Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2020 19:00
*TA είπαν στο Αναπτυξιακό της Λάρισας, στο πλαίσιο της συνεδρίας για την Υγεία, συμφώνησαν να τα πουν συντόμως και αναλυτικότερα στην Αθήνα, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Κώστας Μπαργιώτας, με τον υφυπουργό να παραδέχεται ότι ο γιατρός και πρώην βουλευτής συνεισφέρει με ενδιαφέρουσες προτάσεις.  Ζ. *TA είπαν στο Αναπτυξιακό της Λάρισας, στο πλαίσιο της συνεδρίας για την Υγεία, συμφώνησαν να τα πουν συντόμως και αναλυτικότερα στην Αθήνα, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Κώστας Μπαργιώτας, με τον υφυπουργό να παραδέχεται ότι ο γιατρός και πρώην βουλευτής συνεισφέρει με ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ζ.

Πίσω ο χειμώνας

*ΕΝΤΑΞΕΙ χειμώνας ακόμη, δεν είναι να ξεθαρρεύει κανείς με τις αλκυονίδες, όμως υπάρχει και το «Ο Φλεβάρης αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει…». Πολλές χρονιές εξελίσσεται ήπια. Και δεν προκύπτει ότι οπωσδήποτε φέτος «θα θυμώσει, μεσ’ τα χιόνια να μας χώσει», επειδή δεν ήταν βαρύς ως τώρα ο χειμώνας. Μπορεί, τελικά, ματαίως να περιμένουν οι σκιέρ και άλλοι φαν κρύα και χιόνια.

* * *

*ΚΑΙ ημερολογιακά, ο Φλεβάρης τον έχει πίσω τον πολύ χειμώνα, προς την άνοιξη οδεύει. Είναι και το ριζίτικο που λέει «…πό-τέ θα φλε-βαρίσει, να…, να πάρω το ντουφέκι μου, να κατεβώ στον Ομαλό», τα γνωστά. Επομένως ο Φεβρουάριος αποτελεί καιρό για προετοιμασία εκστρατείας. Ο Νοέμβριος αντενδείκνυται για τέτοια, το ξέρει κι ο Ναπολέων κι όλοι οι στρατηγοί ότι τότε είναι που καταφθάνει ο χειμώνας.

Ζ.

 

Τουτουνού του μηνού

*THN είχε έτοιμη τη δικαιολογία η Λαρισαία ξανθιά.

- Ακόμα δεν μπήκε ο μήνας μαρή, την έκανες τη χαζομάρα.

-Έχει λιγότερες μέρες αυτός καλέ, φοβήθηκα μην και δεν προλάβω.

* * *

*Ο μεσήλικος Λαρισαίος, πάλι, αναπολούσε αξιοποιώντας τη γνωστή παροιμία.

-Να ‘μουν τον Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλον τον χρόνο κόκορας και γάτος τον Φλεβάρη…

-Τον Γενάρη λέει βρε, Γάτος γεναριάτικος λέμε, τον διόρθωσε ο φίλος του.

-Τι σε πειράζει εσένα, να το παρατείνουμε λιγάκι…

Ζ.

 

Σκληρός καιρός

*ΕΝ τω μεταξύ, περνάει ολόκληρος ο χειμώνας στεγνός. Και χωρίς χιόνια, οπότε θα είναι δύσκολα με τα νερά και την υπόλοιπη χρονιά. Πολύ σπάνιο αλλά στον κάμπο της Λάρισας οι αγρότες έχουν ξεκινήσει ποτίσματα. Γενάρη μήνα; Αφού έχουν στεγνώσει οι καλλιέργειες. Καλοκαιρία, αλλά σκληρός καιρός.

* * *

*ΕΙΝΑΙ πρόβλημα. Όπως επίσης και με τα άνθη και τα φυτά. Στο θερμοκήπιο, έλεγε ο Λαρισαίος, έχουν ανθίσει οι πασχαλιές. Πώς να τις βγάλουν να τις πουλήσουν, να φυτευτούν έξω. Με το κρύο που θα έρθει, θα χαλάσουν.

Διότι κρύο θα έρθει, δεν υπάρχει περίπτωση. Μπορεί όχι παρατεταμένος παγετός αλλά παγωνιές θα κάνει σίγουρα. Ανήσυχοι λοιπόν και οι δενδροκαλλιεργητές, ιδίως οι αμυγδαλοπαραγωγοί. Τα δέντρα έχουν ξεθαρρέψει, οι άμυαλες αμυγδαλίτσες ετοιμάζονται να ξεφαντώσουν. Κι ύστερα θα κλαίνε, μαζί με τ’ αφεντικά τους.

Ζ.

 

Στο συνέδριο

*ΤΟ Ογκολογικό και ο Αχελώος ήταν τα θέματα που αναδείχθηκαν στο Αναπτυξιακό Forum της Θεσσαλίας, το πρόβλεψε ο κ. Ιερώνυμος. Γι’ αυτά τα δύο μίλησε ο μητροπολίτης στον σύντομο χαιρετισμό του, κάνοντας τον αγιασμό στην εναρκτήρια του συνεδρίου. Να έρθει νερό στον Πηνειό από τον Αλφειό, είπε χαρακτηριστικά. Πάγωσε το ακροατήριο, γκάφα σου λέει ο δεσπότης, ο οποίος διόρθωσε αμέσως το σαρδάμ. Πηνειό έχει ποτάμι και στην πατρίδα του την Ηλεία, ο Αλφειός είναι το άλλο, εύκολος ο λάθος συνδυασμός στο μυαλό, πέρασε στο στόμα.

Στο βήμα ακολούθησε ο Κ. Αγοραστός. Που τον ξέρει καλά πλέον. Επίτηδες το κάνατε σεβασμιότατε, είπε ο περιφερειάρχης. Για να τονίσετε μ’ αυτόν τον τρόπο το ζήτημα του Αχελώου. (Ότι γίνονται και τέτοια, γίνονται, από τους ρήτορες.)

* * *

*Ο οποίος μητροπολίτης απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Αναπτυξιακού. Ξεκινώντας από την εφημερίδα. «Η «Ελευθερία», τόνισε, το έχουμε ξαναπεί, έχει ξεφύγει από τα χαρακτηριστικά μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Αποτελεί εμβληματικό θεσμό για ολόκληρη τη Θεσσαλία…». Ενάμιση μόλις χρόνο στη Λάρισα, ο οξυδερκής και εξαιρετικά κοινωνικός μητροπολίτης έχει καταφέρει να διακρίνει τον ρόλο της αρχαιότερης.

Ζ.

 

Όχι κληρονομιά

*«ΤΟ πιο πιθανό είναι να μην συμμετέχω στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, μιλώντας στη «Λέσχη» των Τρικάλων. Και συνδικαλιστής ο γιατρός και αυτοδιοικητικός της Αριστεράς, έφτασε και κοινοβουλευτικός πια. «Συμπληρώνω 45 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά και αισθάνομαι ότι είναι καιρός να κάνουμε τόπο στη νέα γενιά», είπε. Και συνέχισε καρφώνοντας άλλους Θεσσαλούς πολιτικούς, ιδίως Δυτικοθεσσαλούς όπου έχει μόδα. «Και επειδή στην κοινωνία μας συνηθίζεται να ακολουθούν τα παιδιά μας την πορεία στην πολιτική, εδώ πιστεύω ότι δεν θα συνεχιστεί η παράδοση...» (Υπάρχουν και τέτοιοι.)

Ζ.

 

Για προφύλαξη

*Η πληροφορία από τον Λαρισαίο φοιτητή Δ.Ρ.

- Πλέον όλα τα πάρτι στην Κίνα είναι μασκέ...

Ζ.

 

Από την πρώτη…

*ΌΧΙ μόνο διάκος κι εν συνεχεία ιερέας, ο Ρίζος Κομήτσας χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Δημητριάδος όπου ανήκει εκκλησιαστικώς η επαρχία Αγιάς, έλαβε ταυτόχρονα και οφίκκιο, ονομάστηκε πρωτοπρεσβύτερος την ίδια μέρα, κάτι που άλλοι κάνουν δεκαετίες για να γίνουν. «Από την πρώτη Κυριακή…» σχολίασε κυριολεκτώντας ο Λαρισαίος, επηρεασθείς από την αυτοδιοικητική θητεία του χειροτονηθέντος.

- Σκέφτεστε να μην υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο; Αναρωτιόταν ο άλλος στο χωριό του κάμπου. Να ξαναβάλει ο παπα-Ρίζος για δήμαρχος, να εκλεγεί με 90 τα εκατό…

Ζ.

 

Εναλλαγή ρόλων

*ΒΡΕ πώς αλλάζουν οι καιροί… «Εικόνες ντροπής στο Κοιμητήριο Γόννων», η δημόσια καταγγελία της παράταξης του πρώην δημάρχου Κ. Κολλάτου, που φόρεσε τα παπούτσια της παράταξης του πρώην αντιπολιτευόμενου Γ. Μανώλη. Γκρίνια και επισημάνσεις, μα και διαβεβαιώσεις ότι θα βρίσκονται πάντα δίπλα σε όλους τους δημότες. (Ζώντες και νεκρούς;)

Ζ.

 

Εθνάρχες

*ΟΤΙ έχει αρχίσει «πόλεμος των Εθναρχών» στη ΝΔ διαπιστώνουν κάποιοι παρατηρητικοί. Διακρίνουν μια κάποια δυσφορία κατά του πρωθυπουργού στον γαλάζιο κομματικό χώρο. Οι συνεχείς αναφορές Μητσοτάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο ως «Εθνάρχη», μειώνουν τον «Εθνάρχη» ιδρυτή του κόμματος. Ορισμένοι ενοχλημένοι λένε ότι «έπαθε Σαμαρά». Εννοώντας ότι όπως ο Μεσσήνιος προκάτοχός του συμπεριφέρεται ως μετεμψύχωση του Παύλου Μελά, έτσι και ο Κρητικός, επικαλούμενος μακρινές συγγενικές σχέσεις, εμφανίζεται ως μετεμψύχωση του Βενιζέλου. Οι διατυπώσεις του στην «Καθημερινή» για «προσωπική αναστοχαστική άσκηση», ανακατεμένες με την «εγγύτητα της οικογενειακής παράδοσης» και η αναφορά σε «αξίες και επιλογές» του Βενιζέλου, τις οποίες «παρέλαβε και προβάλλει στον 21ο αιώνα η Νέα Δημοκρατία» οδηγούν ακόμη και σε απορίες: Από ποιον τις παρέλαβε; Από την ΕΡΕ;

Με το συγκεκριμένο κείμενό του, είτε επιδίωξε να παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Βενιζέλο, είτε όχι, δημιουργεί ιδεολογική σύγχυση στο κόμμα του και αλλοιώσεις στην παραταξιακή ιστορία του. Μπορεί όμως να υπάρχει σχέδιο πίσω από τον μητσοτακικό υπερβενιζελισμό. Να θέλει ο πρωθυπουργός να ενισχύσει τα κεντρώα χαρακτηριστικά του. Για πολλούς λόγους…

Ζ.

 

Με πονοκέφαλο

*ΤΑ είχαν λιγάκι μπερδεμένα στο μυαλό τους οι Λαρισαίες.

- Είμαι μέσα στο αυτοκίνητο και δεν βρίσκω το κλειδί. Μάλλον θα μείνω εδώ παρκαρισμένη για πάντα...

- Πώς μπήκες;

- Είχα αφήσει ξεκλείδωτα.

* * *

*- ΈΧΩ τέτοια ζαλάδα, ούτε σε βλέπω.

- Στο τηλέφωνο μιλάμε…

* * *

*- ΕΓΩ πάλι έχω έναν πονοκέφαλο σήμερα… Μάλλον με σφίγγει το φωτοστέφανο. Ίσως πρέπει να το χαλαρώσω λιγάκι.

Ζ.

 

Τότε, γιατί;

*ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΟΣ με φωτοτυπίες των σχετικών πρωτοσέλιδων της εφημερίδας από τον Φεβρουάριο του 2018 που δημοσιοποιήθηκε η δημιουργία της αμερικάνικης βάσης στη Λάρισα μέχρι και το τέλος της χρονιάς, ο Δημ. Παπαποστόλου προσήλθε προετοιμασμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν να συζητηθεί η έκδοση ψηφίσματος για τις αμερικανικές βάσεις και ο νεοδημοκράτης δημοτικός σύμβουλος αναρωτήθηκε, ανεμίζοντας τα χαρτιά, πώς και δεν είχε περάσει τότε από το μυαλό της Δημοτικής Αρχής η έκδοση τέτοιου ψηφίσματος για τις αμερικανικές βάσεις στη Λάρισα. Τώρα το θυμήθηκαν. Πόσο μάλλον, που ήταν και πιο φρέσκια η υπόθεση. Να τους συνδέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε ήθελε. Το ρώτησε και ευθέως ο δάσκαλος. Αν στις συναντήσεις που είχε η δημοτική αρχή με τον πρώην υπουργό Π. Καμμένο, για την παραχώρηση των στρατοπέδων, αν εξέφρασε και την αντίθεσή της στην εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Λάρισα.

Ζ.

 

Πότε, ποιος;

*- ΔΗΛΑΔΗ, εντάξει, κανένας από μας στην παρέα, ούτε και στις οικογένειές μας εννοείται… Αλλά πείτε, έχει κερδίσει χιλιάρικο έστω κάποιος γνωστός σας; Ξέρετε κανέναν;

Ο Λαρισαίος αμφισβητούσε την εγκυρότητα της φορολοταρίας, της κλήρωσης της Εφορίας που θεσμοθετήθηκε ως κίνητρο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υποτίθεται ότι από 1.000 ευρώ, άρα όχι τόσο μεγάλο ποσό για το κρύβει κάποιος αν κερδίσει, μοιράζονται σε 1.000 άτομα, κάθε μήνα εδώ και τρία χρόνια.

- Μα κανένας τυχερός; Να είναι μήπως σαν το Τζόκερ που κάνει ρεκόρ τζακ ποτ κάθε Πρωτοχρονιά και Πάσχα;

Ζ.

 

Απίστευτη μπίζνα

*ΑΚΟΜΑ να καλέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τον Νίκο Τσιλιμίγκα. Μία βδομάδα πέρασε από τότε που το ανακοίνωσε δημόσια εκ του βήματος του Αναπτυξιακού Forum της Λάρισας κι ούτε καν ο εντεταλμένος υπουργός Άδωνης δεν κινήθηκε. Να μην τον πήραν στα σοβαρά;

* * *

*ΣΥΣΤΗΝΟΜΕΝΟΣ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Περιφέρειας, που είναι, μιλώντας θεσμικά στο συνέδριο, ο καθηγητής Ιατρικής αποκάλυψε ότι «εκμεταλλευόμενος τις προσωπικές μου γνωριμίες με υψηλά ιστάμενους της γερμανικής κυβέρνησης», πρότεινε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Φολκσβάγκεν να εγκαταστήσουν το νέο εργοστάσιο της εταιρείας στον Βόλο κι όχι στη Σμύρνη, όπως είναι ο σχεδιασμός τους. Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επένδυση 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με 5.000 θέσεις εργασίας.

Φυσικά εξήγησε ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της απάντησης που έλαβε, καθώς αυτά είναι επιχειρηματικά μυστικά, όπως είπε. Για να αναφέρεται όμως στην υπόθεση ο Λαρισαίος, προφανώς και κάτι θα προέκυψε, αλλιώς τι νόημα θα είχε να το πει. (Κι όμως, βλέφαρο δεν κούνησαν οι δεξιοί. Τέτοιοι είναι.)

Ζ.

 

Λύνεται

*Η συντροφιά των Λαρισαίων φίλων, ένας μαθηματικός, ένας μηχανικός και ένας φυσικός μένουν το βράδυ σε κάποιο ξενοδοχείο. Την ώρα που κοιμούνται, ξεσπά μια μικρή φωτιά στον διάδρομο. Μετά από λίγο, ο μηχανικός μυρίζει τον καπνό, βγαίνει έξω και βλέπει τη φωτιά. Μπαίνει γρήγορα μέσα, παίρνει έναν κουβά, τον γεμίζει με νερό, τον αδειάζει στη φωτιά, τη σβήνει και πάει για ύπνο.

Σε λίγο όμως αναζωπυρώνεται η φωτιά, μυρίζει τον καπνό ο φυσικός, ξυπνάει, πάει στον διάδρομο, βλέπει τη φωτιά κι έναν πυροσβεστήρα λίγο πιο πέρα. Αφού υπολογίσει το ύψος της φλόγας, την ισχύ του πυροσβεστήρα, την κλίση που πρέπει να έχει η ρίψη για μέγιστη αποτελεσματικότητα κ.λπ., τελικά σβήνει τη φωτιά και πάει για ύπνο.

Μετά από λίγο όμως πάλι φωτιά, μυρίζει τον καπνό ο μαθηματικός, βγαίνει στον διάδρομο, βλέπει τη φωτιά, τον κουβά και τον πυροσβεστήρα. «Υπάρχει λύση» σκέφτεται. Και πάει για ύπνο.

Ζ.

 

------------------

LARISA KARDITSA SYMAXIA NEA DHMOKRATIA

*ΛΑΡΙΣΑ-Καρδίτσα, Συμμαχία, Νέα Δημοκρατία. Υπουργός Κ. Τσιάρας, πρόεδρος ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, ισότιμη σχέση.

Ζ.

 

 

------------------

O GALAZIOS PROEDOS XR KAPETANOS ZHA APO TON PERIFEREIARXH NA EPITRAPEI

*Ο γαλάζιος πρόεδρος Χρ. Καπετάνος ζητά από τον περιφερειάρχη να επιτραπεί στον φίλο του, τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, να οχυρώσει τα Τέμπη. Διά παν ενδεχόμενο.

Ζ.

 

 

------------------

OTAN CAXNOYN NA YP9OGRACOYN TO NEO SYMBOLAIO

*ΟΤΑΝ ψάχνουν να υπογράψουν το νέο συμβόλαιο για την Ευρώπη, λογικό είναι να συζητά ο αντιπρόεδρος Μαργ. Σχοινάς στη Λάρισα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Γιαν. Κόνσουλα.

Ζ.

 

 

------------------

MA AYTOI TI TA GRAGOYN ME KEFALAIA

*ΜΑ κι αυτοί, τι τα γράφουν με κεφαλαία; Μπερδεύεται ο κόσμος…

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass