Ψιθυριστά

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2019 19:00
• ΟΧΙ μονάχα την άνοιξη,παντός καιρού οι κηπουροί του Δήμου.  Ζ. • ΟΧΙ μονάχα την άνοιξη,παντός καιρού οι κηπουροί του Δήμου. Ζ.

Της εποχής

*«ΤΑ κάστανα θέλουν κρασί και τα καρύδια μέλι, και το κορίτσι φίλημα πρωί και μεσημέρι».

Δίστιχο της εποχής από τη Λαρισαία Φ.Α. προερχόμενο από δημοτικό τραγούδι.

Ζ.

 

Κάστανο

* ΣΥΝΕΠΕΣΑΝ φέτος οι γιορτές κάστανου σε Καρίτσα, Σκήτη και Αμπελάκια, στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Τα γραφικά χωριά προβάλλουν το τοπικό τους προϊόν και θα υποδεχθούν επισκέπτες να τους ενημερώσουν, μεταξύ άλλων, και για τις γαστρονομικές επιλογές με βάση το κάστανο. Το κακό είναι ότι πολλοί θα ήθελαν να πάνε και στις δύο γιορτές, αλλά δυστυχώς πρέπει να επιλέξουν μία.

Λ.Κ.

 

Παράωρα

* ΕΝΩ ο άλλος βιάζεται πολύ, δεν κρατιέται, θέλει να προλάβει ακόμη και το «Τζάμπο», που πάντα πρωτοπορεί σ΄ αυτά.

- Τι θα πει είναι νωρίς να στολίσουμε Δέντρο... Περάσαμε τα μέσα Οκτωβρίου.                 Ζ.

Ενημέρωση

* ΑΥΤΟ που ενόχλησε ίσως περισσότερο τους κατοίκους της Καρίτσας, για τη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε τουριστική επιχείρηση της περιοχής, είναι ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από κανέναν.

«Το μάθαμε από το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθερία», μας είπαν και ένιωσαν ότι τους απαξιώνουν και δεν τους υπολογίζουν. Διότι άλλο να προετοιμάζεις το έδαφος, να ενημερώνεις τους κατοίκους, ακόμη και να προσπαθείς να τους καθησυχάσεις σε μια ταραγμένη χώρα από το προσφυγικό και άλλο να τους αιφνιδιάζεις. Πόσο μάλιστα, σε μια περίοδο που τα επεισόδια σε δομές φιλοξενίας, εντείνονται...

Λ.Κ.

 

Σινεμά

* - ΕΓΩ δεν θέλω να δω το Τζόκερ, να το πιάσω θέλω.

Παρόλα αυτά, ο μεσήλικος Λαρισαίος πήγε και στην ταινία. Γεμάτες αίθουσες, μετά από πολύ καιρό, κυρίως νέα παιδιά, ποιος άλλος πάει πιο πολύ σινεμά. Απίστευτο ρεσιτάλ του Χοακίν Φίνιξ του Πορτορικανού Αμερικανού ηθοποιού, μια σπουδαία ταινία συνολικά με θέαμα και νόημα. Και με μηνύματα, προφανή κοινωνικά μηνύματα, ασυνήθιστα για χολιγουντιανή παραγωγή. Ένα έργο που συζητείται εδώ και καιρό και μάλλον θα συνεχίσει γι’ ακόμη περισσότερο.

* * *

* ΜΠΟΡΕΙ να παίζουν παράλληλα στους κινηματογράφους αλλά κακώς συγκρίνεται το «Τζόκερ» με την ταινία του Γαβρά. Που έκανε ταινία το βιβλίο του Βαρουφάκη για το 2015, το οποίο με το αντίστοιχο της Βαρβιτσιώτη θα μπορούσε να συγκριθεί με την «Μπλόφα». Μια ταινία που την αποφεύγουν οι δεξιοί κι οι πασοκτζήδες καθότι δεν γουστάρουν τον Βαρουφάκη αλλά κι οι συριζαίοι κι οι κουκουέδες για τον ίδιο λόγο, μόνο που αυτοί δεν τον γουστάρουν για άλλους λόγους. Αν υπάρχει ένα σοβαρό κίνητρο είναι που πρόκειται για έργο του Κ. Γαβρά, ο οποίος είχε γυρίσει και το «Ζ». Άλλη πολιτική ταινία που είχε στηριχτεί πάλι σε βιβλίο. Του Β. Βασιλικού τότε, ο οποίος όμως τώρα αποδοκίμασε το δημιούργημα του σκηνοθέτη. (Έλληνες...).

Ζ.

 

Χαρατσωμένοι

* ΟΙ τράπεζες ατάραχες, θα περάσει κι αυτό, όσο κι αν τρελάθηκαν οι Λαρισαίοι.

- Τις τραπεζικές υπηρεσίες στη Μονόπολη, άρχισαν να τις χρεώνουν άραγε ή όχι ακόμη;

* * *

* - ΠΑΤΗΣΑ στο ΑΤΜ ερώτηση υπόλοιπου και μου έβγαλε αδυναμία ολοκλήρωσης συναλλαγής, δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Άρα έχω υπόλοιπο το πολύ 0,19 ευρώ, ενημερώθηκα χωρίς να πληρώσω, χτυπάω το σύστημα από μέσα.

* * *

* - ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΕ, γιατί έκλεψες την τράπεζα;

- Αυτή το ξεκίνησε κύριε πρόεδρε.                                   Ζ.

 

Άλλη θεώρηση

* ΕΙΧΕ προταθεί πολλές φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, άργησε λιγάκι αλλά φέτος ήταν η χρονιά του. Ο Πέτερ Χάντκε, που στη δεκαετία του ΄70 χαρακτηριζόταν «το τρομερό παιδί της Γερμανίας», ήταν ανεπιθύμητος όντας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους διανοούμενους που είχαν καταγγείλει το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Νόθος γιος πλύστρας, σλοβενικής καταγωγής, με θετό πατέρα Γερμανό στρατιώτη, γεννήθηκε στην Αυστρία και δεν ήταν καν 25 όταν ανέβηκε στη Φρανκφούρτη το θρυλικό θεατρικό του «Βρίζοντας το κοινό». Χαλκέντερος συγγραφέας, ο Χάντκε έχει δημοσιεύσει δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα, ενώ μετέφρασε ξένους συγγραφείς στα γερμανικά, μεταξύ άλλων τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Το γνωστότερο μυθιστόρημά του και στην Ελλάδα με τίτλο «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι», μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Βιμ Βέντερς το 1972. (Πριν την εφαρμογή του VAR).

Ζ.

 

Πήρε βάρκα

* ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι θεώρησαν ότι βρήκαν άκρη.

- Γιατί οι γυναίκες κλαίνε όταν έχουν νεύρα;

- Διότι θέλουν να σε σκοτώσουν, αλλά ξέρουν ότι δεν μπορούν επειδή είναι παράνομο και γι’ αυτό στενοχωριούνται.

* * *

* - ΜΩΡΟ μου αγόρασα βάρκα.

-  Ήταν ανάγκη τώρα να κάνεις αυτό το έξοδο;

-  Για μας το έκανα βρε αγάπη μου, για να μη μαλώνουμε.

-  Και τι θα αλλάξει με τη βάρκα;

-  Θα πηγαίνω με τα νερά σου...

* * *

* ΝΟΜΙΣΑΝ οι καημένοι, διότι δεν άκουσαν τη συζήτηση στο διπλανό τραπέζι.

- Κορίτσια, αν 3 μέρες τη βδομάδα τον αγαπάμε, 2 μέρες δεν ενοχλεί στη γωνίτσα του και 2 μέρες θέλουμε να του σπάσουμε το κεφάλι, είναι καλές οι αναλογίες. Τον κρατάμε.       Ζ.

 

 

Πλαταμώνας

* ΤΡΟΜΑΞΑΝ οι κάτοικοι του Πλαταμώνα καθώς και πολλοί Λαρισαίοι που διατηρούν εξοχικά σπίτια στον παραθαλάσσιο οικισμό, με τους λογαριασμούς ύδρευσης που έλαβαν πρόσφατα.

Όχι ότι ήταν μεγάλα τα χρηματικά ποσά, αλλά καλούνταν να πληρώσουν εκκαθαριστικό του 2018!

Έσπασαν τα τηλέφωνα στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης Δίου – Ολύμπου.

«Αγνοείστε τους αυτούς τους λογαριασμούς, έγινε λάθος...» είναι η απάντηση που πήρε Λαρισαίος, από τη δημοτική επιχείρηση, ο οποίος όμως εκφράζει τους ενδοιασμούς του, καθώς τα λάθη δύσκολα διορθώνονται στις δημοτικές και στις δημόσιες υπηρεσίες και τα πληρώνουν συνήθως οι καταναλωτές.                               Λ.Κ.

 

Αποδυναμώνονται

* ΚΙ αναρωτιέται η Λαρισαία Δ.Κ.

- Μην τρελαθούμε που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξαφνικά «καίγονται» για τους απόδημους. Κι όλα τα προηγούμενα χρόνια; Τόσες δεκαετίες...

- Γιατί; Ειδικά το ΠΑΣΟΚ ξέρει πολύ καλά ότι στους απόδημους αποκλείεται να έχει κάτω από 8%. Άρα τώρα συμφέρει.

* * *

* ΠΟΛΛΑ έχουν γραφεί για το θέμα, τη σκοπιμότητα, τη νομιμότητα του κυβερνητικού σχεδίου, την προκαλούμενη πολιτική στρέβλωση. Κανένας όμως δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την ανωτερότητα των δεξιών. Οι οποίοι υποστηρίζουν το σχέδιο, παρότι οι ίδιοι θα χάσουν σημαντικό μέρος της ισχύος τους προεκλογικά, αφού με τους απόδημους στο τσεπάκι το κόμμα δεν θα τους έχει και τόσο πολύ ανάγκη. Τι πειράζει όμως αφού μετεκλογικά εκείνοι θα καρπώνονται τα κυβερνητικά ωφελήματα.

Ζ.

 

 

Τιμωρητική

* ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΣΕ πικρά ο Λαρισαίος χθες.

- Σκληρές κυρώσεις του επέβαλε η Ε.Ε. Απαιτώντας από τον Ερντογάν να γράψει 100 φορές «Δεν έπρεπε να εισβάλω στη Συρία».

Ζ.

 

Δεν τα μαζεύουν

* - ΠΑΜΕ για δεύτερη βδομάδα. Επιτέλους, κάτι πρέπει να γίνει...

Η κυρία Γ. απευθύνει πλέον έκκληση. Για δύο κάδους απορριμμάτων στη Μανδηλαρά, στο ύψος περίπου της Μπότσαρη, που τριγύρω τους έχουν συσσωρευτεί μπάζα και άλλα απορρίμματα από ανακαίνιση παρακείμενου καταστήματος.

- Έχει ενημερωθεί ο Δήμος, η Δημοτική Αστυνομία, το γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου αλλά τίποτε ακόμη.

Ζ.

 

Συμπτώματα

* ΜΕΣΗΛΙΚΟΙ στο δωμάτιο, Λαρισαίοι της καφετέριας.

- Στα 30 πίναμε ποτά από τις 11 και γυρίζαμε σπίτι στις 4. Μετά τα 50 πίνουμε ένα νερό στις 11 και ξυπνάμε για τουαλέτα στις 4.

* * *

* - ΒΡΕ, κάθεσαι να δεις εκπομπή υγείας στην τηλεόραση και τα μόνα συμπτώματα που δεν έχεις είναι οι τίτλοι τέλους.

* * *

* - ΕΓΩ πάντως, έχω μερικούς φίλους που με θεωρούν θησαυρό. Και με θάβουν.         Ζ.

 

Σκληρή

* ΠΗΓΕ ο Λαρισαίος Α.Β. στο «Κουτλιμπάνειο» στο Οφθαλμολογικό, εξετάστηκε, όλα καλά με γιατρούς και νοσοκόμες, τι να λέμε τώρα, πολύ ευχαριστημένος. Του έριξαν όμως και το απαραίτητο κολλύριο και μετά έβλεπε θολά. Τον έστειλαν και πήγε ύστερα κάτω να κλείσει ραντεβού για το άλλο εξάμηνο, έγινε κι αυτό.

Τι το ΄θελε όμως στο τέλος; Ζήτησε κάτι από τη διοικητική υπάλληλο του παλιού νοσοκομείου.

- Μπορείτε να μου βάλετε την κάρτα μου μέσα στη ζελατίνα του βιβλιαρίου γιατί δεν βλέπω;

- Δεν έχω καμιά δουλειά εγώ μ΄ αυτό. Πάρτο και φύγε από δω. (Εμ, τα χάλασε όλα...).

Ζ.

 

Καθαρόαιμοι

* - Η παράταξη ΠΑΣΚ-Ο κατεβαίνει κανονικά στις εκλογές του τοπικού Οικονομικού Επιμελητηρίου...

Η διαβεβαίωση εκ Τρικάλων, από τον Σταύρο Τραγάνη, β΄ αντιπρόεδρο στην κεντρική διοίκηση του Ο.Ε. και περιφερειακό σύμβουλο με τον Ν. Τσιλιμίγκα. Για όποιον τυχόν έχει ανησυχία, μετά από σχόλιο για συμμαχικό σχήμα στιλ Συμπαράταξης, η ΠΑΣΚ οικονομολόγων κατεβαίνει αυτόνομα, με τα σύμβολά της και με τα όλα της. Καθαρόαιμο πράσινο.

* * *

* ΑΓΝΩΣΤΟ αν θα έχει και ποιον Λαρισαίο στο ψηφοδέλτιό της. Άλλο που η τοπική ηγεσία έχει συμπτύξει ενιαίο συνδυασμό με συριζαίους και με ανεξάρτητους. Η ΠΑΣΚ αναγεννήθηκε, λέει.

- Δεν είναι σαν τη Συμπαράταξη στον δήμο της Λάρισας που την υποστήριζε και το ΠΑΣΟΚ, εξηγεί ο Τρικαλινός. Εδώ το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει εμάς. Άρα απλώς κάποιοι έφυγαν από την παράταξη, αυτό είναι όλο...

-Είναι δηλαδή σαν τη Συμπαράταξη με τους πασοκτζήδες, όταν πρωτοβγήκε ο Καλογιάννης; Το ΠΑΣΟΚ έκανε 4-5 χρόνια να καταλάβει και να συμμετέχει...

Ζ.

 

Λίγα στρέμματα

* - ΚΑΛΑ το έλεγαν χωράφι το γήπεδο της ΑΕΛ... Ποιας ΑΕΛ δηλαδή, του Πηλαδάκη είναι ΙΧ. μπίζνα.

Ο Λαρισαίος έλεγε για τις φωτογραφίες των εργασιών αντικατάστασης του κατεστραμμένου χλοοτάπητα.

- Μα δεν το βλέπετε; Τρακτέρ μπήκαν μέσα και το οργώνουν. Άρα χωράφι. Οχτώ - δέκα στρέμματα περίπου, όσο ένα γήπεδο. (Εργασίες που όπως και στα χωράφια συνεχίζονται κι όταν βραδιάσει, υπό το φως των προβολέων. Όχι των τρακτέρ, έχει πάνω απ΄ τις κερκίδες μεγάλους.)

Ζ.

 

«Φορτωμένος»

* ΕΧΕΙ φορτώσει ο «καλέ μου άνθρωπε» αποκαλούμενος αναγνώστης, ο οποίος μεταξύ άλλων αυτή τη φορά, όπως πάντα ανωνύμως, αναφέρεται και στο Μακεδονικό. «Η ΝΔ προεκλογικά μιλούσε για επαίσχυντη συμφωνία και τώρα το κάνει γαργάρα. Όταν έρθει η ώρα να το ξαναψηφίσουμε, όλοι εμείς οι Έλληνες-πατριώτες-μακεδονομάχοι θα γίνουμε δωρητές σώματος εν ζωή». Το γνωστό αστείο για το τι θα πουν στον Κυριάκο ότι θα πάρει. (Λες και ψήφισαν τον Μητσοτάκη και καταψήφισαν τον Τσίπρα γι’ αυτό μονάχα. Κι όχι για τόσα άλλα, κυρίως προσωπικού ενδιαφέροντος).

* * *

* ΚΑΙ κατόπιν στο αγαπημένο του θέμα, περιλαβαίνει τον δήμαρχο. «Την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο την καθιερώνεις με φθηνό εισιτήριο στο αστικό και με ελεύθερους χώρους στάθμευσης περιμετρικά της πόλης. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί στη δεκαετία του ‘80 αλλά τότε κυβερνούσε ο μπολσεβίκος Λαμπρούλης, που δεν τον ένοιαζε παρά μόνο πώς θα διορίσει όλη την Τασκένδη στο Αμαξοστάσιο...». (Μάλλον γι’ αυτό τον ψήφιζαν κι οι δεξιοί. Κι έτσι ο «καλέ μου άνθρωπε» προδίδει και την ηλικία του).

Ζ.

 

Ποιος; Iγώ;

*  ΈΝΑΣ τσοπάνος από, χωριό της Λάρισας, πάει στο δικαστήριο να καταθέσει ως μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πώς λέγεσαι;

Μάρτυς: Μήτσιους Ταδόπουλος.

- Είσαι παντρεμένος;

- Ποιος; Iγώ;

- Ναι, εσύ.

- Είμαι.

- Με ποιαν;

- Ποιος... Iγώ;

- Μα, μη λες συνέχεια ποιος εγώ; Λέγε τώρα με ποια είσαι παντρεμένος;

- Με μια γυναίκα.

- Είσαι με τα καλά σου; Ξέρεις κανέναν στο χωριό σου που να είναι παντρεμένος με άντρα;

- Ποιος; Iγώ; Ξέρω.

- Ποιον;

- Την αδιρφή μ’.

 
=====================================================
 
NA TON APAGAGEI O K AGORASTOS1

• ΝΑ τον απαγάγει ο Κ. Αγοραστός τον Ηλ. Καφφέ, να τον κάνει τι; Πέρασαν κι οι εκλογές.

Ζ.

 ==================================================

 

PHGE KI O BAS MAKATOS3

 

• ΠΗΓΕ κι ο Βασ.Μακατός απ’ τον Πλατύκαμπο στη Γερμανία, για την παγκόσμια έκθεση τροφίμων στην Κολωνία. Ταυτόχρονα πήγε και στη διαδήλωση με Κούρδους και Γερμανούς ενάντια στην εισβολή στη Συρία. Δεν αλλάζει ο άνθρωπος...

Ζ.

 

============================================

 

SE MIA FVTOGRAFIA O KAPITALISMOS4

 

• ΣΕ μία φωτογραφία, ο καπιταλισμός, η μικροαστική ματαιοδοξία κι η εξαθλίωση αντάμα.     Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass