Κοντεύει

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2019 19:45
• Η ζωντανή συνδικαλιστική ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας από το 1989 έως και σήμερα. Ο νυν, με πρώην και τέως προέδρους των εμπόρων, στην εκδήλωση της κοπής πίτας τους συλλόγου. Οι Γ. Κραχτόπουλος, Γ. Τσιαπλές, Χ. Παπαδόπουλο, Τ. Γιαννούλης και Ν. Τζίκας. Επίλεκτα μέλη της επιχειρηματικής κοινωνίας...  Γ.Ν. • Η ζωντανή συνδικαλιστική ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας από το 1989 έως και σήμερα. Ο νυν, με πρώην και τέως προέδρους των εμπόρων, στην εκδήλωση της κοπής πίτας τους συλλόγου. Οι Γ. Κραχτόπουλος, Γ. Τσιαπλές, Χ. Παπαδόπουλο, Τ. Γιαννούλης και Ν. Τζίκας. Επίλεκτα μέλη της επιχειρηματικής κοινωνίας... Γ.Ν.

* ΤΗΝ επόμενη Κυριακή θα έχει μπει για τα καλά ο Φλεβάρης, κουτσαίνοντας αλλά με σταθερό ρυθμό. Τρεις βδομαδούλες θα απομένουν μετά για να ξεμυτίσει ο Μάρτιος. Ο χειμώνας έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, λιγοστεύουν οι δύσκολες μέρες.

Ζ.

Διάλεξε

* ΠΕΝΤΕ ξεκίνησαν από Λάρισα, τέσσερις θα έφταναν στο Περού; Γι’ αυτό ο Απ. Καλογιάννης χαμογελούσε προχθές αινιγματικά στο Δημαρχείο όταν του εύχονταν καλό ταξίδι. «Κάτσε να φύγουμε πρώτα...».

Μάλλον τα είχε ρυθμίσει ο δήμαρχος, δεν ήταν όμως και σίγουρος καθώς η κυβέρνηση ήταν ακόμη προσηλωμένη στη Βουλή και την υπερψήφιση των Πρεσπών. Δεν το έλεγε λοιπόν. Τι; Ότι είχε σχεδόν κανονίσει υψηλού επιπέδου ραντεβού στην Αθήνα κι όχι στη Λίμα.

Με θέματα πολύ σοβαρά ζητήματα της Λάρισας, ευελπιστώντας ότι θα αποσπάσει τελικές ρυθμίσεις. Κι αποφάσισε ότι το Μάτσου Πίτσου μπορεί να περιμένει...

Ζ.

 

Χορηγίες

* ΛΕΝΕ από του Μαξίμου και το αναπαράγουν οι συριζαίοι χαμογελώντας, ότι ο Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί με τις τακτικές του σε μέγα χορηγό της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο ενδιάμεσος Λαρισαίος όμως σχολίαζε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει οδηγήσει την παράταξή του σε πρωτοφανή επίπεδα συσπείρωσης σε περιόδους όχι προεκλογικές και πως έχει σφυρηλατήσει την ενότητά της λειαίνοντας αμφιπλεύρως τις εσωκομματικές διαφορές. Κι όλα αυτά, έλεγε, με τη σπουδαία βοήθεια του Τσίπρα. Τον οποίο χαρακτήριζε μέγα χορηγό της δεξιάς.

- Ποτέ δεν ήταν τόσο βέβαιοι οι νεοδημοκράτες ότι θέλουν να απαλλαγούν από κάποια κυβέρνηση. Ούτε κατά του Αντρέα τόσο πάθος.

- Μόνο που αυτός τους κέρδιζε στο τέλος... (Το συμπέρασμά του; Το ΄να χέρι νίβει τ΄ άλλο...)

Ζ.

 

Μετρώντας

* ΚΑΘΟΤΑΝ ο Λαρισαίος και μετρούσε στην παρέα τους υποψηφίους δημάρχους Λαρίσης, σπάζοντας ένα-ένα τα δάχτυλα στην παλάμη του. Και να που χρειάστηκε ν΄ αρχίσει και να τ΄ ανοίγει για να συνεχίσει το μέτρημα, άνθισαν οι φιλοδοξίες. Είναι κι η απλή αναλογική που καθιστά πολύτιμους κι εκείνους που δεν πάνε για δήμαρχοι, που ξέρουν ότι θα πάρουν μικρό ποσοστό. Αλλά τώρα πια θα είναι μπαλαντέρ όχι μόνο στον β΄ γύρο αλλά μετά τις εκλογές, στη διοίκηση του Δήμου. Αφού όποιος εκλεγεί δήμαρχος τη δεύτερη Κυριακή, δεν θα έχει πλειοψηφία στο συμβούλιο.

* * *

* - ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ λέμε, οι δύο βασικοί, τα δύο «Κ», Καλογιάννης και Καραλαριώτου. Κι ένα τρίτο «Κ», ο Κρίκης με το «κάπα κάπα». Τέταρτος κατά σειράν εμφανίσεως ο Γαμβρούλας, πέντε ο Γούλας κι έξι εκκρεμεί ο Διαμάντος. Α, α... Και last but not least ο Van der Μπαρτζ εκ Βοστώνης. (Εφτά ήταν και στις περασμένες εκλογές, με μεγάλη πυκνότητα δεξιά τότε.)

Ζ.

 

Αβάντα

* - ΜΑ τι τον κάνουν κι αυτοί οι συριζαίοι...

Ο Λαρισαίος ενοχλήθηκε από τις σκληρές ανακοινώσεις της Νομαρχιακής κατά του Κ. Μπαργιώτα.

- Εσύ νομίζεις ότι του κάνουν κακό; Με τους πασοκτζήδες που έχουν απομείνει αν είναι τόσο αγριεμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ούτε βαλτοί να ήταν, σου λέω, τέτοια αβάντα; Και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Για ρώτα και τους συνυποψηφίους του στο ΚΙΝΑΛ αν ζηλεύουν...

Ζ.

 

Του πατριωτικού...

* ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ εδώ, υπογραφές εκεί, μα και παραπέρα. Ακούγεται ότι 70 Λαρισαίοι έχουν συνυπογράψει υπέρ πρωτοβουλίας για συγκρότηση ψηφοδελτίου του «πατριωτικού χώρου» για τις δημοτικές εκλογές. Κάτι πιο συγκεκριμένο, ποιος, τι δεν υπάρχει που να ξέρει κάποιος, μόνο φήμες για κάποια ονόματα.

Παράγοντες πρώτης γραμμής όχι, κάποιοι λένε για ομάδα Βορειοηπειρωτών που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Κάποιοι άλλοι μιλούν και για άλλη ομάδα από κείνους που σκιρτούν και για τη «Λάρισά μας» εκτός από τη «Μακεδονία μας».

Θεωρείται όμως μάλλον δύσκολο να ξεμυτίσουν. Με πιθανότερο να διαχυθούν σε υφιστάμενο σχήμα.

Ζ.

 

Ομαδοποιήσεις

* ΗΤΑΝ μαθημένος πολλά χρόνια με τις «φυλές του ΠΑΣΟΚ» ο Λαρισαίος Μ. Δ. Μετά άλλαξε κόμμα και τώρα νιώθει οικεία με τις «φυλές του Ποταμιού». Το λέει και γελάει πικρά. Θα έρθει άραγε καιρός ν΄ ακούσει και την έκφραση «το όλον Ποτάμι»;

Ζ.

 

Κρύουουου...

* Η Ρ.Π. προσθέτει κι εκείνη κάτι στην ντοπιοκουβεντούλα.

- Μπαίνει λαχειοπώλης σε ένα καφέ στην Κοζάνη. Έξω ψοφόκρυο. «Λαχεία τυχιρά» διαλαλεί και περιφέρεται ανάμεσα στους πελάτες. Το κρύο μπαίνει από την πόρτα που είχε αφήσει διάπλατα ανοιχτή. «Ρε κλεισ ΄ ντπόρτα, όξου καν΄ κρύου», διαμαρτύρονται.

Ο λαχειοπώλης δε δίνει σημασία, συνεχίζει τη δουλειά του, οι πελάτες επιμένουν΄’ορέ συ λέμε κλεισ΄ ντπόρτα, όξω καν κρύου, δεν νουγάς;». Αυτός τότε θιγμένος πάει στην πόρτα, την κλείνει με δύναμη και λέει νευρικά «αϊ, τνέκλεισα, τώρα δεν κάνει όξου κρύου;».

* * *

* ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ και μια καλοκαιρινή σκηνή: Διπλανές παρέες στην παραλία Γάλλοι τουρίστες μα και Λαρσινοί. Κι εκεί ανάμεσα στα «Μπονζούρ» και τα «Ζε νε σε πα» ακούγεται κι ένα «Πήρις σκλιά, α;» Παρόμοιες οι διάλεκτοι.

Ζ.

 

Συνεχίζει

* ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ μεν ως δάσκαλος καινοτόμα ωστόσο η πρωτοβουλία του διαμερισματικού συμβούλου Αποστόλη Ρούντου, ο οποίος επιμελήθηκε το περιεχόμενο, φιλοτέχνησε και εκτύπωσε διάφορες πινακίδες και τις έβαλε και σε κάδρο.

Αυτές έχουν περιεχόμενο «ιστορικό, από την τοπική ιστορία της Λάρισας εννοείται, καθώς και διδακτικό, εθνικό και φιλεκπαιδευτικό», όπως εξηγεί.

Προορίζονται για τις σχολικές μονάδες της πόλης ενώ χορηγήθηκαν ήδη με δωρεά του και αναρτήθηκαν, σε πολλά σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας, πάντα στην 4η Δημοτική Κοινότητα όπου δραστηριοποιείται, όπως και στο Μουσικό Σχολείο και στο «Εργαστήρι» του ΟΚΑΝΑ. Στόχος του είναι, λέει, να εφοδιαστούν όλα τα διδακτήρια της Λάρισας. Με δαπάνη όμως της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, με την οποία βρίσκεται σε διαβούλευση και ευελπιστεί. (Τότε μπορεί και να κοπάσει η μανία του με τις πινακίδες.)

Ζ.

 

Η Τέχνη

* «EARTH without ART is just EH».

Βρε τι έχουν σκεφτεί οι καλλιεργημένοι αγγλοσάξονες...

Η «Γη χωρίς τέχνη είναι απλά Ε.Η.». (Ι χα...)

Ζ.

 

Αντί ένα, δυόμιση

* - ΑΡΓΗΣΑΝ λιγάκι να το αντιληφθούν, όμως το έχουν καταλάβει υπηρεσίες και αιρετοί, σε δήμους και περιφέρεια, οπότε τα έργα πάνε φέρτε...

Έμπειρος Λαρισαίος μηχανικός εξηγούσε πώς ένας τοπικός φορέας, με 100 ευρώ επί παραδείγματι στον κορβανά του μπορεί να δρομολογήσει και εκτελέσει έργα 200-250 ευρώ. Σχηματικά τα αναφερόμενα ποσά φυσικά. Εμπειρία έλεγε χρειάζεται, ρυθμός και δημιουργικές τεχνικές, καμία παρανομία.

* * *

* ΠΩΣ; Δημοπρατώντας ένα έργο προϋπολογισμού 100 ευρώ, για το οποίο διαθέτει το αντίστοιχο κονδύλι, θα πάρει από τον διαγωνισμό έκπτωση 60 % περίπου, έτσι συνηθίζεται πια κι οι εργολάβοι τρελαίνονται αλλά και τι να κάνουν.

Με τα 60 ευρώ που περισσεύουν μπορεί να δημοπρατηθεί ένα ακόμη έργο ανάλογου προϋπολογισμού και μέσω της έκπτωσης να περισσέψει κι από κει ποσό 35-40 ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε τρίο έργο, νέα έκπτωση εκεί κοκ. Το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει είναι αν μπορούν οι υπηρεσίες, ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες, να επιβλέψουν επαρκώς τόσα έργα εξελισσόμενα περίπου ταυτόχρονα.

Κι ένα δεύτερο κατόπιν, σε συνδυασμό και με τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, τι ποιότητας έργα κατασκευάζονται;

Ζ.

 

Σιμά κοντά

* Ο Πούτιν, ο Τράμπ και ο Τσίπρας έχουν συνάντηση - ακρόαση με τον Θεό και τους επιτρέπεται να κάνουν μία ερώτηση ο καθένας.

Ρωτάει ο Πούτιν.

- Μεγαλοδύναμε σε πόσα χρόνια η Ρωσία θα έχει την αίγλη και την ισχύ της Υπερδύναμης;

- Σε 70 χρόνια τέκνον μου...

Κλάμα ο Πούτιν, καθώς συνειδητοποιεί ότι δεν θα τα καταφέρει, άλλος θα είναι ηγέτης τότε, σε 70 χρόνια ο ίδιος δεν θα ζει.

Ρωτά ο Τράμπ.

- Θεέ μου, πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να εφαρμόσω αυτά που υποσχέθηκα στους Αμερικανούς;

- Σε 120 χρόνια τέκνον μου...

Κλάμα ο Τράμπ, νιώθει αποτυχημένος, σε 120 χρόνια κανείς δεν θα τον θυμάται.

Έρχεται η σειρά του Έλληνα πρωθυπουργού.

- Εγώ δεν πιστεύω, όμως δεν χάνω να ρωτήσω. Σε πόσα χρόνια η Ελλάδα θα ξεπληρώσει το χρέος;

Τον κοιτάει ο Θεός και ξεσπάει σε κλάματα. Ανάστατος ο Τσίπρας.

- Γιατί κλαις Θεέ μου;

- Γιατί μέχρι να ξεπληρώσει το χρέος η Ελλάδα μάλλον δεν θα ζω ούτε εγώ...

Ζ.

 

Το διεκδικεί

* «ΔΕΝ είναι καινούργιο, το είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια κι αντί να βελτιωθεί, βάλτωσε» λέει ο παλιός δήμαρχος Κ. Τζανακούλης για το Κέντρο Πολιτών που ανακοίνωσε ο νυν Απ. Καλογιάννης. «Και μάλιστα», συμπληρώνει, «είχαμε τετραψήφιο αριθμό τηλεφώνου όπου οι πολίτες μπορούσαν να υποβάλουν παράπονα, να αναφέρουν προβλήματα, να καταθέσουν προτάσεις. Που μετά, οι υπάλληλοι του Γραφείου τα διαβίβαζαν στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ο Κ. Τζανακούλης συστήνει: «ας μην ξεχνάμε». Και θυμίζει πως «είχαμε και τον κύριο Βασίλη που βοηθούσε πολύ. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, που έβγαινε καθημερινά στην πόλη για περπάτημα, εντόπιζε θεματάκια και ειδοποιούσε το Γραφείο...».

Ζ.

 

 

ME CEYTIKO NYXI KATAKOKKINO• ΜΕ ψεύτικο νύχι κατακόκκινο και βραχιολάκι φίνο, η λεγόμενη αλανιάρα κότα.

Ζ.

 

 

AYTO UA PEI MERIMNA GIA THN ASFALEIA TOY PELATH• ΑΥΤΟ θα πει μέριμνα για την ασφάλεια του πελάτη. Να αναρτά η τράπεζα, πάνω από το ΑΤΜ κάπου στη Λάρισα, το πλήρες κείμενο των οδηγιών για ασφαλή χρήση του. Θέλει κάνα τεταρτάκι να το διαβάσεις, οπότε...

Ζ.

 

 

 

OPLA PAKASKES KRANH• ΟΠΛΑ, παλάσκες, κράνη, αναλάβατε... Η ομάδα κρούσης του συνταγματάρχη, πανέτοιμη για την τελική έφοδο με στόχο το ύψωμα στην Ίωνος Δραγούμη.

Ζ.

 

 

BGHKAN KABOYRIA STH SEIRA BADIZONTAS• ΒΓΗΚΑΝ καβούρια στη στεριά και βαδίζοντας στραβά παραβιάζουν και τη συνεχή γραμμή στον δρόμο, εκεί στο Αχίλλειο Φαρσάλων. Μπορεί και να έπεσαν από κανέναν διερχόμενο που «έχει καβούρια στις τσέπες του».

Γ.Γ.

 

 

PHRE H LARISAIA LEOPAR• ΠΗΡΕ η Λαρισαία λεοπάρ τουαλέτα. Όχι φόρεμα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass