ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2019 19:00
*ΠΑΡΑΠΑΝΩ από άριστες οι σχέσεις Μητσοτάκη-Αγοραστού, το μαρτυρούσε και η γλώσσα του σώματος στην περιοδεία του Σαββατοκύριακου. Ταιριαστοί και φίλοι, σαν παλιοί συμμαθητές.  Ζ. *ΠΑΡΑΠΑΝΩ από άριστες οι σχέσεις Μητσοτάκη-Αγοραστού, το μαρτυρούσε και η γλώσσα του σώματος στην περιοδεία του Σαββατοκύριακου. Ταιριαστοί και φίλοι, σαν παλιοί συμμαθητές. Ζ.

Με σιρόπι

*ΜΠΗΚΕ κεφάτος στην παρέα ο Λαρισαίος.

- Μελομακαρονιώτες,

Μελομακαρονιώτισσες...

***

*- ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, για να κάψεις ένα μελομακάρονο πρέπει να περπατήσεις περίπου 4 χιλιόμετρα. Πρακτικά για να κάψω τα μελομακάρονα που έφαγα σήμερα πρέπει να φτάσω περπατώντας στα Ιεροσόλυμα.

***

*- ΚΑΘΕ φορά που περνάω απ’ το σαλόνι τρώω και από ένα μελομακάρονο. Μέχρι στιγμής έχω περάσει δεκαεφτά φορές.

Ζ.

 

Προστασία

*ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ έφοδος σε συνοικιακό καφενεδάκι της Λάρισας και σύλληψη δέκα ατόμων επειδή έπαιζαν πόκα παραμονές Χριστουγέννων. Κατασχέθηκε και το ιλιγγιώδες ποσόν των 370 ευρώ. Μα δεν βάζουν μυαλό κι αυτοί... Να πάνε να παίζουν όποτε θέλουν όσα θέλουν, στα νόμιμα στέκια. Αρκεί να παίρνει την γκανιότα η εταιρεία του τζόγου και το κράτος το ποσοστό του απ’ τον φόρο. Ακούς εκεί να τρέχουν στα καφενεία να καταστρέφονται με τις παλιοπαρέες...

Ζ.

 

Κίτρινα φύλλα

*ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ φυσούσε κάποια στιγμή τρελά. Χειμώνας είναι. Και το πρωί της Δευτέρας βγήκε σε ειδική αποστολή το κομάντο ανά τας ρύμας και τα οδούς, στο κέντρο και τις συνοικίες. Φωτογραφίζοντας, αναρτώντας και διαμαρτυρόμενος δημοσίως. «Έχουν γεμίσει τα πεζοδρόμια σ’ όλη τη Λάρισα από φύλλα των δέντρων, τα οποία πλέον έχουν σαπίσει και είναι παγίδα για όλους αλλά ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Πότε θα τα καθαρίσει η Υπηρεσία Καθαριότητας;» Ο Δημ. Γεωργάκης στο φυλλοβόλο αντιπολιτευτικό του έργο. (Καθαριότης αυθωρεί και παραχρήμα παντού.)

***

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ τρόποι να λύσει ο Δήμος το πρόβλημα των πεσμένων κίτρινων φύλλων. Θα μπορούσαν φερειπείν να τοποθετήσουν δίχτυα κάτω από κάθε δέντρο. Ή και να, πιο ριζική λύση αυτή, να αντικαταστήσουν τα σημερινά δέντρα με πλαστικά. Με πτυσσόμενα κλαδιά.

***

*ΩΣΤΟΣΟ κάτι τέτοιες μέρες η Υπηρεσία Καθαριότητας θα έπρεπε να επικεντρώνει την ισχύ της στη σάρωση των φύλλων, ιδίως από πολυσύχναστα σημεία. Ωραία εικόνα στην αρχή, κατόπιν όμως μουσκεύουν και μετατρέπονται σε γλιστερή παγίδα. Η έκκληση έφτασε χθες από την περιοχή πλατείας Άννας Φρανκ στο ΓΝΛ, όπου υπάρχουν πολλά και μεγάλα φυλλοβόλα. Παχύ στρώμα χθες, χαλί μπορδοροδοκίτρινο.

Ζ.

 

Παρούσα

και η Ρένα

*ΑN και με μπαταρισμένο το αριστερό της πόδι (σε νάρθηκα, εδώ και πολύ καιρό από ατύχημα) η Ρένα Καραλαριώτου έδωσε το «παρών» στην υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λάρισα. Η επανεμφάνισή της στα κοινά, μετά από καιρό, της έδωσε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με πολύ κόσμο, κάτι που της έλειψε το προηγούμενο διάστημα. Αμέσως μετά τις γιορτές και εφόσον η αποκατάσταση εξελιχθεί ομαλά, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων θα ανακάμψει σθεναρά.

Γ.Ρ.

 

Όταν φεύγουν...

*ΣΕ εορταστική ατμόσφαιρα η συντροφιά των Λαρισαίων, κεφάτη.

- Ζητούνται άλλα δύο άτομα που μικροδείχνουν, να πάμε να πούμε τα κάλαντα μαζί.

***

*- ΜΑΜΑ, όταν φεύγουν τα Χριστούγεννα, πού πάνε;

- Στα μπούτια και στον ποπό κυρίως παιδάκι μου.

***

*- ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ξέρετε, τώρα θα ήμασταν ήδη εθνική με κατεύθυνση Ζαγοροχώρια για δεκαήμερες διακοπές...

***

*- ΠΟΥ θα πας τα Χριστούγεννα;

- Μακρινό ταξίδι...

- Σε ποιο μέρος δηλαδή;

- Θα κόβω χιλιόμετρα γύρω-γύρω από το τραπέζι με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.

Ζ.

 

Απουσίες

*ΚΑΠΟΙΟΣ παρατηρητικός εντόπισε απουσίες στελεχών κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λάρισα. Να, ο συντονιστής στελεχών του Μητρώου Θεσσαλίας Γ. Καραβάνας επί παραδείγματι.

Μα και άλλος υποψήφιος βουλευτής. Δεν ήταν η απουσία του τόσο αισθητή, έκανε ο ίδιος τον σχετικό ντόρο αναδεικνύοντάς την. Εξέφρασε την ίδια μέρα εντόνως τη δυσαρέσκειά του που δεν αξιοποιήθηκε. Τόση προσπάθεια έκανε να τον βάλουν στο ψηφοδέλτιο, ύστερα δεν έπρεπε να τον κάνουν διοικητή έστω κάπου;

Ζ.

 

Παρέμβαση

Θ. Παιδή

«ΠΡΟΕΔΡΕ, λίγο πιο πίσω βρίσκονται και οι γονείς των παιδιών» ανέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ειδικό Σχολείο της Νεάπολης. Έτσι ο πρόεδρος της ΝΔ τους προσέγγισε και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους, καθώς οι ίδιοι τον ανέμεναν -από διακριτικότητα και τακτ- λιγάκι πιο πίσω.

Γ.Ρ.

 

Αντιδημοκρατικό

*ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ τα σχετικά στην εφημερίδα, ο Λαρισαίος υπενθύμιζε το απίστευτο κατόρθωμα Ντίτορος. Τότε που ήταν να έρθει να μιλήσει σε εκδήλωση στη Λάρισα ο μέντοράς του Απ. Παπατόλιας. Για κάτι σχετικό με τη δημόσια διοίκηση, ήταν όμως ημέρα Σάββατο. Και το ντιτοριανό καθεστώς εξέδωσε απανταχούσα καλώντας τους υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης να συρρεύσουν από Τρίκαλα και Ελασσόνα, από Αγρίνιο και Χαλκίδα, Καρπενήσι και Μακρακώμη, απαξάπαντες στη Λάρισα για να συγκροτηθεί ακροατήριο. Τι πείραζε; Μα που τους έδινε άδεια μια άλλη εργάσιμη, μπόνους. (Ναι, με την υπόθεση ασχολήθηκε η Εισαγγελία και μόνο που δημοσιοποιήθηκε, ήταν ολίγον προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα).

***

*ΑΥΤΗ η υπόθεση δεν διεκπεραιώθηκε φυσικά με την ταχύτητα εξπρές που αντιμετωπίστηκε η ντιτοριανή αγωγή κατά Δοδοντσάκη.

-Από κάτι τέτοια προέκυψε η έκφραση ντιτοριανό καθεστώς, εξηγούσε ο Λαρισαίος στην παρέα. Αναρωτώμενος αν θα υπάρχουν δημόσιες αντιδράσεις φορέων και παραγόντων απέναντι στην αντιδημοκρατική τακτική του ηγουμένου της Αποκεντρωμένης. Κι άρχισαν να πέφτουν ιδέες.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και καλύτερος... Πέραν της ευαισθησίας στην υπεράσπιση του δικαιώματος της έκφρασης, είναι ευκαιρία να ξεκοτσάρει εκείνον που αυτοί διόρισαν και που τόσες φορές τους εξέθεσε μετά. Αλλά και το ΚΙΝΑΛ των δημοκρατικών πεποιθήσεων που του τον χρεώνουν ως στέλεχός του...

-Οι φορείς της εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ για παράδειγμα, να μην υπερασπιστεί τον διευθυντή και καθηγητή μέλος της;

Ζ.

 

Λογικό...

*- ΤΟ αφεντικό μας, έλεγε χθες ο Λαρισαίος στην παρέα, στρεσαρίστηκε πάρα πολύ που δεν είχε να μας πληρώσει το Δώρο...

- Σώπα βρε παιδί... Και τι έκανε τελικά;

- Έφυγε τετραήμερο στην Αράχωβα να χαλαρώσει.

Ζ.

 

Κανένας,

πουθενά

*ΉΘΕΛΕ να δημοσιοποιήσει τον προβληματισμό του ο Ελασσονίτης νεοδημοκράτης Δ. Π. «Ρωτάω τους βουλευτές του κόμματός μου, αν έθεσαν το ζήτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη...» Αναφέρεται που από έναν τόσο μεγάλο νομό με ισχυρή ΝΔ δεν έχει αξιοποιηθεί κανένα στέλεχος. Ούτε βουλευτής σε υπουργείο, ούτε άλλος σε τόσες δημόσιες θέσεις, πουθενά. «Τι τρέχουν από πίσω σαν σκυλάκια...» (Επιμένει ότι αντιδρά καλοπροαίρετα).

Ζ.

 

Αδιαφορεί

*ΠΕΡΑ από όλα τα υπόλοιπα, ακόμα κι αν είχε δίκιο στον Βόλο, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έχει θέμα, ο εφοπλιστής και κυρίαρχος στα ΜΜΕ συνεχίζει να παραβιάζει ασυστόλως τον νόμο. Του έχει απαγορευτεί εδώ και μερικά χρόνια η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Όμως εκείνος ζει και βασιλεύει ποδοσφαιρικά. Πόσο ακόμα να εξευτελιστεί η Πολιτεία;

Ζ.

Στο αθόρυβο

*ΣΥΝ οι διακοπές, κεφάτοι Λαρισαίοι φοιτητές.

- Όταν με παίρνουν με απόκρυψη, το σηκώνω και λέω «κλείσε θα σε πάρω εγώ σε λίγο».

***

*- ΘΑ σε πάρει ο διάολος...

- Τι ώρα; Γιατί το έχω στο αθόρυβο.

***

*- ΜΑ θέλω μόνο το καλό σου.

- Δε στο δίνω ρε...

Ζ.

 

Παρομοίως

*ΩΣΤΕ ως διερμηνέας ο Μπέος Αχ, αχ, αχ στον πάγκο της ομάδας του... Στα «γαλλικά» κυρίως, η ειδικότης του.

Τελικά στη χώρα όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, κάποιος μπορεί να είναι δήμαρχος αλλά όχι και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας.

Πάντως συνεχίζει να αντιγράφει τη Λάρισα και τον δικό της μεγαλομέτοχο. Τώρα και στις επεισοδιακές εμφανίσεις, σπρωξίματα, βαστάτε με και τέτοια.

***

*ΛΙΓΟΣ κόσμος στο «Arena», φτωχή η κερκίδα στα τηλεοπτικά πλάνα, καθότι για πρώτη φορά στα χρονικά δεν λειτούργησαν τα εκδοτήρια του γηπέδου. Εντάξει το πήγαινε και η μέρα για βροχή. Πάντως με τέτοια σύνθεση στην κερκίδα δεν τον έβριζαν τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.

Ακόμη λιγότερος ο κόσμος στο Πανθεσσαλικό κι ας το θεωρούσαν ντέρμπι. Όχι οι Βολιώτες, που δεν τη θεωρούν καν ομάδα τους. (Πότε είναι λίγος ο κόσμος στο γήπεδο; Όταν στην τηλεοπτική μετάδοση ακούγονται οι φωνές από τον πάγκο των ομάδων.)

Ζ.

 

Γραμμή προέδρου

*ΤΑ είχε πει απ’ τη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, χτυπώντας την αντιπολίτευση ότι η μεσαία τάξη ξέρει να φοράει και γραβάτα όταν χρειάζεται. Ημιανεπίσημη η επίσκεψη στη Θεσσαλία, ανάλογο και το ντύσιμο του πρωθυπουργού, κάζουαλ. Πήραν γραμμή οι τοπικοί παράγοντες, γραβάτα ούτε για δείγμα μεταξύ των πρωτοκλασάτων συντονίστηκαν αμέσως, ελάχιστοι δευτεροπαράγοντες έμειναν να κάνουν τον επίσημο. Οι πραγματικοί μητσοτακικοί, οι ενστερνισθέντες το προεδρικό πνεύμα, φορούσαν από πάνω μπουφάν με κουκούλα κιόλας ανάρριχτη στην πλάτη, κλειστό το φερμουάρ ως πάνω από τη μέση. (Μεσαία τάξη αλλά, «το μπουφάν του τάδε πρέπει να έκανε κάνα οχτακοσάρι» είπε ο παρατηρητικός).

Ζ.

 

Πήγε μόνος

*ΕΙΝΑΙ ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διηγιόταν χθες ο Λαρισαίος την περιπέτεια του φιλάθλου. Ο οποίος είχε πάει στο γήπεδο, κάθισε σε μια από τις πρώτες θέσεις και παρατηρεί ότι δίπλα του η θέση είναι άδεια. Τότε γυρίζει σε εκείνον που καθόταν παραδίπλα και τον ρωτά εάν η θέση είναι πιασμένη.

«Όχι», του λέει ο άνδρας, «η θέση είναι άδεια».

«Αυτό είναι απίστευτο», λέει ο παραξενεμένος φίλαθλος.

«Ποιος θα άφηνε μια τέτοια θέση άδεια;».

Τότε ο παραδιπλανός του απαντά. «Βασικά η θέση ανήκει σε μένα. Θα ερχόμουν με τη γυναίκα μου, όμως πέθανε. Αυτός είναι ο μόνος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου που δεν είμαστε μαζί από τότε που παντρευτήκαμε».

«Ω, τα συλλυπητήριά μου... Αυτό είναι πολύ άσχημο... Όμως δεν μπορούσες να βρεις κάποιον άλλο, έναν φίλο, συγγενή ή γείτονα για να έρθει μαζί σου;»

Ο άνδρας κουνά αρνητικά το κεφάλι. «Όχι», είπε. «Είναι όλοι στην κηδεία. Δεν μπορούσαν να λείψουν».

Ζ.

 

Προ αιώνος

*ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ στον καθρέφτη του χρόνου μέσα από καθρέφτη, να αντανακλώνται τα γεγονότα της μικροκοινωνίας ως το άπειρο. Δημοσίευμα του 1949 από τη στήλη της εφημερίδας «Το χρονικό της παλιάς Λαρίσης» ανέσυρε ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. Όπου ο τότε συντάκτης αναδιφά σε κατά τριάκοντα έτη παλαιά δημοσιεύματα της «Μικράς», ήτοι του 1919, ακριβώς έναν αιώνα πριν. (Εκατό έτη και κάτι αφού επρόκειτο για τον Μάιο του 1919).

***

*Ο πρωθυπουργός μας κ. Βενιζέλος απαντώντας εις συγχαρητήρια τηλεγραφήματα του προέδρου της Πανεργατικής κ. Αρχιμανδρίτου και του προέδρου της Ενώσεως Φιλελευθέρων κ. Οικονομάκη αποσταλέντα αυτώ δια την κατάληψιν της Σμύρνης, απέστειλε τα κατωτέρω τηλεγραφήματα. «Παρακαλώ ευαρεστηθήτε να διαβιβάσητε εις τα μέλη των 14 σωματείων της Πανεργατικής τας ζωηράς μου ευχαριστίας» και «Ευχαριστώ θερμώς υμάς ως και άπαντα μέλη της Ενώσεως Φιλελευθέρων Λαρίσης».

***

*Ο ιερεύς της Μητροπόλεως, οικονόμος Παν. Χατζηγεωργίου, ένεκα λόγων μη γνωσθέντων εισέτι, βαρυνθείς την ζωήν, το εσπέρας της προχθές και περί ώραν 8 ½ έθεσε τέρμα εθις τον βίον του. Εκ της γεφύρας του Πηνειού έπεσεν εις το ύδωρ του ποταμού και επνίγη. Την πτώσιν του ιερέως αντελήφθησαν διερχόμενοι παίδες, οίτινες και εφώναζαν αμέσως. Εις τας φωνάς των μικρών προσέτρεξαν οι υπάλληλοι του εκεί δημοτικού φόρου ήτο όμως αργά διότι το δυστύχημα είχε συντελεσθή.

***

*ΤΟΝ εις ανθυπολοχαγόν προαχθέντα φίλον Απόστολον Τσιτρούλη, αρχειοφύλακα της μεραρχίας συγχαίρομεν εγκαρδίως ευχόμενοι και εις ανώτερα.

Ζ.

 

Φως

*ΧΩΡΙΣ φωτισμό παραμένει εδώ και μέρες περιοχή στο κέντρο της Λάρισας, επί των οδών Τζαβέλα, Καραϊσκάκη και Λάππα. Το άστρο... του Δήμου Λαρισαίων δεν φαίνεται ικανό να φωτίσει τους δρόμους με τους περίοικους να περιμένουν ένα -μικρό- θαύμα.

 

---------

GIA XRISTOYGENNIATIKES EYXES STA GRAFEIA THS EFHMERIDAS

*ΓΙΑ χριστουγεννιάτικες ευχές στα γραφεία της εφημερίδας ο δήμαρχος της Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του, πρόεδρο της ΑΕΝΟΛ Λευτέρη Φουρκιώτη. Αντάλλαξαν απόψεις και ευχές με τον Γ. Μιχαλόπουλο και τη δημοσιογραφική ομάδα.

 

 

---------

UERMES KAI EILIKRINEIS1

UERMES KAI EILIKRINEIS2

*ΘΕΡΜΕΣ και ειλικρινείς ευχές από φίλους, ψηφοφόρους και εκπροσώπους τοπικών φορέων και οργανώσεων δέχθηκε για την ονομαστική του εορτή χθες στο πολιτικό του γραφείο στη Λάρισα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας. Πλήθος κόσμου, αμέτρητα τηλεφωνήματα, γλάστρες με λουλούδια, δώρα και ευχετήριες κάρτες είχαν κατακλύσει το γραφείο του στον πεζόδρομο της Κούμα, με το κλίμα να είναι καθαρά εορταστικό, καθώς οι μέρες που διανύουμε προσφέρονται για ευχές και ανθρώπινη μόνο συζήτηση.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass