Ψιθυριστά

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2019 19:00
• ΜΠΟΡΕΙ να έλειπε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της παράταξης Ρένα Καραλαριώτου, οι τρεις σωματοφύλακές της όμως (Μαμάκος, Τερζούδης, Αργυρόπουλος) συνεργάστηκαν με στόχο να ακουστούν οι θέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης….  Γ.Ρ. • ΜΠΟΡΕΙ να έλειπε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της παράταξης Ρένα Καραλαριώτου, οι τρεις σωματοφύλακές της όμως (Μαμάκος, Τερζούδης, Αργυρόπουλος) συνεργάστηκαν με στόχο να ακουστούν οι θέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης…. Γ.Ρ.

Κράτα λίγο

*ΡΕ καιρέ, κράτα και κανένα τριαντάρι για το τριήμερο της 28ης…

Απαυδισμένος ο Λαρισαίος με τις πρώιμες προγνώσεις που αναφέρουν ότι θα κάνουμε τριήμερο με βροχές και καταιγίδες, με καιρό του Οκτωβρίου δηλαδή. Καλόμαθε από τον ήλιο που προσιδιάζει σε τέλη άνοιξης μάλλον παρά σε φθινόπωρο και θέλει να κάνει «παρέλαση» στα παράλια…

ΘΑ.

 

Υποκρισία

* ΕΧΕΙ γεμίσει το facebook από μηνύματα συμπαράστασης στον κουρδικό λαό και καταδίκης της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Την ίδια ώρα κάποιοι εξ αυτών κοιτάζουν και ενδιαφέρουσες οικονομικές προσφορές τουριστικών πρακτορείων για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα που υποχώρησε η τουρκική λίρα, ευκαιρία είναι…

Γ.Ρ.

 

Καρίτσα

* «ΠΟΥ είναι η κυρία Αλεξανδρίδου; Γιατί δεν ήρθε εδώ σήμερα να μας μιλήσει και να μας εξηγήσει γιατί νοικιάζει την επιχείρησή της για φιλοξενία προσφυγόπουλων; Είναι και δημοτική σύμβουλος! Δεν θα πάρει θέση; Πριν τις εκλογές μας μιλούσε για τουριστική ανάπτυξη! Έτσι είναι η τουριστική ανάπτυξη, με πρόσφυγες;» αναρωτιόταν αγανακτισμένος κάτοικος της Καρίτσας, στη χθεσινή γενική συνέλευση των κατοίκων στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού.

Το έθεσε μία, το είπε δεύτερη… μέχρι που πήρε την απάντηση από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βασ. Τσάκνη: «Και τι να κάνουμε, να την πιάναμε από τον λαιμό να έρθει;».

Τα πνεύματα είναι οξυμένα…

***

* «ΕΙΝΑΙ πολλά τα χρήματα που παίρνουν οι ΜΚΟ γι’ αυτά τα προγράμματα… Ένας γνωστός μου στη Μυτιλήνη μου είπε ότι μέλος της ΜΚΟ, έχει μισθό 4.000 ευρώ! Μπροστά στο χρήμα δεν σταματά κανείς… και οι δικοί μας επιχειρηματίες δελεάζονται μπροστά στα χρήματα που τους προσφέρουν», έλεγε κάποιος στη συνέλευση.

***

* «ΠΟΙΑ παιδιά, έφηβοι θα έρθουν! Και τι θα κάνουν οι έφηβοι στο χωριό; Εδώ διαμαρτύρονται τα δικά μας τα παιδιά, που ζουν στο χωριό» τόνισε άλλος και η συζήτηση στη συνέλευση δεν είχε να επικαλεστεί ούτε ένα θετικό στοιχείο υπέρ της φιλοξενίας προσφυγόπουλων.

Λ.Κ.

 

Σημαία

* ΓΙΑ πολλοστή φορά η συζήτηση, αυτές τις ημέρες, περιστρέφεται γύρω από το… σοβαρότερο θέμα της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Αυτό του σημαιοφόρου.

Ένα θέμα που βλακωδώς- βλακωδέστατα ανέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο, με λαϊκισμό επένδυσε η ΝΔ ποντάροντας στους γονείς που θέλουν να δούνε τα παιδιά τους παραστάτες. Γονείς που ενίοτε παρεμβαίνουν στους δασκάλους για να λάβει το καμάρι τους, το 10.

Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που από χρόνια έχει καταρρεύσει, ήρθε ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και ανέδειξε το θέμα του σημαιοφόρου, ταράζοντας τα νερά της συντηρητικής κοινωνίας, προκαλώντας «φουρτούνα».

Στα κύματα της οποίας «περπάτησε» η ΝΔ με τον λαϊκισμό της και επέστρεψε το σύστημα στην… κανονικότητα, δηλαδή των αρίστων. Όταν όλα τα μαθητούδια προάγονται στην Α’ Γυμνασίου, έχοντας 10άρια. Μάλλον όχι απλά 10άρια αλλά 10… με τόνο και στην Α’ Γυμνασίου απλώς γίνεται η επιλογή.

Η δημόσια εκπαίδευση έχει καταρρεύσει και αυτοί συζητάνε για τις εντυπώσεις…

Β.Κ.

 

Αύξηση

ορίων ηλικίας

* ΕΝΑ ακόμη ατύχημα με 70χρονο γεωργό συνεπεία ανατροπής γεωργικού ελκυστήρα σημειώθηκε χθες σε χωριό του νομού. Κι όμως οι φωστήρες των υπουργείων ψάχνουν τρόπο να αυξήσουν τα όρια ηλικίας, ανεξαρτήτως Ταμείων. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι από μία ηλικία και μετά η ενασχόληση στο χωράφι είναι επικίνδυνη. Εκτός κι αν υπάρχει σκοπιμότητα και πιστεύουν ότι μόνο αν αυξηθούν τα θύματα στην ύπαιθρο θα σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Γ.Ρ.

 

Θα το φέρουν

βαρέως;

* ΠΟΛΛΟΙ οι υποψήφιοι για τις θέσεις των διοικητών στα Νοσοκομεία της πόλης. Δύο θα χαμογελάσουν. Οι υπόλοιποι ίσως χρειαστεί να κλείσουν ραντεβού στην Παθολογική…

Γ.Ρ.

 

Στα ίδια μέρη

* ΓΙΑ την… πορεία του Αλέξη Τσίπρα στον λαό θα έχετε ενημερωθεί με αφορμή και την περιοδεία του πρώην πρωθυπουργού στην Πάτρα. Επίσκεψη στην οποία αποδόθηκαν Παπανδρεϊκά χαρακτηριστικά στην τακτική πολλών ΜΜΕ να χρεώσουν στον Αλ. Τσίπρα, αντιγραφή πρακτικών του Αντρέα.

Το κακό, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί ξανά στη – σωστή – απόφαση της ΝΔ να μην προχωρήσει στην ίδρυση μιας ακόμη Νομικής Σχολής, όπως είχε εξαγγελθεί επί υπουργίας Κων. Γαβρόγλου.

Ακυρώνοντας στην πραγματικότητα την εξαγγελία Γαβρόγλου, «σώζοντας» εκατοντάδες υποψηφίους. Μια καλή πρόταση, όταν ο κ. Τσίπρας βρεθεί στη Θεσσαλία είναι να επισκεφθεί τα νεοϊδρυθέντα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα…

Β.Κ.

 

Εμπλοκή

* Ο νέος πόλεμος που προκάλεσαν οι Τούρκοι στη Συρία, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των Κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων με την κυβέρνηση της Συρίας.

Σύριοι και Κούρδοι παρατάσσονται απέναντι στους Τούρκους, με τους Κούρδους να έχουν προδοθεί από τον Ντ. Τραμπ όταν οι Κούρδοι αποτέλεσαν τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, στον πόλεμο κατά του ISIS.

Η συμφωνία μεταξύ Κούρδων και Άσαντ έγινε με παρέμβαση της Μόσχας. Αυτά τα γνωρίζετε. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πώς θα αντιδράσει ο πληγωμένος επεκτατισμός των Τούρκων στο Αιγαίο. Εκεί που μας υποσχέθηκαν στήριξη οι σύμμαχοι καλέ, μην ανησυχείτε…

Β.Κ.

 

Μάθε μπαλίτσα

*ΝΤΑΗΛΙΚΙΑ -για άλλη μια φορά- από τη γείτονά μας. Η σύνεση και η λογική έχουν πάει περίπατο και ο Ερντογάν επιχειρεί στη Συρία κατά των Κούρδων. Αλλά εντάξει κι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση το παράκανε με τα «αντίμετρα»! Δεν έπρεπε να εκδώσει μία τόσο σκληρή ανακοίνωση… Ασταμάτητα κλαίει ο Ερντογάν στην αγκαλιά της Εμινέ παρά τα χάδια και τα σιροπιαστά της γλυκά.

***

*ΣΤΗΝ αντίθετη κατεύθυνση η «πολιτική» του γερμανικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Ζανκτ Πάουλι. Η γνωστή για τα αριστερά και αντιφασιστικά πιστεύω της ομάδα, απέπεμψε με συνοπτικές διαδικασίες τον Τούρκο ποδοσφαιριστή της Τσενκ Σαχίν, που τάχθηκε υπέρ του πολέμου. Η ανακοίνωση του Συλλόγου δε που γνωστοποιεί την απόλυση του ποδοσφαιριστή κλείνει με το «Ποτέ ξανά πόλεμος». (Κι όπως θα έλεγε ο Νικόλας ο Αλέφαντος «Ακου τι ωραία τα εξηγεί η Ζανκτ Πάουλι… Μάθε λίγο μπαλίτσα κι εσύ βρε ΕΕ».)

ΘΑ.

 

Άριστοι

* ΣΤΙΣ επιλογές στελεχών για τη διοίκηση μονάδων υγείας, η ΝΔ αυτοδιαψεύδεται, καθώς ακολουθεί την πρακτική των κομματικών στελεχών. Ό,τι έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή με τη διαφορά ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ κατένειμαν τις θέσεις με ποσόστωση στα συνεργαζόμενα κόμματα. Απλά η ΝΔ αυτοεκτίθεται όταν μιλούσε περί αρίστων, ενώ επιλέγει στελέχη από την κομματική λίστα. Αλλά η δημόσια υγεία, επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα, δεν μπορεί να διοικείται με τέτοια κριτήρια. Τα νοσοκομεία είναι τεράστιες οικονομικές μονάδες, με χιλιάδες εργαζόμενους και προϋπολογισμούς εκατομμυρίων που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το ουσιαστικό πρόβλημα βεβαίως δεν αφορά στα πρόσωπα αλλά στην πολιτική του Υπουργείου Υγείας και η ΝΔ, όπως είναι γνωστό, δεν είναι και τόσο υπέρμαχη του δημόσιου χαρακτήρα. Οι επιλεγέντες ενδεχομένως να αποδειχθούν ικανότεροι, ποιος έχει αντίρρηση, την πολιτική πρακτική της ΝΔ σχολιάζουμε. Καλή θητεία…

 Β.Κ.

 

Αχ, τι ωραία

*ΚΙ ενώ τα τύμπανα του πολέμου ηχούν μέχρι την περιοχή μας, με την Τουρκία να πλήττει Κούρδους και… λογική, απορίας άξιο είναι πώς σύλλογοι της περιοχής μας αποφασίζουν να εκδράμουν στη γείτονα χώρα! Δηλαδή, άντε και το είχαν αποφασίσει να πάνε στην Τουρκία πριν κηρύξει τον πόλεμο, τώρα τι; Θα λένε «τι ωραία τα περνάμε, τι ωραία πράγματα βλέπουμε», όταν την ίδια ώρα και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο κει η ίδια χώρα που επισκέπτονται θα σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους;

ΘΑ.

 

Ενήλικοι

στο δωμάτιο

* ΕΙΝΑΙ βέβαιο ότι οι περισσότεροι θεατές προσέρχονται προκατειλημμένοι στην ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο Δωμάτιο». Έχουν συμβεί και ειπωθεί τόσα πολλά από το 2015, ώστε όλοι –ή σχεδόν όλοι- οι Έλληνες έχουμε διαμορφώσει άποψη για τα έργα και τις ημέρες του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά του τότε υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Καθώς όμως στο δικό του βιβλίο βασίζεται η ταινία, εν πολλοίς τη δική του οπτική παρουσιάζει.

Παρότι αφηγηματική, είναι μια πολιτική ταινία που έχει ρυθμό, με τις εξελίξεις να παρελαύνουν με τρόπο δραματικό και συχνά καταιγιστικό. Ως εκ τούτου μόνο βαρετή δεν μπορείς να την πεις, αν και πραγματεύεται μια περίοδο ατέλειωτων διαπραγματεύσεων και βυζαντινολογιών, είτε αυτές συμβαίνουν στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο.

* * *

* ΦΥΣΙΚΑ αναδεικνύει τις αδυναμίες, την απειρία και τις αστοχίες της διακυβέρνησης της πρώτης φοράς αριστεράς. Με τον υπ. Οικονομικών να εμφανίζεται πιστός στην προσωπική του συμφωνία με τον πρωθυπουργό να παλέψει μια διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, ακολουθώντας την «εντολή» του, τον δε πρωθυπουργό να υπαναχωρεί τελικά από τις προεκλογικές του θεωρήσεις και υποσχέσεις, κάτω από την πίεση γεγονότων, ιδεολογικών συμβιβασμών ή παλινδρομήσεων και –τελικά- αδιεξόδων, από τα οποία προσπάθησε να ξεφύγει με το δημοψήφισμα του Ιουλίου και το οξύμωρό του: να είσαι υπέρμαχος του «Όχι» αλλά να εύχεσαι να υπερψηφιστεί το «Ναι».

Για τους κυνικούς γραφειοκράτες της Εσπερίας, ουδεμία έκπληξη: Χτυπήματα στην πλάτη από τους κατά συνθήκη «συμμάχους» μας Γάλλους, άλλα λόγια όμως επίσημα και ειδικά μετά τη γερμανική απειλή «θα στείλω και στο Παρίσι την τρόικα», τους «μικρούς» του βορρά στοιχισμένους στη «γραμμή Βερολίνου», την κυρία του ΔΝΤ να αναγνωρίζει μεν την ορθότητα των μακροοικονομικών επιχειρημάτων του Γιάνη αλλά να νίπτει τας χείρας της και τη Γερμανίδα καγκελάριο να κερνάει τσάι και συμπάθεια αλλά τελικά να συμφωνεί με τον υπουργό της: το χρέος πρέπει να πληρωθεί.

* * *

* ΑΚΟΜΗ και η κατηγορία για την κρυφή ηχογράφηση είναι παρούσα, με μια διαφορά: ως τώρα μιλούσαμε επικριτικά για την ενέργεια. Στην ταινία, το περιεχόμενο, δικαιώνει την παρανομία.

Ακόμη κι αν ο θεατής δεν αφήνει την αίθουσα έχοντας αλλάξει άποψη, είμαι σίγουρος ότι φεύγει, αν όχι σοφότερος, σίγουρα πιο υποψιασμένος.

Εν κατακλείδι όσο απαισιόδοξο φαντάζει ότι στην αίθουσα είμαστε δεν είμαστε 20 θεατές (ε, δε προβάλεις μια τέτοια ταινία στις 6 το απόγευμα), έφυγα με το ενθαρρυντικό ότι στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι άνθρωποι.

Δ. Χατζ.

 

Γιάνης

* «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ λάθος αποδείχτηκε ότι αναθέσαμε την υλοποίηση του σχεδίου μας, στην αρχική πιο κρίσιμη φάση, σε έναν άνθρωπο που όπως αποδείχτηκε είτε δεν το πίστευε είτε δεν το καταλάβαινε» είπε το παλιό στέλεχος της αριστεράς, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο tvxs.gr αναφερόμενος στον Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, παραδέχεται τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ανατέθηκε η ευθύνη στον κ. Βαρουφάκη «σε έναν άνθρωπο ο οποίος υποβίβαζε διαρκώς την πολιτική σε τεχνικές και κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, όπως απαιτούσε η πολιτική μας, άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα, ακόμη και στις πιο κρίσιμες και ευαίσθητες στιγμές χωρίς κανένα σχέδιο ούτε Α, ούτε Β, ούτε Χ».

Η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο Αλέξης Τσίπρας αντί να εμπιστευθεί τον Δραγασάκη, εμπιστεύθηκε τον Βαρουφάκη. Το διόρθωσε αλλά ήταν αργά…

Β.Κ.

 

Περί ορέξεως

* ΚΑΙ η διατροφική συζήτηση των Λαρισαίων καλά κρατεί.

*Όση ώρα μου εξηγούσε η διατροφολόγος το πρόγραμμα διατροφής, είχα φάει και τα 4 κουλουράκια που συνόδευαν τον καφέ.

*Σύμφωνα με πρόσφατες ομελέτες που έχουν γίνει… πεινάω.

*Αυτό που κάποιοι πάνε στα μουσεία και θαυμάζουν για ώρες τους πίνακες, εγώ το κάνω στο ψυγείο.

 

Διάβρωση

* ΤΟ επισημαίνει συμπολίτης μας: Στην υπόγεια διάβαση επί της οδού Φαρσάλων, εδώ και καιρό έχω παρατηρήσει ότι στους τοίχους ακριβώς στο μέσον της διάβασης υπάρχει διαρροή νερού. Το νερό προκαλεί διάβρωση στο μπετόν και στα εσωτερικά σίδερα, συνεπώς κάποια στιγμή και κατάρρευση του τοίχου. Από ό,τι γνωρίζω οι υπεύθυνοι φορείς για αυτό το έργο είναι η Περιφέρεια, ο Δήμος Λαρισαίων και η ΔΕΥΑΛ.

Μήπως κάποιος να ενδιαφερθεί;

 

=========================================

O PALIOS EINAI ALLIOS

 

• «Ο ΠΑΛΙΟΣ είναι αλλιώς αλλά και η νέα είναι ωραία», λέει σοφά ο λαός μας. Έτσι ο Χρήστος Κέλλας είναι πρόθυμος να την ακούσει, η δραστήρια Στέλλα Μπίζιου διαθέσιμη να συνεννοηθεί μαζί του. Στο ίδιο κόμμα ανήκουν άλλωστε.

Κ.Τσ.

 

================================================

 

KLADIA BRISKONTAI STO PEZOD

• ΤΑ κλαδιά βρίσκονται στο πεζοδρόμιο εδώ και 10 μέρες περίπου. Καθημερινά προστίθενται και νέα κλαδιά. Αλλά και ένα κουτί από ψυγείο. Κάποια στιγμή πρέπει να καθαριστεί το πεζοδρόμιο, γιατί οι πεζοί αναγκάζονται να κατέβουν στον δρόμο για να το διασχίσουν.

 

 

==============================

 

EDO KAI XRONIA IDIA EIKONA

 

• ΕΔΩ και χρόνια η ίδια εικόνα: Το καλοκαίρι γλίτσα, τον χειμώνα παγώνει το νερό. Μέχρι να σπάσει κάποιος το κεφάλι του για να το διορθώσουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass