Άλλοι καιροί

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2019 19:45
*ΟΛΟ και πυκνώνουν τις κοινές τους εμφανίσεις, να όπως στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως. Τι μπορεί να βγάζει από τον φάκελο η Ρ. Καραλαριώτου; Τι άλλο, παρά το αποτέλεσμα της εκλογής της φίλης της και υποψήφιας με τον συνδυασμό της Εύας Στεργιάκη στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.  Ζ. *ΟΛΟ και πυκνώνουν τις κοινές τους εμφανίσεις, να όπως στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως. Τι μπορεί να βγάζει από τον φάκελο η Ρ. Καραλαριώτου; Τι άλλο, παρά το αποτέλεσμα της εκλογής της φίλης της και υποψήφιας με τον συνδυασμό της Εύας Στεργιάκη στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζ.

*ΑΛΛΑΞΑΝ οι καιροί. Και με την ανεργία στο κόκκινο, όχι αυτό του Βαλεντίνου, ο Λαρισαίος έλεγε χθες στην παρέα.

- Σε κάνα δίωρο γυρνάει η σύζυγος απ΄ τη δουλειά. Αν δεν μου φέρει σοκολατάκια, καρδούλες κ.λπ., θα κάνω σκηνή.

***

*Ο άλλος το είχε σκεφτεί βαθιά.

- Καλά είναι μωρέ να έχεις κοπέλα αλλά θέλει και να ασχολείσαι όμως…

***

*ΕΝΩ ο τρίτος, που σκεφτόταν με προοπτική είχε καταλήξει σε συμπέρασμα.

-Καλύτερα μπακούρι του Αγίου Βαλεντίνου παρά βίγκαν την Τσικνοπέμπτη.

Ζ.

 

Γκετοποίηση;

*Ο Πύρρος, ο δοξασμένος βασιλιάς της αρχαίας Ηπείρου, που έμεινε στην ιστορία εκτός από τις σπουδαίες στρατιωτικές του ικανότητες και για τον θάνατό του. Από τον οποίο προέκυψε η έκφραση ‘’πύρρειος νίκη’’. Ο βασιλιάς χάθηκε ενώ νικούσε στην πόλη του Άργους από κάποιο κεραμίδι που έπεσε μέσα στη μάχη και τον πέτυχε στο κεφάλι. Στη σύγχρονη Λάρισα είναι γνωστός με το όνομα του Πύρρου ο τοπικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών. Από τα σπλάχνα του οποίου ετοιμάζεται να ξεπηδήσει δημοτική παράταξη με υποψήφιο δήμαρχο στις επικείμενες εκλογές. Οι εμπνευστές της προσπάθειας προφανώς και δεν θα ήθελαν να έχει αυτή ‘’πύρρεια’’ κατάληξη. Ωστόσο οι προσωπικές τους φιλοδοξίες φαίνεται ότι είναι αυτό που κινεί την υπόθεση. Τι άλλο; (Αξιοσημείωτο ότι η προηγούμενη, πριν την πίτα, εκδήλωση του συνδέσμου ήταν το μνημόσυνο στον Άγιο Νικόλαο «για τον εθνομάρτυρα Κων. Κατσίφα».)

***

*ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ένας αμιγής συνδυασμός Βορειοηπειρωτών θα τους δέσει περισσότερο μεταξύ τους, πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι ο τωρινός πολιτιστικός τους σύλλογος. Θα δημιουργήσει όμως ταυτόχρονα και τον κίνδυνο να αποκοπούν από όλους τους υπόλοιπους Λαρισαίους, να γκετοποιηθούν οι υποστηρικτές του. Όταν μάλιστα η Λάρισα φημίζεται ως το ‘’Μεγάλο Χωνευτήρι’’, καθώς αφομοιώνει εύκολα πολλές δεκαετίες τώρα κάθε κατηγορία μεταναστών που την προτιμούν για δεύτερη πατρίδα τους. Είναι φυσικά βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν θα συσπειρώσει το σύνολο της κοινότητας των Βορειοηπειρωτών. Όπως θα συνέβαινε δηλαδή και με όποια άλλη εθνικοτοπική ομάδα στην πόλη καθώς πάντα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα πολιτικά.

***

*ΤΟ επόμενο βήμα θα ήταν να κατέβουν με χωριστό συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές και οι Κύπριοι της Λάρισας. Είναι κάμποσοι κι αυτοί, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δική τους γλωσσική διάλεκτο επιπλέον, τα έθιμά τους, τις συνήθειες, πολύ δραστήριο σύλλογο, να μη βγάλουν και δήμαρχο; Το ίδιο ακριβώς και οι Κρήτες αλλά και οι Πελοποννήσιοι μα και Λαρισαίοι Ρουμελιώτες. Γιατί όχι και οι εξ Ιταλίας Λαρισαίοι; Να γεμίσει ο τόπος δημοτικές παρατάξεις. Κι η πιο ισχυρή απ΄ όλες θα είναι φυσικά εκείνη των Καρδιτσιωτών. (Κάποιος έριξε την ιδέα εκτός των Βορειοηπειρωτών να γίνει και συνδυασμός Βορειοπειραιωτών, ναι προερχομένων από Κορυδαλλό, Νίκαια κ.λπ.)

Ζ.

 

Δίπλα-δίπλα

*ΙΔΡΥΘΗΚΕ λοιπόν Μετωπική Ενωτική Αριστερή περιφερειακή παράταξη, «Μ. ΕΝ. Α.» ή κάπως έτσι ως αρκτικόλεξο, παράταξη με τον Τάκη Γιαλαμά, για να γίνεται αντιληπτό, αλλά μάλλον δίχως εκείνον στο ψηφοδέλτιο. Εξέδωσαν και μια ανακοίνωση, υπό τον τίτλο ‘’ποιοι είμαστε’’, χωρίς όμως να υπογράφουν με ονόματα, απλώς περιγράφουν και μάλιστα μακροσκελώς. Στην παράταξη Χρ. Κατσιαφλιάκας, Κατερίνα Τολίκα, Βάιος Ζησόπουλος κ.ά.

***

*ΓΙΑ να μην μπερδεύεται κι ο κόσμος. Αφού ακριβώς δίπλα πολιτικά κινείται και η «ΑΡ. ΠΑ.», η Αριστερή Παρέμβαση, που έκανε τη δημόσια επανεμφάνισή της τις ίδιες μέρες κιόλας, με αρχηγό τον Στ. Ντούρο απ΄ τον Βόλο. Σε επαγρύπνηση οι ψηφοφόροι.

Ζ.

 

Ενεκα εκλογές;

*ΘΕΜΑ με την κτηνοτροφική γεώτρηση στην Τερψιθέα, η διαμαρτυρία έφτασε στην εφημερίδα, μέσω της οποίας απάντησε χθες ο πρόεδρος Νίκος Μπόνιας. Αναφέρθηκαν και ονόματα, οπότε κατάλαβαν όλοι στο χωριό αλλά και πέρα απ΄ αυτό. Αφού ο προαναφερθείς πρόεδρος είναι με τον Απ. Καλογιάννη ενώ ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Κων. Ζήσης ήταν υποψήφιος με τη Ρ. Καραλαριώτου. Και κατά τα φαινόμενα θα ξαναείναι. (Σε τρεις μήνες εκλογές, οπότε…)

Ζ.

 

Διαίτης

*ΩΡΑ για φαγητό, δεν είχαν και πολλή διάθεση οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Χάστε κιλά με βελονισμό. Το λένε σε μένα που καταπίνω τα κλαμπ σάντουιτς με τις οδοντογλυφίδες.

***

*- ΣΟΥ μυρίζει κάτι;

- Όχι

- Ούτε εμένα, τράβα μαγείρεψε.

***

*- ΚΑΝΩ μια φοβερή δίαιτα. Mέχρι στιγμής έχω πάρει 3 κιλά.

Ζ.

 

Και τα μη κρατικά;

*ΑΥΤΟ το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων… Μήλο κομματικής έριδας η αναθεώρησή του. Τελικά χάρη στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει. Ωστόσο η Φ. Γεννηματά με το ΚΙΝΑΛ συντάχθηκε με την πρόταση Μητσοτάκη «υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων».

Και όμως, πριν λίγα μόλις χρόνια, το ίδιο κόμμα, ο τότε πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου, είχε συγκροτήσει ομάδα εργασίας με γνωστούς πολιτικούς και πανεπιστημιακούς που ερεύνησαν εις βάθος την υπόθεση και εξέδωσαν πόρισμα: «Το Πανεπιστήμιο σε μετάβαση», που βγήκε και σε βιβλίο από το «Μεταίχμιο».

***

*ΣΤΟ τέλος λοιπόν της πολυσέλιδης ανάλυσης, παρατίθενται επιγραμματικά τα επιχειρήματα, για την ανάγκη ίδρυσης ή μη ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Σαφές το προς τα πού κλίνουν.

- Τα μη κρατικά Πανεπιστήμια αποτελούν ήδη πραγματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

- Εάν εξαιρέσει κανείς ορισμένα λίγα φημισμένα μη κρατικά αλλά και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πανεπιστήμια όπως Cambridge, Oxford και MIT, ο αριθμός των ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι πολύ μικρός σε όλες τις προηγμένες χώρες και πάντως σε κάθε περίπτωση ο ρόλος τους στις ακαδημαϊκές εξελίξεις είναι τελείως περιφερειακός.

***

*- ΘΑ καλυφθεί η υψηλή ζήτηση για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μειώνοντας το φαινόμενο της φοιτητικής μετανάστευσης και της εκροής φοιτητικού συναλλάγματος στο εξωτερικό. Ειδικά για τη χώρα μας, που το φαινόμενο είναι έντονο.

- Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη το υψηλότερο στην Ευρώπη ποσοστό νέων ηλικίας 18 και 21 ετών που έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ, εξακολουθεί να έχει φοιτητική μετανάστευση. Αυτό οφείλεται στο ότι η ζήτηση στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για σπουδές Ιατρικής και Τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να εξισορροπηθεί από την προσφορά θέσεων στα ΑΕΙ. Οι σπουδές αυτές όμως είναι υψηλού κόστους και δεν προτιμώνται από ιδιωτικές επενδύσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να καλυφθεί η συνολική ζήτηση.

***

*- ΜΕ την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

- Η αναβάθμιση της ποιότητας δεν προϋποθέτει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω υγιούς και διαφανούς ανταγωνισμού μεταξύ των δημόσιων Πανεπιστημίων. Σε χώρες όπως η Πορτογαλία αλλά και ορισμένες Ανατολικές, η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων οδήγησε στη δημιουργία ιδρυμάτων πολύ χαμηλής ποιότητας. (Η Φ. Γεννηματά όμως πήρε άλλο δρόμο.)

Ζ.

 

Στα τέσσερα

*ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ με τη γλώσσα και με τη ζωή γενικότερα στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Το σπίτι σας έχει αυτόνομη θέρμανση;

- Ναι, ο καθένας φοράει το μπουφάν του.

***

*- ΤΩΡΑ θα κόψεις το κρεμμύδι στα τέσσερα…

- Γιατί; Τι πειράζει να το κόψω όρθια…

***

*- ΤΙ δουλειά κάνεις;

- Σπρώχνω τα αεροπλάνα όταν δεν παίρνουν μπρος. Εσύ;

- Φουσκώνω τα λάστιχα στα τρένα.

Ζ.

 

Βρήκαν και κάνουν

*Ο Ολυμπιακός με το σύστημα «αποχώρηση» βρήκε το καλύτερο αντίδοτο στην ήττα. Αφού χάνω, δεν ξαναπαίζω. Δεν στρέχω…

***

*ΜΕ έναν όμως δεν γίνεται ο καβγάς ούτε στήνεται ελεγχόμενο σκηνικό. Έκανε λοιπόν κι ο άλλος την κίνηση υψηλού συμβολισμού με το κόκκινο στρινγκ στον πάγκο, παραμονή Αγίου Βαλεντίνου, σχοινί κορδόνι, σαφές το υπονοούμενο ερωτευμένου, ζευγάρι πάνε…

***

* Ο Χ. Π. έδωσε μια άλλη διάσταση.

- Αν τα τηλεοπτικά δεν ήταν στην ΕΡΤ αλλά σε ιδιωτικό κανάλι υπήρχε περίπτωση κάποια ομάδα να αποχωρήσει;

Ζ.

 

Προκόπης

ή Βαγγέλης;

*ΔΕΝ ήταν δύσκολο. Ανακαλώντας μνήμες του 2014 και ξύνοντας νεοδημοκρατικές πληγές, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στην Αναθεώρηση του Συντάγματος για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου, δημιούργησε αμέσως την εντύπωση ότι ο Τσίπρας τη στήνει στον Μητσοτάκη για το 2020. Του χρόνου που θα έχει ξανά εκλογή ΠτΔ, πώς πέρασαν τα χρόνια σαν νεράκι. Και θα προκληθεί πάλι εμπλοκή εφόσον έχει κερδίσει φέτος η ΝΔ, ξανά εκλογές με απλή αναλογική μάλιστα, να η δεξιά παρένθεση.

***

*ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ στη ΝΔ, ξεσηκώθηκαν. Κι έπεσαν στην παγίδα που είχε σκάψει ο Τσίπρας. Μα τι λέτε καλέ, υπερβολές… Προτείνω από τώρα ξανά Παυλόπουλο, δικός σας είναι δεξιός αλλά στάθηκε μια χαρά, τον είχε ψηφίσει και η ΝΔ, άρα τι φοβάστε…

***

*ΚΙ εκεί φάνηκε η δεύτερη παγίδα, μέσα στην παγίδα. Όχι είπε ο Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είχε ψηφίσει Παυλόπουλο το 2015, μόνος αυτός τότε από τη ΝΔ, πώς να δεχτεί τώρα. Α, έτσι, ε; Έχεις κάνει μυστική συμφωνία με Φώφη να βγάλετε μαζί πρόεδρο τον Βαγγέλη, τον περίμενε στη γωνία ο άλλος. Καθότι κόκκινο πανί ο Βενιζέλος για παραπάνω από το μισό σύστημα ΠΑΣΟΚ και σχεδόν ολάκερη τη ΝΔ, παπανδρεϊκοί και καραμανλικοί θα βρεθούν αντάμα, αλλά και σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας η εικόνα του δεν απέκτησε ακόμη θετικό πρόσημο. (Αν καταφέρει να πάει ο Τσίπρας σε εκλογές με το δίλημμα Παυλόπουλος ή Βενιζέλος, ποιος θα βγει ωφελημένος;)

Ζ.

 

Στρατηγός

* ΕΙΝΑΙ προφανές ότι η ΝΔ έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις που προκαλεί η κυβέρνηση που για ευνόητους λόγους «οξύνει» την αντιπαράθεση.

Από χθες λοιπόν η ΝΔ «απολογείται» για τον ποιον θα προτείνει ή όχι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ΝΔ κλείνει το μάτι στο ΚΙΝΑΛ, εκείνο που καλοβλέπει τη συνεργασία με τη ΝΔ. Όπως έπραξε δηλαδή και ο ΣΥΡΙΖΑ που εξέλεξε Πρόεδρο, υπουργό των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Αλλά ποιος πολίτης στ’ αλήθεια νοιάζεται σήμερα για το ποιος θα εκλεγεί την άνοιξη του 2020, Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ο άνεργος, ο κακοπληρωμένος μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή ο χαμηλοσυνταξιούχος είναι αυτός που νοιάζεται αν ο κ. Σημίτης θα προταθεί για Πρόεδρος.

Ναι ο κ. Σημίτης αυτός που με τόση πίστη υπηρέτησε ο στρατηγός Θεόδ. Τσουκάτος. Πού είναι εκείνες οι χρυσές εποχές του εκσυγχρονισμού, με τα μεγαλεία των ΠΑΣΟΚτζήδων. Του εκσυγχρονισμού αλλά και της μίζας όπως παραδέχεται σήμερα ο στρατηγός, όταν τότε, ο λεγόμενος και «Κινέζος» παρίστανε τον «Γερμανό»…

Β.Κ.

 

Με πρόγραμμα

*ΓΙΑ εκδηλώσεις του Δήμου φτάνει το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα η υπουργός Πολιτισμού, το πρόγραμμά της όμως πρόλαβε και το δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο κομψό μπορεί να θεωρηθεί…

***

*ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ λιγάκι περίεργο αφού περιλαμβάνει γεύμα, λέει, για τη Μυρσίνη Ζορμπά στις 11 το βράδυ. Σιγά μην είναι και πρόγευμα, τέτοια ώρα. Μα να τη σκάσουν θέλουν;

Τη στέλνουν λοιπόν σφαιράτη δυό μέρες την υπουργό, να επισκεφθεί το Αρχαίο Θέατρο για 30΄ και το πλούσιο εκθεμάτων Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για 45΄ ενώ το Διαχρονικό Μουσείο σε 50΄ θα το γνωρίσει λεπτομερώς, όπως και τη Δημοτική Πινακοθήκη σε 30΄.

***

*Α, προβλέπεται και διέλευση από τα κομματικά γραφεία όπου θα συζητήσει επί μιάμιση ώρα με το Πολιτιστικό Τμήμα της Νομαρχιακής.

Από το συνολικό πρόγραμμα της υπουργού συνάγεται ότι τον πρώτο λόγο κατά την παραμονή της στη Λάρισα θα έχουν η αντιδήμαρχος Άννυ Ψάρρα –Περίφανου κι η πρόεδρος του ‘’Θεσσαλικού’’ Βιβή Τσεκούρα-Ζαχαρού. Οικοδέσποινες…

Ζ.

 

Το είχε λύσει

*ΔΕΝ είχαν και τόσο κοινό κώδικα συνεννόησης οι δύο Λαρισαίοι φίλοι.

- Τελικά χώρισες;

- Ναι ρε, δεν πήγαινε άλλο.

- Και με τη διατροφή τι θα κάνεις;

- Θα παραγγέλνω απ' έξω.

Ζ.

 

 

KAPOIA EPOXH STHN PERIOXH YPHRXAN*ΚΑΠΟΙΑ εποχή στην περιοχή υπήρχαν και δημαρχίνες. Η Χριστίνα της Αγιάς κι η Δέσποινα της ΓιαννουλοΦαλάνης.

Ζ.

 

 

STAUERA ME THN NEOLAIA O KVSTAS AGORASTOS* ΣΤΑΘΕΡΑ με τη νεολαία ο Κώστας Αγοραστός, πόσο μάλιστα τώρα που πλησιάζουμε στις εκλογές του Μαΐου. Στο πλευρό του περιφερειάρχη η δραστήρια Ευαγγελία Λανάρα, κόρη του Κώστα Λανάρα της «Agronuts» από την περιοχή του Συκουρίου.

 

 

 

MONO TIMHTIKH DEN EINIA H EIKONA POY PAROYSIAZEI• ΜΟΝΟ τιμητική δεν είναι η εικόνα που παρουσιάζει η περίφραξη του Γηροκομείου στην πίσω πλευρά του κτιρίου, όπου έχουν πέσει (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία) το τοιχίο και τα κάγκελα. Για «ξέφραγο αμπέλι» μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής και ζητούν την παρέμβαση των αρμοδίων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass