ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2019 19:08
• ΤΗ φωτογραφία από τον Μύλο του Παππά ανέβασε χθες το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, συνοδεύοντάς τη με τη λεζάντα «Α! Όχι μόνο παράπονα... Ας πούμε και κανένα μπράβο και ευχαριστώ στην υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου μας!». • ΤΗ φωτογραφία από τον Μύλο του Παππά ανέβασε χθες το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, συνοδεύοντάς τη με τη λεζάντα «Α! Όχι μόνο παράπονα... Ας πούμε και κανένα μπράβο και ευχαριστώ στην υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου μας!».

Κόσμος...

* ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟΙ οι ρυθμοί στην πόλη. Με το κλείσιμο των μαγαζιών και το πέρας του ωραρίου η πλειονότητα των Λαρισαίων μεταφέρεται στις παραλίες. Ψυχή ζώσα δεν κυκλοφορεί...

Μόνο μετά, κατά το βραδάκι, η πόλη επανέρχεται στη γνώριμη εικόνα της, με τους πεζόδρομους, τις πλατείες και τον Λόφο του Φρουρίου να σφύζουν από ζωή. Λάρισα: μια πόλη με έναν υπέροχο διπολισμό.

ΘΑ.

 

Σημεία

* ΓΙΝΟΝΤΑΙ σήμερα θαύματα; Οι κάτοικοι του Καλοχωρίου εδώ και λίγες μέρες απαντούν αναφανδόν καταφατικά. Κι αν -όπως λένε ορισμένοι- η «σκιά» της Αγίας Παρασκευής χάθηκε όταν άλλαξε θέση αρτοφόριο που αντανακλούσε φως από καντήλι, κάποιοι άλλοι απαντούν ότι πάντα εκεί ήταν το αρτοφόριο και ποτέ κανείς δεν είχε παρατηρήσει τίποτα. Η εντολή της Μητρόπολης δε, σύμφωνα με τον ιερέα του ναϋδρίου π. Βασίλη Ζγούρη, ήταν να «παρακολουθούμε το φαινόμενο για να δούμε τι θέλει να μας δείξει η Αγία». Πολλοί είναι αυτοί βέβαια που διατείνονται πως το μόνο «θαύμα» γίνεται στο παγκάρι του ναϋδρίου που... πολλαπλασιάζονται οι οβολοί των πιστών, αλλά όπως είχε πει ο Απόστολος Παύλος τα θαύματα είναι σημεία «ου τοις πιστεύουσι, αλλά τοις απίστοις».

ΘΑ.

 

Αποκεντρωμένη

* ΜΕ τη σπουδή της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα – καταργώντας εν καιρώ και ουσιαστικά την απλή αναλογική – ξεχάσαμε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Οι οποίες θα θυμόσαστε πως ήταν να καταργηθούν αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ τακτοποιήθηκαν και ημέτεροι, ενώ απομένει να πληροφορηθούμε τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Το θέμα θύμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός κατά την τοποθέτησή του, χθες στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Αγοραστός εστίασε στη διάσταση των διπλών υπηρεσιών λέγοντας «επιτέλους ας λύσουμε αυτό το πρόβλημα με τον απαρχαιωμένο θεσμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να μειώσουμε σημαντικά τη γραφειοκρατία και να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους. Δεν μπορεί να υπάρχουν αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και να ασχολούνται δύο Υπηρεσίες με τα ίδια ζητήματα. Έχει την πολυτέλεια αυτό το κράτος με υποστελεχωμένες Υπηρεσίες να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο;».

Β.Κ.

 

Δημαρχοκεντρικό

* ΑΠΟ την άλλη, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που επαναφέρει η ΝΔ το έχουμε ξαναζήσει. Με δημάρχους «μπουμπούκια» - μεγαλοπαράγοντες (σ.σ. ενίοτε και μεγαλοστελέχη της ΝΔ) που έβαλαν χέρι στο ταμείο ενώ βόλεψαν και κόσμο εκδίδοντας βεβαιώσεις.

Οι τοπικοί άρχοντες μόνοι τους έχασαν την αξιοπιστία τους οπότε η επιστροφή σε καθεστώτα «μοναρχίας» χρειάζεται επιτήρηση και αυστηρό οικονομικό έλεγχο.

Από την Αποκεντρωμένη θα ελέγχονται οι αποφάσεις ή από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λιγότερη σημασία έχει καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι δήμαρχοι (σ.σ. γενική η παρατήρηση) που δεν μπορούν να διαχειριστούν τη «μοναρχία». Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο το έχουμε ξαναζήσει, ενώ η απλή αναλογική ενδεχομένως να επέβαλε πολιτικές συνεργασίας. Με την απορία θα μείνουμε καθότι οι δήμαρχοι θα έχουν πλέον την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή οπότε ας ψηφίζει «ό,τι θέλει» η αντιπολίτευση...

Β.Κ.

 

Στρατός

* ΜΙΑ από τις τέσσερις μεγάλες αλλαγές στις οποίες αναμενόταν να αναφερθεί χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή ήταν η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Υγειονομική Περιφέρεια, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, λέμε κάποια παραδείγματα, θα υπάρξει κυβέρνηση που θα ορίσει διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής στελεχών για τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας;

Δεν θα επιλέξει δηλαδή στελέχη από τον κομματικό στρατό; Υποψηφίους που δεν εκλέχθηκαν, πολιτευτές κλπ; Να το δούμε δηλαδή και να μην το πιστέψουμε. Τα ξέρουν αυτά στη ΝΔ που περιμένουν πώς και πώς να καταλάβουν τα χειμερινά ανάκτορα;

Β.Κ.

 

Αρχαία

* ΕΚΚΡΕΜΕΙ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η ικανοποίηση του αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας προς τον Δήμο Λαρισαίων, για την παραχώρηση αποθηκευτικού χώρου, προκειμένου να μεταφερθούν τα αρχαία αντικείμενα που φυλάσσονται στα παλιά στρατιωτικά αρτοποιεία, πάνω από τον Α’ Αρχαίο Θέατρο.

Η μεταφορά τους πρέπει να γίνει προκειμένου να απελευθερωθούν τα κτίσματα και να ξεκινήσει η μελέτη αξιοποίησής τους, για να φιλοξενήσουν το Μουσείο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

Ανησυχούν οι αρχαιολόγοι για τη μεγάλη καθυστέρηση του Δήμου, αφού πάντα στηρίζει με θέρμη ό,τι αφορά στο μνημείο.

Μάλιστα έχει χρηματοδοτήσει τη μελέτη αποτύπωσης των πρώην στρατιωτικών αρτοποιείων, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για το έργο της αποκατάστασης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

Λ.Κ.

 

Επιτελικό

* ΑΛΑ ΜΠΡΑΤΣΕΤΑ με τη Λαρισαία πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη είχε παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που είχαν γίνει το 2018 στον Γράμμο η νέα επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. Είχαν ακουστεί τότε μάλιστα και «δημοκρατικότατα» συνθήματα όπως «Στο Βίτσι και στο Γράμμο σας θάψαμε στην άμμο»...

* * *

* ΒΕΒΑΙΑ το όλο «πρόβλημα» ξεκινά από τη στελέχωση ενός γραφείου που είχε γίνει σημαία στον αντιπολιτευτικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας με συνθηματολογία του τύπου «5.000 άνθρωποι έχασαν το ΕΚΑΣ επειδή έγινε το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη». Άχρηστο το ανέβαζαν οι της ΝΔ, άχρηστο το κατέβαζαν, με την ειρωνεία να είναι ότι χθες βράδυ, λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση Αντωνίου στο γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης, συζητούνταν στη Βουλή το «επιτελικό κράτος». Τώρα μάλλον συμβαίνουν δύο τινά: ή δεν ήταν άχρηστο το συγκεκριμένο γραφείο ή δεν θα είναι και πολύ επιτελικό το κράτος...

* * *

* ΚΑΙ ο ερωτευμένος Λαρισαίος αναρωτιόταν αν η ατάκα «θα σε θέλω μέχρι να καταργηθεί το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη» ήταν καλή για να ρίξει τις αντιστάσεις του αντικειμένου του πόθου του.

* * *

* ΕΝΩ έτερος νεαρός Λαρισαίος σκεφτόταν αν το Γραφείο Πρωθυπουργού θα γίνει φραντσάιζ γιατί θα τον ενδιέφερε να ανοίξει ένα στην πόλη...

ΘΑ.

 

Δύο ομιλίες

* ΣΕ υψηλούς ρυθμούς έχει μπει ο Χρήστος Κέλλας, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας έκανε δύο διαδοχικές ομιλίες στη Βουλή. Ξεκίνησε από την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου επισήμανε πως είναι αδήριτη ανάγκη για τη ρύθμιση σε δόσεις του clawback για τους γιατρούς και τη μείωσή του για διαγνωστικά κέντρα και ιατρικά εργαστήρια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάργηση του ασύλου, που υλοποιείται και την οποία είχε αναδείξει προεκλογικά ως συναρμόδιος τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ. Συνέχισε στην Ολομέλεια, όπου ανέπτυξε το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Επιτελικό Κράτος, με τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, να του δίνει συγχαρητήρια στο τέλος της ομιλίας του.

Δ.Χ.

 

Συνέλευση

* ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ την πρόταση και πρόκληση συνάμα, για το πρόσωπο που θα δείξει στην πρώτη θητεία του, ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, να συμμετάσχει στη συνέλευση των κατοίκων και παραθεριστών των Μεσαγγάλων.

Ο νέος δήμαρχος ήταν στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο οικισμός και πάντα στο πλευρό του δραστήριου Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσαγγάλων, ο οποίος τα αναδείκνυε και ζητούσε λύσεις.

Ήρθε η ώρα να αποδείξει έμπρακτα τη στήριξή του από τη θέση του δημάρχου, και ήδη ξεκίνησε το πρώτο θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεγάλη ήταν η ικανοποίηση των μελών του Συλλόγου, όχι μόνο επειδή παρευρέθηκε στη συνέλευσή τους, αλλά κι επειδή ήταν προετοιμασμένος και γνώστης όλων των ζητημάτων που τους απασχολούν.

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες τους.

Λ.Κ.

 

Κλιματική κρίση

* Η κλιματική αλλαγή δεν είναι προφανώς τόσο σοβαρή υπόθεση ώστε να αποτελεί προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι «Οικολόγοι Πράσινοι», σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Διαφωνούν και σε άλλα ζητήματα (υπερσυγκέντρωση εξουσιών, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών, υποβάθμιση ανεξάρτητων αρχών), ενώ σημειώνουν και τα θετικά του νομοσχεδίου, αλλά στο θέμα της «κλιματικής κρίσης», όπως τη χαρακτηρίζουν είναι κάθετοι. Συστήνουν και ζητούν τη δημιουργία «ειδικής οριζόντιας συντονιστικής δομής, ανωτάτου επιπέδου, για την αντιμετώπισή της». Θα εισακουστούν;

Δ.Χ.

 

Σύστημα

* ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ τα ξίφη τους Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, για τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στα Α.Ε.Ι.

Τα εμπνεύστηκε και τα οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την προοπτική να ξεκινήσουν από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, αλλά τα ακύρωσε η Ν.Δ. πριν δημιουργηθούν. Και οι δύο πλευρές παραθέτουν τα δικά τους επιχειρήματα και υποστηρίζουν την ορθότητά τους, όμως το αποτέλεσμα είναι ότι θύματα αυτής της ασυμφωνίας, είναι και πάλι οι μαθητές και στην περίπτωση αυτή, των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Κάποιοι, εναπόθεσαν τις ελπίδες τους και ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το μέλλον τους, βάσει αυτής της ευκαιρίας.

Γι’ άλλη μια φορά (και δεν άργησε πολύ), αποδεικνύεται ότι η παιδεία στη χώρας μας είναι το πιο ευμετάβλητο σύστημά της. Σταθερότητα μηδέν. Όταν αλλάζει η κυβέρνηση, αλλάζει και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Λ.Κ.

 

Ασφάλεια...

* ΠΟΛΛΑ είναι τα γηπεδάκια γειτονιάς στον νομό Λάρισας, αλλά και σε όλη την επικράτεια, στα οποία παίζουν και αθλούνται καθημερινά παιδιά. Με πρόσφατο παράδειγμα την τραγωδία στη Χίο, με την πτώση της μπασκέτας και τον τραγικό θάνατο του 19χρονου, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους κανόνες ασφαλείας. Άραγε εκτός από τις νέες και τις πρόσφατα ανακαινισμένες κατασκευές γηπέδων γειτονιάς, σε πόσα από αυτά έχει γίνει η επικαιροποίηση και ο έλεγχος των κανόνων ασφαλείας στους συγκεκριμένους χώρους άθλησης.

Γ.Γ.

 

Πανσέληνος

* ΘΕΣΜΟΣ έχει καταστεί ο «εορτασμός» της αυγουστιάτικης πανσέληνου σε πολλούς πολιτιστικούς χώρους της πόλης αλλά και έξω απ’ αυτή... Εκδηλώσεις για το πιο φωτεινό φεγγάρι του χρόνου θα πραγματοποιηθούν σε Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικό Μουσείο, αλλά και στο Κάστρο Βελίκας, εκδηλώσεις που θα είναι -κι εφέτος- ιδιαιτέρως υψηλού αισθητικού επιπέδου. Γιατί τι πιο όμορφο να απολαμβάνεις το ολοστρόγγυλο φεγγάρι ακούγοντας τα «Θαλασσινά τραγούδια» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Νίκου Γκάτσου;

ΘΑ.

 

ΔΕΗ

* ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΡΙΑ της ΔΕΗ, η οποία πριν δύο χρόνια προέβη σε διακανονισμό εξόφλησης του λογαριασμού της, υποστηρίζει ότι σε μια προσπάθειά της, για ανανέωσή του, δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί το αίτημά της, λόγω «απαράδεκτης συμπεριφοράς υπαλλήλου στα γραφεία της επιχείρησης», όπως κατήγγειλε επισκεπτόμενη χθες τα γραφεία της «Ε». Ανέφερε επίσης ότι «μεγάλο μέρος του οφειλόμενου ποσού, αφορά υποκλοπή ρεύματος από την οικία της, η οποία ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε και από τη ΔΕΗ. Η απόφαση της ΔΕΗ, ήταν να ζητήσει την εξόφληση του λογαριασμού από την καταναλώτρια στο όνομα της οποίας εκδίδεται ο λογαριασμός και παράλληλα επέβαλλε πρόστιμο στον καταναλωτή που έκλεβε ρεύμα (μάλλον βγήκε και κερδισμένη η επιχείρηση!)». Οι δυσκολίες όμως για την καταναλώτρια συνεχίζονται...

Αυτή τη φορά λέει της ζήτησαν να προκαταβάλει ποσό 245 ευρώ για χρέος περίπου 800 ευρώ, όταν ο μισθός της είναι 300 ευρώ τον μήνα!

Έχει τα προβλήματά της η ΔΕΗ, ας μην τα μετακυλίει στους πελάτες της...

 

Θαύματα

* ΕΜ, Δεκαπενταύγουστος πλησιάζει, δεν θα γίνουν θαύματα;                  

Δ.Χ.

----------------

EAN UA YPARJEI HMERA KAI VRA

• ΕΑΝ θα υπάρξει ημέρα και ώρα, σε οδούς όπως η Παναγούλη (φωτ.) ή και η Παπαναστασίου όπου θα τηρηθεί το πρόγραμμα φορτοεκφόρτωσης ή δεν θα σταθμεύσει «για 1’» αυτοκίνητο μπροστά στο Ταχυδρομείο για παράδειγμα, τότε προτείνεται να ανακηρυχθεί η ημέρα αυτή, σε ημέρα τήρησης των κανόνων.

Επίσης αν δείτε κάποιον από τους έχοντες την ευθύνη να επιβάλλουν την τάξη, να του αναγνωρίσουμε την πρόθεση. Εννοείται πως δεν αναφερόμαστε σε Κυριακές και αργίες. Δεκτές προτάσεις και για ώρες που δεν καταγράφεται κυκλοφοριακή αιχμή...

Β.Κ.

 

 ----------------

TRITH APOGEYMA STO KENTRO THS LARISAS

• ΤΡΙΤΗ απόγευμα. Στο κέντρο της Λάρισας η ανθρώπινη παρουσία ελάχιστη. Οι δρόμοι άδειοι από αυτοκίνητα και οι πεζόδρομοι δεν θυμίζουν τίποτα από την πολυκοσμία του πρωινού της ίδιας μέρας. Τα απογεύματα της Τρίτης και της Πέμπτης του καλοκαιριού   (όπου τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά) οι περισσότεροι Λαρισαίοι έχουν το ίδιο πρόγραμμα: εξόρμηση στα παράλια.      Λ.Κ.

 

 ----------------

ME THN E PARA UIN ALOS

• ΜΕ την «Ε» παρά θιν’ αλός!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass