ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2021 18:07 | Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιαν 2021 0:19
*ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ προσωπικού του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, κατά της νόσου Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας χθες το πρωί. Γ.Γ *ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ προσωπικού του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, κατά της νόσου Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας χθες το πρωί. Γ.Γ

Εικοσάρια


*ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ σαν αριστούχες μαθήτριες γυμνασίου οι θερμοκρασίες, ένας υπερβολικά ήπιος χειμώνας φέτος. Και δεν πρόκειται για πρώιμη άνοιξη, αλλά για παρατεινόμενο όψιμο φθινόπωρο. Εν τω μεταξύ, «οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν με αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα». Να κι η αιτία.
Ζ.

Δεν θα έπρεπε;
*- ΤΩΡΑ, στις 13 του μήνα που θα έχουν Πρωτοχρονιά, θα προβλεφθεί ξανά ελεύθερη μετακίνηση για ρεβεγιόν, μέχρι 9 ατόμων εννοείται; Θα μεριμνήσει άραγε ο Χαρδαλιάς για τους Παλαιοημερολογίτες;
Ο Λαρισαίος είχε τις απορίες, ενστάσεις στην πραγματικότητα.
- Υποχρεώσεις καραντίνας έχουν τις ίδιες οι άνθρωποι που πάνε με το Παλιό. Δικαιώματα; Μεθαύριο Τρίτη, βραδιά Παραμονής, δεν πρέπει να γιορτάσουν κι αυτοί; (Να γίνει κάνα τέτοιο να ξεχυθεί πάλι ο κόσμος, ο καθένας μπορεί να δηλώσει παλιοημερολογίτης, πώς θα τον ελέγξουν...).
***
*ΔΡΑΤΤΟΜΕΝΟΣ της ευκαιρίας, ο άλλος θύμιζε ότι στις 12 Φεβρουαρίου αλλάζουν χρόνο στην Κίνα.
- Ψυχραιμία... Ποιος ξέρει τι θα φάνε πάλι στο ρεβεγιόν.
Ζ.

40% πάνω
*Η εορταστική πολυφαγία λειτούργησε φέτος εντονότερα και λόγω της καραντίνας. Το ένιωσαν οι Λαρισαίοι.
- Έκανα ένα δώρο στον εαυτό μου για τις Γιορτές. Τέσσερα κιλά.
***
*- ΜΕΣΑ στις δύο εβδομάδες των Γιορτών ανέβασα τις τιμές 40%.
- Μαγαζί έχεις;
- Χοληστερίνη.
***
*- ΜΕΤΑ τις Γιορτές μπήκα σε δίαιτα. Θα βγω όμως για λίγο, να πάω να φάω κάτι και ξαναέρχομαι.
***
*- ΑΝΤΙΟ μελομακάρονα και κουραμπιέδες, αντίο λαρτζ, καλώς ήρθες έξτρα λαρτζ.
Ζ.

Με υπολογισμό
*ΔΕ βγαίνει το σχέδιο, είναι απλή αριθμητική. Ακόμη κι αν έρθει το εμβόλιο κρουνηδόν. Ακόμη και με 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, όπως είχαν υποσχεθεί πριν μπλέξουν με την πραγματικότητα, κι έτσι χρειάζεται πάλι ένα εξάμηνο, στην καλύτερη...
Ο άλλος έκανε τον λογαριασμό, με πολλαπλασιασμό και διαίρεση.
Για να επιτευχθεί η ανοσία πρέπει να χορηγηθούν 15 εκατ. δόσεις, ήτοι 70% του πληθυσμού Χ 2 δόσεις, σε 1.048 εμβολιαστικά κέντρα. Τηρώντας τον ταχύτερο ρυθμό με 15 λεπτά ανά άτομο και με 14ωρη λειτουργία σε διπλοβάρδια, με 7 μέρες λειτουργίας τη βδομάδα, μπορούν να γίνονται το πολύ 85.000 εμβολιασμοί την ημέρα πανελλαδικά. Έτσι η ανοσία θα επιτευχθεί σε 176 μέρες (15.000.000/85.000) με το πιο ιδανικό σενάριο. Που δεν... (Προς το παρόν δεν έχει εμβόλια, ύστερα θα λείψουν οι σύριγγες, προσωπικό δε θα υπάρχει κ.ο.κ...).
Ζ.

Γίνεται δουλειά;
*ΑΦΗΝΕΙ η κυβέρνηση τις εκκλησίες ανοιχτές, ενώ έχει κλείσει τα πάντα, και ο Αλέξης φοβάται να πει μια κουβέντα, μη χάσει την ψήφο του Ιερώνυμου και την ευχή της Παναγίας. Ο Πιτσιρίκος συμβουλεύει τον παλιό του φίλο. Ε, δε γίνεται δουλειά έτσι.
Καταλαβαίνω πως ο Τσίπρας δε θέλει να βρεθεί απέναντι στην Εκκλησία, αλλά κάπου πρέπει να μιλήσει και κείνος. Και την Εκκλησία την καταλαβαίνω. Το να στερήσεις τα Θεοφάνεια από την Εκκλησία είναι σαν να στερείς από το ΚΚΕ την Πρωτομαγιά. Και τίποτα να μην κάνει όλο τον χρόνο το ΚΚΕ, την Πρωτομαγιά θα πρέπει να βγει να διαδηλώσει.
***
*Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να είναι σε αφασία και να έχει πέσει στα χάπια. Πρέπει να τον ανεβάσουμε και να του φτιάξουμε λίγο το προφίλ του. Πρέπει να τον κάνουμε πάλι γοητευτικό, ώστε να τον ψηφίσουν οι Έλληνες για να τους φέρει πάλι την ελπίδα. Εγώ, από τη μεριά μου, θα κάνω ό,τι μπορώ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα και Παππά, Καρανίκα και Έλενα Ακρίτα, την Ελληνίδα Ασάνζ, είναι ικανός για μεγάλα πράγματα. Αυτό το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο καλό και από το εμβληματικό σχήμα Νίκας, Μανίκας, Λιας, Καραμπαλίκας, Γενικολιάς, Βουρδουμπάς, Κεντρικόπουλος και μπροστά μόνος του ο Νίκωνας. (Όταν οι άλλοι συμπεριφέρονται σαν τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού, ίσως μόνο με τον Αγαπούλα μπορεί να αντιμετωπιστούν).
Ζ.

Τρένο
*ΠΗΡΕ αμέσως το ριμπάουντ απ’ το χθεσινό σχόλιο ο Λαρισαίος. Αυτό με τον Μιχ. Μπαγιώτη που διαδέχεται ως θεσσαλάρχης της ΝΔ τον απομακρυνθέντα λόγω κορονοϊού Νικ. Καρδούλα. Τους τα είπε μια και δυο ο Λαρισαίος απόστρατος, τους τα είπε κι έτσι κι αλλιώς, κυριολεκτικά, κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη, δεν τον άκουγαν οι εντεταλμένοι της κυβέρνησης, που κάποια στιγμή θα το χτυπάνε το κεφάλι τους. Στο πόστο τώρα, δίχως κορονοαρμοδιότητες αυτός, ο Τρικαλινός εργοδηγός του ΟΣΕ στα δρομολόγια Τρικάλων-Λάρισας, λογικά θα είναι φίλοι με τον εκεί Λαρισαίο πασοκτζή Θ. Χαχάμη. Θα την πάει τρένο την οργάνωση, έγραφε χθες η εφημερίδα.
- Τρένο, σαν το ξύλινο της Καλαμπάκας; αναρωτήθηκε ο νεοδημοκράτης.
Ζ.

Εκπαιδευτικά
*- ΔΙΑΒΑΖΩ αυτά που γράφουν κάποιοι για κότες «λιράτες», σημειώνει ο Λαρισαίος Θ. Π. Σκέφτηκα ότι οι κότες αυτές μάλλον θα είναι φορτωμένες λίρες. Αλλού είναι «λυράτες» και υπέθεσα ότι θα είναι δεξιοτέχνες της λύρας. Και -άκου ρε φίλε-, δε μου πήγε ποτέ το μυαλό ότι μπορεί να προέρχεται από το λειρί, η «λειράτη κότα». (Ε, για μπάλα μιλούν οι άνθρωποι, δε φώναξαν για διαιτητή τον Μπαμπινιώτη...).
Ζ.

Αντρίκια
*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ σε ηλικία γάμου αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
- Θα της το πω ευθέως. «Θέλω να σε γνωρίσω στη μαμά μου. Κι αν της αρέσεις συνεχίζουμε». Αντρίκια και ξηγημένα πράγματα.
***
*- ΝΑ το ξέρετε ρε σεις, ότι μετά τα 30 η γυναίκα δε φλερτάρει, αλλά φιλτράρει.
***
*- ΜΑΝΑ, παντρεύομαι...
- Εύχομαι παιδάκι μου να είστε αγαπημένοι όπως εγώ με τον πατέρα σου.
- Ο μπαμπάς πού είναι;
- Δεν μπορεί να σου μιλήσει τώρα, τον έχω κλειδωμένο στο υπόγειο.
Ζ.

Σχεδιασμοί
*ΚΙ ενώ αναμενόταν ακόμη ο ανασχηματισμός, ο Γ. Κ. είχε κάνει ήδη την ανάλυσή του: Η «ασφαλής» πρόβλεψη που γίνεται είναι ότι, μόλις λήξει η πανδημία, ο Μητσοτάκης έχει έτοιμες τις εκλογές. Εκεί κατά τις αρχές του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου. Με δύο στόχους. Δηλαδή να κάψει την απλή αναλογική και σε δεύτερες εκλογές να πετύχει αυτοδυναμία εξασφαλίζοντας μια πλήρη τετραετία, κατά το γνωστό «δύο συν τέσσερα». Όσο για τον άλλο ευγενή στόχο όσων θέλουν πρόωρες εκλογές, «να τελειώσει -με- τον Τσίπρα», δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί. Αλλά και γιατί να συμβεί; Αφού τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι ο Τσίπρας αποτελεί «βαρίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ και με αυτόν δε θα δει εκλογική νίκη ούτε με κιάλια, γιατί ο Μητσοτάκης να θέλει να «τον τελειώσει»; Δεν τον αφήνει εκεί που είναι, αφού είναι τόσο εύκολος αντίπαλος;
***
*ΟΙ σχεδιασμοί αυτοί είναι τόσο «σίγουροι» όσο η «απόφαση Μητσοτάκη» να ξανακλείσουν όσα άνοιξαν πριν από μία εβδομάδα, για να ξανανοίξουν σε μία εβδομάδα, μαζί με τα σχολεία, που δεν άνοιξαν.
Ακόμη και με το καλό υγειονομικό σενάριο, το όποιο εκλογικό σάλτο μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις του εκλογικού σώματος. Αν η χώρα θα χρειάζεται να μαζέψει τότε τα κομμάτια της και θα είναι η ώρα για «άλμα ανάπτυξης» μετά την τερατώδη ύφεση, πώς θα δικαιολογηθεί αυτό το σάλτο; Αφού η κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία και η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη όπως λένε, τι θα τις θέλει τις εκλογές στο μέσον της θητείας; Μήπως ο κόσμος υποψιαστεί ότι πάει να προλάβει όσα θα έρθουν, κρύβοντάς τα πίσω από τα πρόωρα στημένα παραβάν των εκλογικών κέντρων; (Αμελητέα η αξία τέτοιων προβλέψεων. Ούτε καν ο Μητσοτάκης γνωρίζει τι θα κάνει. Εδώ δεν ξέρει τι να κάνει την άλλη Δευτέρα, θα ξέρει τι θα γίνεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο;).
Ζ.

Ο βάρβαρος
*ΠΑΡΩΔΙΑ τραγελαφική των «Βαρβάρων» του Κ. Καβάφη, ονομάζει το στιχούργημά του ο Λαρισαίος Π. Λ. , συνταξιούχος δημοσιογράφος-συγγραφέας:
Γιατί δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε, μιας και μπήκε το εικοσιένα;
Είναι ο βάρβαρος ιός κυρίαρχος, και χτυπά την πόρτα μας.
Γιατί όλοι βγαίνουν όπου υπάρχει εμβόλιο να πάρουν σειρά, ακόμη και πλαγίως σαν «σεμνά» στελέχη της κυβέρνησης;
Είναι ο βάρβαρος ιός κυρίαρχος, και αυτός βάζει όρους.
Γιατί είναι αμήχανοι λοιμωξιολόγοι και φαρμακοποιοί;
Είναι ο βάρβαρος ιός που σουλατσάρει, κι αυτός κάνει παιχνίδι.
Γιατί δε νομοθετούν οι άρχοντες, και ταλαντεύονται και παλινδρομούν;
Είναι ο βάρβαρος ιός, διάολε, που αυτός νομοθετεί και επιβάλλει.
Γιατί δεν έχουμε πληθώρα εμβολίων να θωρακιστούμε γρήγορα;
Γιατί, διάολε, φανήκανε λίγοι, Ευρωπαίοι και ντόπιοι, και παιχνίδια στήνονται με το πούλα - αγόραζε.
Ζ.
Έλλειψις...
*ΤΑ λεφτά πάντοτε στην ημερήσια διάταξη στις συζητήσεις των Λαρισαίων.
- Ποιος πληρώθηκε σήμερα; Εγώ. Ποιος δε θα έχει μία αύριο; Πάλι εγώ.
***
*- ΕΚΤΟΣ από την τράπεζα, κανείς δε σε θυμάται... Σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του οικονομικού χαμού.
***
*- ΕΧΥΣΑ τον καφέ πάνω στο λάπτοπ.
- Λεφτά θα δώσεις...
Ζ.

Πολυσυλλεκτικό
*Ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός της Ελλάδας λέει, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Κι άνοιξε συζητησούλα και στη Λάρισα.
- Δεν έχει ενδιαφέρον που έγινε υπουργός με ένα κόμμα οι βουλευτές του οποίου καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων, όταν νομοθετούσε ο ΣΥΡΙΖΑ;
- Τι να λέει άραγε για την υπουργοποίηση ο συνάδελφός του Μ. Βορίδης; Συμφωνεί ο Άδωνις με την επιλογή Μητσοτάκη;
***
*ΚΑΙ συμπλήρωνε ο ΑΕΚτσής της παρέας.
- Ο Άδωνις, φίλε; Ο Μάνταλος της κυβέρνησης... Δε βγαίνει με τίποτα.
***
*ΚΙ ο Α.T. συμβούλευε τον Κυριάκο.
- Όποιος ψαρεύει στο Ποτάμι, του παίρνει τη βάρκα ο Βελόπουλος.
- Ναι, αλλά με λιμενάρχη τον Βορίδη, γίνεται;
Ζ.

«Δεν ανακαλύψατε...»
*ΘΥΜΑ του γνωστού δαίμονα ο τίτλος της ανακοίνωσης-απάντησης του πρώην στον νυν δήμαρχο Τεμπών για το θέμα της εξόφλησης χρεών της ΔΕΥΑ Τεμπών προς τη ΔΕΗ. «Δεν ανακάλυψα...», αντί του ορθού «Δεν ανακαλύψατε την Αμερική κ. Μανώλη», όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της απάντησης του Κων. Κολλάτου...

Εμβόλια... υπάρχουν
*ΑΧ η περίφημη Ευρωπαϊκή Ένωση που με κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνει πως κάθε άλλο παρά ένωση είναι, για το καλό των χωρών - μελών της είναι. Λοιπόν εμβόλια... υπάρχουν, αλλά μόνο για τους Γερμανούς, οι οποίοι επιβεβαιώνοντας το ποιος κάνει κουμάντο στην Ε.Ε. και που ακριβώς οι ίδιοι γράφουν τα περί αλληλεγγύης και συνοχής, προχώρησαν σε διμερή συμφωνία με την εταιρεία.
Έτσι άσχετα από την ποσότητα που παρήγγειλε η Ε.Ε., η Γερμανία παρήγγειλε επιπλέον δόσεις. Συνεπώς η τηλεοπτική -και όχι μόνο- προπαγάνδα της κυβέρνησής μας πως «να σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα με τις ελλείψεις εμβολίων» καταρρέει.
Ενδεχομένως να δείχναμε και κατανόηση στον κυβερνητικό ισχυρισμό, αλλά ο προηγούμενος εκπρόσωπος ήταν αυτός που διατυμπάνιζε τα περί 2 εκατ. εμβολίων και περί εμβολίων για όλους, κ.λπ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν επιφυλακτικοί, ενώ εμείς πανηγυρίζαμε. Με την ευκαιρία να σημειωθεί επίσης ότι οι Κύπριοι καταφεύγουν στους Ισραηλινούς για πρόσθετες δόσεις. Ή αυτοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή οι δικοί μας είναι για τα πανηγύρια. Έχουμε μια υποψία, αλλά δε θέλουμε να προκαταλάβουμε τη σκέψη σας...
Β.Κ.

Σκωληκοειδίτιδα
*ΗΤΑΝ ο μεσήλικος Λαρισαίος στο αστικό, σχεδόν άδειο το λεωφορείο, μία νεαρή γυναίκα καθόταν λίγο παραδίπλα, έδειχνε τσαχπίνα, ήταν και λίγο τολμηρά ντυμένη για τα δικά του στάνταρ, του φάνηκε ότι ήταν της δουλειάς, μερακλής εκείνος, έκανε την απόπειρα.
- Πολύ όμορφη είσαι. Δε μου λες; Άμα σου δώσω ένα δεκάευρο θα ανεβάσεις λίγο παραπάνω τη φουστίτσα σου;
- Ναι αμέ...
Απλώνει και παίρνει το δεκάρικο. Του χαμογελάει.
***
*- ΔΕ μου λες παππού; Θα μου δώσεις ένα πενηντάρικο άμα σου δείξω το μέρος που έκανα την εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας;
- Ε; Ναι, ναι, βέβαια. Πάρτο.
- Να λοιπόν, κοίτα. Σ’ αυτήν εκεί την κλινική απέναντι, την έκανα.
Ζ.

 

PLATEIA CIU

*ΞΑΝΟΙΞΕ ο καιρός βγήκαν οι Λαρισαίοι στην πλατεία. Στη μισή, τη φωτεινή, διότι στον ίσκιο το κρύο ενοχλεί.
Ζ

 

ELASSONA CIU

*ΟΜΟΡΦΕΣ εικόνες στη χιονισμένη Ελασσόνα προχθές, με τ’ αδελφάκια να χαίρονται τον χιονοπόλεμο, παρέα με τον Νικοτσάρα.
Ι.Μ.

 

PASOK CIU

*ΚΙ ό,τι κι αν είπαν, γράφτηκε στο χιόνι.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass