Όλοι έξω

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2019 19:45
*ΣΤΟ Πάρκο του Ηρακλή ο Κ. Αγοραστός έφτασε στον 12ο άθλο. Ατρόμητος μπροστά στον τρικέφαλο σκύλο, τον Κέρβερο φύλακα του Άδη.  Ζ. *ΣΤΟ Πάρκο του Ηρακλή ο Κ. Αγοραστός έφτασε στον 12ο άθλο. Ατρόμητος μπροστά στον τρικέφαλο σκύλο, τον Κέρβερο φύλακα του Άδη. Ζ.

*ΑΠΛΩΜΕΝΟΙ στους τραπεζόδρομους οι Λαρισαίοι, σ’ αυτό το απέραντο καφενείο.

Ακόμα κι αν βρέξει, εκεί, ο καιρός παραμένει ζεστός. Τόσο που τα μαγαζιά ανοίγουν πια και τις τζαμαρίες τους απ’ το πρωί, δεν υπάρχει μέσα, τα πάντα ημιϋπαίθρια.

Ζ.

 

Διαχρονικός Κήπος

*«ΜΙΑΣ και ο Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε "χρηματοδότηση της μελέτης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου η περιφερειακή Τρικάλων να γίνει ασφαλής δρόμος κατά τα πρότυπα της λεωφόρου Καραμανλή", να μην περιοριστούμε στον τώρα κατασκευαζόμενο κόμβο σύνδεσης γηπέδου και Μουσείου με την περιφερειακή, αλλά να υπάρξει συνεργασία Δήμου - Περιφέρειας για επιπλέον». Και ο γνωστός "φίλος της Λάρισας και των 'Ψ' " καταθέτει την ιδέα / πρόταση: Να γίνει εκτεταμένη παρέμβαση στο άλσος Μεζούρλου και στο εκεί τμήμα της περιφερειακής ώστε το Διαχρονικό Μουσείο να αποκτήσει την προβολή που του αξίζει.

***

*ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ: Μπορεί , μετά από Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να προκύψει ο "Κήπος του Διαχρονικού" που θα υποδέχεται τους επισκέπτες, θα είναι άμεσα ορατός από τους κινούμενους στην περιφερειακή, και θα αποτελεί νέο πόλο έλξης του κόσμου για αναψυχή και γνωριμία με το Μουσείο. Η διατιθέμενη έκταση είναι της τάξης μεγέθους του Αλκαζάρ, επομένως είναι φανερές οι δυνατότητες που υπάρχουν. Η αραίωση του πρασίνου, που λογικά θα χρειαστεί, ας εξισορροπηθεί με παράλληλες νέες δενδροφυτεύσεις στην περιοχή, αλλά ας μην αποτελέσει - εμμονικό - πρόσχημα μη παρέμβασης. (Απλή στη σύλληψη, δείχνει όμως σπουδαία ιδέα.)

Ζ.

 

Ως εκ της θέσεως

*«ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΘΗΚΑ, ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Όταν γίνεται κάτι, όχι από κομματικό φορέα, ούτε από φορέα που ενδεχομένως μπορεί να έχει και κάποια κομματική χροιά, όταν γίνεται κάτι από την ίδια την κοινωνία, από την εφημερίδα ‘’Ελευθερία’’, που έχει την αντικειμενικότητα, τη διεισδυτικότητα, τη δυναμική στην τοπική κοινωνία να στήσει αυτό το συνέδριο, που άλλος φορέας ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να το κάνει, και να μας δώσει τον λόγο σε όλους ισότιμα…». Ήταν ο μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος που μιλούσε στο Αναπτυξιακό, προχωρώντας σε συστάσεις. Εκπλήσσοντας με την ευθύτητα των λόγων του αλλά και συνάμα τη νηφαλιότητα εκφοράς του.

***

*ΕΙΧΕ προηγηθεί το μικροεπεισόδιο στην εναρκτήρια με Άννα Βαγενά-Κώστα Τσιάρα. Κι ο δεσπότης προχώρησε σε νουθεσίες: «Πρώτον να μη φωνάζουμε, ν’ ακούμε.

Δεύτερον, να μην έχουμε ξύλινο λόγο, θέλουμε επιχειρήματα στο συνέδριο.

Και τρίτον, να σέβονται εμάς που ως εκ της θέσεώς μας δεν μπορούμε να μπλέξουμε στην κομματική αντιπαλότητα, όχι στην πολιτική, πολιτικά έχουμε να πούμε. Υπάρχουμε όμως άνθρωποι που είμαστε για όλους, που δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κομματική διαίρεση. Δεν είμαι μόνο εγώ που ενοχλούμαι ως εκ των θρησκευτικών λειτουργών εκπρόσωπος, ενοχλημένος από τη διαίρεση εγώ ο κήρυκας της ενότητας. Πίσω μου είχα τους στρατηγούς, τον πτέραρχο, που κι αυτοί εξ ορισμού είναι για όλους, με υπερκομματική ταυτότητα. Προκαλούμεθα και θιγόμεθα όταν εκπρόσωποι των κομμάτων αντί να αναπτύσσουν επιχειρήματα και να μιλούν ήρεμα και ουσιαστικά, μεταφέρουν το κλίμα του κοινοβουλίου στην τοπική κοινωνία. Θερμά παρακαλώ να γίνουμε αντικείμενο σεβασμού». (Κι έσπασαν τα χέρια τους στο ακροατήριο από τα παλαμάκια.)

Ζ.

 

Τα φορολογικά

*ΑΝ μη τι άλλο ενδιαφέρουσα και όχι μόνο για λογιστές και οικονομολόγους η εκδήλωση για το Φορολογικό που οργανώνει το τοπικό Οικονομικό Επιμελητήριο στη Λάρισα, αύριο Παρασκευή βραδάκι. Καλεσμένοι του προέδρου Χρόνη Ισαακίδη, η Βολιώτισσα αρμόδια της κυβέρνησης Κατερίνα Παπανάτσιου κι ο διοικητής της φοβερής και τρομερής ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, της ΑΑΔΕ, ο Γιώργος Πιτσιλής. Παρών και ο πρόεδρος της κεντρικής διοίκησης του ΟΕΕ, Κώστας Κόλλιας, ο οποίος είναι όμως Λαρισαίος, με καταγωγή από Πυργετό.

Ζ.

 

Μπιρδέφκι

*ΣΙΓΟΥΡΟΣ για τη νίκη του συνδυασμού τους ο Αγιώτης, ιδίως για το εκλογικό αποτέλεσμα στο χωριό του.

-Θα σιαρίσουμι, σι λέου…

-Ε;

-Θα σιαρίσουμε.

-Μήπως θα σιαρώσουμι; Άλλο να τς πάρτι σβάρνα, κι άλλο να γκρεμστείτι σεις. Θα σιαρώσουμι, του σωστό.

-Πες το κι έτσι.

Ζ.

 

* Είδες η ΔΕΗ;

* ΕΙΔΕΣ η ΔΕΗ; Τα κατάφερε και πάλι, ξαναχτύπησε… Λίγο διάστημα μετά το "καπέλο" που φόρεσε στους έγχαρτους λογαριασμούς, νάσου και οι επιβαρύνσεις στους συνεπείς πελάτες. Για αυτούς δηλαδή που μπορούν να πληρώνουν κανονικά το ρεύμα, δίχως καθυστέρηση, στην προβλεπόμενη προθεσμία…

Η έκπτωση συνέπειας, "κουρεύτηκε", ψαλιδίστηκε από το 15% στο 10%, που ας μην κρυβόμαστε συνιστά εμμέσως αλλά σαφώς αύξηση του λογαριασμού κατά 5%!

Έλα όμως που η κυβέρνηση δεν το θεωρεί αύξηση, νίπτοντας τας χείρας της; "Η ΔEH αποφασίζει για τις εκπτώσεις που κάνει στους πελάτες της. Δεν είναι θέμα μας", λέει ο αρμόδιος υπουργός "Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος, κι αυτό είναι κυβερνητική ευθύνη"...

Τώρα αν η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της επιχείρησης, υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων και μπροστά στην κατάρρευση της εταιρείας, τρέμει και ψάχνει "σωσίβιο" ανάμεσα στους καταναλωτές που πασχίζουν να πληρώσουν έστω και με δυσκολία εγκαίρως τον λογαριασμό τους, απατάται. Ο ανταγωνισμός στην αγορά έχει κορυφωθεί και τέτοιες επιλογές μάλλον καταστροφικές για τη βιωσιμότητά της θα είναι…

Γ.Ν.

 

Βάρη

*ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι οικογενειάρχες και τα προβλήματά της.

- Θέλει να πάμε το τριήμερο στη μάνα της, καιρός να αποδείξετε πόσο φίλοι είστε και να έρθετε να μου ξεφουσκώσετε κρυφά τα λάστιχα του αυτοκινήτου.

***

*- Ο Θεός με φύλαξε και δεν πήρα Πόρσε να μην μπορώ να βάλω σχάρα πάνω.

Ζ.

 

Ισοδύναμα

*- ΚΑΙ δεν μου λες; Να περιμένω ψήφους από σας;

Η Λαρισαία υποψήφια σε μεγάλο συνδυασμό ρωτούσε γνωστό της στο πλαίσιο της σταυροφορίας της.

- Μα αφού ξέρεις, δεν ψηφίζουμε την παράταξή σας, άρα όχι μην περιμένεις…

Δεν πήρε όμως τον απόθαρρό της, άνοιξε την μπάλα στα πλάγια.

- Θα μου βρεις όμως ισοδύναμα, έτσι; (Σταυρούς από άλλους που ψηφίζουν την παράταξη.)

Ζ.

 

Νιμπιγλέρ’ι

πινιμένου

*ΕΙΣ μίαν εισέτι αναδίφισιν επιδίδεται ου Κ. Ι. Π. ου Νιμπιγλιριώτς, ‘’Ιλάτι να θυμ’ θούμε’’ καλάει η Κώτσιους η δάσκαλους: Τ’ ράτι τα Δασκαλούλια. Αντί μωρέ χαΐνα. Φουνάζ’ η μάνα. Σκουθείτι να πάτι Σκουλειό. Κι αυτά τα έρμα τα κού’ τσκα να τραβάν ζορ’ κι, σα να τα πάαιναν για κρεμάλα. Ανόριχτα, κουριμένα πάτς, ξηπώλ’ τα, νη’ σκά, ψειριασμένα κι γκούλια. Μ’ ένα πάνινο σακκούλ ‘ στουν ώμου τ’ς σταυρουτά. Ικί έβαναν τα κουντίλια τ’ς και τουν άβακα τ’ς. Σα πιρνούσαν απ’ τουν κυρ Νίκου μι τα κ’ λούρια, ξηρουγλύφουνταν, μα πού να βρούν του πινταρούλ; Ίβλιπαν τουν Δάσκαλου μι του λιγδιασμένου σακάκ’ κι του μπαλουμένου π’ χάμσου τον Άρχοντα της βίτσας κι κατουριόνταν. Τάξη με 50-60 μαθητές, τι να σι κάν’ κι αυτός ο δόλιος;

***

*ΝΑ κι τα λάθ’ κά σ’τσι ρούγις. Μη σι βάνουν στου στόμα τ’ς χάθ’κις. Θ’ κό τ’ς ψουμί τρών’ κι αλλουνού συλλουή τραβάν’. Οι ξουμάχοι βγήκαν χαραΐ σ’τσι δ’ λειές τ’ς. Μόλις λάλ’ τσαν τ’ αρνίθια. Τσι πιριμέν’ η αγ’ ναίκα τ’ς να βγάλ’ τα μουτάφια απ’ τα ζά’ να δώσ’ ένα παραχέρ’ στουν άντρα τ’ς. Κι του βράδ’, ούλ’ τρουίρου στουν σουφρά μι τα χλιάρια στου χέρ’ κι του ταβά στη μέσ’ να τρών τουν τραχανά κι σια ύστιρα, ούλ’ σ’ν αράδα για ύπνου…

Έτσ’ απιρνούσαν τη μέρα τ’ς. Όπους την εζησάτι σήμερα. Κι τώρα ρε πατριώτις παληκάρια, απού δα σ σκουρπίστι σ’ ούλουν του ντουνιά, ένα μουνάχα σας λιέου. Μην αξισχάτι τουν τόπου μας κι τα ριζουβόλια μας γλυκειά / Νιμπιγλέρ’ι πινιμένου/ τρανό χουριό κι ξακουσμένο/ Ήσαν κάποτε λασπούρα / κι ήρθι στου χουργιό κοσμούρα / κι ό, τι κεί έχουν χαλάσει / έφτιασαν μια όμορφ’ πλάση.

Ζ.

 

Πύρρειος

*ΤΕΡΜΑ και τελείωσε, δεν φαίνεται να φτιάχνουν δημοτικό συνδυασμό οι Λαρισαίοι Βορειοηπειρώτες. Οι του συλλόγου ‘’Πύρρος’’ υπέστησαν την πύρρειο νίκη τους πριν καν πολεμήσουν. Φιλοδοξίες μονάχα, που εξελίχθηκαν λέει σε διαφωνίες, δεν υπήρχε και σπουδαίο αντίκρισμα εξαρχής. Όπως δεν θα φτιάξουν δικό τους ψηφοδέλτιο για τον Δήμο ούτε οι Κύπριοι, μήτε κατ’ αναλογία οι Κρητικοί ή οι του συλλόγου Πελοποννησίων. Άλλωστε κάποιοι απ’ τους Βορειοηπειρώτες αλλά και άλλοι μετανάστες εξ Αλβανίας με πολιτικά δικαιώματα και υπηκοότητα μετά από τόσα χρόνια, ήδη πυρώνονται στην εστία άλλων συνδυασμών.

Ζ.

 

 Μυστικό γάμου

*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές έβγαζαν τα συμπεράσματά τους.

- Άραγε τι έκαναν οι γονείς μας όταν βαριούνταν, τότε που δεν υπήρχε ίντερνετ και τηλεόραση; Κανένα από 14 αδέρφια μας δεν ήξερε να απαντήσει.

***

*- ΜΕ ρωτάει η άλλη αν αντέχω πολύ στο κρεβάτι... Ανάλογα, αν μου φέρουν νερό και φαΐ, μπορεί και χρόνια.

***

*- ΤΟ μυστικό για έναν υπέροχο γάμο είναι να είσαι καλεσμένος.

Ζ.

 

Προσαρμόσιμος

*ΚΙ όμως, μεταξύ των τόσων υποψηφιοτήτων στην περιοχή ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, υπάρχει και ο λεγόμενος υποψήφιος χαμαιλέων. Παρότι ο ίδιος σίγουρα θα προτιμούσε να χαρακτηρίζεται ως ουράνιο τόξο, πολύχρωμος. Εντούτοις το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του φαίνεται μετά από τόσα χρόνια ότι είναι η ικανότητα προσαρμογής του στο υφιστάμενο κυρίαρχο περιβάλλον. Είναι λένε ικανός στη β’ Κυριακή να υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο και αν αυτός δεν επικρατήσει τελικά, τότε ο χαμαιλέων τη Δευτέρα θα συνεργαστεί άνετα με τον νικητή αντίπαλό του, ελέω απλής αναλογικής. Για το καλό του λαού και του τόπου γενικότερα… (Εννοείται ότι ο χαμαιλέων είναι μια χαρά ζωάκι. Και ο συγκεκριμένος άνθρωπος επίσης συμπαθής.)

Ζ.

 

Ανωνύμως

*ΠΑΝΕ κι έρχονται ποδοσφαιριστές στην ΑΕΛ. Και στο μεν πάνε-και-δεν- ξαναγυρνάνε έχουν συνηθίσει πια οι Λαρισαίοι. Τώρα όμως και μεταγραφές πριν τη μεταγραφική περίοδο, μεταγραφές μυστικές. Υπογράφουν και ανακοινώνονται παικταράδες, εννοείται, με μάσκες όμως κι ας πέρασε η αποκριά, ταξιδιώτες χωρίς όνομα.

-Καλά τι συμβόλαια υπογράφονται, αναρωτιόταν ο Λαρισαίος χθες στην παρέα. Για Α’ Εθνική; Έχει διασφαλιστεί η σωτηρία της ομάδας και δεν το ξέρουμε;

***

*Ο άλλος δίπλα ρωτούσε αν συμβαίνουν παρόμοια και σε άλλες ομάδες.

- Στην ΑΕΛ εγώ δεν θυμάμαι να φεύγουν διωγμένοι κλωτσηδόν τόσοι ποδοσφαιριστές. Τόσο αποτυχημένος δηλαδή αυτός που τους έφερε στη Λάρισα; Πώς την πατάει έτσι…

Ζ.

 

Κανένα θέμα

*ΟΧΙ δεν ήταν συμβολική η επίσκεψη του Κ. Μπαργιώτα στον δήμαρχο, να δείξει δηλαδή ότι τον υποστηρίζει στις εκλογές, επειδή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ απουσίαζε από την εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων στην Αθήνα. Ποτέ δεν ετέθη εν αμφιβόλω η υποστήριξή του στον Απ. Καλογιάννη. Από τότε που στο ΚΙΝΑΛ το συζητούσαν ακόμη, εκείνος είχε ταχθεί υπέρ.

Ζ.

 

Τι άκουγε…

- ΜΑ κύριε αστυνόμε είμαι καινούργια οδηγός.

Την είχε σταματήσει ο τροχονόμος τη Λαρισαία.

- Ναι αλλά κυρία μου Ν έχετε;

- Πώς μου μιλάτε έτσι;

- Μα τι σας είπα…

- Ε πώς…

- Αφήστε τα αυτά, κυρία μου Ν έχετε;

- Α, σας παρακαλώ.

- Σας ξαναρωτάω κυρία μου Ν έχετε;

- Α μα πια… Ναι βρε, έχω.

- Ωραία. Βάλτε το τότε στο πίσω τζάμι να το βλέπουν όλοι.

Ζ.

 

----------------------------

OLA TA KINHTA MAZI STHN AKRH*ΟΛΑ τα κινητά μαζί στην άκρη. Και σ’ όποιον τηλεφωνήσει πρώτο η γυναίκα του, αυτός θα πληρώσει τον λογαριασμό. Όσες είναι οικονόμες επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.

Ζ.

 

----------------------------

EXOYN NA MAUOYN O ENAS APO TON ALLO O TRIKALOS

*ΕΧΟΥΝ να μάθουν ο ένας απ’ τον άλλο, ο τρίκαλος Δημ. Παπαστεργίου κι ο καμπίσιος δήμαρχος Θαν. Νασιακόπουλος, μαζί στο συνέδριο της εφημερίδας.

Ζ.

 

----------------------------

 POIOS KALYTEROS GIA ANTIPERIFEREIARXHS AULHTISMOY*ΠΟΙΟΣ καλύτερος για αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού…

Ζ.

 

----------------------------

STA ANHLIAGA MERH EXEI AKOMH XIONI* ΣΤΑ ανήλιαγα μέρη έχει ακόμη χιόνι (φωτ.) αλλά στην απέναντι κορυφή, διακρίνονται οι καπνοί φωτιάς που έκαιγε πουρνάρια. Μάρτιο μήνα και χθες το μεσημέρι εκδηλώθηκε η πρώτη φωτιά της χρονιάς, που ξεκίνησε από τις φτέρες και «γλυκά- γλυκά» ανέβαινε στα πουρνάρια στην ορεινή Καλλιπεύκη, προς Ραψάνη κοντά στην (πρώην) λίμνη. Με την ευκαιρία οι πυροσβέστες εντόπισαν δύο εστίες, οπότε το οξύμωρο της φύσης εξηγείται από το παράδοξο της ανθρώπινης παρέμβασης. Φωτιά μέσα Μαρτίου σε χιονισμένες βουνοκορφές;

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass