Ψιθυριστά

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2019 19:00
• - Ε, ναι κύριε Κομνέ... Έτσι δεμένους μας έχουν ως Περιφέρεια, αλλά πάντα μπορούμε και δραπετεύουμε.  Ζ. • - Ε, ναι κύριε Κομνέ... Έτσι δεμένους μας έχουν ως Περιφέρεια, αλλά πάντα μπορούμε και δραπετεύουμε. Ζ.

Υποχώρησαν

* ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ με αποφασιστικότητα, προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Ωστόσο το Φθινόπωρο επελαύνει κι έτσι το Μπαρμπαδιάτο της Λάρισας υποχρεώθηκε τις τελευταίες μέρες να υποχωρήσει δύο μέτρα, οι μεσήλικες τραβήχτηκαν λιγάκι πίσω όταν κάθονται στους πεζόδρομους για τον πρωινό καφέ, ίσως και μέσα από τη γραμμή που ορίζει το εσωτερικό των καταστημάτων.

Καθώς μεσημεριάζει όμως και μαλακώνει ο καιρός, επανέρχονται στη βασική γραμμή άμυνας. Φορώντας πάντα τα αλεξίκρυα μπουφανάκια.

Ζ.

 

Ταυτοχρόνως

* - ΚΑΙ να που πάνε να επιτρέψουν το χασίς, σημείωνε χθες ο Δ.Π. συμπληρώνοντας, τη στιγμή που αυστηροποιούν την απαγόρευση του τσιγάρου.

Ζ.

 

Στον πάγο

* ΘΑ πρέπει να το σκέφτηκε πολύ ο Απ. Καλογιάννης πριν εκδώσει τη χθεσινή ανακοίνωση κατά Βασ. Κόκκαλη. Άλλωστε πρόκειται για τοπικό βουλευτή και μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος που υποστήριξε τον δήμαρχο στις εκλογές. Συνεργαζόμενος, συνεργαζόμενος ωστόσο ο βουλευτής είναι διαφορετικής πολιτικής κουλτούρας, δεν θ΄ αλλάξει τώρα, πίσω-πίσω. Κι έτσι προκύπτουν ζητήματα συντονισμού.

* * *

* ΟΠΩΣ στη συνάντηση του Απ. Καλογιάννη με τον γ.γ. του Χρυσοχοϊδικού υπουργείου για το προσφυγικό ζήτημα και τη στάση της Λάρισας. Παρών ο Β. Κόκκαλης, έκανε μετά «το κομμάτι του», όπως συνηθίζουν κάποιοι βουλευτές. Άλλωστε ήταν ο μοναδικός παρών, ο δήμαρχος όμως δεν είχε καλέσει κανέναν. Κι έτσι δεν δίστασε να του βάλει πάγο. Συνεργάζεται είπε «με όλους όσοι έχουν την ευθύνη και τη δυνατότητα να συμβάλλουν...», όμως «μακριά από σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές».

Ζ.

 

Απο-

στρατικοποιημένη

* ΚΙ όμως, να που το παλιό σύνθημα των αναρχικών μπορεί να έχει βάση. Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» αναφερόμενο στα οικοσυστήματα του αρχιπελάγους, σε βραχονησίδες που φιλοξενούν σπάνια βιοποικιλότητα πάνω και κάτω από το νερό, επικεντρώνεται στο σύμπλεγμα 14 ακατοίκητων νησιών βορείως της Πάτμου, εκεί στο Νότιο Αιγαίο.

Ενημερώνοντας ότι, δύο από τις βραχονησίδες, το Άνυδρο και το Πετροκάραβο, ένας εντυπωσιακός βράχος που μοιάζει με καράβι μέσα στη θάλασσα, αυτές αποτελούν εδώ και μια δεκαπενταετία, την πρώτη περιοχή της Ελλάδας στην οποία διακόπηκε, με διαταγή διαρκούς ισχύος, η υλοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας.

(Κι επί γης ειρήνη...).

Ζ.

 

Συμφωνία

* ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ πλήρως οι πληροφορίες της «Ε» για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχειρηματία πρώην βουλευτή Βάσως Αλεξανδρίδου και της ΜΚΟ για τη μίσθωση του ξενοδοχείου «Βίλα Χριστίνα» στην Καρίτσα, προκειμένου να λειτουργήσει δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή.

Η γνωστή επιχειρηματίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ανακοινώνοντας πως η συμφωνία έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες με τη ΜΚΟ ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων για μίσθωση του ξενοδοχείου ενός χρόνου, αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου.

Όσο για τη δομή αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και με την επιχειρηματία να διευκρινίζει σε κάθε κατεύθυνση ότι η λειτουργία της δομής δεν σημαίνει ότι το ξενοδοχείο θα χάσει την άδειά του ως τουριστική μονάδα...

Δ.Κ.

 

Ευκαιρία

* ΘΕΤΙΚΟΣ στην προοπτική λειτουργίας δομής για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχείο της Καρίτσας εμφανίστηκε o δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.

Είναι προτιμότερη η ελεγχόμενη λειτουργίας μιας δομής σ’ ένα ξενοδοχείο από την ανεξέλεγκτη λειτουργία ενός hot spot, τα προβλήματα των οποίων πληροφορούμαστε καθημερινά απ’ όλη την Ελλάδα, πολύ δε περισσότερο όταν στην Καρίτσα θα φιλοξενηθούν ανήλικα παιδιά, έλεγε χθες ο δήμαρχος πρόθυμος να βοηθήσει -εάν χρειαστεί και στον βαθμό που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- στην καλύτερη λειτουργία της δομής.

Όχι άδικα, καθώς ο Αντώνης από τότε που πληροφορήθηκε για την προοπτική λειτουργίας της δομής άρχισε ήδη να επεξεργάζεται σκέψεις για να μετατρέψει σε ευκαιρία μια κατάσταση, που για άλλους μπορεί και να θεωρείται πρόβλημα...

Δ.Κ.

 

Ιχνηλασίες

* Μία ώρα νωρίτερα βρισκόταν στον χώρο της εκδήλωσης προχθές ο ιατρός-ιστορικός ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου, για να υπογράψει τα αντίτυπα του βιβλίου του, μία ώρα νωρίτερα και ο κόσμος που θέλησε να δει από κοντά τον συγγραφέα, να μιλήσει και να φωτογραφηθεί μαζί του. Ευγενής, όπως πάντα, δεν θέλησε να καθυστερήσει την έναρξη της εκδήλωσης αλλά ούτε και τη λήξη της, γι’ αυτό και επέλεξε να βρίσκεται νωρίτερα στον χώρο για να συνομιλήσει με τους φιλίστορες της Λάρισας. Και ήταν πολλοί, πάρα πολλοί.

* * *

* Η εκδήλωση παρουσίασης του Γ’ τόμου «Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα» είχε και δημοσιογραφική και ιατρική κάλυψη πάντως. Όλοι οι ομιλητές γιατροί με κοινό τους την αγάπη για την ιστορία. Δύο μαιευτήρες και ένας παθολόγος και πολλές ακόμη ειδικότητες στο ακροατήριο, αφού έσπευσαν και πολλοί συνάδελφοί τους στην παρουσίαση. Σίγουρα η πιο ασφαλής εκδήλωση που έγινε.

Ν.Π.

 

Ευρώπη

* Ο ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ στις Βρυξέλλες μιλάει για το προσφυγικό και ζητάει ευρωπαϊκή λύση, ο Κέλλας στο Στρασβούργο στην κοινοβουλευτική συνέλευση της Μεσογείου, ο Μάξιμος συναντάει Τσέχους βουλευτές προκειμένου να ενημερωθούν για το μεταναστευτικό. Να ‘σου και ο Γιώργος Μανώλης, ο δήμαρχος Τεμπών, στο Βέλγιο για να συμμετάσχει στις ενημερωτικές διεργασίες της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων».

Πολύ ευρωπαϊκά παίζουν οι Λαρισαίοι. Μωρέ έτσι όπως το πάνε, θα ζητάνε και την αγγλόφωνη έκδοση της «Ε» σε λίγο...

Κ.Γ.

 

Μουσικές

* ΠΕΡΠΑΤΑΣ στην Κεντρική πλατεία και παρασύρεσαι από τους ήχους της Λατινικής Αμερικής καθώς πλανόδιοι μουσικοί παίζουν σε ρυθμούς της μακρινής πατρίδας τους. Στρίβεις στους πεζόδρομους και καθώς μπαίνεις στη Ρούζβελτ συναντάς μια γυναίκα που μαγεύει με την άρπα της τους περαστικούς. Η μουσική των δρόμων έχει άλλη γοητεία. Ξεχωριστή.

Κ.Γ.

 

Εύγε

* ΟΧΙ μόνο γκρίνια για τα κακώς κείμενα, λέει ο Λαρισαίος Χ.Β. Πρέπει να επικροτείται κιόλας η αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών. Και, λέει, που την περασμένη Κυριακή συνεργείο της ΔΕΥΑΛ ανταποκρίθηκε αμέσως σε ειδοποίηση, έσπευσε στην Κουμουνδούρου, στο ύψος του 7ου Σχολείου και αποκατέστησε βλάβη σε σπασμένο αγωγό. Ναι, κυριακάτικα, αμέσως. Ανάλογα, προσθέτει, λειτούργησε η ΔΕΥΑΛ και για σπασμένο φρεάτιο στην Καραϊσκάκη.

Ζ.

 

Σαραντάρες

* ΟΙ Λαρισαίες προχώρησαν στις δικές τους αναλύσεις χθες.

- Μην τις πιστεύετε αυτές που λένε ότι αγαπούν τα παιδιά τους περισσότερο απ’ τον άντρα τους.

Τα παιδιά τους μπορούν να τα αφήσουν στη γειτόνισσα, τον άντρα τους όμως ποτέ δεν θα της τον άφηναν.

* * *

* - ΣΤΑ 20 τον ζηλεύεις παράφορα και ψάχνεις κινητά, στα 30 τον ελέγχεις διακριτικά ενώ στα 40 αναρωτιέσαι αν έχεις κιμά στην κατάψυξη. Το καλύτερο; Στα 50 θα του λες να πάει να βρει κάνα πιπίνι, να γλιτώσεις την ταλαιπωρία.

* * *

* - ΑΝ θέλουν γκρίνια πάντως, να πάνε στις πιτσιρίκες. Εμείς οι σαραντάρες περνάμε κατευθείαν στις απειλές.

Ζ.

 

«Κατασκηνώνουν»

* Η «Φαντασία» στην Εξουσία. Μετά το Παρίσι, πενήντα χρόνια κατόπιν, τώρα και στην Ελασσόνα; Όπου η δραστήρια τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ «κατασκηνώνει» από βδομάδα στο κέντρο «Φαντασία».

Την ερχόμενη εβδομάδα εκδήλωση για τα αγροτικά θέματα με τον πρώην υπουργό και νυν τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη.

Και τρεις μέρες μετά, πάλι στον ίδιο χώρο, άλλη πολιτική εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις και την έναρξη της μεγάλης καμπάνιας για εγγραφή νέων μελών στο κόμμα.

Ζ.

 

Αναρωτιούνται

* ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ παππούδες κουβέντιαζαν τα δικά τους.

- Αφού ένας καθηγητής δεν μπορεί να διδάξει όλα τα μαθήματα, τότε γιατί προσδοκούν από τον μαθητή να τα μάθει όλα;

* * *

* - ΤΙ τραβάνε κι αυτά τα παραμύθια... Άλλοι κοιμούνται μ΄ αυτά, άλλοι τα ψάχνουν, άλλοι τα ζουν, άλλοι τα φτιάχνουν, άλλοι τα πουλάνε, άλλοι τα τρώνε.

* * *

* - ΒΛΕΠΩ τα παιδιά μας αγκαλιασμένα. Α, όχι, προσπαθούν να πνίξουν το ένα το άλλο. Είπα κι εγώ....               Ζ.

 

Αλλιώς αυτοί;

* ΕΙΧΕ πάει η ΔΕΗ να επιβαρύνει τους πελάτες της με 1 ευρώ, για τον έγγραφο λογαριασμό. Επιδιώκοντας να συναλλάσσονται όλοι ηλεκτρονικά. Αντέδρασε ο κόσμος, έγιναν προσφυγές, η απόφαση κρίθηκε παράνομη, καταργήθηκε. Κι έτσι κερδίζουν 1 ευρώ όσοι δεν θέλουν χάρτινο λογαριασμό, οι υπόλοιποι κανονικά δίχως επιβάρυνση, κίνητρο δόθηκε αντί να μπει χαράτσι. Κι όλοι ευχαριστημένοι.

Όλοι; Οχι και οι πελάτες των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Οι οποίοι επιβαρύνονται κατά 0. 50 ως 1 ευρώ, άμα λαμβάνουν έγγραφο λογαριασμό.  Γι’ αυτές τις εταιρείες δεν ισχύει η απαγόρευση;

Ζ.

 

Φθηνό βαμβάκι

* ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις...

Διονύσιο Σολωμό απαγγέλλουν οι Λαρισαίοι βαμβακοπαραγωγοί. Αφού σκέφτονται       -λέει- να συνεταιριστούν, μπας και μπορέσουν να περισώσουν την παραγωγή τους από τη δαγκάνα της ελεύθερης αγοράς. Πρακτικά αναλογίζονται την παλιά Ένωση Συνεταιρισμών. Προ εικοσαετίας η ΕΑΣ με τα εκκοκκιστήριά της ήταν που τραβούσε το κάρο έξω απ΄ τον βάλτο. Τις τιμές της ακολουθούσαν υποχρεωτικά οι ιδιώτες εκκοκκιστές, σε όλη τη χώρα. Τώρα; Περασμένα μεγαλεία. Κι αλί σε κείνους που έριξαν την οργάνωση στα βράχια. Κοτζάμ ναυαρχίδα...

* * *

* Με τις τιμές συμπιεσμένες χαμηλά, οι βαμβακοπαραγωγοί διαπιστώνουν -λέει- και φέτος ότι δεν συμφέρει. Και προαναγγέλλουν ότι θα παρατήσουν την καλλιέργεια. Αυτή η προοπτική όμως θα πρέπει να ανησυχεί πρωτίστως τους εκκοκκιστές. Χωρίς βαμβάκι, τι θα κάνουν; Άρα, αν υπάρχει καρτέλ που κρατάει κάτω την τιμή, θα πρέπει να το συνυπολογίσει.

Ζ.

 

Τουτ - τουτ

* ΜΙΑ βδομάδα χωρίς τηλέφωνο στα Νάματα. Είναι και μεγάλοι άνθρωποι, δεν κάνει. Δεν έχει δα να διασχίσει χαράδρες και βουνοκορφές το συνεργείο του ΟΤΕ για να φτάσει.

Ζ.

 

Πάλι κλήρωση

* ΕΙΠΕ η υπουργός Παιδείας ότι τη σημαία θα τη σηκώσουν στη φετινή παρέλαση οι άριστοι και στα δημοτικά σχολεία ετοιμάζονται πάλι για κλήρωση. Δεν κατάλαβαν; Όχι, μάλλον η υπουργός δεν ξέρει. Ότι στους 20-22 μαθητές της κάθε περσινής Ε΄ τάξης, καμιά δεκαπενταριά ήταν αριστούχοι. Ίσως και περισσότεροι. Άρα, απλώς κάτι λίγοι θα εξοβελιστούν, εκτός κλήρωσης οι άχρηστοι που δεν πήραν σε όλα δεκάρι.         

Ζ.

---------------------

 H KALYTERH SYNTAGH POY

• Η καλύτερη συνταγή που έγραψε ποτέ

ο πιο μερακλής γιατρός...

Ζ.

 

 
 

---------------------

ADEIA H POLH POY PHGANNN

 

• ΑΔΕΙΑ η πόλη, πού πήγαν όλοι...

Επίκεντρο τα εκκοκκιστήρια στη βαμβακοχώρα των Φαρσάλων. Αυτή την εποχή βρίσκεις εκεί περισσότερο διερχόμενο κόσμο απ’ ό,τι

στην πλατεία.

Γ.Γ.

 

 

---------------------

 TOSA GINONTAI KAI STH DHMARXIA

 

• ΤΟΣΑ γίνονται και στη Δημαρχία, άνθρωποι είναι, κάποια στιγμή που βρέθηκαν μόνοι τους πήραν το φτυάρι.

Ζ.

 

 

---------------------

 SYMMETOXH STO RALI ANTIKA

 

• ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο ράλι αντίκα από τη Φωτεινή Τουρσουνίδου και τον Γ. Καλόγηρο με την αθάνατη παλιά οικογενειακή μερσεντές.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass