ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2019 19:04
*ΠΙΝΑΚΑΣ και Σάπκας, Περιφέρεια και Δήμος, εύκολη συνεννόηση. Πολιτισμένα πράγματα.  Ζ.   *ΠΙΝΑΚΑΣ και Σάπκας, Περιφέρεια και Δήμος, εύκολη συνεννόηση. Πολιτισμένα πράγματα. Ζ.

Δωράκι

*ΑΦΟΥ στόλισα, κρέμασα και την κάλτσα του Αϊ Βασίλη έξω από την πόρτα...

Ήταν να πάει να σκάσει η Λαρισαία.

- Και πήγε καλέ, αυτός ο άχρηστος ο διαχειριστής κι έβαλε μέσα τα κοινόχρηστα.

Ζ.

 

Μούσκεμα

*ΑΝΤΑΡΑ κακιά, ήταν η έκφραση από παλιά. Κι είναι πολύ δύσκολα στην ύπαιθρο με πυκνή ομίχλη. Βέρτιγκο ακόμη και για έμπειρους τσοπάνηδες. Στην πόλη πια, είναι απλώς ρομαντικό, προκύπτουν κι ωραίες φωτογραφίες για ανάρτηση.

Πρόβλημα, βέβαια, η απίστευτη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Ρεκόρ και στα υγρόμετρα η Λάρισα, κάποιες φορές είναι σαν να κολυμπάς το βράδυ σε αραιό νερό. Και φυσικά γέμισε ο κόσμος πόνο. Προβλήματα στη μέση, σε αρθρώσεις κυρίως σε ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας, σε παλιά τραύματα οστών...

Ζ.

 

Ανάμεσα

*ΠΑΛΙΩΣΕ λιγάκι αλλά οι γιορτές βαστάνε μέρες.

-Να σε λένε Σάββα, να έχεις γυναίκα Κυριακή και να λένε τη φιλενάδα σου Παρασκευή. Μιλάμε απίστευτο Π-Σ-Κ...

Ζ.

 

Νέοι ορίζοντες

*ΚΙ αφού η κυβέρνηση αυξάνει τον αριθμό των αντιδημάρχων το πολύ ως και κατά 1/3 από τους υφιστάμενους, τότε η Λάρισα μπορεί να αποκτήσει άλλους δύο, άμισθοι αυτοί όπως ορίζει η νομοθεσία. Για το πρεστίζ μονάχα, που δεν είναι και λίγο.

Έφτασε επομένως το πλήρωμα του χρόνου να προβιβάσει ο Απ. Καλογιάννης σε αντιδημάρχους τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους Μιχ. Αναστασίου και Μάκη Γιαννακόπουλο; Γιατί όχι; Εκτός κι αν προτιμήσει τους ομοιόβαθμούς τους Μάκη Δαούλα και Θόδωρο Καφφέ.

***

*ΜΠΟΡΕΙ όμως να επαναποδοθεί ο τίτλος της αντιδημάρχου στην Άννυ Ψάρρα. Ενώ ίσως ανοίγεται ευκαιρία να υπογραφεί η επιδιωχθείσα συμμαχία με τον Παν. Γούλα και την παράταξή του. Αν οριστεί άμισθος αντιδήμαρχος δεν θα τον κατηγορήσουν για ιδιοτέλεια.

Ζ.

 

Κόντρα στη Βουλή

*ΈΝΤΟΝΗ αντιπαράθεση είχε ο Μ. Χαρακόπουλος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο Λαρισαίος προήδρευε της αρμόδιας Επιτροπής, ο Θεσσαλονικιός ήθελε να πει τα δικά του.

- Κύριε Γιαννούλη, γίνεται μια συζήτηση που δεν αφορά στο νομοσχέδιο. Σας ακούσαμε για πλέον των πέντε λεπτών, χωρίς καμία αναφορά στα του νομοσχεδίου. Με συγχωρείτε, αλλά βρίσκομαι σε δυσχερή θέση, δεν το έκανα νωρίτερα, να σας ανακαλέσω στην τάξη, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι κανόνας στην Επιτροπή. Υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι έρχονται να μιλήσουν στην Επιτροπή, είναι εμφανώς αδιάβαστοι επί του νομοσχεδίου και μιλούν επί παντός επιστητού χωρίς να κάνουν ουδεμία νύξη σε ένα έστω άρθρο του νομοσχεδίου.

- Νομοσχέδιο εννοείτε αυτό το «σούπερ μάρκετ»; Κύριε Πρόεδρε, δεν θα με εγκαλέσετε εσείς στην τάξη...

- Δικαιούμαι να σας εγκαλέσω.

- Εσείς πρέπει να εγκαλέσετε τους υπουργούς να μην φέρνουν προσβολή νομοσχέδιο με τέτοια πολυθεματική ευρεσιτεχνία.

-Κύριε Γιαννούλη, επειδή είστε νέος σε αυτή την αίθουσα, σε αυτήν τη Βουλή...

- Νέος είμαι στην αίθουσα, στην πολιτική δεν είμαι καθόλου.

- Επειδή δεν είστε καθόλου νέος, λοιπόν, στην πολιτική, σας παραπέμπω, όπως δεν θέλησα να το κάνω στην αρχή, στο τι γινόταν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Και τέλος πάντων και ο εισηγητής σας δέχτηκε ότι κάποια άρθρα εξ αυτών έχουν χαρακτήρα κατεπείγοντος. Λοιπόν, μην αναμοχλεύουμε μια συζήτηση, την οποία δεν την παρακολουθήσατε όταν ξεκινήσαμε.

Ζ.

 

Καφέδες

*ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ του καφέ, ανάλογες κι οι συζητήσεις των νεαρών Λαρισαίων.

- Καλός ο καφές;

- Μπα... Δεν πίνεται. Όπως πάντα δηλαδή.

- Και τότε γιατί παίρνεις καθημερινά καφέ από μας;

- Προσπαθώ να τον κόψω.

***

*- ΤΟΝ καφέ πώς τον πίνεις;

- Τυλιγμένος με κουβέρτα.

- Άστεγος;

- Όχι, καπνιστής.

***

*- ΚΟΠΕΛΙΑ, πάμε για καφέ;

- Εντάξει. Θα σε πάρω τηλέφωνο μετά τη δουλειά.

- Πότε δηλαδή;

- Εεε, άσε πρώτα να βρω δουλειά...

Ζ.

 

Κακομελετούν

*ΚΑΙ μετά σου λέει πάει τρένο το Λάρισα-Βόλος. Σιγά μην πατήσει κανέναν, που όλο και πατάει. Να, όπως προχθές με την αντάρα που το τρένο πήρε σβάρνα το τζιπ στη διάβαση. Είναι δυνατόν; Πόσα χρόνια το κακομελετούν οι αρμόδιοι; Τη σύγχρονη γραμμή μέσα στον κάμπο, έργο ευκολάκι, με ιστορία όμως χειρότερη του Αρτινού γεφυριού. Διότι καλομελέτα δεν το λες, δεν έρχεται. Αντιθέτως όλο και σοβαρά ατυχήματα προκύπτουν. Κι είναι αναμενόμενο με τόσες ισόπεδες διαβάσεις αυτοκινήτων να κόβουν τη γραμμή, αφύλακτες εντελώς ή κακοφυλασσόμενες. Ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο. Και δεν είναι μόνο η ανευθυνότητα των κατά καιρούς διοικούντων τον ΟΣΕ ή του υπουργείου των έργων. Είναι και οι ντόπιοι παράγοντες που δεν τους κυνηγούν.

Ζ.

 

Στα λόγια

*ΕΝ μέσω της αντιπαράθεσης για την αστυνομοκρατία ή την ασφάλεια, τον αυταρχισμό ή το μπάχαλο, ο Λαρισαίος ξεκίνησε με μια διαπίστωση.

-Μπορεί να άλλαξε όνομα πριν χρόνια το υπουργείο και να έγινε Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο πρακτικά παραμένει πρωτίστως Δημοσίας Τάξεως.

Ζ.

 

Αμετάφραστα

*ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ μετάφραση; Για τους περισσότερους στη Λάρισα όχι, για ορισμένους οι φράσεις μπορούν να μπουν στο γνωστό Λεξικό.

- Αααχ... Ρούφηξα χτε έναν ξινούτσκο τραχανά κι θαραπάφκα.

***

*Ο Ν.Χ. περιγράφει την επιτυχία του μπαρ.

-Μπεντς λάχανο κι φεγς κουνουπίδ’ι.

***

*Η Ν. Κ. συγχυσμένη.

-Μιμινιβριάιζ.

***

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και εκφράσεις σκέτο μπέρδεμα.

-Κάτσε, μην κάθεσαι όρθιος. (Άντε να το μεταφράσεις αυτό στ’ αγγλικά.)

Ζ.

 

Κανένα λαμπιόνι

*ΟΤΙ ανήκει στο κέντρο της πόλης ουδείς το αμφισβητεί, πλην ίσως των αρμοδίων του Δήμου, για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Μπορεί να έχει μαγαζιά εκατέρωθεν η οδός Μανδηλαρά, από την Τρίγωνη ως τη Νομαρχία, όμως χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν έχει. Ούτε ένα λαμπιόνι εκεί. Παράξενο. Ίσως να μην πρόλαβαν ακόμα. Ακούστηκε ότι δεν μπορούν να στηρίξουν τις γιρλάντες πάνω από τον δρόμο. Να τυλίξουν με φωτάκια μερικές κολώνες; (Και να πεις ότι έχει πηγάδι στη Μανδηλαρά και έκαναν κάτι σ’ αυτό οι παρόδιοι...)

Ζ.

 

Για το παιδί

*ΜΕ αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού ο παλιός Λαρισαίος δάσκαλος Γ.Ν. διηγείται την ιστοριούλα, που έλεγε για να ευαισθητοποιήσει τους γονείς.

Ήταν λοιπόν ένας πατέρας που υποχρεώθηκε να δουλέψει σκληρές υπερωρίες, σχεδόν διπλοβάρδια για να αντιμετωπίσει τα οικογενειακά έξοδα, ήταν κι η κρίση... Επέστρεφε αργά στο σπίτι κουρασμένος, ο μικρός του γιος είχε τις απαιτήσεις του, έκανε τρελαμάρες το παιδί, ίσως και για να του προκαλέσει την προσοχή. Μια μέρα θύμωσε πολύ ο πατέρας, τον μάλωσε άσχημα, ο πιτσιρικάς έφυγε κλαίγοντας για το δωμάτιό του. Πιο ψύχραιμη η μαμά, είδε την αδικία, παρότρυνε τον άντρα της να πάει να μιλήσει με το παιδί.

***

*ΞΕΦΥΣΗΞΕ εκείνος, έξυσε το κεφάλι, πήγε να βρει τον μικρό.

-Έλα βρε αγόρι μου, τι έχεις... Να σε μάλωσα κι εγώ κουρασμένος απ’ τη δουλειά, έλα να τα πούμε...

-Μπαμπά; Πάντα λείπεις, πόσο δουλεύεις;

-Ε παιδί μου, δεν βγαίνουμε αλλιώς, τα έξοδα είναι πολλά...

-Μπαμπά; Πόσα παραπάνω παίρνεις που δουλεύεις τόσο;

-Ε... Είκοσι ευρώ.

-Μπαμπά; Θα μου δώσεις τώρα στις γιορτές ένα δάνειο δέκα ευρώ;

-Να σου δώσω αγόρι μου. Τι τα θέλεις;

-Μπαμπά; Έχω μαζεμένα κι εγώ άλλα δέκα ευρώ. Άμα σου δώσω λοιπόν είκοσι ευρώ, θα μείνεις μία μέρα σπίτι για μένα;

Ζ.

 

Μεθοδικοί

*Ο Λαρισαίος νεαρός πέτυχε μια πανέμορφη γυναίκα να αγοράζει σερβιέτες στο σούπερ μάρκετ. Την πλησίασε.

- Θες να πάμε για ποτάκι σε πεντέξι μέρες;

***

*Ο άλλος, ο ατακαδόρος, την είχε προσεγγίσει σε μπαράκι.

-Σου αρέσουν τα μάτια μου;

-Μμμ, όχι, καθόλου.

-Ούτε τα δικά σου μου αρέσουν. Πάμε να τα βγάλουμε;

***

*- ΌΛΕΣ οι φίλες μου πήραν άντρα λαχείο κι εγώ εσένα, που όλη μέρα κάθεσαι και ξύνεσαι.

-Σκέφτηκες μήπως ότι εσύ πήρες το Σκρατς;

Ζ.

 

Λίγο τσιμέντο

*ΜΙΑ χούφτα τσιμέντο χρειαζόταν, πέρασαν πάνω από δύο μήνες από τότε που είχε ειδοποιηθεί ο Δήμος, όμως στην τεχνική υπηρεσία μάλλον ολιγώρησαν και τώρα δεν χρειάζεται πια να σπεύσουν. Μια μικροϋποχρέωση λιγότερη κι ας τους ειδοποιήσουν ξανά από το Γραφείο του Πολίτη.

Εκεί μπροστά από το φαρμακείο στη Μανδηλαρά 13 υπάρχουν δύο θέσεις κάδων, για το κλασικό ζευγάρι πράσινος-μπλε, με την αναμόρφωση της οδού, οι θέσεις σταθεροποιήθηκαν καθώς μπήκαν εκατέρωθεν δύο μεταλλικές μπλε μπάρες. Η μία εξ αυτών κάποια στιγμή παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, βγήκε από τη θέση της, την τοποθετούσαν πρόχειρα, έφευγε ξανά, εκείνη η χούφτα τσιμέντο δεν ερχόταν, πέρασε ο καιρός κάποιος την έκλεψε, ίσως κάποιος από κείνους που περνούν και ψειρίζουν τα μέταλλα από τους κάδους ανακύκλωσης. Τώρα κοστίζει παραπάνω η αποκατάσταση, πρέπει να πάρουν και μπάρα.

Ζ.

 

Χώρια

*ΚΙ ΕΝΩ στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο εξελίσσονται μάχες εκ του συστάδην στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, με τα σενάρια να εναλλάσσονται βδομάδα τη βδομάδα και τα φαβορί να ανατρέπονται ανάλογα με τη μέρα, στην Αθήνα όλα αυτά, η κατάσταση στη Λάρισα είναι ξεκάθαρη. Όχι ότι τελικά δεν θα ψηφίσουν κι οι τρεις αυτόν που θα προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης....

***

*ΟΣΟ περνάει απ’ το χέρι τους όμως, οι Λαρισαίοι βουλευτές της ΝΔ πασχίζουν να επικρατήσει ο δικός τους. Κι οι δύο παλιότεροι αναδεικνύουν τις αγεφύρωτες διαφορές τους.

Ο Μ. Χαρακόπουλος καραμπινάτος καραμανλικός, θα ήθελε να πάει για ΠτΔ ο πρώην πρωθυπουργός, όμως υποστηρίζει αναφανδόν την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου. Ο Χρ. Κέλλας σπλήνα σαμαρικός, μαζί με Άδωνη και Βορίδη, συντάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του Καλαματιανού.

***

*ΟΣΟ για τη Στέλλα Μπίζιου, όπως είναι λογικό δεν πρόλαβε να δικτυωθεί, οπότε περιμένει να αποφασίσει ο πρόεδρος του κόμματος.

Η οποία, όμως, έχει εξελιχθεί στα αθηναϊκά κοσμικά. Πρωτοσέλιδο χθες στην ‘’Εσπρέσσο’’. «Αυτοκόλλητες βουλευτής της ΝΔ και εκρηκτική dj. Στενή παρέα για Στέλλα Μπίζιου και Ράνια Κωστάκη». Μαζί και φωτογραφία τους σε μπαρ.

Ζ.

 

Μια ανάσα

*ΠΕΡΙΦΗΜΑ τα έχει πάει η ΑΕΛ στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Ανέλπιστα καλά, φιγουράρει να ισοβαθμεί στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας κι όλοι ευχαριστημένοι. Παράξενο όμως το φετινό πρωτάθλημα κι ο τρόπος που θα ολοκληρωθεί. Αλλά κι η βαθμολογία πολύ εύγλωττη. Αφού μια νίκη είναι αρκετή για να στείλει κάποια ομάδα από τα πλέι οφ για πρόκριση στην Ευρώπη, στα πλέι άουτ για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ευτυχώς οι βυσσινί βρίσκονται ακόμη από την πλευρά του Παραδείσου.

Ζ.

 

Καμάρωναν

*ΣΕ ένα αεροπλάνο ταξίδευαν ένας Ολλανδός, ένας Βούλγαρος και ένας Έλληνας. Κάποια στιγμή περνάνε πάνω από την Ολλανδία, κοιτάζει ο άλλος κάτω την πατρίδα του κι αναστενάζει.

- Γειά σου ρε Ολλανδία με τις ωραίες σου τουλίπες...

- Σιγά, πετάγεται ο Βούλγαρος, εμείς στη Βουλγαρία τις έχουμε για χαρτί τουαλέτας.

Αργότερα περνάνε πάνω από τη Βουλγαρία, οπότε ο άλλος ανταποδίδει.

- Γειά σου Βουλγαρία με τα ωραία σου τριαντάφυλλα...

- Σιγά, μπαίνει στο παιχνίδι κι ο Έλληνας, εμείς στην Ελλάδα τα έχουμε για χαρτί τουαλέτας.

Αμέσως μετά περνάνε πάνω από την Ελλάδα οπότε συνεχίζει.

- Γειά σου ρε Ελλάδα με τις ωραίες σου τσουκνίδες.

Και προσθέτει.

-Τι συμβαίνει φιλαράκια; Δεν θα σκουπιστεί κανείς;

Ζ.

 

--------------------------

XUESINO TRIKALINO STIGMIOTYPO 11 12

*ΧΘΕΣΙΝΟ τρικαλινό στιγμιότυπο, πρόκληση για διαγωνισμό λεζάντας μεταξύ των αναγνωστών.

Ζ.

 --------------------------

OI SYNANTHSEIS TOY XRHSTOY KELLA

Οι συναντήσεις του Χρήστου Κέλλα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι συχνές το τελευταίο διάστημα, κι όπως μαρτυρά και η γλώσσα του σώματος, η σχέση τους δεν απλά συναδελφική, αλλά προσωπική, με αμοιβαία εκτίμηση και καλή χημεία μεταξύ τους. Στην πρόσφατη συνάντησή τους στο υπουργείο, η οποία διήρκησε αρκετή ώρα, οι δύο άντρες δεν συζήτησαν μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για θέματα του νομού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass