ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2020 18:00
*ΟΠΟΥ ο Αντ. Πράπας εξηγεί στον αντιδήμαρχο Θάνο Αδαμόπουλο ότι όταν εκείνος έπαιζε εξτρέμ, δύσκολα θα τον προλάβαινε ο σέντερ μπάκ Βαγγ. Μόρας. Ζ. *ΟΠΟΥ ο Αντ. Πράπας εξηγεί στον αντιδήμαρχο Θάνο Αδαμόπουλο ότι όταν εκείνος έπαιζε εξτρέμ, δύσκολα θα τον προλάβαινε ο σέντερ μπάκ Βαγγ. Μόρας. Ζ.

Σταθερά άστατος
*Ο Ιούνιος μπορεί να πήρε τη στροφή, πέρασε το μέσον της διαδρομής του,

ωστόσο ο καιρός παραμένει σταθερά άστατος. Δεν μπορεί, κάτι θα έχει τρυπήσει στο ουράνιο ταβάνι. Κάθε τρεις και λίγο τσιρ-τσιρ, ενώ και τα ηλεκτρικά του εμφανίζουν πρόβλημα, όλο βραχυκυκλώματα κι αστραπόβροντα.
Ζ.

Επί θύραις
*ΣΕ δεκαπέντε μέρες ανασχηματισμός, μπορεί και λίγο νωρίτερα, αφού η φημολογία έχει κόψει τα πόδια διάφορων υπουργών φρενάροντας την όποια παραγωγή έργου. Οι αλλαγές μετά την 1η Ιουλίου, το είπε κι ο παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Γεραπετρίτης. Ο οποίος λειτουργεί συχνά ως αντ’ αυτού και θεωρείται ακλόνητος μαζί με τον επίσης πανίσχυρο Άκη Σκέρτσο και τον τρίτο της προεδρικής φρουράς, τον ανιψιό Γρ. Δημητριάδη. Κι όπως οι 3 Σωματοφύλακες είχαν και τον Ντ’ Αρτανιάν κι ήταν τέσσερις, έτσι και στο επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη προσμετράται κι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αυτή η τετράδα είναι που κουμαντάρει. (Με την ελπίδα να εκπροσωπηθεί και η Λάρισα στο νέο κυβερνητικό σχήμα.)
Ζ.

Πολύ σκληρός
*Ο νεαρός Λαρισαίος επέστρεψε περήφανος στο σπίτι απ’ τις εξετάσεις του σχολείου.
- ΤΙ έγραψες σήμερα αγόρι μου;
- Λευκή κόλλα πατέρα. Άντεξα. Λέξη δεν μου πήραν.
***
*-ΠΩΣ τα πήγες στα Μαθηματικά παιδί μου; Περνάς;
- Τι να σου πω πατέρα, 60-60 οι πιθανότητες.
***
*- ΚΙ εγώ πρώτος είχα βγει στις Πανελλήνιες. Η δεύτερη βγήκε μετά από κάνα μισάωρο.
Ζ.

Ακόμη ένα θύμα
*ΜΙΑ ακόμη ηλικιωμένη συμπολίτισσα τραυματίστηκε χθες στο... γνωστό μαρμάρινο πεζοδρόμιο της Μ. Αλεξάνδρου. Μάρτυρες καθημερινών αιματηρών περιστατικών οι επαγγελματίες της πιάτσας των ταξί. Παρηγοριά στα θύματα το γεγονός ότι –συνήθως- ένα ασθενοφόρο είναι σταθμευμένο μόνιμα εκεί. Κι αφού ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται για το προλαμβάνειν, το βάρος μοιραία πέφτει στο θεραπεύειν.
Περαστικά της... Αλλά, δεν είναι κακό να ξαναδεί η δημοτική αρχή το θέμα. Σ’ ένα έργο μπορεί να υπάρξουν και κάποιες αστοχίες. Διορθώνονται όμως. Βούληση χρειάζεται.
Δ.Χ.

Πλήρως αντιφατικό
*ΧΘΕΣ έγραφε η εφημερίδα στο ρεπορτάζ από τη συνάντηση των εκπροσώπων φορέων επιχειρήσεων και λογιστών της περιοχής στα γραφεία του ΕΦΚΑ Λάρισας, ότι η προϊσταμένη του τμήματος Αμαλία Ρεντίτσα «επικεντρώθηκε στο πρόβλημα υποστελέχωσης της υπηρεσίας, θεωρώντας την ως κύρια αιτία των όποιων καθυστερήσεων στη διευθέτηση των υποθέσεων» (Που οι καθυστερήσεις είναι και μόνιμες και μεγάλες.)
***
*ΧΘΕΣ επίσης και η έντονη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών καθώς κοινοποιήθηκαν οι απολύσεις σε αρκετούς πρώην συμβασιούχους, απασχολούμενους με δικαστικές αποφάσεις από το 2003 στον τ. ΟΠΑΔ, στη συνέχεια στο τ. ΙΚΑ και στον ΕΦΚΑ. Ναι, ο υποστελεχωμένος ΕΦΚΑ, που σέρνεται, απολύει κιόλας, συμβασιούχους έπειτα από 17 χρόνια εργασίας. Οι οποίοι θεωρούνται απολύτως απαραίτητοι στην υπηρεσία.
«Τραγική μέρα για τον e-ΕΦΚΑ» χαρακτηρίζει την 15η Ιουνίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Η διοίκηση προχώρησε στην απόλυση εφαρμόζοντας σχετική αρνητική δικαστική απόφαση, καθώς οι προτάσεις των συνδικαλιστών για νομοθετική ρύθμιση μονιμοποίησης των εργαζομένων δεν υιοθετήθηκαν.
Ζ.

Δικαιολογίες
*ΟΡΕΞΑΤΟΙ οι Λαρισαίοι, είχαν τις δικαιολογίες τους.
-Πήρες κιλά;
-Ήταν 1+1 δώρο.
***
*- ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ να φάω ένα ταψί καρυδόπιτα. Τι να έκανα... Ήθελα να φτιάξω γεμιστά αύριο και δεν είχα ταψί.
***
*- Ποιο είναι το αγαπημένο μου επιτραπέζιο; Τσίπουρο με μεζέ.
Ζ.

Διαδοχή
*ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ διαδοχή και στον επιχειρηματικό κλάδο κι όχι μόνο στην περιουσία τους. Απολύτως φυσιολογικό να έχει αναλάβει ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, της μεγάλης τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν», τέταρτη γενιά που παίρνει τη σκυτάλη στο ιστορικό εργοστάσιο. Να, όμως, που αναδεικνύεται τώρα και πρόεδρος στον ΣΕΒ. Προ τριακονταπενταετίας, στη δεκαετία του ‘80, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων ήταν κι ο πατέρας του, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος.
Ζ.
Αν δεν...
*ΡΕΚΟΡ θυμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ, όμως συγκριτικά με τον πληθυσμό πρωταθλήτρια χώρα είναι το Βέλγιο με 83 καταγεγραμμένους νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους. Κι εκεί, όπως και παντού, είχαν πάρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μόνο που καθυστέρησαν λιγάκι ή μπορεί και να μην τα εφάρμοσαν σχολαστικά. Αναλογικά με τη βέλγικη επίδοση, η περιοχή της Λάρισας που μέτρησε έναν μονάχα νεκρό, θα έπρεπε να θρηνεί τώρα καμιά διακοσοπενηνταριά και να συνεχίζει να καταγράφει. Μόνο η Λάρισα. Δεν θα ήταν τραγικό; Κι αν δεν λαμβάνονταν και καθόλου μέτρα, χωρίς κανέναν περιορισμό, ο ιός θα σταματούσε φυσικά, όταν όμως θα έφτανε στο τείχος της ‘’ανοσίας της αγέλης’’. Αφήνοντας πίσω του τη Λάρισα με πληθυσμό μικρότερο κατά 3-4.000 ανθρώπους. Ανατριχιαστικό; (Δεν μπορεί να τα ξεχνάει κανείς αυτά, να τα αγνοεί, τώρα που χαλάρωσε η κατάσταση...)
Ζ.

Με στόχο;
*- Η Ξάνθη είναι που πρέπει να πέσει, παντί τρόπω. Έγινε κατανοητό;
ΣΕ ψιλοαδιάφορο κλίμα και η συζήτηση μεταξύ Λαρισαίων φιλάθλων.
- Άρα πρέπει να σωθούν οι υπόλοιποι που κινδυνεύουν, να μαζέψουν βαθμούς, τρίποντα. Κι η ΑΕΛ που κατάφερε εξαρχής να μην έχει κάποιον στόχο...
-Σωστά. «Είμαστε αδιάφοροι», το είπε κι ο προπονητής. «Κάναμε δώρο τα δύο πρώτα γκολ»...
Ζ.

Συντονισμός
*-ΡΕ συ; Ξεκίνησαν κι οι πτήσεις σήμερα.
-Και τι θες να κάνω εγώ;
-Πετάξου, φέρε μπίρες.
***
*- ΆΝΟΙΞΑΝ κι οι οίκοι ανοχής. Μεταξύ των μέτρων λέει και η καταγραφή των στοιχείων του πελάτη. Ώστε αν προκύψει κρούσμα να ειδοποιηθεί η οικογένειά του.
Ζ.

Από πάντα
*Σ’ ΑΥΤΟΥΣ τους θαυμαστούς τόπους κρίνεται ο έλεγχος στους δρόμους για τα καραβάνια που πάνε στην Ανατολή, η κυριαρχία σε δεκάδες λιμάνια, όπως αυτό που βρισκόμαστε εμείς τώρα. Παίζεται η ιδιοκτησία πάνω σε πλούτη που θα κάνουν μεγάλο, σαν τον Αλέξανδρο, σαν τους καίσαρες και τους φαραώ, όποιον τα κατέχει, στο όνομα του Ιησού ή του Μωάμεθ, του Θεού ή του Αλλάχ, που είναι το ίδιο πράμα. «Η Διαφάνεια του Χρόνου», ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα, μια επική ιστορία ταξιδεύει τον Λεονάρδο Παδούρα από τη σύγχρονη Αβάνα στον Ισπανικό Εμφύλιο του ‘36 αλλά και στις Σταυροφορίες χίλια χρόνια πριν.
***
*ΚΑΙ γνωρίζοντας όλα αυτά, θέλεις να πολεμήσεις και είσαι διατεθειμένος να πεθάνεις για ένα κομμάτι σκαλιστό ξύλο; Ξέρεις πως ήδη, πολλές φορές, πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει για υλικά πλούτη, πιστεύοντας καλοπροαίρετα πως μάχονταν στο όνομα κάποιας επουράνιας δόξας;
Ξέρεις πως αυτό θα συμβεί εντός ολίγου κι εδώ, μπροστά και πίσω από αυτά τα μεγαλοπρεπή τείχη; Και ότι θα ξανασυμβεί πολλές, πολλές φορές στη διάρκεια των αιώνων που οι άνθρωποι θα ζουν πάνω στη Γη; Ότι ενόσω εμείς οι χριστιανοί σκοτώνουμε χριστιανούς, οι μουσουλμάνοι σκοτώνουν και θα σκοτώνουν χριστιανούς, και ότι εμείς και αυτοί πολύ σύντομα θα σκοτωθούμε μπροστά σε τούτη την πόλη και σ’ αυτό τον τόπο, που λένε πως είναι άγιος, και μετά θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για αιώνες και αιώνες και πάντα στο όνομα της πίστης, αλλά στην πραγματικότητα η αιτία είναι τα πλούτη, η λαχτάρα για την εξουσία;».
Τον κοιτούσε με ανησυχία όσο τον βομβάρδιζε με τις ύπουλες ερωτήσεις του και, όταν μπόρεσε να αφομοιώσει όσα είχε ακούσει, είπε: «Μιλάς σαν αιρετικός. Όχι, ακόμα χειρότερα: σαν οπαδός της μαύρης μαγείας που έχει σκοπό ακόμα και να προκαταλάβει στον χρόνο τα σχέδια των ουρανών... Λες πράγματα ανησυχητικά. Είσαι επικίνδυνος».
Ζ.

Σοφά παιδιά
*ΣΕ έξαρση σοφίας και προβληματισμού, Λαρισαίοι μαθητές.
- Να θυμάστε πάντα δύο πολύ σημαντικές λέξεις που θα σας βοηθήσουν ν’ ανοίξετε πολλές πόρτες στη ζωή σας. Ωθήσατε, Έλξατε.
***
*- ΕΙΠΑ να κάτσω να σοβαρευτώ αλλά δεν έβρισκα καρέκλα.
***
*- ΞΕΡΕΙ μήπως κανείς τι ψάχνει ο ανεμιστήρας και κοιτάζει διαρκώς δεξιά κι αριστερά;
Ζ.

Πατριωτικό
*- Η έκφραση αποδοκιμασίας ‘’αϊ σιχτίρ’’ προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ‘’αεί σε οικτίρω’’, έλεγε ο Λαρισαίος, φιλλέλην γλωσσολόγος αντίστοιχος του Πορτοκάλος στο Γάμος αλά Ελληνικά.
-Διότι σημαίνει σε λυπάμαι στον αιώνα τον άπαντα, πάντα θα σε λυπάμαι, είσαι αξιολύπητος.
-Επομένως, συμπλήρωνε, και σιχτιρίζεις και μιλάς και ελληνικά. Τα περί τουρκικής προέλευσης του σικτίρ, ότι σημαίνει τσακίσου και τέτοια, είναι απλώς ανθελληνικά. Κι αυτοί από μας θα το πήραν παλιότερα, αντιδάνειο το λένε οι φιλόλογοι.
Ζ.

Ποτάμιος τουρισμός
*ΞΕΚΙΝΗΣΕ το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό ως προς τις διεθνείς αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες αφίξεις, με τον υπουργό Τουρισμού να δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο που θα προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης. Η είδηση μόνο στο Κουλούρι. Πέρα από τις χώρες που μπορούν πλέον να στέλνουν τουρίστες στην Ελλάδα, ο κ. Θεοχάρης αποκάλυψε πως όσοι τουρίστες καταφτάνουν, θα μεταφέρονται αμέσως στον ποταμό Αχέροντα, όπου θα επιβιβάζονται σε ειδικό βαρκάκι, το οποίο θα τους οδηγεί στη συνέχεια στην κατοικία τους, από την οποία δεν χρειάζεται να αγχώνονται για το πότε θα φύγουν. Ακόμη, ο υπουργός διευκρίνισε πως το μόνο που θα χρειάζονται οι τουρίστες, είναι μια ταυτότητα και ο απαραίτητος οβολός, ενώ δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, αφού «εκεί που θα πάνε δεν θα τη χρειάζονται». Προς το παρόν, η βάρκα θα είναι μόνο μία, την οποία θα κατευθύνει ένας άνδρας με ειδική μαύρη στολή, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές σύντομα.
Ζ.

Ετελεύτησαν
*«ΤΟ πεπρωμένον φυγείν αδύνατον» σημειώνει ο υπερήλιξ διδάσκαλος Κ. Ι. Π. διηγούμενος μετά γλαφυρότητος, έμπλεος αυτοσαρκαστικής διαθέσεως: Γέρων τις, περιεπάτει εν τω άλσει της πόλεως, ήκουσεν τινά όπισθεν αυτού ερχόμενον να του λέγει: «Να σας πω κάτι»; «Ποιός είστε κύριε, και τι έχετε να μοι είπετε». «Εγώ είμαι, ο χάρος και ήλθα να σας πάρω διά τας αιωνίους μονάς». «Αληθώς»; Ηπόρησεν ο γέρων. Και πώς να τελευτήσω τον επίγειον βίον μου, δίχως ουδεμίας ειδοποιήσεως. Έχω να συντάξω την διαθήκην μου. Να παραστώ εις τους γάμους της εγγονής μου. Να κάνω τα ιαματικά μου θαλάσσια λουτρά κ.ά. «Ω! Ειδοποιήθητε πλειστάκις». «Μα πότε;» ηρώτησεν ο γέρων. «Πρώτη ειδοποίησις η εγχείριση στομάχου, που επάθετε και λοίμωξιν. Ηκολούθησε η βρογχοπνευμονία. Το βαρύ τραύμα εξ εγχειριδίου αντιζήλου σας διά την έριδά σας περί την απόκτησιν ευειδούς καρασίδος. Αυταί και άλλαι πολλαί. Σήμερον όμως, λίαν πρωίαν, συνήλθε η εν Ουρανώ λειτουργούσα Υπηρεσία Δημοτολογίου και ενέκρινε τύποις, την μεταφορά σας ως τελευτήσαντος του χρόνου παρουσίας σας επί της γης. Άλλας ειδοποιήσεις, δεν διαθέτουμε προς Υμάς. Ετελεύτησαν και αυταί».
***
*Ο γέρων αντιληφθείς το αδύνατον φυγής εκ του πεπρωμένου, ηρεύνησε τα πέριξ αγωνιών και εν τάχει. Και δρομαίος κατέφυγεν ανά τας ρύμας της πόλεως, ελπίζων εις την αποφυγήν.
Ο χάρος όμως τον ηκολούθη μειδιών. Ο Γέρων όσο ησθάνετο τον χάρον να τον ακολουθεί κατείχετο υπό απελπισίαν. Δι’ ο και αντιληφθείς παρακείμενον Νηπιαγωγείον, προσέφυγε εν αυτώ.
Είδεν εκεί τα νήπια καθήμενα περί στρογγύλην τράπεζαν, με τας σαλιάρες των. Εκάθησε και ο γέρων, μεταξύ των νηπίων, εφόρεσεν και αυτός μίαν ποδιά, έβγαλε το καπέλο, προσποιούμενος το νήπιο. Εις αυτήν την θέσιν είδε ο χάρος τον γέροντα. Εκτύπησαν τούτον εις την πλάτην και τω είπεν. «Τι κάνεις εδώ»; «Μαμ», απήντησεν ο γέρων ψιθυρίζων. Ο χάρος του απαντά. «Έλα κάνε μαμ και να πάμε άτα».                 

Ζ.

LIAKOYLH CIU

*ΤΗ ΔΡΟΣΙΑ της γραφικής Καρυάς Ολύμπου χάρηκε πρόσφατα, έστω και για λίγο, η βουλευτής ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη. Συζήτηση για τα βόρεια του νομού, με ντόπιους και δραστήριους κατοίκους, φανατικούς φίλους της.
Ι.Μ.

PATERAS CIU

*Ο πατέρας του άγιου πατέρα. Παρών στα ονομαστήρια του μητροπολίτη και ο πατέρας του, Χρήστος Νικολόπουλος. Άνθρωπος ευγενής, πράος, ολοκληρώνει την ένατη δεκαετία της ζωής του, αλλά διατηρεί μυαλό κοφτερό και λόγο συγκροτημένο. Και το ένα του μάτι όλη την ώρα πάνω στον γιο του.                           

Ζ.

OIKODESPOTHS CIU

*ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ χθες ο Δημ. Μαβίδης, υποδέχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΛ.                                      

Ζ.

ONOMA CIU

*ΗΘΕΛΕ πλέον ν’ αλλάξει οπωσδήποτε το μικρό του όνομα.                      

 Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass