Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:33
*ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΑ μα και όρθια κολωνάκια, κίνδυνος για τους διαβάτες της Βενιζέλου.  (Μα άμα πιστεύουν ότι είναι αποδοτικά γιατί δεν τα επεκτείνει ο Δήμος και σ’ άλλους πεζόδρομους;) Ζ. *ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΑ μα και όρθια κολωνάκια, κίνδυνος για τους διαβάτες της Βενιζέλου. (Μα άμα πιστεύουν ότι είναι αποδοτικά γιατί δεν τα επεκτείνει ο Δήμος και σ’ άλλους πεζόδρομους;) Ζ.

Σκοτεινιάζει
*ΑΛΛΑΖΕΙ λέει αυτή την Κυριακή η ώρα. Όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.


- Θα νυχτώνει πια από τις πέντε. Λες και δεν μας έφταναν τα ψυχολογικά μας...
Γκρίνιαζε και γι’ αυτό η Λαρισαία. Αλλά και η παιχνιδιάρα φίλη της βρήκε κι εκείνη τον τρόπο της να διαμαρτυρηθεί.
- Κυρ Στέφανε, κάντα τρία τα αντικαταθλιπτικά, τρία...
Ζ.

Συντονισμός
*- ΠΑΡΑΠΑΝΩ κι από 666 οι εντοπισμένοι ασθενείς χθες. Πού πάμε...
- Θέλει και ρώτημα; Δεν το βλέπεις;
***
*ΣΤΟΝ ρυθμό της εποχής και οι εξυπνάδες των Λαρισαίων.
- Φέτος τα κάλαντα θα μας τα λένε τα παιδιά απ΄ το viber και μεις θα τους δίνουμε λεφτά με e-banking.
***
*- ΚΑΘΕ απόγευμα κάνω τεστ κορονοϊού. Τρώω ένα γαλακτομπούρεκο να δω αν έχω γεύση.

Ζ.

Συρρίκνωση
*- ΤΟΝ Αύγουστο γιατί είχε βγει ο στόλος, έγινε πατατράκ επί μέρες, σχεδόν επιστράτευση, είχαμε κι την ‘’επακούμβηση’’, γιατί έγιναν όλα αυτά;
Οι Λαρισαίοι έδειχναν να μην το καταλαβαίνουν. Κι ούτε βρέθηκε κανείς να τους το εξηγήσει. Που τότε η Ελλάδα δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί της στα όρια της ΑΟΖ.
- Άμα ήταν τον Οκτώβριο να μην προστατεύουμε ούτε τα 12 μίλια... Μα τα 6 μίλια μας δεν τα διεκδικεί η Τουρκία. Τουλάχιστον ακόμη, δεν έχει πει κάτι.
Ζ.

Ευνοϊκή
*- ΦΙΛΑΤΕ σταυρό ότι δεν θα φύγετε;
- Ναι, Αγκυλωτό.
Ο Λαρισαίος ειρωνευόταν την εισαγγελική στάση, πριν λίγο καιρό με την πρόταση για αθώωση, τώρα με την ευνοϊκή συμπεριφορά για αναστολή.
- Και μετά σου λέει μην σε περιλάβει ο εισαγγελέας, που υποτίθεται ότι είναι ο σκληρός στις δίκες. Εσύ τι είσαι, εισαγγελέας;

Ζ.


Και το κόμμα;
*ΛΕΕΙ τα δικά του φυσικά ο Δημ. Παπαδημόπουλος, δικαιολογώντας που συνεργάστηκε με τους κομμουνιστάς, το περίμενε άραγε ποτέ του να συμβεί; Ενδεχομένως όμως να μιλήσει και η τοπική ΝΔ, να παρέμβει ο Χρ. Καπετάνος γι’ αυτό το ‘’καπετανάτο’’. Δεν μπορεί να μην έδωσαν πράσινο φως από το κόμμα, να το αγνόησε και να τους έπεισε μόνη της η Ρ. Καραλαριώτου τους γαλάζιους δημάρχους. Αν όμως ανήκει ακόμα στο κόμμα Μητσοτάκη ο Ελασσονίτης δικηγόρος, πολύ κεντρώοι είναι για κείνον, σχεδόν αριστεροί.
Ζ.

Συνέπεια
«ΜΕΤΑ τη θέση-πρότασή της για απαλλαγή των κατηγορουμένων της Χ.Α. –πλην Ρουπακιά- και ανυπαρξία εγκληματικής οργάνωσης, έπρεπε και αναμενόταν από τους νομικούς τουλάχιστον, ότι η Εισαγγελέας Εφετών Αδαμαντία Οικονόμου θα ζητούσε να έχουν οι ποινές ανασταλτικό αποτέλεσμα, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση από το πενταμελές ποινικό Εφετείο σε δεύτερο βαθμό. Διαφορετικά δεν θα ήταν συνεπής προς την πρότασή της επί της ενοχής».
Αυτό σημειώνει ο πολύπειρος και έγκριτος Λαρισαίος νομικός Απόστολος Βλιτσάκης.
Γνωστός για τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις, αλλά και την εν γένει πολιτική στάση του, ο κ. Βλιτσάκης, όπως σημειώνει, προσεγγίζει «με κατανόηση την εισαγγελική τοποθέτηση, επειδή δεν διανοούμαι, ότι η πρόταση αυτή ήταν ετσιθελική. Τη θεωρώ ως ειλικρινή. Κάθε άνθρωπος όμως (επομένως και ένας Δικαστής ή Εισαγγελέας) προσεγγίζει τα γεγονότα με βάση τις γενικές του αντιλήψεις, ιδέες, μόρφωση, γνωσιολογικό επίπεδο και βιωματικές εμπειρίες. Κανένας/μία δεν αντιμετωπίζει ή κρίνει πρόσωπα και καταστάσεις από μηδενική βάση. Ένας νομικός επίσης ερμηνεύει τον νόμο με βάση και τη νομική του κατάρτιση. Πολλές τέλος νομικές έννοιες, ακόμα και αν τις θεωρούμε αυτονόητες, δεν είναι. Γι’ αυτό πολλές φορές διαφέρουν μεταξύ τους οι ειλικρινείς δικαστικές αποφάσεις».

Στη δουλειά
*H σχέση με το άλλο φύλο απασχολούσε σταθερά την παρέα των νεαρών Λαρισαίων.
- Με τη γυναίκα μου γνωριστήκαμε στη δουλειά. Το λες κι εργατικό ατύχημα.
***
*- ΜΕ θες;
- Όχι.
- Στην πορεία νομίζω θα μες θες.
- Δεν πάω σε πορείες.
***
*- ΣΕ λίγο θα έρθει και μία φίλη μου για ποτό, να στη γνωρίσω.
- Είναι ωραία;
- Πίνε, πίνε.
Ζ.

Υποχωρητικοί
*ΔΕΝ προστάτεψαν δα τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες οι τρεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών, δεν θα αποφάσιζαν εκείνοι για κάτι ουσιώδες, ένα απλό ψήφισμα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν, δεν τους πήγαινε η καρδιά να καταγγείλουν την εγκληματική οργάνωση. Πράγμα που έπραξαν οι άλλοι 11 της παράταξής τους κι ο δήμαρχος, μαζί και οι 13 των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.
Και το ερώτημα δεν είναι μόνο πώς δέχεται ο Γ. Μανώλης να συγκυβερνά με τους τρεις, οι δυό τους είναι και αντιδήμαρχοι κιόλας. Τι άλλο μπορεί να κάνει, χωρίς αυτούς δεν έχει πλειοψηφία, δίχως την υποστήριξή τους στις εκλογές δεν θα έπαιρνε τον δήμο από την α΄ Κυριακή. Αυτό που παραξενεύει είναι πως οι τρεις ακραιφνείς εθνικιστές, δέχονται να υποστηρίζουν έναν δήμαρχο ο οποίος καταγγέλλει ευθέως το χρυσαυγίτικο μόρφωμα, να συναγελάζονται στην παράταξη με τους υπόλοιπους σοφτ νεοδημοκράτες που υποκύπτουν στις πολιτικές ορέξεις των κομμουνιστών. Υποχωρούν άραγε, υποστέλλουν τη σημαία, για έναν μισθό αντιδημάρχου;
Ζ.

Σπατάλη
*ΕΙΧΕ σκεφτεί βαθιά ο Λαρισαίος, πήγε κι από την άλλη πλευρά.
- Πλάκα-πλάκα, να δείτε που με τα τόσα μπες βγες και πέρα δώθε, το Όρουτς Ρέις θα κάψει περισσότερο πετρέλαιο απ’ όσο μπορεί να βρει...
Ζ.

Μόνο 2 εβδομάδες
*ΑΠΟ το 2017 είχε οριστεί αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας ο συντονιστής των ΑΝΕΛ στη Φθιώτιδα, Ανδρέας Κολοκυθάς, οδοντίατρος που σπούδασε στη Βουλγαρία, όπως συνηθιζόταν διοικητής συριζαίος, αναπληρωτής ανελίστας. Ο συγκεκριμένος παρέμεινε όμως κανονικά και μετά την αλλαγή κυβέρνησης, κι αποδείχθηκε ότι υπήρχε λόγος. Το πιθανότερο ότι θα επέστρεψε στο νεοδημοκρατικό μαντρί. Όταν έληξε η θητεία του, αναπληρωτής διοικητής ορίστηκε προ εικοσαημέρου ο Γ. Καραβάνας εκ Λαρίσης. Ο οποίος δεν πρόλαβε να χαρεί πολύ, η εσωκομματική διαπάλη έληξε στη Φθιώτιδα και μόλις δύο εβδομάδες αργότερα ο Α. Κολοκυθάς επανήλθε τροπαιοφόρος ως διοικητής πλέον.
***
*ΚΙ ο Λαρισαίος νεοφιλελεύθερος που πήγαινε για βουλευτής, κι αν εκλεγόταν θα έπαιζε και για υπουργός, γιατί όχι, περιορίζεται σε ρόλο αναπληρωτή διοικητή σε ένα νοσοκομείο μικρής πόλης. Κι έχει και να ταξιδεύει πηγαινέλα, τουλάχιστον ο Χάρης Τσιλιάκος, ο αντίστοιχος του ΓΝΛ, είναι στην πόλη του. Ναι, ο Γ. Καραβάνας έχει πτυχίο, μοριακός βιολόγος από Ουγγαρία και με διδακτορικό εν συνεχεία στην Πάτρα.
Ζ.

Εις ανταπόδωσιν...
*ΠΑΝΤΩΣ κάτι πρέπει να γίνει και με τη Ρ. Καραλαριώτου, η οποία τόσα πρόσφερε στη γαλάζια παράταξη και ως αντινομάρχης παλιότερα κι εν συνεχεία ως αντιπεριφερειάρχης, αλλά κυρίως με τις δύο αποτυχημένες σερί υποψηφιότητες για δήμαρχος. Εκεί έδωσε δυνάμεις μα και χρήμα. Το κόμμα που την επέλεξε και της ανέθεσε το καθήκον, δεν πρέπει να ανταποδώσει; Γι’ αυτό μάλλον και την ’’έσπρωξαν’’ για την προεδρία του Φορέα Απορριμμάτων. Εκεί όμως δεν αποφάσιζε η ΝΔ. Αν ήθελαν στ’ αλήθεια να τη βοηθήσουν, έλεγε κομματικός παράγων, θα την έβαζαν διοικήτρια στο νοσοκομείο, που είχε κάνει και αίτηση δηλαδή κι όπου αποφάσιζε η κυβέρνηση. Όμως εκεί δεν είχε τόσο δυνατό δόντι...
Ζ.

Τρέχουν
*ΣΤΗΝ Αθήνα χθες ο Γ. Μανώλης για ζητήματα του Δήμου και κυρίως για το μεταναστευτικό, για την προοπτική μεταφοράς των προσφύγων από τα ξενοδοχεία της περιοχής του.
Ωστόσο ο Δήμος Τεμπών δεν έμεινε «ακέφαλος», ο δημαρχεύων και πρώτος τη τάξει αντιδήμαρχος Γιώργος Νικολάου, ήταν όπως κάθε μέρα άλλωστε, όχι μόνο στην έδρα του Δήμου, το Μακρυχώρι, αλλά και όπου τυχόν υπήρχε ζήτημα απανταχού της επικράτειας. Τρέχουν, λένε, γενικά, για τη λύση σοβαρών θεμάτων αλλά και για την καθημερινότητα.
Κ.Τσ.

Σουτ
*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές έπαιζαν πάλι με τις λέξεις.
- Λέω να ξεκινήσω ποδόσφαιρο. Αρχικά θα σουτάρω ό, τι με χαλάει.
***
*- ΚΑΠΟΙΟΙ άνθρωποι μοιάζουν με μπάλα ποδοσφαίρου. Είναι για πολλές κλωτσιές.
***
*- ΣΥΓΓΝΩΜΗ αφεντικό, δεν έχουμε πάρει μισθό τρεις μήνες τώρα...
- Δεκτή η συγγνώμη.
Ζ.

Ο Κεντυρίων
*ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ πανηγυρικά στο προαύλιο των Φυλακών της Λάρισας το εκκλησάκι του Αγίου Λογγίνου, προστάτη της Εξωτερικής Φρουράς.
Κι εξηγούσε ο ειδικός στη συντροφιά των Λαρισαίων: Ο Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος ή Κεντυρίων, ήταν ο επικεφαλής της Φρουράς, είχε αναλάβει με τους Ρωμαίους στρατιώτες του την επιτήρηση της Σταύρωσης του Χριστού και αργότερα τη φύλαξη του τάφου. Παρών τόσο στη Σταύρωση όσο και στην Ανάσταση, ήταν μάρτυρας των όσων συνέβησαν και επειδή αρνήθηκε να τα διαψεύσει τον σκότωσαν. Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος που πίστεψε στον Χριστό και ο πρώτος στρατιωτικός Άγιος.
***
*ΓΙΑ να συνεχίσει: Κεντυρίων, εκ του λατινικού Centurion που σημαίνει Εκατόνταρχος, το οποίο προέρχεται από Centum, ήτοι το 100, δηλαδή διοικητής εκατό στρατιωτών. Πιθανολογείται ότι το «Λογγίνος» δεν είναι το πραγματικό του όνομα, αλλά έχει προέλθει από τη λατινικοποίηση της ελληνικής λέξης «λόγχῃ», καθότι είναι εκείνος που λόγχισε τον Χριστό στα πλευρά όσο ήταν στον Σταυρό, «εις των στρατιωτών λόγχη αυτού την πλευράν ένυξε». Ένας ακόμα θρύλος δημιουργήθηκε γύρο από τη λόγχη του Αγίου Λογγίνου, η οποία όπως πιστευόταν έδινε δύναμη εξουσίας στον κάτοχό της και αποτελεί ένα σημαντικό κειμήλιο για την καθολική Εκκλησία. Μια λόγχη λέει φυλάσσεται στη Βιέννη, μία άλλη στον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό κ.ο.κ.
***
*ΠΡΟ δεκαετίας λοιπόν ψηφίστηκε νόμος που καθιερώνει «ως επίσημη εορτή και ημέρα αργίας για το προσωπικό εξωτερικής φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης, τη 16η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Λογγίνου, προστάτη του σώματος των φρουρών εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης». Να τώρα και το εκκλησάκι έξω από τη Φυλακή. (Οι κρατούμενοι έχουν άλλον προστάτη, ποιον άλλο, τον Άγιο Ελευθέριο, το εκκλησάκι του είναι μέσα από τα κάγκελα φυσικά.)
Ζ.

Και θέσεις;
*ΤΟ λιγότερο ήταν ο μισθός, που δεν είναι και λίγος αφού αντιστοιχεί είπαν σε αντιμισθία δημάρχου Λαρίσης, ήτοι 4.200 μηνιαίως. Το σημαντικότερο ίσως είναι η εξουσία που μπορεί να ασκεί ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, στη διαχείριση των σκουπιδιών ολόκληρου του νομού, τα περισσότερα είναι φυσικά της πρωτεύουσάς του. Οι υποθέσεις που διαχειρίζεται, ιδίως αν δεν είναι δήμαρχος.
Εν προκειμένω στην υπόθεση του ΦΟΔΣΑ Λάρισας ακούστηκε ότι στο στρατόπεδο των διεκδικητών της προεδρίας είχαν μοιραστεί ακόμη και θέσεις, λένε για γραφείο Τύπου που θα αποκτούσε ο Οργανισμός, για οδηγό και τέτοια. Δεν μπορεί, υπερβολές, κακόβουλες διαδόσεις αντιπάλων. Ή μήπως και ευσεβείς πόθοι αγωνιούντων για τακτοποίηση;
Ζ.

Με τα δικαιώματα
*- ΔΙΑΒΑΖΩ Μικρή Αγγελία: Πωλούνται πρόβατα με τα δικαιώματά τους. Ο Λαρισαίος διηγείται στην παρέα.
-Τρόμαξα ρε σεις, μας πουλάνε σκέφτηκα. Μετά θυμήθηκα ότι εμείς δεν έχουμε δικαιώματα κι ησύχασα.                      

Ζ.

 

KARALARIVTOY CIU

*- ΘΑ μιλήσεις με τον δικηγόρο μου... (Σκληραίνουν έτι περαιτέρω τα πράγματα στη Δημαρχία).
Ζ.

 

LIOYPAS CIU

*ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ τύποι κι οι δυο τους, συντονίζονται εύκολα, ο στρατηγός με τον αντιπεριφερειάρχη ο οποίος βγήκε να τον υποδεχθεί στην Περιφέρεια.
Ζ.

 

MHTSOTAKHS CIU

*ΣΑΤΙΡΑ με εικόνα απ’ το μέλλον; Το τουρκικό ερευνητικό φόντο στο πρωθυπουργικό διάγγελμα;                                          

Ζ.

 

FUINOPORO CIU

*ΕΙΠΕ να κατέβει στη Μεσόγειο να βοηθήσει, τα συμφέροντά του εννοείται. Οπότε, καιρός που είναι, προτίμησε τη μάλλινη τη φθινοπωρινή, πάντα με το σανταλάκι στα παραθαλάσσια.
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass