Οικολόγοι Πράσινοι». Αυτή είναι η κοινή γραμμή του Πανελλαδικού τους Συμβουλίου, ενώ για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν το ελεύθερο να πράξουν όπως νομίζουν, οι κατά τόπους Συντονιστικές Επιτροπές του κόμματος, συμμετέχοντας είτε αυτόνομα είτε με συνεργασίες.

Στη Λάρισα δεν πάρθηκε ακόμη καμία απόφαση, η οποία όμως αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, καθώς, μέχρι τέλος του μήνα καλούνται οι Περιφερειακές Οργανώσεις να εισηγηθούν την πρότασή τους για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Λ.Κ.

 

Νέος ο νέος

*ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ με το παράστημά του ο νέος μητροπολίτης, ιδίως εισερχόμενος σε εσωτερικούς χώρους. Άνδρας ψηλός και με εύρος. Ωστόσο κανέναν δεν τρομάζει, καθώς έχει μονίμως ένα καλοκάγαθο χαμόγελο στα χείλη. Ενώ εκπέμπει μια ευστροφία με το βλέμμα.

***

*ΟΝΤΑΣ μόλις 47 ετών, ο νέος δεσπότης είναι σίγουρα νεότερος από σχεδόν όλους τους βασικούς τοπικούς πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Από κάποιους δε, κατά πολύ πιο νέος. Πλεονέκτημα στις σχέσεις.

Ζ.

 

Έκπληκτοι

*ΕΚΤΟΣ από τον τάφο του προκατόχου του Ιγνατίου, ο νέος μητροπολίτης Ιερώνυμος ταξίδεψε στο Στόμιο, ψηλά στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, όπου τέλεσε τρισάγιο και στη μνήμη των αειμνήστων κυρού Θεολόγου και γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, που εκτιμήθηκε δεόντως.

Εξέπληξε όμως η παρουσία του Απ. Καλογιάννη στο πλευρό του και στην Κομνήνειο Μονή. Εντάξει ο Δημ. Παπαδημόπουλος και η Μαρία Μαμάρα, αλλά… Μπορεί κάποιοι συριζαίοι μα και άλλοι να εξεπλάγησαν που ο δήμαρχος έφτασε μέχρι εκεί. Ωστόσο, έκπληξη και από την άλλη πλευρά, «ο κ. Καλογιάννης εκπλήσσει ευχαρίστως τους πιστούς της Εκκλησίας μας με τον σεβασμό του στα θέσμια και στις παραδόσεις, με την αρμόζουσα πάντοτε σοβαρότητα του αξιώματός του», σημείωνε δημοσίως παράγοντας του χριστεπώνυμου πληρώματος, εξηγώντας ότι «πρέπει να είμαστε δίκαιοι στις κρίσεις μας». (Από τη Δημαρχία διευκρίνιζαν ότι «η παρουσία του δημάρχου με τον θεσμικό του ρόλο, είχε να κάνει με την ανάγκη της ενότητας της τοπικής εκκλησίας στη νέα σελίδα που έχει ανοίξει».)

Ζ.

 

Στην κόντρα;

*ΕΙΧΑΝ ανοίξει σοβαρά θέματα στη νεανική συντροφιά των Λαρισαίων.

- Αγόρασα καλέ έναν καναπέ και μου είπαν ότι κάθονται άνετα έξι άτομα χωρίς πρόβλημα. Και πού θα βρω εγώ έξι άτομα χωρίς πρόβλημα... Ε ρε μπελά που έβαλα στο κεφάλι μου, αναστέναξε η Α.Μ.

***

*- ΜΟΥ πήρε δίπλωμα και πινακίδες η Αστυνομία επειδή κέρδισα τα περιπολικά στην κόντρα. Κομπλεξικοί, ρε σεις...

***

*- ΜΙΚΡΟΣ μου έλεγαν ''κοίτα το πουλάκι'' στις φωτογραφίες… Κι έβγαινα πάντα με το κεφάλι σκυφτό.

Ζ.

 

Ψεύτικη γλώσσα

*«ΟΙ κουλτουριάρηδες είναι ψευτομορφωμένοι. Μόνο ένας ψευτομορφωμένος μπορεί να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που ξιπάζει και ξαφνιάζει, ή να μεταχειρίζεται ωραίες λέξεις και φράσεις για να κάνει εντύπωση, ενώ κατά βάθος δεν κατέχει τη γλώσσα και δεν τη χρησιμοποιεί σωστά». Εξαπολύοντας κεραυνούς για τη γλώσσα, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

***

*Ο αντικομφορμιστής Θεσσαλονικιός ποιητής ξεσπαθώνει: «Αυτό που σήμερα αποκαλούμε γλώσσα των κουλτουριάρηδων είναι ένα κουρκούτι από νεόκοπες λέξεις, από ξένες αμετάφραστες λέξεις και από λέξεις παρμένες από διάφορες επιστήμες, λ.χ. «η μεταστοιχείωση της ντεμί νομενκλατούρας». Μ’ ένα τέτοιο κουρκούτι στο τέλος δεν βγάζουν νόημα ούτε αυτοί, ούτε φυσικά οι υπόλοιποι. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη λέξη «δομή» που αναφέρεται στον χώρο, ενώ η λέξη «διαδικασία» αναφέρεται στον χρόνο. Τι θα λέγατε όμως αν ξαφνικά διαβάζατε «δομικές διαδικασίες» ή «διαδικαστικές δομές»; Ρωτήθηκαν κάποιοι να τις εξηγήσουν, μα δεν μπόρεσε κανείς. Γιατί όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μπαρούφες».

***

*ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η επαγγελματική ορολογία είναι μόνο για μυημένους. Περιγράφει συζήτηση σε δείπνο ο Τζόναθαν Κόου στον ‘’Ιδιωτικό βίο του Μάξουελ Σλιμ’’, με τον ειδικό στα χρηματοοικονομικά να αγορεύει. «Θέλω να πω ότι δεν θα κερδίζατε τίποτα αν σας έλεγα ότι το Λογικό Ομόλογο είναι ένα υβριδικό ομόλογο, που αποδίδει τοκομερίδιο που είναι το χαμηλότερο από τους ετήσιους μοχλευμένους συντελεστές πληθωρισμού και από το μοχλευμένο σπρεντ μεταξύ δύο συντελεστών δομημένων ομολόγων». Μια αποσβολωμένη σιγή απλώθηκε στο τραπέζι. «Ή ότι η ανταλλαγή διπλών υποτιμημένων παραγώγων από Αγορά σε Αγορά με ανώτατο όριο, συνδυάζει μια ανταλλαγή επαυξητικού παραγώγου συνδεδεμένου αντιστρόφως με τα επιτόκια και το χαρακτηριστικό της μονόπλευρης ευλυγισίας». (Δεν ήθελε να τους τα πει, τους κούφανε όμως.)

Ζ.

 

Να διδάξουν

*ΕΝΑΣ ‘’Λαρισαίος φίλος’’ υπογράφει το σημειωματάκι, όπου ζητάει από τον δήμαρχο να επιληφθεί η Δημοτική Αστυνομία «τώρα που έγιναν και νέοι ποδηλατόδρομοι». Και να δείξει στους πεζούς ότι δεν πρέπει να περπατούν μέσα στον ποδηλατόδρομο αλλά και στους ποδηλάτες πως οφείλουν να μη δένουν τα δίτροχά τους μέσα σ’ αυτόν. «Άμα στηθούν εκεί, θα μάθει ο κόσμος».

Ζ.

 

Εκτός γηπέδου

*- ΠΟΛΥ μεγάλη επιτυχία, δεν μπορεί να το καταφέρει ο πάσα ένας, σπουδαίο αεροπλανικό…

Ο Λαρισαίος φίλαθλος το αναγνώριζε.

-Πώς μπορείς να καταφέρεις να διώξεις δέκα χιλιάδες κόσμο από το γήπεδο, και ταυτόχρονα να ασχολούνται όλοι στην πόλη με την ΑΕΛ…

***

*Ο άλλος που κοίταζε το δύσκολο πρόγραμμα που περιμένει τους βυσσινί, αναρωτήθηκε.

-Σκέφτεστε ρε παιδιά να πέσει τελικά φέτος η ΑΕΛ και ν’ ανέβει Α’ Εθνική ο Απόλλων Φιλιππουπόλεως;

Ζ.

 

Βιτόρια,

βίκτορι, νίκη

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ και χειρότερα όμως, να γελάει το Πανελλήνιο. Ούτε στον ΟΗΕ έτσι, στις συναντήσεις των ηγετών υπερδυνάμεων δεν λαμβάνονται τέτοια μέτρα πιστής απόδοσης στη διερμηνεία. Στη Λειβαδιά λοιπόν έχουν επίσης Ιταλό προπονητή και μιλούσε ο άνθρωπος στην τηλεόραση μετά το νικηφόρο ματς. Στα ιταλικά ο προπονητής, είχε δίπλα του κάποιον που μετέφραζε στα αγγλικά, τον άκουγε παραδίπλα ένας τρίτος και απέδιδε τις δηλώσεις στα ελληνικά. Απίστευτο; Και τι σύνθετο είχε πει ο Ιταλός; Λα βιτόρια ντούε ούνο, μπράβο ραγκάτσι. (Καλά που δεν είχαν κι επιπλέον διερμηνέα στα αρβανίτικα, να καταλαβαίνουν καλύτερα οι ντόπιοι.)

Ζ.

 

Αντανακλαστικά

*ΕΙΧΕ πάει ο Λαρισαίος στον φαρμακοποιό, πολύ σφιγμένος, σχεδόν διπλωμένος στα δύο.

- Μα σας ζήτησα κάτι για τον βήχα. Είναι δυνατόν να μου έχετε δώσει καθαρτικό; Είδα το κουτί μετά, γιατί το κάνατε;

- Δε μου λες; Τώρα που το πήρες, τολμάς να βήξεις άμα δεν είσαι στην τουαλέτα;

Ζ.

 

KI ENAS LAIKOS PARVN STIS EKDHLVSEIS*ΚΙ ένας λαϊκός παρών στις εκδηλώσεις, φτυστός ο νέος δεσπότης. Απολύτως λογικό, αφού ο Κων. Νικολόπουλος είναι αδελφός του, πανευτυχής στη Λάρισα για την ενθρόνισή του κ. Ιερώνυμου.

Ζ.

 

 

EINAI KAI MAGNHSIAS O KL AGORASTOS*ΕΙΝΑΙ και Μαγνησίας ο Κ. Αγοραστός, πάντα καλά και με τον Δημητριάδος.

Ζ.

 

 

 

KAI O KOMATANTE*ΚΑΙ ο κομαντάντε Νέστορ με τον νέο μητροπολίτη; Ο οποίος έδειξε να ξέρει και για τον παπα-Ανυπόμονο και τον Αρη Βελουχιώτη.

Ζ.

 

 

 

ENVMENH EMFANIZETAI H ND ME TIS EYLOGIES*ΕΝΩΜΕΝΗ εμφανίζεται η ΝΔ, με τις ευλογίες και του Μ. Χαρακόπουλου η σύμπτυξη Καραλαριώτου-Μαμάκου.

Ζ.

 

 

TA KLADIA THS FVTOGRAFIA BRISKONTAI* ΤΑ κλαδιά της φωτογραφίας βρίσκονται στην οδό Καπλάνη στη Νέα Πολιτεία. Επί δίμηνο, όπως σημειώνουν περίοικοι στην «Ε», ζητούν την παρέμβαση της Διεύθυνσης Πρασίνου αλλά μάταια. Δικαιολογημένα μέχρι χθες, γιατί η Διεύθυνση Πρασίνου δεν είχε προσωπικό αλλά τώρα πλέον διαθέτει…

Β.Κ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass