ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2019 19:45
*ΔΕΔΟΜΕΝΟ το αθλητικό ενδιαφέρον του Κ. Αγοραστού. Και οι γνώσεις στο αντικείμενο, το λέει κι ο Χρ. Αρχοντούλης.  Ζ. *ΔΕΔΟΜΕΝΟ το αθλητικό ενδιαφέρον του Κ. Αγοραστού. Και οι γνώσεις στο αντικείμενο, το λέει κι ο Χρ. Αρχοντούλης. Ζ.

Αίφνης μαύρο

*ΠΡΩΤΗ μέρα Μητσοτάκη και πρόβλημα, μπλακ άουτ πολύωρο από την πρώτη ώρα της νέας κυβέρνησης, για την ακρίβεια από το πρώτο τέταρτο το κέντρο της Λάρισας τα έβαψε μαύρα.

***

*ΕΛΛΕΙΨΙΣ ρευμάτων στάσις εμπορίου. Κυριολεκτικά. Πρώτη μέρα εκπτώσεων, να βογκάει η αγορά από κόσμο και την κρίσιμη ώρα, που είχε αρχίσει να πέφτει η ζέστη, τα μαγαζιά κλειστά. Χωρίς φωτισμό, δίχως μηχανές, εκτός λειτουργίας τα εμπορικά, αλυσίδες και μη. Οι πωλήτριες έξω να περιμένουν, οι πελάτισσες επίσης, τα αφεντικά να αδημονούν, πάνω που πήγε να γίνει δουλειά σήμερα την πατήσαμε. Όλοι να περιμένουν και το ρεύμα να μην έρχεται.(Ούτε οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να προχωρήσουν στο θεάρεστο έργο τους, σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση. Κι αύριο μέρα είναι.)

Ζ.

 

Εις βάρος

*ΕΙΧΕ γραφεί και προεκλογικά στα «Ψ», πως ασχέτως τι υποσχόταν ο Κυρ. Βελόπουλος, θα μπορούσε να την κάνει την κουτσουκέλα και να κρατήσει την έδρα της Λάρισας. Διότι άμα είναι να εκλεγεί στη Θεσσαλονίκη κάποιος καρντάσης του… (Τότε είχε θεωρηθεί υποβολιμαίο δημοσίευμα εις βάρος του κόμματος. Όμως…).

***

*ΕΙΝΑΙ κακό να κρατάει τη βουλευτική έδρα της Λάρισας ένας πολιτικός αρχηγός. Όχι τόσο διότι μειώνονται οι εισροές στον νομό, καθώς έναν βουλευτή τον ακολουθούν 100 χιλιάρικα τον χρόνο. Αλλά διότι η Λάρισα θα λειτουργεί πρακτικά με έναν βουλευτή λιγότερο, με 7 αντί για 8, κανένας αρχηγός δεν θα ασχοληθεί ιδιαιτέρως μαζί της. (Σκέφτεται κανείς τον Βελόπουλο να πετάγεται στο Δαμάσι να δει τα χαλαζοβαρεμένα; Ή να καταθέτει ερώτηση για το Κέντρο Υγείας Αγιάς;)

Ζ.

 

Άννα ή Πάνος;

*ΚΙ ο Τσίπρας, τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας με τη βουλευτική έδρα της Λάρισας; Αν την επιλέξει θα αφήσει εκτός Βουλής τη δεύτερη σε σταυρούς Άννα Βαγενά. Και τον νομό με μόλις έξι βουλευτές, πρωτοφανές. Και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ χωρίς βουλευτή, καθώς ο Β. Κόκκαλης είναι συνεργαζόμενος.

Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει την Ανατολική Αττική, όπου ήταν επίσης υποψήφιος, τότε θα λείψει από τη Βουλή, ένας άλλος άνθρωπος του θεάτρου, ο Πάνος Σκουρολιάκος, που βγήκε τρίτος σε σταυρούς. Σημειωτέον ότι Βαγενά-Σκουρολιάκος είναι πολλά-πολλά χρόνια φίλοι.

***

*ΥΠΑΡΧΕΙ πάντα και το ενδεχόμενο να κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός την έδρα της Αχαΐας. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει τρεις βουλευτές και τρίτος κατατάχθηκε ο καρδιολόγος Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, που δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί το ’15, ενώ μέχρι ‘14 ήταν δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, οπότε κει έβαλε για δήμαρχος στην Πάτρα χωρίς να κερδίσει.

***

*ΤΟ 2015, τον Σεπτέμβριο, ο Αλ. Τσίπρας ήταν ξανά υποψήφιος στη Λάρισα. Κράτησε όμως την έδρα στο Ηράκλειο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τότε 4 βουλευτές κι έτσι μπήκε στη Βουλή ο Λαρισαίος φίλος του Ν. Παπαδόπουλος. Ο οποίος γνώριζε την επιλογή του αρχηγού εξαρχής. Τώρα, μάλλον πριν την ορκωμοσία στη Βουλή θα γίνει γνωστή η επιλογή Τσίπρα.

Ζ.

 

Νασίκας

*ΔΕΝ μπορούσε να το πιστέψει ο Θανάσης Νασίκας πως έμεινε εκτός Βουλής. Μα να έχει κάνει τόσο αγώνα δρόμου και να τον πετάξει ο Βελόπουλος στην τελευταία στροφή εκτός δρόμου; έλεγαν και ξανάλεγαν οι άνθρωποί του. Το φυσάει και δεν κρυώνει ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου. Φεύγω δήλωσε απογοητευμένος. Να το εννοεί; Κι αν πάθει κάτι ο Βελόπουλος χτύπα ξύλο, θα αφήσει την έδρα; αναρωτιούνταν κάποιοι.

***

*Ο ΝΑΣΙΚΑΣ ισχυρίζεται πως είχε λάβει διαβεβαιώσεις για το γεγονός πως ο Βελόπουλος θα έπαιρνε την έδρα της Θεσσαλονίκης, όμως τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Προτίμησε τη Λάρισα την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου που όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στην «Ε» σχετικά με την υποψηφιότητα, ο Βελόπουλος το έκανε συμβολικά. «Η επιλογή της Λάρισας σηματοδοτεί τη λογική της Ελληνικής Λύσης να στηρίξει την ελληνική αγροτική οικονομία. Την αγροτοβιομηχανία. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Πιστεύω πως η Θεσσαλία μπορεί να γίνει όπως και στην αρχαιότητα η «ταΐστρα» όλης της Ελλάδας και το εξαγωγικό μας εμπόριο να αποκτήσει επιτέλους ισχύ» είχε πει. Από την ταΐστρα όμως τελικά ο μόνος ατάιστος έμεινε ο Νασίκας…

***

*Ο ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα κάνει γραφεία στη Λάρισα και θα βάλει ως υπεύθυνο έναν άλλο υποψήφιο βουλευτή Λάρισας, προέβλεπε για λογαριασμό της στήλης ένας άλλος άνθρωπος του κόμματος. Λέτε;

***

*ΠΑΝΤΩΣ χθες το απόγευμα κύκλοι του Βελόπουλου υπογράμμιζαν στα «ψιθυριστά» πως η επιλογή δεν έγινε για να βλάψουν τον Νασίκα. Έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πόλεις και απλά επιλέχθηκε η Λάρισα. «Άλλωστε είχε το δικαίωμα να το κάνει» σημείωναν. «Ας διάλεγε τη Θεσσαλονίκη που είναι και η πόλη του» ανταπαντούσε η πλευρά Νασίκα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Κ.Γ.

 

Τους έφταιξε

*ΔΙΑΤΗΡΕΙ τις δυνάμεις τους αυξάνοντάς τες οριακά αλλά δεν είναι ευχαριστημένοι. Το είπαν και στις δηλώσεις τους οι Λαρισαίοι του ΚΙΝΑΛ, κινούμενοι στο κλίμα της κεντρικής γραμμής. Προσθέτοντας ότι τους προβληματίζει η διατήρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Για την αυτοδυναμία της ΝΔ ξέχασαν να πουν κάτι. Ο καθείς κι ο πόνος του. (Λύκος να φάει τα πρόβατα και …τσιάκαλος τα γίδια. Ιδίως την κατσίκα του γείτονα.)

Ζ.

 

Συνεχίζουν

*ΚΕΚΤΗΜΕΝΗ ταχύτης; Ίσως. Πάντως, οι δεξιοί δεν έπαψαν να ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εκλογές.

Κι έλεγε ο A. T. «Είσαι ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθείς να με πείσεις ότι ψήφισα λάθος και βγάζεις βουλευτή στη Λάρισα, τον γνωστό αριστερό Βασίλη Κόκκαλη; Μήπως είστε για κοίταγμα στον ψυχίατρο;» (Δεν επιβεβαιώθηκαν από το αποτέλεσμα και οι προσδοκίες για συντριπτική νίκη.)

***

*ΑΛΛΟΣ A. T. Λαρισαίος επίσης, συνέχισε στον ίδιο ρυθμό των τελευταίων ετών. «Ποιον να πρωτοευχαριστήσει ο Μητσοτάκης σήμερα; Τον Ζάεφ, τον Κοτζιά, τον Κατρούγκαλο, τη Νοτοπούλου, την Αχτσιόγλου, τη Δούρου, τους φυλακισμένους, την Ξενογιαννακοπούλου, τον Τζουμάκα, τον Ραγκούση, τους Πακιστανούς, τους ομοφυλόφιλους, τη χήρα Παναγοπούλου, τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον Καρανίκα; Ποιον, ποιον;» (Ενστικτωδώς έχουν μια ανησυχία για το τι τους επιφυλάσσει σε λίγο καιρό ο Τσίπρας. Υποβοηθούμενος από την πραγματικότητα, που δεν είναι φιλική στις κυβερνήσεις).

Ζ.

 

Αναγνώριση

*ΠΡΕΠΕΙ να είναι μοναδική περίπτωση υπουργού Οικονομικών που επέβαλε σκληρά μέτρα και αύξησε τη δημοφιλία του. Αν θεωρηθεί ότι δεν είναι μαζοχιστές οι Αθηναίοι συριζαίοι, τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έτυχε πολύ μεγάλης αναγνώρισης καθώς εκλέχθηκε πρώτος μακράν, με διπλάσιους σταυρούς από τον δεύτερο. Ο κόσμος που πίστεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε βγάζοντας τη χώρα στο ξέφωτο, απέδωσε στον αρμόδιο υπουργό τα εύσημα.

Ζ.

 

Τρεις

*ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ 45 χρόνια η ΝΔ, από την ίδρυσή της, για να εκλέξει γυναίκα βουλευτή στη Λάρισα. Πρώτη φορά δεξιά. Διότι γυναίκες βουλευτίνες είχαν εκλεγεί κάμποσες αριστερά.

***

*ΤΩΡΑ όμως πρώτη φορά τρεις Λαρισαίες στη Βουλή. Το 40% της οκτάδας του κάμπου, και παραπάνω αν τελικά είναι επτάδα Λαρισαίων, θα φοράει φουστάνια. Αναμφιβόλως ενδιαφέρουσα η εξέλιξη και σίγουρα πιο όμορφη η ομάδα.

Ζ.

 

Ισορροπία

*ΕΦΥΓΕ η Έλενα Κουντουρά για την Ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως μπήκε στη Βουλή με τη ΝΔ η Νόνη Δούνια. Pas mal… (Η Βίκυ Κουλιανού, πού να βρίσκεται;)

Z.

 

Παντρειές

*Ο νεαρός Λαρισαίος διαπίστωσε ότι δεν είναι όλοι το ίδιο.

- Ο Κικίλιας παντρεύτηκε, βγήκε βουλευτής. Ο Μπογδάνος παντρεύτηκε, βγήκε βουλευτής. Εγώ παντρεύτηκα, σιδερώνω σώβρακα και φανέλες.

Ζ.

 

Εξισορρόπηση

*ΔΕΝ είναι μόνο ο Β. Κόκκαλης στη Λάρισα. Και ο Κ. Ζουράρις στη Θεσσαλονίκη και ο Θαν. Παπαχριστόπουλος στην Αθήνα, πρώην ανελίστας κι αυτοί, εκλέχτηκαν τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον οποίο εκλέχθηκαν επίσης, αντίρροπα, οι εκ του ΠΑΣΟΚ ορμώμενοι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιαν. Ραγκούσης, Θάνος Μωραΐτης, Θεοδώρα Τζάκρη.

Ζ.

 

Δικηγόροι

*ΤΡΕΙΣ κι οι δικηγόροι βουλευτές Λαρίσης. Επιστροφή στις παλιές, τις κλασικές συνήθειες. Μπίζιου-ΝΔ, Κόκκαλης-ΣΥΡΙΖΑ και Λιακούλη-ΚΙΝΑΛ. Α, πέραν των δραματικών σχολών, Νομική έχει σπουδάσει κι η Α. Βαγενά. (Θα ξεπαραδιαστεί η πρόεδρος Νικολέττα να κερνάει.)

Ζ.

 

Εμπλοκή

*ΛΕΝΕ απ’ το ΚΙΝΑΛ ότι χορηγός του Μητσοτάκη ήταν ο Τσίπρας αλλά έβαλαν κι αυτοί ένα χεράκι, για σιγουριά. Πολλοί δικοί τους ψήφισαν ΝΔ, δεν μπόρεσαν να τους συγκρατήσουν. Συμμετείχαν ενεργά στο αντισύριζα μέτωπο αλλά όταν πήγαν να εισπράξουν οφέλη δεν είχε τίποτε για κείνους. (Κι όπως ήρθαν τα πράγματα, περιμένουν τώρα να τους μασήσει ο Τσίπρας, αποφλοιώνοντάς τους εντελώς.)

***

*ΚΙ ένα ελαφρώς παράδοξο, που το επισημαίνει ο Λαρισαίος Α. Ο. «Μεταξύ σοβαρού και αστείου: Αθήνα-Πειραιά-Θεσσαλονίκη με 5,5% ψηφίζουμε ΚΙΝΑΛ και στην επαρχία με 11% ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ». (Έμειναν πίσω οι επαρχιώτες ή προχώρησαν πολύ;)

***

*ΚΙ ο Κ. Σ. συμπέρανε: Όποιος χτίζει ένα φρούριο για να μείνει εκεί, στο τέλος φυλακίζεται από τα ίδια του τα τείχη και χάνεται. (Πασοκτζής κι αυτός και δεν το έλεγε βέβαια για το ΚΚΕ. Το οποίο δεν χάνεται.)

Ζ.

 

Συμπαράταξη

*ΕΚΑΤΣΕ και τα έβαλε κάτω ο Φ. Χ. Στον Δήμο Λαρισαίων ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απώλειες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2015 μόνο 616 ψήφους ενώ το ΚΙΝΑΛ αύξησε τις δικές του κατά 1788.

Οπότε εύκολο το συμπέρασμά του: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεργασίας μέσω της Συμπαράταξης Λαρισαίων, αυτή είναι η συνεισφορά μας στην προοδευτική παράταξη...».

Ζ.

 

Μόνιμα

*ΤΟ οποίο ΚΚΕ κινήθηκε για άλλη μια φορά σε απογευματινές ώρες. Πεντέμισι ακριβώς πανελλαδικά, 5:30 το ποσοστό του. Έξι και είκοσι στη Λάρισα. Δεν αλλάζει συνήθειες.

Ζ.

 

Ίσως…

*ΥΠΕΡΟΨΙΑ Τσίπρα; Λανθασμένες εκτιμήσεις; Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος του απελθόντος πρωθυπουργού που δεν έκανε τις βουλευτικές εκλογές μαζί ή πριν τις ευρωεκλογές. Έτσι θα μπορούσε μέχρι και να τις κερδίσει, το πιθανότερο θα έχανε με πολύ μικρότερη διαφορά. Ίσως… (Με τα ίσως όμως δεν γίνεται παιχνίδι. Και μετά Χριστόν αμέτρητοι οι προφήτες.)

Ζ.

 

Η εξουσία;

*«ΚΑΠΟΙΟΙ συμπολίτες μας υπογράφουν υπέρ ενός υποψηφίου με τη ΝΔ στον νομό Λάρισας. Μόλις είδα τα ονόματά τους. Πίνω βαλεριάνα, με τις υγείες τους. Το τέλος της ψυχανάλυσης. Η διαφαινόμενη εξουσία της ΝΔ είναι γοητευτική και πλανεύτρα», έγραψε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Χρήστου. Τι εννοούσε η Λαρισαία ηθοποιός; Για την υποστήριξη του Γ. Καραβάνα έλεγε προφανώς. Τον Κώστα Τσιάνο να εννοούσε; Η Ελένη Αναστασοπούλου πάντως το προχώρησε: «Διαπιστευτήρια είναι αυτά Χρυσούλα. Θα ζητήσουν και τα λύτρα τους κάποια στιγμή».

Ζ.

 

Γαλάζια Θεσσαλία

*ΑΠΟ τους 21 Θεσσαλούς βουλευτές, οι 13 της ΝΔ. Τέσσερις Βολιώτες κι από τρεις στους υπόλοιπους νομούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ 6 βουλευτές, ενώ είχε 11, από δύο σε Λάρισα-Βόλο κι από έναν Τρίκαλα-Καρδίτσα. Μία, η Λαρισαία στο ΚΙΝΑΛ, που δεν είχε κανέναν, αφού ο Λαρισαίος ήταν Ποταμίσια μεταγραφή. Κι ένας στη Λάρισα του ΚΚΕ, το οποίο έχασε τον δεύτερο που είχε τον Βολιώτη.

Ζ.

 

Πέταξαν

*ΔΥΟ ακόμη Λαρισαίες δικηγορίνες και μάλιστα νεαρές σε υψηλή πολιτική πτήση. Η Αθηνά Σιαφαρίκα στη ΝΔ κατέλαβε την ακριβώς μεσαία θέση στην κατάταξη του ψηφοδελτίου. Πέντε την πέρασαν κι άλλους τόσους τους πέρασε. Λαμπρή επίδοση για πρωτοεμφανιζόμενη.

***

*ΑΝΑΛΟΓΩΣ, για τα δεδομένα του ΚΙΝΑΛ, η απογειωθείσα Μαρία Γαλλιού. Με την πρώτη κι αυτή, έπαιξε κατευθείαν με τους μεγάλους, γεμάτη αυτοπεποίθηση. Εμφανίστηκε ως πολλά υποσχόμενη και αποδείχθηκε ισχυρό χαρτί.

Ζ.

 

Έκτος

*Η πρώτη φορά που ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτέθηκε με σταυρό και δεν τα πήγε καθόλου καλά ο Ν. Παπαδόπουλος. Την προηγούμενη φορά είχε τοποθετηθεί από τον Τσίπρα κατευθείαν σε εκλόγιμη θέση στη λίστα, τον Σεπτέμβριο του ‘15. Οι προσπάθειές του δεν έτυχαν αναγνώρισης, κατατάχθηκε μόλις έκτος σε σταυρούς.

Ζ.

 

Καμία σχέση

*ΑΠΟ 10.500 στις προηγούμενες εκλογές, τα χρυσαυγίτικα ψηφοδέλτια στη Λάρισα έπεσαν στα 4.500. Εμφανίστηκε ο Βελόπουλος να πάρει 6.500 ψήφους. Όχι ακριβώς τα ίδια αλλά φάνηκε ότι απορρόφησε αρκετά εξ αυτών. Κι είναι σωστό ότι ο Θεσσαλονικιός τηλεπωλητής δεν έχει καμία σχέση με το μόρφωμα. Περισσότερο σαν ένας νεότερος Καρατζαφέρης φέρνει. Είναι διαφορετικό πράγμα.

Ζ.

 

Γραμμή παραγωγής

*ΕΙΧΕ ακουστεί ο συσχετισμός, πριν ο Βελόπουλος ρίξει τον Τυρναβίτη.

- Ο κτηνοτρόφος Νασούλιας θα αρμέγει κι η Στέλλα της τυροκομικής επιχείρησης θα πήζει. (Δεν έστερξε όμως.)

Ζ.

 

Σιδερόφρακτοι

*ΕΙΧΕ εκφραστεί δυσαρέσκεια από πολλούς που εκπλήσσονταν όταν έτυχε να πρωτοπάνε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στον πεζόδρομο της Δευκαλίωνος. Απίστευτη εικόνα οι σιδεριές που έφραζαν πανταχόθεν την είσοδο, πάνω στον όροφο. Ούτε στην Τράπεζα Ελλάδος έτσι. Μα είναι αυτοί κόμμα φιλολαϊκό; Τόσος φόβος; Τι θέλουν να κρύψουν;

Εξηγούσαν απ’ τη Νομαρχιακή, γενικά χωρίς να πείθουν, ότι είχαν υποφέρει από την κατάληψη των αντεξουσιαστών στα γραφεία τους και γι’ αυτό φυλάγονταν. Φυλάγονταν ποιοι, αυτοί που είχαν βγάλει στην αρχή τα κάγκελα από τις παρελάσεις. Και τα έβαλαν διπλά και τρίδιπλα στα γραφεία τους; (Λογικά, τώρα που έχασαν την κυβέρνηση θα νιώθουν ότι κινδυνεύουν λιγότερο, άρα μπορεί και να τα αποσύρουν.)

Ζ.

 

Δυναστεία

*ΤΑ περί δυναστείας εντοπίστηκαν και στο εξωτερικό, δεν πρόκειται για δημοσιεύματα ή διαδόσεις κομμουνιστών. Πρωθυπουργός ο Κυριάκος, γιος του παλιού πρωθυπουργού. Η αδερφή του Ντόρα, στη Βουλή. Ο γιος της και ανιψιός του Κώστας, δήμαρχος στην Αθήνα. Η σύζυγός του Σία να λέει τις ειδήσεις στο φιλικό τους κανάλι.

***

*ΤΟ πράγμα όμως δεν σταματάει εκεί. Πολιτικός είναι μια πολύ καλή δουλειά. Γι’ αυτό συνεχίζουν τη δουλειά του μπαμπά ο γιος του Βαρβιτσιώτη, του Κούβελα, του Κεδίκογλου, του Καλογιάννη και του Σκρέκα, η Κεφαλογιάννη κι ο Κεφαλογιάννης κι ο άλλος Κεφαλογιάννης. Ο ανιψιός Καραμανλής συνεχίζει στη Βουλή ενώ ήταν και πρωθυπουργός, πιθανόν να γίνει Πρόεδρος, ο μικρός ανιψιός Καραμανλής έχει επίσης τα δικά του σχέδια, ξεκινώντας από το ίδιο υπουργείο που είχε ο θείος τη δεκαετία του ‘50. (Στο πλαίσιο της ανανέωσης και της επιστροφής στο μέλλον προφανώς και οι παρουσίες του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά στη νέα Βουλή.)

Ζ.

 

Ποδοσφαιρο-

παράγων

*ΝΕΟΣ βουλευτής Γρεβενών εκλέχθηκε με τη ΝΔ ο Ανδρέας Πάτσης. Τον ψήφισαν και Λαρισαίοι που έχουν τα δικαιώματά τους στα βλαχοχώρια. Και ολίγον Ελασσονίτης ο δικηγόρος αφού είχε τον ΠΟΕ και ολίγον Βολιώτης για χάρη της Νίκης, παραλίγο και ολίγον Λαρισαίος, τον πρόλαβε άλλος δικηγόρος με την ΑΕΛ.

Ζ.

 

Έπεσαν έξω

*ΤΟ εκλογικό αποτέλεσμα αποδείχθηκε καθαρό, σε όλες του τις συνιστώσες, βοούσε κιόλας από μέρες. Ωστόσο οι δημοσκόποι δεν μπορούν να υπερηφανεύονται για τις εκτιμήσεις τους με βάση τα exit poll. Πρακτικά μόνο το 39,7% της ΝΔ έπιασαν αφού της έδιναν 38,5-41,5. Στα υπόλοιπα κόμματα, μάλλον εμφάνισαν τους ευσεβείς τους πόθους. Στον ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν 27-30 και πήρε 31, 5%. Το ΚΙΝΑΛ πέτυχε 8,1% ενώ του έδιναν 6,5-8. Στη Χ. Α. από 2,8-3,8 τους κορόιδεψε κι αυτή με 2,9% ενώ κι ο Βελόπουλος πήρε 3,7% ενώ τον ήθελαν στο 2,8-3,5. Πάλι αστοχία διαρκείας.

Ζ.

 

Ανοιγμένα όρια

*ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΣ ολίγον τι τα όριά του, λιγάκι, όσο πατάει η γάτα, ο Λαρισαίος γάτα δημοσκόπος Ν. Καρδούλας βρέθηκε δικαιωμένος. Με το γκάλοπ δικιάς του πατέντας, έδινε στη ΝΔ 37-43%, στο ΚΙΝΑΛ 6,5-9,5 και 4-7 στο ΚΚΕ. Στα μικρότερα κόμματα 2,5-4,5. Κι επομένως έπεσε σ΄ όλα μέσα. Ατύχησε βέβαια λιγάκι στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έδινε 21,5 -27,5. Λιγάκι. Καραμπινάτος νεοδημοκράτης όμως είναι, δικαιολογείται.

Ζ.

 

Υπενθύμιση

*ΟΠΩΣ αποδείχθηκε, «Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά». Το σύνθημα της Λίτσας Λιακούλη πέρασε απολύτως κι εκείνη εκλέχθηκε στη Βουλή. Σημειωτέον ότι δεν ήταν το φαβορί. «Ήμουν πάντα εδώ» θύμιζε η Λαρισαία δικηγόρος. Όλοι, στο ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον, καταλάβαιναν ότι δεν ήταν γεωγραφικός υπαινιγμός αλλά πολιτικός. Η υποψήφια του ΚΙΝΑΛ υπενθύμιζε ότι η ίδια δεν είχε μετακινηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Κ. Μπαργιώτας είχε επιστρέψει από το Ποτάμι, ο Φ. Σαχινίδης είχε ακολουθήσει τον ΓΑΠ στο εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ κι η Μ. Γαλλιού είχε φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ. (Οι πασοκτζήδες δεν συγχώρεσαν. Τόσο όσο χρειαζόταν.)

Ζ.

 

Χάλια ‘’άλφα’’

*ΤΟΥΜΠΑ ήρθε το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Λάρισα. Οι ‘’Α’’ , ‘’Α’’ υποψηφιότητες που ήταν πρώτες στη σειρά, έφτασαν προς το τέλος της σταυροφορίας. Πλήρης σχεδόν αντιστροφή, ενώ το να είσαι πρώτος στο ψηφοδέλτιο θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα στη μάχη του σταυρού. Γενικότερα το ‘’α’’ δεν πήγε καλά για τους γαλάζιους υποψηφίους. Χαμηλά κι ο Καραβάνας με τα 4 ‘’α’’ στ΄ όνομά του, το ίδιο και η Κάλλα με το ‘’α’’ σε κάθε συλλαβή του δικού της.

Ζ.

 

Τοπικές επιδόσεις

*ΚΕΡΔΙΣΕ τελικά την έδρα στη Λάρισα το κόμμα Βελόπουλου, καθώς συγκέντρωσε ικανό αριθμό ψήφων. Ξεπέρασε τον εαυτό του στον νομό, επιτυγχάνοντας ποσοστό 4,3% αντί του πανελλαδικού 3,7. Προφανώς χάρη στο ψηφοδέλτιο που έτρεξε περισσότερο και το οποίο αδικήθηκε από την απόφαση του αρχηγού.

Αντιθέτως το κόμμα Βαρουφάκη δεν έβγαλε βουλευτή στη Λάρισα καθώς η επίδοσή του τοπικά με 2,8%, έναντι 3,5 πανελλαδικά, δεν συσσώρευσε τον ικανό αριθμό ψήφων. Κι εδώ το ψηφοδέλτιο έπαιξε μάλλον τον ρόλο του.

Ζ.

 

Εντατικά θερινά

*ΜΑΡΞ λένε ότι έχουν διαβάσει οι περισσότεροι μορφωμένοι δεξιοί. Και τον έχουν απορρίψει, συνηθίζουν να λένε. Εν προκειμένω όμως, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τον εκλεγέντα με τον ΣΥΡΙΖΑ Λαρισαίο βουλευτή Β. Κόκκαλη. Ευτυχώς μεσολαβεί το καλοκαίρι και μπορεί να προχωρήσει σε εντατικά θερινά. Έχει να καλύψει τα κενά σε Αλτουσέρ και Γκράμσι, σε Κορνήλιο Καστοριάδη και Νίκο Πουλαντζά, για μπορεί να συντονιστεί με τους συριζαίους συντρόφους. Λογικά θα απευθυνθεί για φροντιστήριο σε κάποιον εκ των Κ. Τσουκαλά και Ν. Μουζέλη.

Ζ.

 

Στο ιατρείο

*ΚΑΝΟΝΙΚΑ χθες στη δουλειά ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κ. Μπαργιώτας. Δευτέρα των εκλογών και παρά την κούραση της Κυριακής και το ξενύχτι, εθεάθη να δέχεται ασθενείς στο ιατρείο του. Άνθρωπος με αντοχές.

Ζ.

 

-----------

ALLOI PAIRNON TA PAIDIA TOYS MAZI VS THN KALPH*ΑΛΛΟΙ παίρνουν τα παιδιά τους μαζί ως την κάλπη, ο Λαρισαίος φιλόζωος πήρε το σκυλί του.

Ζ.

 

-----------

EIXE BOHUEIES SE AYTES TIS EKLOGES O M. XARAKOPOYLOS*ΕΙΧΕ βοήθειες σ’ αυτές τις εκλογές ο Μ. Χαρακόπουλος. Να, ο γιος του μεγάλωσε και τον φωτογράφιζε στην κεντρική του ομιλία.

Ζ.

 

-----------

PIATSA TAJI MES STO PROAYLIO

*ΠΙΑΤΣΑ ταξί μέσα στο προαύλιο του 4ου Γυμνασίου; Όχι, απλώς ο ταξιτζής περίμενε στον ίσκιο τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους που τον είχαν αγκαζάρει, μέχρι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ζ.

 

-----------

AN MH TI ALLO O TSIPRS XRHSIMEYSE

*ΑΝ μη τι άλλο, ο Τσίπρας χρησίμευσε χθες στην καυτή Λάρισα για σκίαστρο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass