Καλό μήνα

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2019 19:06
*ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ με καφέ χθες και για τον Κ. Αγοραστό και τους συνεργάτες του. Διάλειμμα για τη γιορτή.  Ζ. *ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ με καφέ χθες και για τον Κ. Αγοραστό και τους συνεργάτες του. Διάλειμμα για τη γιορτή. Ζ.

*ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ και καλό μήνα, μπήκε ημερολογιακά η άνοιξη. Κι όλοι ευχαριστημένοι. Το επόμενο Σ-Κ-Δ το τριήμερο της Αποκριάς και Καθαράς Δευτέρας.

***

*ΕΝ τω μεταξύ η Λαρισαία καθηγήτρια έκανε αγγλικά στα παιδιά στον κάμπο.

- Ου Γενάρς, είναι Τζανιουάρι. Ου Φλεβάρς, είναι Φεμπρουάρι. Ου Μαρτς, παραμέν΄ι το ίδιου.

Ζ.

 

Όσοι πρόλαβαν

*ΤΕΛΕΙΩΣΕ χθες και η προθεσμία για τις μεταδημοτεύσεις. Για όποιους δηλαδή επιθυμούν να ψηφίσουν κιόλας τον δήμαρχο στον τόπο διαμονής τους. Όσοι το ζήτησαν μέχρι χθες θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της πόλης, διαγραφόμενοι από τα χωριά τους. Η αντίστροφη ροή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Το ουσιώδες είναι βασικά για όσους βάλουν υποψηφιότητα στην πόλη ως δημοτικοί σύμβουλοι αλλά έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στο χωριό, υποψήφιοι δήμαρχοι με τέτοιο προβληματάκι δεν υπάρχουν τούτη τη φορά. Είναι δηλαδή να ψάχνεις στην κάλπη και να μην βρίσκεις ούτε το δικό σου; Εμ, άμα ψηφίζεις αλλού…

Ζ.

 

Στην τσίκνα

*ΑΝΤΙΒΟΥΙΞΕ χθες η Λάρισα απ΄ το σύνθημα της Τσικνοπέμπτης.

- Γερά. Κανένα πρόβατο να μην πεθάνει από γεράματα.

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ το συχνότερα προσφερόμενο είδος στα κεντρικά μαγαζιά της πόλης ήταν φραπές στα κάρβουνα.

***

*Ο Ν. Σ. προειδοποίησε: μην απορήσουμε αν αρχίσουν να επιχειρούν τα καναντέρ στο κέντρο της Λάρισας.

***

*ΚΙ ο Α. Π. ανέδειξε το βασικό στοιχείο από το προεκλογικό του πρόγραμμα για τον Δήμο. Γλέντι, ψητά, ανάπτυξη.

***

*-ΕΝΑΝ καφέ παρακαλώ…

-Πώς τον θέλετε;

-Σήμερα; Στα κάρβουνα.

***

*-ΜΑ είναι δυνατόν να περιμένουν με τόση αγωνία την Τσικνοπέμπτη; Λες και τις άλλες μέρες τρώνε τραχανά.

Ζ.

 

Ήδη έγινε

*ΚΑΙ ανέκυψε μεγάλο πολιτικό θέμα, λόγω χειρισμών της ΝΔ κυρίως. Άσχετα από ειδησεογραφικές περικοπές, όλος ο κόσμος το συζήτησε, είναι κι αυτό το ίντερνετ που δεν αστειεύεται. Εντάξει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά η μεγάλη ζημιά έχει ήδη γίνει στον πρωτόδικα καταδικασθέντα πολιτικό ακόμα κι αν αθωωθεί κάποια στιγμή από άλλο δικαστήριο. Με τόσα; Που ακούστηκαν και τέτοιες γαργαλιστικές λεπτομέρειες…

***

*Ο Λαρισαίος πάντως αντέδρασε στην επιχείρηση σεβασμός και σιωπή.

- Δηλαδή για τον Γιάννο, που προφυλακίστηκε και ακόμη δεν έχει γίνει ούτε καν η πρώτη του δίκη, δεν έπρεπε να υπάρχουν σχόλια; Μα το έχει κάνει πρώτη και καλύτερη η ΝΔ. Ή για τον Άκη. Όταν καταδικάστηκε στο πρωτοβάθμιο ήταν κανένας που σιώπησε περιμένοντας το εφετείο;

Ζ.

 

Μόνο δικαστές

*- ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ο κολλητός του προέδρου για παιδεραστία και αυτό δεν αντέχεται. Τα δικά μας παιδιά είναι στο απυρόβλητο δεν υπάρχουν δικαστήρια που θα τιμωρήσουν τους φίλους μας. Γι’ αυτό το κόμμα του έβγαλε τη δική του απόφαση. Είναι σκευωρία και φυσικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς που συμμετείχαν στη διαδικασία είναι επίορκοι…

Δεν άντεξε ο παλιός Λαρισαίος δικηγόρος Π. Φ. , ξέσπασε. Είναι κι η υπόθεση λίαν ηχηρή, πονάνε τ΄ αυτιά ν΄ ακούς.

- Στην Ελλάδα, όπως σ΄ όλο τον πολιτισμένο κόσμο, τη διαδικασία την κινούν οι εισαγγελείς και την απόφαση την εκδίδουν οι δικαστές και κανείς άλλος. Βέβαια η δήλωση του προέδρου είχε έναν στόχο, το Εφετείο. Τους δικαστές του Εφετείου. Ποιος δικαστής θα τολμούσε να καταδικάσει τον Γεωργιάδη, όταν το παντοδύναμο (και ίσως κυβερνητικό) κόμμα της δεξιάς αποφάσισε πως πρόκειται περί σκευωρίας. Περιμένω αντίδραση από τις δεξιόστροφες δικαστικές ενώσεις. (Τα είπε και ξεθύμανε.)

Ζ.

 

Αρωματικά

ΠρωτογενHς παραγωγή, πρώτη ύλη, εξοπλισμός, επεξεργασία, εξειδικευμένο προσωπικό, αναλύσεις -έλεγχος ποιότητας, μεταποίηση, διάθεση…, όλα τα στάδια της εκμετάλλευσης των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών, αναλύθηκαν χθες στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Agrothessaly 2019» και η επιστημονική ανάπτυξή τους από τους ομιλητές δεν άφησε κενό.

Το μόνο τελικά που έλειπε, από μια τόσο ευρεία διεξοδική παρουσίαση του θέματος, ήταν η οικονομική ανάλυση των επενδύσεων.

Τότε θα είχε συμπληρωθεί όλο το επιχειρηματικό πλάνο, έτοιμο προς εφαρμογή!

Μεγάλη σημασία είχε και ο τόπος διεξαγωγής της ημερίδας, μέσα στην καρδιά της μεγάλης αγροτικής έκθεσης. Οι οργανωτές της μετέφεραν τη γνώση στον τόπο συνάντησης της αγροτιάς.

Λ.Κ.

 

Βασικό πρόγραμμα

*ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας είχαν όπως πάντοτε διάθεση.

- Ανέβηκα να ζυγιστώ. Πρέπει να έχω πολλές πέτρες στα νεφρά, δεν εξηγείται αλλιώς.

***

*- Ο γιατρός μού είπε να κόψω τα σουβλάκια. Κι εγώ τον ρώτησα, σε πόσα κομμάτια;

***

*-ΞΕΚΙΝΑΩ γυμναστήριο.

- Πώς κι έτσι;

- Έκανε εγγραφή η δικιά μου και θα πηγαίνω μαζί της.

- Και τι πρόγραμμα έχεις στο μυαλό σου;

- Τα βασικά.

- Δηλαδή;

Ζ.

 

Αλέξανδρος

*ΜΕΤΑ το άρθρο του BBC, εμφανίστηκε κι αυτό της ‘’Νόβα Ματσεντόνια’’, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στη Βόρεια Μακεδονία. Που επιμένει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Μακεδόνας και όχι Έλληνας. «…ο Αλέξανδρος ως Μακεδόνας δεν γνώριζε την ελληνική γλώσσα και κάλεσε τον δάσκαλο Αριστοτέλη που καταγόταν από τη Χαλκιδική και ζούσε στην Αθήνα να τον διδάξει ελληνικά», σημειώνει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Ιστορίας Άνα Μάτοβα. «Στην ιστορία της ανθρωπότητας, υπήρξαν κυριαρχίες ορισμένων πολιτισμών και γλωσσών. Σήμερα, κυριαρχεί η αγγλοφωνία και δεν υπάρχει άνθρωπος στον πολιτισμένο κόσμο που δεν μιλάει την αγγλική γλώσσα, που δεν σημαίνει ότι όλοι εκείνοι που μιλούν αυτή τη γλώσσα, εκτός από τη μητρική τους, είναι Άγγλοι ή Αμερικανοί. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κλίνει προς τον ελληνικό πολιτισμό, που ήταν κυρίαρχος τότε, και ήθελε να επεκτείνει τις γνώσεις του, που σημαίνει ότι δεν ήταν Έλληνας». (Άντε πάλι φτου κι απ΄ την αρχή…)

***

*ΚΙ όμως… Σαν να ήξερε, αρχές Ιανουαρίου ακόμα, σε αρθρογραφία του, ο εν Αθήναις Λαρισαίος δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας, «είχε κονιορτοποιήσει τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία». Το υπενθυμίζει αναγνώστης καθώς ο πυρήνας της σκέψης του είχε αναδημοσιευτεί τότε στα «Ψ». Προς εμπέδωση από τους υπόλοιπους: « Η Συμφωνία των Πρεσπών επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του ΟΗΕ είναι η UNESCO. Όπως είναι γνωστό, η αρχαία ελληνική πόλη των Αιγών ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, και ο αρχαιολογικός της χώρος στη Βεργίνα έχει αναγνωριστεί και προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι παραδοχές της UNESCO για την πολιτιστική ταυτότητα της Μακεδονίας βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της: « … Οι Αιγές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον πολιτισμό, την ιστορία και την κοινωνία των αρχαίων Μακεδόνων, της ελληνικής φυλής των συνόρων που διατήρησε αιώνιες παραδόσεις και μετέφερε τον ελληνικό πολιτισμό στα απώτατα όρια του αρχαίου κόσμου … ». (Παράλληλα αναρωτιέται «αν η Κυβέρνηση έχει καταφέρει τελικά να υπερασπιστεί την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας στον βαθμό που αρμόζει στις περιστάσεις, δεδομένου ότι το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας δίνει λαβές...»)

Ζ.

 

Οι 14 στις 13

*ΠΑΕΙ, οριστικοποιήθηκε. Στις 13 Μαρτίου θα περάσουν από συνέντευξη οι 14 υποψήφιοι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης στη Θεσσαλία. Σε τριάδες από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, ωριαίες συναντήσεις με την επιτροπή που θα κρίνει και η οποία θα αναδείξει τον νικητή καθώς οι διαφορές στα μόρια των τυπικών προσόντων είναι μικρές και ανατρέψιμες.

Αλφαβητικά η σειρά στις συνεντεύξεις. Θα βγαίνει ο άλλος και ρωτάνε οι υπόλοιποι για τα SOS; Πρώτη καλείται η νυν διευθύντρια Ελένη Αναστασοπούλου, που έχει καταταγεί προσωρινά τέταρτη. Ακολουθούν ο Κώστας Γκόλτσος κι ο Γιώργος Δοδοντσάκης που κατατάχθηκαν τρίτος και πρώτος αντίστοιχα, μετά η Κατερίνα Καραγιώργου που είναι δεύτερη σε μόρια και εν συνεχεία ή ανάμεσα, πάντα αλφαβητικά, οι υπόλοιποι 10 υποψήφιοι. Έντονο το ενδιαφέρον, μικρές οι διαφορές, μέχρι το μεσημεράκι όμως θα έχουν λήξει όλα.

Ζ.

 

Κουβεντούλες

*ΚΕΦΑΤΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές.

- Λέω ρε σεις να πάω να ζήσω στην Κρήτη. Να τρώω γραβιέρες, να πίνω ρακές κι άμα με ρωτάνε χαζομάρες ν΄ απαντώ δεν κατέχω πράμα…

***

*- Ο δάσκαλος ρωτούσε τους μαθητές του τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Είπε ο ένας μηχανικός, ο άλλος πυροσβέστης, η Μαρία δήλωσε ότι θέλει να γίνει μητέρα. Κι ο πονηρεμένος πιτσιρικάς εξήγησε ότι αυτός απλώς θα βοηθούσε τη Μαρία.

***

*- ΓΙΑΤΙ έχει στραβώσει ο Πύργος της Πίζας;

- Γιατί όλοι πάνε στον Πύργο του Άιφελ.

Ζ.

 

Πάλι το λευκό;

*ΤΟΝ έκανε τον συνδυασμό ο Τυρναβίτης. Ίσως είχε διαβάσει και το ‘’Ποντίκι’’.

-Πληθαίνουν οι καταγγελίες για απαγωγές ψηφοφόρων της κεντοαριστεράς από ύποπτα άτομα τα οποία επιβαίνουν σε λευκό βαν. (Μα δεν αλλάζουν και χρώμα…)

Ζ.

 

Σημαδιακό…

*ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ στις τάξεις των δανειοληπτών για την υπόθεση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και μόνο που διάβασαν στην εφημερίδα ότι στη συζήτηση με την κυβέρνηση εκπρόσωπος τον τραπεζών ήταν η κ. Απαλαγάκη.

Ζ.

 

1-2

*ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ σιωπή από την πλευρά του Απόλλωνα Φιλιππουπόλεως για την υπόθεση που ξέσπασε με στημένο παιχνίδι. Άλλη μια φορά, αλλά τώρα δείχνει πολύ πιο σοβαρό με την απευθείας εμπλοκή της Δικαιοσύνης. Από την ομάδα κανείς δεν βγήκε να την υπερασπιστεί, ούτε διοίκηση μήτε μεγαλομέτοχος.

Εντάξει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά έχει βουίξει η Λάρισα, το συζητούν οι πάντες. Αμέτρητα και τα κλικ στο βίντεο με τα γκολ του επίμαχου αγώνα, όλοι θέλουν να σχηματίσουν προσωπική άποψη. Αρκετοί βέβαια προβλέπουν άσο να ξεκινήσει η υπόθεση και διπλό να μην ολοκληρωθεί. Κλασικά ανατροπή.

Ζ.

-----------------------------

 

 STA GRAFEIA THS EFHMERIDAS BAGENA

*ΣΤΑ γραφεία της εφημερίδας χθες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, συζήτησε με τον Γ. Μιχαλόπουλο για τις πολιτικές εξελίξεις και για τοπικά ζητήματα.

 

 

PANTA XAMOGELASTH H DIKHGOROS SIAFARIKA 

* ΠΑΝΤΑ  χαμογελαστή η δικηγόρος Αθηνά Σιαφαρίκα. Χθες  Τσικνοπέμπτη βρέθηκε στην πατρίδα της, τον Τύρναβο, είχε συναντήσεις με συμπατριώτες της, ενώ έδωσε και μια γλυκιά αγκαλιά στον 94χρονο π. πρόεδρο συνταξιούχων ΙΚΑ Θανάση Τσικριτσή.

Κ.Τσ.

 

 

TO ANESYRE APO TO ARXEIO TOY PATERA TOY PAPAKVNSTNATINOY

TO ανέσυρε από το αρχείο του πατέρα του ο έμπορος Πάνος Παπακωνσταντίνου, εκλογές εξήντα χρόνια πριν «στον τέταρτο εμπορικό σύλλογο της χώρας». Εκτός του Αθ. Παπακωνσταντίνου, ο φαρμακοποιός Αθ. Κυλικάς πατέρας του Δημήτρη, ο Μ. Ντίνας πατέρας του Βασίλη, ο Β. Βλησσαρίδης έμπορος παιδικών αλλά κι ο Παν. Δημητρακόπουλος ιδιοκτήτης της «Ε», με την ιδιότητα του βιβλιοπώλη, στο τιμόνι του ΕΣΛ τότε.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass