ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2019 19:00
*Τι κι αν ήταν δεύτερη μέρα Χριστουγέννων, η Στέλλα Μπίζιου κίνησε για Φάρσαλα. Αντάλλαξε ευχές με τον δήμαρχο και άλλους παράγοντες, η νεαρή βουλευτίνα της ΝΔ τρέχει χωρίς διακοπή.  Ζ. *Τι κι αν ήταν δεύτερη μέρα Χριστουγέννων, η Στέλλα Μπίζιου κίνησε για Φάρσαλα. Αντάλλαξε ευχές με τον δήμαρχο και άλλους παράγοντες, η νεαρή βουλευτίνα της ΝΔ τρέχει χωρίς διακοπή. Ζ.

Όλα ήσυχα

*«ΔΕΝ υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο», το γνωστό δημοσιογραφικό δόγμα του Ουμπέρτο Έκο.

-Ανάμεσα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, να δεις. Ο ορισμός της ειδησεογραφικής ανυπαρξίας.

Ζ.

 

Μέρες γιορτινές

*ΑΡΓΗΣΕ λίγο να ξυπνήσει χθες, πάντως κάποια στιγμή άρχισε να ξεροτανυέται η Λάρισα, πήρε να συνέρχεται. Κούραση απ΄ το ρεβεγιόν, έντονο και ποικιλότροπο το ξενύχτι, γεμάτα τα μαγαζιά αλλά και τα σπίτια στις οικογενειακές γιορτές, ανήμερα το μεσημέρι. Είχαν προηγηθεί οι εξορμήσεις στην αγορά της πόλης, η οποία είχε βογκήξει τις τελευταίες μέρες, παζάρι κανονικό η κίνηση. Κι ακολούθησαν στη χθεσινή αργία οι συνήθεις κοντινές βόλτες στα ορεινά κατά κανόνα.

Ζ.

 

Τρωγοπίνοντας

* Η χθεσινή μέρα, 26 Δεκεμβρίου είναι έλεγε η Παγκόσμια Ημέρα Χθεσινού Φαγητού. Τα απομεινάρια μιας γιορτινής μέρας.

***

*ΕΚΕΙ που τρώγαν, πίναν κιόλας.

- Άλλοι πίνουν από χαρά, άλλοι πίνουν από λύπη, εμείς πίνουμε απ΄ το πρωί.

Ζ.

 

Ντιρλίκουσαν

*ΚΙ οι καραγκούνηδες του κάμπου, στον δικό τους ρυθμό.

- Ξιπατώθκαμι στα μιλομακάρουνα. Σα γρούνια ματσιαλάμι.

- Ντιρλίκουσα γλήγουρα κι απομόθκα.

- Μιτζμένους απ΄ τα ψες. Πααίν΄ι το πχί γόνα.

Ζ.

 

Επιφυλακή

*ΟΜΩΣ, για κάποιους δεν είναι Χριστούγεννα, Τρίτη είναι.

Για κάποιους δεν είναι γιορτή, μια ακόμη βάρδια είναι.

Κάποιοι δεν είναι στα σπίτια τους, στους δρόμους είναι.

Κάποιοι δεν τσουγκρίζουν ποτήρια, μ΄ έναν καφέ στο χέρι είναι.

Κάποιοι δεν φορούν τα καλά τους, τις στολές τους φοράνε.

Για κάποιους ανθρώπους δεν χτυπάνε καμπάνες, τηλέφωνα χτυπάνε. (Από τον Γ. Κ. αφιερωμένο στους ΕΚΑΒίτες. Και σ΄ άλλους εφημερεύοντες).

Ζ.

 

Ουδείς προφήτης

*-ΕΙΚΟΣΙ χρόνια που πέθανε ο Αριστείδης Λαμπρούλης κι έπρεπε να γράψει κάποιος από το Ηράκλειο στην εφημερίδα γι’ αυτόν...

Η Ι. Μ. παλιό στέλεχος του Δήμου οίκτιρε την αμέλεια των Λαρισαίων.

-Ουδείς προφήτης στον τόπο του τελικά...

-Μα έκαναν αφιέρωμα στον δήμαρχο Γκούμας και Μπαρμπούτης...

-Στη σελίδα τους στο ίντερνετ, μαθεύτηκε από σχόλιο της εφημερίδας, στην ‘’Ελευθερία’’ όμως δεν έγραψε άλλος; Ούτε καν το κόμμα...

Ζ.

 

Προαναγγελθείσα

*ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ η θητεία της Β. Μόσιαλου από το αξίωμα της γεν. γραμματέως του Δήμου. Όπως το γνώριζαν άλλωστε οι Λαρισαίοι, που είχαν διαβάσει σχετική προαναγγελία έξι μήνες πριν, σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο της εφημερίδας. Και μετά, αργότερα ότι θα συνέβαινε στο τέλος της χρονιάς. Είχε εκπλήξει τους πάντες το 2017 ο Απ. Καλογιάννης επιλέγοντάς την. Τώρα κρατάει ξανά κλειστά τα χαρτιά του για το ποιος θα την διαδεχθεί. Σε ένα πόστο που θα το ζήλευαν ακόμη και αντιδήμαρχοι.

Ζ.

 

Η μάχη των

οικονομολόγων

* ΣΤΗΝ «ελλιπή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2019, ιδιαίτερα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, που ευλόγως προκαλεί ανησυχία για την εκτέλεση και του αντίστοιχου για το 2020» εστίασε την κριτική του στην πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Λαρισαίων, ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Τζατζάκης.

Η επιλογή της Ρένας Καραλαριώτου για τον σύμβουλο που θα αναλάβει να τοποθετηθεί, εκ μέρους της παράταξης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, μόνο τυχαία δεν ήταν. Αν και ο νεότερος εκλεγμένος της παράταξης, οι γνώσεις του ...καθηγητή περί των οικονομικών είναι αρκετές. Το γεγονός ότι ο Φ. Τζατζάκης είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Λάρισα Μπροστά», δεν περνά απαρατήρητο από φίλους και ...εχθρούς.

Να σημειωθεί ότι ο Λαρισαίος οικονομολόγος, στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χρειάστηκε να διασταυρώσει τα «ξίφη» του με τον αντιδήμαρχο Θάνο Αδαμόπουλο, με τον οποίο τυγχάνει να είναι φίλοι από τα φοιτητικά χρόνια, εργαζόμενοι αμφότεροι στον ιδιωτικό τομέα για πάνω από μία δεκαετία, με κοινό βηματισμό στα κοινά, αλλά από διαφορετικά κομματικά τζάκια.

Γ.Ρ.

 

Ανάγκες

*ΑΝΑΣΤΕΝΑΞΕ ο Λαρισαίος οικογενειάρχης.

- Κορόιδευα κάτι δεκαπεντάχρονους ότι είναι μεγάλοι για να πάνε να πουν τα κάλαντα, μέχρι που θυμήθηκα ότι έχω να πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας...

Ζ.

 

Σύγκριση αλλά...

*ΤΑ Τρίκαλα έχουν τον Μύλο των Ξωτικών. Πανζουρλισμός, βουλιάζει η πόλη, κοσμοπλημμύρα απ΄ όλη την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα δεν είναι να πας, ταλαιπωρία να παρκάρεις χιλιόμετρα μακριά κι ύστερα μέσα στριμωξίδι, απίστευτο πλήθος. Αυτοί που ξέρουν διαλέγουν καθημερινή, εργάσιμη ημέρα για να τον απολαύσουν.

Για άλλη μια χρονιά, απίστευτη πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής, ακόμα και στη Λάρισα διαλέγουν να μείνουν για να πεταχτούν στα Τρίκαλα. Όπου τα μαγαζιά της εστίασης βογκούσαν και την πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων, όταν στη Λάρισα και αλλού ήταν φυσιολογικά κλειστά. Κάπου έπρεπε να φάνε τόσοι ξένοι.

***

*ΤΑ Τρίκαλα έχουν τον Μύλο των Ξωτικών. Και η Λάρισα, την ίδια περίοδο το Πάρκο των Ευχών. Ήτοι «παζάρι, σκόνη και κονόμα», όπως έλεγε ο γνωστός Λαρισαίος Γ. Μ.

-Αντίγραφο ήταν έτσι κι αλλιώς. Ζήλεψαν τους Τρικαλινούς...

-Κακή αντιγραφή όμως.

Ζ.

 

Ίσα-ίσα

*ΚΑΜΙΑ δυσαρέσκεια κατά Μητσοτάκη από τον πολιτευτή Γ. Καραβάνα, ίσα-ίσα. Με αφορμή σχόλιο όπου καταγραφόταν και η δική του απουσία κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα, λέει σε σημείωμά του «πως την ίδια ημέρα, είχα - από καιρό - προγραμματισμένη συντήρηση και τροφοδοσία των δοχείων της επιχείρησής μου. Πολλοί άνθρωποι που πολιτεύονται εξακολουθούν να δουλεύουν, κι αυτό το θεωρώ προσόν».

***

*ΜΕ την ευκαιρία, διαβεβαιώνει ότι «η εκτίμησή μου στο πρόσωπο του πρωθυπουργού παραμένει απόλυτη, δεδομένη και πιστεύω αμφίδρομη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τίμησε με την εμπιστοσύνη του τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά και δεν αισθάνομαι πως το κόμμα ή οποιοσδήποτε άλλος μου οφείλει το παραμικρό. Αντίθετα, αισθάνομαι ευτυχής που μου δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσω κι εγώ με τις δυνάμεις μου, στην αυτοδυναμία μιας κυβέρνησης που φαίνεται να εξελίσσεται στη σοβαρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών». (Ποιοι Καραμανλήδες και Σαμαράδες, Μητσοτάκης και ξερό ψωμί).

Ζ.

 

Γυναίκες

*ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι στο στάνταρ θέμα συζήτησης.

- Η γυναίκα φιλαράκι είναι σαν την επιταγή. Αν την αφήσεις ακάλυπτη, στη σφραγίζει ο άλλος.

***

*- ΠΑΙΞΕ βρε συ ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, βγήκε η γυναίκα μου για ψώνια.

- Ποιο να βάλω;

- Το βρέχει φωτιά στην κάρτα μου.

***

*- ΟΙ παντρεμένοι έχουν πέραση λένε. Βλακείες... Βλέπω μια κουκλάρα, είμαι παντρεμένος της λέω, ποια σε πήρε κακομοίρη, μου απάντησε.

Ζ.

 

Συμπτώσεις

*ΑΡΧΙΣΑΝ πάλι τα αστειάκια.

- Ρε σεις πρόβλημα με το τρενάκι στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Και μην ακούσω κανέναν να λέει ότι τον είχε επισκεφτεί προχθές ο Μητσοτάκης...

- Ε, τι σχέση έχει αυτό. Σάμπως που πήγε μετά στο Μέτσοβο και κόπηκε το ρεύμα... Στη Λάρισα δεν συνέβη κάτι. (Κάποιοι είχαν φοβηθεί εκείνη τη μέρα για την ΑΕΛ, που της είχε ευχηθεί, τον πήρε όμως τον Πανιώνιο).

Ζ.

 

Παίξτε μπάλα

*ΕΚΤΟΣ απ΄ τα πολιτικά, οι συζητήσεις κι οι διαφωνίες στο γιορτινό τραπέζι απλώθηκαν όπως πάντα και στα ποδοσφαιρικά. Απ΄ αυτές που καταλήγουν στο «...δεν λέτε όμως τι έγινε στη Ριζούπολη».

- Θα φύγει λες ο Ολυμπιακός απ΄ το πρωτάθλημα;

- Ούτε μία στα τριάντα οχτώ εκατομμύρια. Τόσα δεν κονόμησε φέτος απ΄ τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λήγκ; Πώς θα παίξει Ευρώπη αν φύγει...

***

*- ΒΡΕ παιδιά, γιατί αλλάζουν κάθε τόσο οι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο;

- Μάλλον για να έχουν ρόλο οι διαιτητές, να έχουμε κι εμείς να μαλώνουμε...

- Για τον ίδιο λόγο λες αλλάζουν διαρκώς κι οι φορολογικοί κανόνες;

***

*- ΤΟΝ είδες αυτόν που έπιασαν για τον άγριο ξυλοδαρμό του Λαρισαίου διαιτητή; Μήνυσε τους αστυνομικούς, την ιατροδικαστή και τον ίδιο τον Τζήλο...

- Βλέπουν και κάνουν; Τον Λοβέρδο είχε δικηγόρο;

Ζ.

 

Στα ίδια

*ΕΚΤΟΣ από τις χαιρετούρες με τον κόσμο και φυσικά με το πλήθος κομματικών στελεχών που έσπευσαν να το δουν από κοντά κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, εκτός από τις αναρίθμητες σέλφι και τον εσπρέσο που κατάφερε να πιεί σε κεντρικό καφέ, ο Κυρ. Μητσοτάκης μπήκε και σε εμπορικό κατάστημα. Το στιγμιότυπο δεν έπαιξε ιδιαιτέρως.

-Πώς πάνε οι δουλειές; Ρώτησε ο πρωθυπουργός.

Χαλαρός ο Λαρισαίος έμπορος.

-Όπως και πέρυσι. (Είτε εξίσου καλά εννοούσε είτε το ίδιο άσχημα, δεν είναι αυτή απάντηση που θα άρεσε στον φετινό πρωθυπουργό).

Ζ.

 

Μανάδες

και άντρες

*ΕΝΑ ακόμη σκληρό αστυνομικό, «Το Μαχαίρι», η δωδέκατη ιστορία με ήρωα τον παγκοσμίως γνωστό Χάρι Χόλε, με την ίδια συνταγή αλλά και τις συνήθεις κοινωνικές παρεκβάσεις του Τζο Νέσμπο. Είχε δει τι συνέβαινε σε διάφορες γυναίκες που γίνονταν μανάδες - έπειτα από λίγο καιρό μετατρέπονταν σε τυράννους που πίστευαν ότι ο ουρανός και η γη και ο ήλιος και η σελήνη περιστρέφονταν γύρω από κείνες και το παιδί τους. Και ξαφνικά άρχιζαν να συμπεριφέρονται στους συζύγους τους με μια ελαφριά περιφρόνηση όταν εκείνοι δεν ανταποκρίνονταν αστραπιαία -κατά προτίμηση τηλεπαθητικά- στις ανάγκες της μητέρας και του παιδιού. Ή μάλλον στις ανάγκες που η μητέρα, με αδιαμφισβήτητη υπεροχή ψήφου, καθόριζε για το παιδί της.

***

* Ή να, όπως οι σχέσεις των νεαρών γυναικών, της Σουηδίας εννοείται, με τους άντρες.

Κι ο Απρίλης, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο ένα παραπλανητικό φλερτ. Μόνο τον Μάιο μπορούσες να εμπιστευτείς. Αχ, ο Μάιος... Λαχταρούσε έναν Μάιο. Όσες φορές στο παρελθόν είχε την τύχη να έχει δίπλα της έναν τέτοιο ζεστό, καλοσυνάτο άνδρα σαν τον Μάιο, έναν άνδρα που της έδινε ό, τι ζητούσε, στις σωστές κιόλας δόσεις, είχε φερθεί σαν κακομαθημένη και γινόταν απαιτητική, ώσπου στο τέλος τον απατούσε με κάποιον σαν τον Ιούνιο ή, ακόμα χειρότερα, τον Ιούλιο, τον λιγότερο φερέγγυο απ' όλους τους μήνες. Μήπως την επόμενη φορά να έβρισκε έναν ωραίο και ώριμο Αύγουστο, με γκρίζα μαλλιά κι έναν γάμο και παιδιά ήδη στο ενεργητικό του; Αμέ, μια χαρά θα τον καλωσόριζε. Και τότε πώς πήγε κι έφαγε τα μούτρα της μ' έναν Νοέμβριο; Αυτό τον μουντό, σκοτεινό, βροχερό μήνα που η μοναδική του προοπτική ήταν ακόμα περισσότερο σκοτάδι, αλλά όμως αραιά και πού σε αντάμειβε με κάτι αναπάντεχα ζεστές λιακάδες...

***

* Ε, δεν θα είχε και λίγο σύγχρονο ποδόσφαιρο; «Θα έρθει να συμπληρώσει τις βραδιές μας. Για να έχουμε εμείς λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Κυκλική εναλλαγή παικτών, που λένε. Αλά Μουρίνιο».

«Καταρχήν, την κυκλική εναλλαγή των παικτών την έφερε ο σερ Άλεξ. Κατά δεύτερον, ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι ένας αυτάρεσκος βλάκας, που έχει κερδίσει τίτλους χρησιμοποιώντας τους ακριβότερους παίκτες του πλανήτη, αν και έχει πεισθεί, όπως και οι περισσότεροι, από διάφορους έμπειρους σχολιαστές, ότι οι επιτυχίες του οφείλονται αποκλειστικά στις μοναδικές του ικανότητες. Παρόλο που οι έρευνες δείχνουν πως είναι μύθος ότι τα αποτελέσματα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας οφείλονται στον προπονητή της. Η ομάδα με τους ακριβότερους παίκτες κερδίζει. Τέλος».

Ζ.

 

Σωστή γλώσσα

*ΤΟ διηγιόταν ο Λαρισαίος Μανόλης που γιόρταζε χθες.

Αυστηρός ο νέος δάσκαλος που είχε πάει τα παλιά χρόνια στο χωριό και σήκωνε τους μαθητές έναν- έναν στην τάξη, για να τους γνωρίσει.

- Πώς σε λένε παιδί μου;

- Μανόλη...

Του αστράφτει ένα χαστούκι ο δάσκαλος.

 -Εμμανουήλ είναι το όνομά σου, να μην ξαναπείς Μανόλης. Εσένα παιδί μου πώς σε λένε;

-Μιχάλη κύριε...

Αστράφτει και σ΄αυτόν χαστούκι ο δάσκαλος.

-Μιχαήλ είναι το όνομά σου, να μην ξαναπείς Μιχάλης.

Έντρομος ο τρίτος μαθητής που σηκώνεται, περιμένει τρέμοντας.

- Εσένα παιδί μου πώς σε λένε;

-Πε... Πε... Πετρουήλ, κύριε.

Ζ.

-----------

STH LARISA GIA TIS GIORTES H AUHNA SIAFARIKA PERASE GIA EYXES

 

 

*ΣΤΗ Λάρισα για τις γιορτές η Αθηνά Σιαφαρίκα, πέρασε για ευχές κι από τα δημοσιογραφικά γραφεία. Η πολιτευτής της ΝΔ και άμισθη σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη είχε πολλά να πει γενικότερα μα και για την προσωπική της πορεία.

 

 

-----------

 

EORTASTIKH EPISKECH STHN EFHMERIDA APO THN BOYLEYTNH TOY KINAL LITSA LIAKOYLH

*ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ επίσκεψη στην εφημερίδα από τη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη μαζί με το επιτελείο της. Αντάλλαξε ευχές και απόψεις για την επικαιρότητα με τον Γ. Μιχαλόπουλο και το δημοσιογραφικό τμήμα.

 

 

-----------

 

H IERARXIA THREITAI STH GALAZIA DHMOTIKH ANTIPOLOITEYSH PROTOS O PROTOS

 

*Η ιεραρχία τηρείται στη γαλάζια δημοτική αντιπολίτευση. Πρώτος ο πρώτος, δεύτερος ο δεύτερος κ.ο.κ. Το κυνήγι του σταυρού είναι που διαμορφώνει την ισχύ του παράγοντα. (Παρά τις εκφράσεις στο στιγμιότυπο, ο γυμναστής δεν τον έχει πιάσει απ΄ τον λαιμό τον δικηγόρο).

Ζ.

 

 

-----------

 

SAN KALOS MPONTIGKARNT KOITAEI ALLOY POLITIKOS SOMATOFYLAKAS O G LADOPOYLOS

 

*ΣΑΝ καλός μπόντιγκαρντ κοιτάει αλλού. Πολιτικός σωματοφύλακας ο Γ. Λαδόπουλος ελέγχει απολύτως την ατμόσφαιρα, την κατάσταση και τον περίγυρο.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass