ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2019 19:00
*ΟΠΟΥ οι Θεσσαλοί περιμένουν τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Λάρισα. Βασικά η ομάδα Αγοραστού, στην οποία εμφιλοχώρησε κι ο Μ. Χαρακόπουλος. Ο ψηλότερος όλων ο Καρδιτσιώτης αντιπεριφερειάρχης Κ. Νούσιος.  Ζ. *ΟΠΟΥ οι Θεσσαλοί περιμένουν τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Λάρισα. Βασικά η ομάδα Αγοραστού, στην οποία εμφιλοχώρησε κι ο Μ. Χαρακόπουλος. Ο ψηλότερος όλων ο Καρδιτσιώτης αντιπεριφερειάρχης Κ. Νούσιος. Ζ.

Χειμώνας αλλά…

*ΈΙΝΑΙ μέρες τώρα που έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν οι μέρες. Η πιο μεγάλη νύχτα πέρασε. Ο ήλιος θα ανεβαίνει όλο και πιο πολύ. Έρχεται η άνοιξη με φόρα πίσω απ΄ τον χειμώνα.

Ζ.

 

Ζηνοβία

*ΑΛΛΙΩΣ ήταν γνωστό το όνομα του εξελισσόμενου κύματος κακοκαιρίας.

… τ’ Αντιγονάκι, η Ζηνοβία.

Ω, τι χαρούμενη ζωή…

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδούσε Μίκη Θεοδωράκη από Κώστα Βάρναλη.

… στη βάρκα του καμπούρη Αντρέα

Γυρμένος πλάι στην κουπαστή-ή… (Τώρα, 8 μποφόρ).

Ζ.

 

Φαΐ φάρμακο

*ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ, τώρα με την πολυφαγία, ο Λαρισαίος υπενθυμίζει το μότο του Ιταλού φίλου του. ‘’fa che il cibo sia la tua medicina e la medicina il tuo cibo’’. Λόγια του Ιπποκράτη λέει είναι που υμνούν την αξία της καλής διατροφής, ‘’το φαγητό να είναι φάρμακο’’…

Ζ.

 

Αγώνας δρόμου

*ΜΕΡΕΣ που ΄ναι, τώρα που τελειώνει κι αρχίζει η χρονιά, η Μ. Π. θυμάται από τα εμπνευσμένα της Λιλιπούπολης.

12 μήνες αθλητές στο γήπεδο του χρόνου

12 μήνες αθλητές κάνουν αγώνα δρόμου

Ο Γενάρης με μποτίνια κι ο Φλεβάρης με παλτό

και ο Μάρτης με σορτσάκι ριγωτό

Ο Απρίλης με κασκέτο και με άσπρες ελβιέλες

και ο Μάιος κι ο Ιούνιος με άσπρες ξώπλατες φανέλες

12 μήνες στη γραμμή τινάζουνε τα πόδια

κι όλοι πηδάνε με ορμή του δρόμου τα εμπόδια

Ο Ιούλιος ο χίπις με μπλουτζίν και χαϊμαλιά

και ο Αύγουστος με ψάθα και γυαλιά

Ο Σεπτέμβρης κι ο Οκτώβρης με αδιάβροχα σακάκια

κι ο Νοέμβρης κι ο Δεκέμβρης με πουλόβερ και σκουφάκια.

Ζ.

 

Παρεδώσε

*ΜΑΛΛΟΝ φουντώνει αντί να κοπάσει η εσωκομματική αντίδραση γύρω από τον Δήμο Τυρνάβου. Σχετικά με τις επιλογές του δημάρχου Γιάννη Κόκουρα, επιλογές προσώπων και ανάθεσης εργασιών, που αποδίδουν βιοπορισμό σε ορισμένους στερώντας τον από άλλους. Κι επειδή μιλάμε για νεοδημοκράτες, μόνο αστείο δεν είναι αυτό.

Κουβέντες ακούγονται για συγκεκριμένα ονόματα συμβούλων, αλλά και διοχέτευση επαγγελματικής ύλης. Με βασική ένσταση την απουσία εντοπιότητας στους επιλεγέντες. Κι επειδή τυχαίνει οι επωφελούμενοι να είναι εκ των υποστηρικτών του δημάρχου εσωκομματικά, όταν έδινε τη μάχη να εξασφαλίσει το χρίσμα της ΝΔ, λογικό είναι να μιλούν οι Τυρναβίτες για δημαρχιακά ‘’αντίδωρα’’. Σε ξένους, εκτός Δήμου. (Κι αφού έχει να κάνει και με δικηγόρους, ακόμα πιο μεγάλος ο ντόρος).

Ζ.

 

Τη γλίτωσε

*- ΓΙΑΤΙ κλαις κορίτσι μου;

Οι Λαρισαίες μιλούσαν στο τηλέφωνο.

- Άσε με μαμά… Του είπα ότι αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα μαγειρέψω γιατί είμαι πολύ κουρασμένη…

- Και θύμωσε;

- Όχι, μου είπε ότι είναι το καλύτερο δώρο που του έχω κάνει.

Ζ.

 

Οδοί

*ΔΕΝ τον έχουν λησμονήσει όλοι τον δήμαρχο Λαμπρούλη. «Πολύ φίλος μου ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών», λέει ο Γιάννης Δαβλέρης, πρόεδρος της Γιάννουλης. «Το ΄89», θυμίζει, «του είχα δώσει για τη Λάρισα που χρειαζόταν νερό, τέσσερις πομώνες της Γιάννουλης δωρεάν».

Λοιπόν, προσφάτως, ο Γ. Δαβλέρης εισηγήθηκε και το κοινοτικό συμβούλιο ενέκρινε με ευρύτατη ομοφωνία την ονοματοθεσία επτά δρόμων στις Εργατικές της Γιάννουλης, όπου ακόμη προσανατολίζονταν με τους Στίχους της κατασκευής του συγκροτήματος κι όχι με οδούς.

***

*ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ονομασίες και για εν ζωή δημόσιους παράγοντες, τοπικά και πανελληνίως. Οδοί λοιπόν Αρ. Λαμπρούλη, Γιώργ. Σουφλιά και Ιωάν. Φλώρου. Αλλά και Μ. Γλέζου, Μ. Θεοδωράκη. Κων. Μητσοτάκη και Αντ. Τρίτση. Στις Εργατικές της Γιάννουλης.

Ζ.

 

Προχωράει

*ΕΧΕΙ να το λέει ο δήμαρχος της Ελασσόνας… Ότι τον έχει δεσμεύσει ο προκάτοχός του. Ότι αποχωρώντας ο Ν. Ευαγγέλου είχε αξιοποιήσει εκτός από τον πρώτο φετινό κι άλλους καναδυό προϋπολογισμούς της περιόδου Γάτσα. Για έργα που θα γίνουν επί θητείας του και θα τα θεωρεί δικά του ο πρώην. Θα συνεχίσει άραγε να επιθεωρεί και την εξέλιξή τους, δίνοντας οδηγίες;

***

*ΜΕΙΛΙΧΙΟΣ αλλά εύστροφος ο Ν. Γάτσας, προχωράει σκεπτικός μεν αλλά με αποφασιστικότητα, μ΄ ένα σφιγμένο χαμόγελο αλλά χαμόγελο. Έχει ανεβάσει λένε και το επίπεδο, κι όχι επειδή έχει κοντά δυό μέτρα μπόι.

Ήδη επισημαίνει τρεις διαφορές από το προηγούμενο καθεστώς: οι περιοδείες του στα χωριά του Δήμου Ελασσόνας, αυτό τον ξεχωρίζει μάλλον σε επίπεδο χώρας. Μετεκλογικές περιοδείες δημάρχου, επισκέψεις και συζήτηση αμέσως μετά που ανέλαβε.

***

*ΔΕΥΤΕΡΟΝ «αμάν ησυχάσαμε» λέει ότι του λένε συχνά στις δημοτικές υπηρεσίες. Ηρέμησε λένε η κατάσταση, λιγόστεψε η ανεξήγητη πίεση. Τώρα το αν είναι ωφέλιμο για τον Δήμο που θεωρείται καλύτερος ‘’εργοδότης’’, μένει να αποδειχθεί.

Όσο για το τρίτο, «βάζω τους συνεργάτες μου να δουλεύουν για μένα» είναι το αστείο του. Εκφράζοντας έτσι τη διάθεσή του για συλλογική δουλειά. Αυτή που είναι και η πιο αποδοτική. Εκτός από ανάστημα, δήμαρχος με αυτοπεποίθηση.

Ζ.

 

Ο γραμματέας

*ΚΙ όμως να, ο Μιχάλης Τολίκας έγινε γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. Επί δεκαετίες στο κόμμα, διήλθε από αξιώματα και πόστα, πάντα ως απλός στρατιώτης... σόρι αστυνόμος, μέχρι να φτάσει στο ύψιστο. Διατεθειμένος να συνεχίσει να προσφέρει ανιδιοτελώς, να προσπαθήσει να συνθέσει σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ο καταλληλότερος άνθρωπος ίσως γι’ αυτό, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν έχει εχθρούς, μέσα ή έξω από το κόμμα. Ήρεμος πάντα, με το χαμόγελο και τη διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, γενικώς.

Ζ.

 

Οινο-πνευματώδη

*- ΜΕΡΕΣ που είναι όλα δικαιολογούνται, είπε ο Ι. Μ. Κι εξηγήθηκε.

- Μου αρέσει να μαγειρεύω με κρασί. Μερικές φορές μάλιστα το ρίχνω και στο φαγητό.

***

*- ΡΕ πας καλά; Ο Λαρισαίος φοιτητής αντέδρασε βλέποντας τον φίλο του να ασχολείται στην κουζίνα.

-Μα τι κάνεις; Γιατί ρίχνεις τσίπουρο στα μακαρόνια;

-Τα σουρώνω.

Ζ.

 

Ελληνοτουρκικά

*ΟΡΑΤΟ είναι πλέον το ενδεχόμενο ματαίωσης των Γιορτών ανά τον κόσμο μετά από νέα πρόκληση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήμερα ανακήρυξε αποκλειστική οικονομική ζώνη την περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο, όπου ζει και δραστηριοποιείται ο Άη Βασίλης.

Παράλληλα, όπως κοάζει το Βατράχι, ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις απογειώσεις ταράνδων από την περιοχή αλλά και υπερπτήσεις πάνω από την Καισαρεία, μια προκλητική κίνηση που σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές στοχεύει να πλήξει τα ελληνικά Χριστούγεννα αλλά και τα κάλαντα της χώρας μας.

Από την πλευρά της η ΕΕ προέβη σε αυστηρή ανακοίνωση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αν ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίσει τις προκλήσεις, είναι διατεθειμένη να προβεί σε άλλες, πιο αυστηρές ανακοινώσεις. (Γιατί, είναι πολύ διαφορετική τελικά η αντίδραση των Ευρωπαίων;).

***

*ΣΤΟ «κόκκινο» παραμένει το θερμόμετρο της κόντρας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, με καμία από τις δύο πλευρές να μην δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει στις θέσεις της. Τις τελευταίες ώρες, το επιτελείο του Έλληνα πρωθυπουργού ασκεί έντονες πιέσεις ώστε να μπει στο παιχνίδι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. (Η πληροφορία από το Κουλούρι που παρακολουθεί το θέμα στενά).

***

*ΚΥΚΛΟΙ του προέδρου της ΝΔ, τονίζουν πως οι όποιες κομματικές και ιδεολογικές διαφορές θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο μπροστά στο εθνικό συμφέρον, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μόνο η πρώην πρόεδρος της Βουλής είναι ικανή να τρομοκρατήσει τους γείτονες. Το περιβάλλον του κ. Ερντογάν δεν έκρυβε την ανησυχία του μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιας και δύσκολα μπορεί να υπάρξει απάντηση από την τουρκική πλευρά, με την τελευταία μάλιστα να εξετάζει ακόμα και την προσφυγή στον ΟΗΕ.

Ζ.

 

Μάρτυρας

*- ΔΕΝ θα έπρεπε να πάει μάρτυρας υπέρ Δοδοντσάκη ο Καλογιάννης;

Ακούστηκε κι αυτό στη συζήτηση των Λαρισαίων για την πρωτοφανή ντιτοριανή αγωγή.

- Κι ο δήμαρχος ταλαιπωρήθηκε επίσης από ανάλογη αγωγή, κι απ΄ αυτόν ζητούνταν 100 χιλιάρικα, για κάτι που είπε…

Ζ.

 

Η επιστροφή

*ΟΛΟΙ οι καλοί χωράνε. Επιστρέφει στην ΑΕΛ, όπου έκανε όνομα, ο Γιάννης Μασούρας. Είχε κάνει μπαμ η περυσινή μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, ένα εκατομμύριο ευρώ για δεξί μπακ στην Ελλάδα. Μεγάλη επιτυχία για τον ιδιοκτήτη της ομάδας, που τώρα τον αποκτά δανεικό, τζάμπα. Όχι, δεν θα επιστρέψει τα χρήματα της μεταγραφής.

Γκάφα Μαρινάκη με Μασούρα; Ποδοσφαιριστή σε θέση μάλιστα όπου παίζει ο Νίκος Καρανίκας, ένας από τους καλύτερους των βυσσινί φέτος κι ένας εκ των δύο μόλις Λαρισαίων της βασικής ενδεκάδας. Όλοι οι καλοί χωράνε…

***

*ΤΩΡΑ γράφουν πως ο Μαρινάκης ετοιμάζεται να τινάξει την μπάνκα στον αέρα πληρώνοντας 12 εκατομμύρια στη Νότιγχαμ Φόρεστ, για να φέρει τον χαφ Ζοάο Καρβάλιο στον Ολυμπιακό. Σημειωτέον ότι η αγγλική ομάδα είναι ιδιοκτησίας Μαρινάκη. (Θα πρέπει να γίνεται πολύ σκληρή διαπραγμάτευση).

Ζ.

 

Πρόγνωση

*Ο κοσμογυρισμένος Λαρισαίος διηγιόταν στην παρέα την ιστορία με τη φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά. Νοέμβρη μήνα, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας.

Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε τον μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του. Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στη γειτονική κωμόπολη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.

«Πολύ κρύος», του απαντά ο εφημερεύων μετεωρολόγος.

***

*ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες της φυλής να μαζέψουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο ακόμη, περιμένει να περάσει ένας μήνας και ξαναπηγαίνει να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική.

«Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται», τον πληροφορούν από εκεί. «Όλα τα στοιχεία συνηγορούν σ΄ αυτό». Επιστρέφει στη φυλή του και τους ζητά να μαζέψουν όσα ξύλα υπάρχουν στο δάσος, γιατί έρχεται πολύ μα πολύ βαρύς χειμώνας.

Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη να τηλεφωνήσει.

-Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά; ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

-Μα τι λέτε κύριε… Να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, φέτος μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί.

Ζ.

=====================

 

O PROEDROS XCR. KAPETANOS

 

*Ο πρόεδρος Χρ. Καπετάνος δείχνει στον πρωθυπουργό τον δρόμο τον σωστό…

Ζ.

 

 

=========================

 

 MAKH XAMHLA THN MPALA

 

*-ΜΑΚΗ, χαμηλά την μπάλα, είπε ο σεντερχάφ στον δάσκαλο.

Ζ.

 

=====================

 

 

 H ARXH EGINE PARAMONH

 

* Η αρχή έγινε προπαραμονή Χριστουγέννων με κοσμοσυρροή φίλων και ψηφοφόρων στο γραφείο του. Ακολούθησαν την παραμονή οι ευχές από τον ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλο και ανήμερα της γιορτής του, ο τηλεφωνικός μαραθώνιος συνεχίστηκε με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά, και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο λόγος για τον εορτάζοντα βουλευτή της ΝΔ Χρ. Κέλλα, για τον οποίο τα μεθεόρτια συνεχίστηκαν χθες σε κεντρικό καφέ της πόλης, παρέα με τη νεολαία, με την οποία διατηρεί άριστη σχέση.

 

============================

 

 STHN AUHNA KAI TO YPOYRGEIO

 

*ΣΤΗΝ Αθήνα και το Υπουργείο Γεωργίας ο πρόεδρος του Οινοποιείου Χρ. Τσιτσιρίγγος, με τον αντιπρόεδρο Απ. Ευαγγελόπουλο και τον γραμματέα Απ. Καλμπούρη. Οι Τυρναβίτες τα είπαν στον Τρικαλινό υφυπουργό Κ. Σκρέκα. Όχι τα κάλαντα, για τον συνεταιρισμό μίλησαν.

Κ. Τσ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass