Ψιθυριστά

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2019 19:00
*ΣΕ μεγάλη στριφογυριστή ουρά περίμεναν οι Λαρισαίοι υπομονετικά για την υπογραφή του Ν. Παπαθεοδώρου στις Ιχνηλασίες Νο 3. Και για να τον συγχαρούν εκ του σύνεγγυς. Ζ. *ΣΕ μεγάλη στριφογυριστή ουρά περίμεναν οι Λαρισαίοι υπομονετικά για την υπογραφή του Ν. Παπαθεοδώρου στις Ιχνηλασίες Νο 3. Και για να τον συγχαρούν εκ του σύνεγγυς. Ζ.

Αντίστροφη κίνηση

*ΒΗΜΑΤΑ πίσω κάνει ο καιρός, σαν να πηγαίνει με αντίστροφη κίνηση, σαν κάποιος να πάτησε το rewind. Όλο και πιο ζέστη μέρα με τη μέρα, σαν ο Οκτώβρης να έχει μασκαρευτεί σε Μάιο.

Κάθε μέρα που περνάει και πιο έντονη καλοκαιρία.

Ζ.

 

Όλοι μαζί

*ΣΤΟ Οικονομικό Επιμελητήριο πάει να εφαρμοστεί λέει σύστημα Καλογιάννη, παρότι ο δήμαρχος είναι οδοντίατρος. Η επιτυχημένη φόρμουλα της Συμπαράταξης θα εφαρμοστεί κατά τα φαινόμενα και στις εκλογές των οικονομολόγων τον προσεχή Δεκέμβριο. Από τη μια πλευρά οι νεοδημοκράτες κι απέναντι όλοι οι υπόλοιποι μαζί, πλην ΚΚΕ φυσικά. Σε μια παράταξη θα κατέβουν τούτη τη φορά συριζαίοι, πασοκτζήδες, ανεξάρτητοι κ.λπ. Υπάρχει βέβαια μια μικρή παλιοπασοκική αντίδραση, όπως άλλωστε συνέβη και στον Δήμο της Λάρισας, όπου και είχε αποτύχει παταγωδώς.

Ζ.

 

Δείκτης βάμβακος

*ΞΕΣΠΑΣΕ αυξανόμενος κατά 4,01% ο δείκτης του βαμβακιού την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας πέρασμα πάνω από τα 64 σεντς/λίμπρα για να κλείσει τελικά στα 63,92. Ξέφυγε έτσι από τον βάλτο των 61 σεντς, όπου είχε κολλήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Αν παραμείνει η τιμή σε αυτά τα επίπεδα, προφανώς κάτι καλό θα βγει τις επόμενες ημέρες στην αγορά των εκκοκκιστηρίων. (Απευθείας σύνδεση Φαρσάλων Ν.Υ.)

Γ.Γ.

 

Το μέγεθος μετράει

*ΤΑ θέματα με το άλλο φύλο απασχολούσαν ξανά την παρέα των νεαρών Λαρισαίων.

- Βλέπω σε ντοκιμαντέρ ένα πτηνό που για να προσελκύσει θηλυκά, βγάζει ήχους ρεψίματος, «ψεκάζει» γύρω του και πετάει πράγματα άχρηστα γύρω-γύρω στη φωλιά. Καλά, μιλάμε θα έκανα τρελή επιτυχία ως πουλί.

***

*- ΨΕΜΑΤΑ είναι ότι στο κρεβάτι δεν μετράει το μέγεθος. Όσο πιο μεγάλο είναι το κρεβάτι, τόσο πιο άνετα κοιμάσαι.

***

*- ΠΟΙΑ είναι αυτή η ξανθιά που σε είδαν αγκαλιά στον δρόμο;

- Α… Η αδερφή μου, μωρό μου..

- Μα δεν έχεις αδερφή.

- Είναι από άλλους γονείς, δεν τους ξέρεις.

Ζ.

 

Συνεχίζουν

*ΟΙ κατσαρίδες, λέγεται, είναι αυτές που θα αντέξουν και σε πυρηνικό πόλεμο, το φθινόπωρο θα φοβηθούν; Στρατιές κατσαρίδων συνεχίζουν να ταλαιπωρούν Λαρισαίους στα σπίτια τους. Όλοι λένε ότι προέρχονται από το δίκτυο υπονόμων, ότι εξορμούν από τα φρεάτια της ΔΕΥΑΛ. Ο Λαρισαίος Λ.Α. διαμαρτύρεται για την περιοχή του, τα Πυροβολικά.

Ζ.

Στο ‘’Καρφί’’

*«ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΘΗΚΕ αλλά στάθηκε όρθιο το Κίνημα Αλλαγής» είναι η άποψη της βουλευτίνας του ΚΙΝΑΛ Λίτσας Λιακούλη, που επιλέχθηκε ως αναγγελτικό στην πρώτη σελίδα χθες, για συνέντευξη της Λαρισαίας στην αθηναϊκή εφημερίδα που υποστηρίζει το κόμμα, το ‘’Καρφί’’ που εκδίδεται κάθε Σάββατο.

Ζ.

 

Αρχαίες πρακτικές

* «ΚΑΤΟΠΙΝ .. ενεργειών μου» τιτλοφορεί ο Κώστας Γκούμας αιχμηρή παρέμβασή του, μέσω της θεσμικής ιστοσελίδας Υ. ΠΕ. ΘΕ. - Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας. Αυτή τη φορά είναι βέβαιο ότι δεν θα βγει πάλι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ να τον επικρίνει σφοδρά. Ίσως και να καταλάβουν ότι ο Λαρισαίος γεωπόνος δεν μασάει τα λόγια του, δεν υποκινείται από μικροκομματική λογική.

***

*ΓΙΑ άλλη μια φορά, γράφει, παρατηρούμε τις συνήθεις πρακτικές των πολιτικών, με την εξαγγελία κάποιων αναγκαίων και χρήσιμων έργων κατά κανόνα να προβάλλονται σαν κάτι το εξαιρετικό.

Επί πολλά χρόνια θεωρούμε πως η μέγιστη υποχρέωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να κάνει -παράλληλα με τα έργα αυτά- και έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό των στόχων της Θεσσαλίας στον τομέα της Γεωργίας με μακροχρόνιο ορίζοντα, έναν προγραμματισμό (σε συντονισμό με το Υπουργείο Υποδομών) υδατικών έργων υποδομής, όπως π.χ. ταμιευτήρες, υπόγεια αρδευτικά δίκτυα κ.ά., με τεκμηριωμένες και όχι τοπικιστικές επιλογές προτεραιότητας, ταυτόχρονα με την εφαρμογή (σε συντονισμό με το Υπουργείο Περιβάλλοντος) μέτρων και δράσεων εξοικονόμησης νερού με σύγχρονα συστήματα και πρακτικές άρδευσης. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο και με τη σταδιακή υλοποίηση των παραπάνω υπηρετείται το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον στον πρωτογενή τομέα.

***

*ΔΕΝ επιθυμούμε, εξηγείται ο Κ. Γκούμας, οι παρατηρήσεις μας αυτές να θεωρηθούν ότι αφορούν ειδικά στα πρόσωπα και στα έργα της περιοχής που αναφέρεται το δημοσίευμα. Άλλωστε τα ίδια λέμε εδώ και πολλά χρόνια. (Τρικαλινό το επισυναπτόμενο δημοσίευμα. Όπου ο νέος υφυπουργός Γεωργίας Κ. Σκρέκας, βουλευτής Τρικάλων εμφανίζεται να συζητά με τον αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μιχαλάκη «για 255 χιλιόμετρα αρδευτικού δικτύου στα Τρίκαλα»).

***

*ΚΑΙ με την ευκαιρία, συμπληρώνει: ακούγεται ότι η κυβέρνηση σύντομα θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής στη Γεωργία. Εκτιμώντας ότι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους, εάν όχι η σημαντικότερη για πάρα πολλούς αγρότες, ειδικά της Θεσσαλίας, είναι το κόστος άρδευσης, αναρωτιόμαστε τι προτείνουν γι’ αυτό οι παράγοντες των υπουργείων; Ή μήπως θα περιοριστούν και πάλι σε ελαφρύνσεις, χρήσιμες αλλά όχι επαρκείς, μόνο στο σκέλος της ενέργειας, όπως πετρέλαιο, ρεύμα κ.λπ.; (Έχει γούστο να βγει τώρα να τον περιλάβει καμιά ΝΟΔΕ Τρικάλων…)

Ζ.

 

Άργησαν λίγο

*«ΠΟΛΕΜΟΣ στη ‘’μαφία’’ της ανακύκλωσης» είναι το βασικό πρωτοσέλιδο εφημερίδας της Θεσσαλονίκης. Σε συντονισμό, λέει, ο νέος δήμαρχος Κ. Ζέρβας, η εισαγγελία και η αστυνομία για τις κλοπές από τους μπλε κάδους. Τώρα πήραν χαμπάρι εκεί; Μήπως να φώναζαν και τον παλιό αντιδήμαρχο Λαρίσης Απ. Σουρλαντζή;

Ζ.

 

Ήταν βίγκαν

*ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας πάντα ορεξάτα.

- Στην αρχή του χρόνου είχα βάλει στόχο να χάσω δέκα κιλά.

- Και πόσα σου μένουν ακόμα;

- Άλλα δώδεκα.

***

*- ΠΕΙΝΑΩ σαν φίκος.

- Μα, λύκος λέει η φράση.

- Είμαι βίγκαν, φυτοφάγος σου λέω.

***

*- TΟ iPhone11 βοηθά να χάσει κάποιος κιλά με μία κίνηση. Το αγοράζεις και μετά δεν έχεις να φας για δύο μήνες.

Ζ.

 

Καρτέλ;

*ΕΞΑΛΛΟΣ ακόμη και ο νεοφιλελεύθερος Γ. Καραβάνας για τις εναρμονισμένες χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ. Ο Λαρισαίος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για καρτέλ «την ώρα μάλιστα που το ίδιο το κράτος μάς υποχρεώνει να λαμβάνουμε τον μισθό μας μέσω τραπέζης και να κάνουμε μεγάλο μέρος των συναλλαγών μας επίσης μέσω τραπέζης. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει να πει κάτι επ’ αυτού ή απλώς σήμερα είναι Παρασκευή;». (Από τους εκλεγέντες βουλευτές κανείς, κανενός κόμματος.)

Ζ.

 

Οι άριστοι

*ΟΧΙ τόσο δύσκολο όσο το να μπει κάποιος στην Ιατρική με τις Πανελλήνιες, πάντως εντυπωσιακή η αναλογία υποψηφίων και διατεθειμένων θέσεων διοικητών. Των γιατρών στα νοσοκομεία. Ένας στους δέκα και περισσότερους θα κερδίσει στο τέλος. Κι είναι κι όλοι τους καλοί. Οι καλύτεροι. Με ιδιαιτέρως υψηλή βαθμολογία. Στις διασυνδέσεις, στην κομματική ιστορία. Και ισχυρότατο δόντι οι περισσότεροι. Θα φάει η μύγα σίδερο. (Και τελικά θα επιλεγούν όπως πάντα οι ημέτεροι. Τζάμπα κόπος και αγωνία, χαρτιά και παράβολα.)

***

*ΤΟ προμήνυμα για τα κριτήρια επιλογής ήταν άλλωστε σαφές. Στάλθηκε με τον διορισμό των δύο υποδιοικητών ΥΠΕ. Ένας θεολόγος παλιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας κι ένας γενικός γιατρός του Κ. Υ. Μουζακίου πτυχιούχος Βουλγαρία. (Σάμπως οι προηγούμενοι είχαν κινηθεί διαφορετικά; Όπως και οι παραπροηγούμενοι…)

Ζ.

 

Αναγνώριση

*ΤΑ συγχαρητήρια του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συνόδου Μεσογειακών Χωρών, του Ιταλού Σέρτζιο Πιάτσι απέσπασε ο επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας. Ο Λαρισαίος βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, με αφορμή την καίρια παρέμβασή του για θέματα τρομοκρατίας, στις εργασίες της κοινής διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Μάλιστα ο Ιταλός αξιωματούχος τον κάλεσε να παραστεί στην προσεχή Σύνοδο που θα γίνει στη Ρώμη και πάλι για θέματα τρομοκρατίας.

 

Αγγλολαρισινό

*ΤΟ ‘’Too happy’’ κλήθηκε να μεταφράσει ο Λαρισαίος.

- Του χάπι για την πίεση του παίρνου του προυί.

***

*ΝΕΑ λήμματα λοιπόν στο Αγγλολαρισινό Λεξικό.

- Medicine είναι η ιατρική στα αγγλικά κι η απάντηση του Λαρισαίου όταν τον ρωτούν τι τσίχλες είναι αυτές που μασάει.

- Horses τα άλογα, στην Αγγλία διότι στη Λάρισα είναι η ερώτηση στον χωρισμένο.

Ζ.

 

Δύο χιλιάρικα;

*ΣΤΗΝ αρχή νόμισαν ότι έκαναν λάθος, μετά ξαναδιάβασαν και επανέλαβαν τις διαιρέσεις. Στη συντροφιά των Λαρισαίων δεν τους ενοχλούσε αν θα φιλοξενηθούν κυνηγημένα προσφυγόπουλα σε ξενοδοχείο της Καρίτσας. Δεν καταλάβαιναν όμως γιατί πρέπει να ξοδευτούν γι’ αυτό τόσα πολλά λεφτά από το κράτος. Εντάξει χρήματα που έρχονται απ’ την Ευρώπη κι από τον ΟΗΕ, όμως…

***

*ΔΙΑΒΑΖΑΝ λοιπόν ότι η ΚΝΟ που θα αναλάβει το πρότζεκτ της φιλοξενίας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, απ’ αυτές που λειτουργούν με δομή κανονικής εταιρείας θα εισπράξει 1.007.800 ευρώ για να φιλοξενήσει επί ένα χρόνο 40 δεκαπεντάχρονα παιδιά. Ήτοι 25.000 ευρώ κόστος το ένα ετησίως, δύο χιλιάρικα τον μήνα για το καθένα.

-Έτσι μπορώ να τα φιλοξενήσω κι εγώ στο σπίτι μου. Και δύο και τρία παιδιά, ήταν το συμπέρασμα του νέστορα της συντροφιάς.

Ζ.

 

Δεν αντέχεται

*«ΕΝΩ η σφαγή είναι έτοιμη να συντελεστεί, άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει και η «σιωπή των αμνών». Ανάστατος, ανάμεσα στους άλλους και ο Λαρισαίος Α.Φ. που σημειώνει. «Κοιτούν και ξανακοιτούν οι συνταξιούχοι τα νέα εκκαθαριστικά του νόμου Κατρούγκαλου και δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Η προσωπική διαφορά σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 30% μείωση, ακόμα και σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Προ των πυλών το εγκεφαλικό ή το καρδιακό επεισόδιο, απαραίτητα τα ηρεμιστικά ή τα αντιϋπερτασικά, απαραίτητες οι βαθιές ανάσες ψυχραιμίας για ν’ αντέξουν το φαρμάκι που έσταζε ο ισχύων νόμος.

Άδικος και τιμωρητικός στις περισσότερες των περιπτώσεων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως μεταξύ παλιών και νέων συνταξιούχων, ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά». (Ε, τώρα θα τ’ αλλάξει όλα αυτά ο νέος υπουργός, οπότε…)

Ζ.

 

Είναι δυνατόν;

*ΟΤΙ δεν καταλαβαίνει δηλώνει ευθαρσώς ο Λαρισαίος Ν.Σ. «Οι καναλάρχες δηλαδή υποχρεούνται πλέον σε υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες μόνο αν είναι και μέλη σχολικών επιτροπών και παραλαμβάνουν πετρέλαιο για το σχολειό των παιδιών τους;».

***

*ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες έχουν και όσοι ορίζονται στο Δ.Σ. του Ωδείου φερειπείν ή της δημοτικής Πινακοθήκης. Όχι πρόεδρος, απλό μέλος στη διοίκηση. Οπότε κάποιοι Λαρισαίοι που δεν θέλουν μπλεξίματα, αποφεύγουν.

Ζ.

 

Σταγονόμετρο

* ΘΑ κοντεύουν 4 μήνες από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα λοιπόν με στατιστικά από το ίδιο το σύστημα, στην πλατφόρμα εισήλθαν συναινώντας στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 36.309 χρήστες.

Είναι άνθρωποι που δεν έχουν δηλαδή καμία αντίρρηση να ερευνηθούν τα οικονομικά τους στοιχεία προκειμένου να σώσουν το σπίτι τους. Απ’ αυτούς, οι 24.452 έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν την αίτηση.

Προσέξτε τώρα την αντίθεση. Από τις χιλιάδες των ενδιαφερομένων μόνο 105 αιτήσεις υποβλήθηκαν και διαβιβάστηκαν στις τράπεζες. Εκ των οποίων, έγιναν 16 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες από τις οποίες έχουν ήδη αποδεχθεί 7 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες.

Δεν σας λέει κάτι ο βαθμός δυσκολίας που συναντούν οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, να συμπληρώσουν τη φόρμα και να ενταχθούν στους δικαιούχους; Οι Τράπεζες δεν καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο σύστημα, όταν από 36.000 ενδιαφερόμενους μόνο οι 105 αιτήσεις διαβιβάστηκαν σ’ αυτές;

Οι τράπεζες καταλαβαίνουν και γνωρίζουν τα εμπόδια, οι πολιτικοί τι κάνουν για να προστατεύσουν τους δανειολήπτες;

Β.Κ.

 

Χρέωση

* ΣΤΙΣ χρεώσεις που θα καθιερώσουν οι τράπεζες στους συναλλασσόμενους για ερώτηση υπολοίπου, αλλαγή κάρτας κ.λπ., έχουμε την εντύπωση πως δεν είναι κακή ιδέα να χρεώνουν ακόμη και τη διέλευση όπως και τη στάση πολιτών έξω από τα ΑΤΜ. Στα ΑΤΜ εσωτερικά των τραπεζών, εννοείται πως η χρέωση θα είναι διαφορετική καθότι ο χώρος κλιματίζεται…

Β.Κ.

 

=========================================================

 

OAED CIU

 

*ΜΑ στον ΟΑΕΔ; Απερίγραπτο το παιχνίδι του φακού.

Ζ.

 

=========================

 

FOTA CIU

 

*ΟΠΟΥ η δημαρχία αλλάζει κυριολεκτικά τα φώτα.

Ζ.

================================

 

POIOS EIPE OTI DEN EXEI H LARISA UESEIS

 

 

*ΠΟΙΟΣ είπε ότι δεν έχει η Λάρισα θέσεις στάθμευσης; Όταν διατίθεται ολόκληρη η μία πλευρά της Παπαναστασίου, από πάνω ως κάτω. Με τα αλάρμ όμως, και πού να πάει ο κόσμος δηλαδή…

Ζ

==============================

 

TANIA CIU

 

 

*H Λαρισαία δικηγόρος Τάνια Δόκου κι η Βολιώτισσα φιλόλογος Δωροθέα Κολυνδρίνη. Αρμονική συνεργασία της εντεταλμένης συμβούλου με την αντιπεριφερειάρχη. Δεν είναι το ξανθό μαλλί σημείο αναφοράς, αλλά ο Κ. Αγοραστός.

Ζ.

==================================

 

KOMHTSAS ARAPKOYLE APO DHMARXOI

*ΚΟΜΗΤΣΑΣ-Αράπκουλε, από δήμαρχοι, όχι κλητήρες βέβαια, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Τσιλιμίγκα στην Περιφέρεια.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass