Ψιθυριστά και AΛΛA

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2021 18:10
*ΠΑΤΡΙΣ, θρησκεία και στη μέση η οικογένεια της Περιφέρειας. Ζ. *ΠΑΤΡΙΣ, θρησκεία και στη μέση η οικογένεια της Περιφέρειας. Ζ.

Ζεστές λιακάδες


*ΕΙΝΑΙ απολύτως σαφές πλέον ότι διανύουμε περίοδο Αλκυονίδων. Παρατεταμένη όμως και πολύ ζωηρή, λες κι έβαλε σε θερμοκοιτίδα φέτος τ’ αυγά της η αλκυόνα. Οι καλές χειμωνιάτικες μέρες, οι ζεστές λιακάδες, είχαν ξεκινήσει φέτος πολύ πρώιμα και συνεχίζονται με μικρή διακοπή ως και αρκετά όψιμα. Ο μισός χειμώνας αλκυονίδες ημέρες;
Ζ.

Μασκαράδες
*ΚΑΘΩΣ πλησιάζει ο καιρός, οι Λαρισαίοι μπαίνουν στο κλίμα.
- Άντε να έρθουν οι Απόκριες, να βρουν μερικοί τον εαυτό τους.
***
*- ΤΙΣ Απόκριες λέω να ντυθώ Καραγκιόζης.
- Μπράβο, ούτε στολές, ούτε τίποτα...
***
*- ΘΑ ντυνόμουν Οβελίξ τις Απόκριες, αλλά θα έπρεπε να χάσω κιλά.
Ζ.

Ίτε παίδες...
*ΕΔΩ θα γίνει η μεγάλη μάχη, θα πέσουν κορμιά για την προτεραιότητα στον εμβολιασμό των 60άρηδων. Είναι και πολλοί και δραστήριοι και ισχυροί, άντρες και γυναίκες στην κορύφωση της καριέρας και της ισχύος τους. Δεν πρόκειται τώρα για παραιτημένους και εκτός παιχνιδιού ογδονταπεντάρηδες.
Εντάξει, ηλεκτρονικά τα ραντεβού, αδιάβλητη υποτίθεται η διαδικασία, αλλά της κακομοίρας θα γίνει με τις διασυνδέσεις, τις γνωριμίες, τα τριπλαρίσματα του καθενός. Και με τη φημολογία για το ποιος προηγήθηκε, ακόμα περισσότερος ντόρος. Θα συνεχίσουν να είναι λιγοστά και τα εμβόλια, το σύστημα θα υποστεί ισχυρότατο κραδασμό. (Αυτό το ίδιο το σύστημα που εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά καμπάνιες για να προσελκύσει κόσμο στον εμβολιασμό).
Ζ.

Στα Δημοτικά;
*ΔΕΝ είναι αφελείς οι κυβερνώντες που αντιμετωπίζουν τα θέματα με τη λογική «πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι», όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή ο Γ. Σουφλιάς (και) στην «Ε». Είναι η πολιτική τους αντίληψη. Έτσι οδηγήθηκαν και στην απόφαση της ίδρυσης αστυνομίας πανεπιστημίων που διακρίνει τη φιλοσοφία του σκληρού νεοφιλελευθερισμού. Με μια ιδιότυπη ωστόσο προσέγγιση στα ελληνικά πράγματα καθότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ξεχωριστό σώμα χωροφυλακής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αλλά στην Ελλάδα βλέπετε έχουμε φιλελευθερισμό, κρατικά σιτιζόμενο.
Στην πανεπιστημιακή αστυνομία αναφέρονται και οι Χρ. Ζώης, Ευάγγ. Αντώναρος και Αρ. Σπηλιωτόπουλος (σ.σ. έχουν παρέμβει ξανά από κοινού), λέγοντας πως, αντί να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, κ.λπ., «αποφασίζεται μαζική στελέχωση πανεπιστημιακής αστυνομίας και μάλιστα με μεθοδεύσεις που θυμίζουν ξεπερασμένες παλαιοκομματικές πρακτικές».
Εδώ «ανέθεσαν» όχι στον υπουργό Υγείας, αλλά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη την... τήρηση των υγειονομικών μέτρων και μεταβαίνει από πόλη σε πόλη για να καλέσει σε πιστή τήρηση των μέτρων. Απομένει να ανακοινώσουν και αστυνομία... Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν θυμόμαστε καλά, οι διαφωνούντες, Γ. Σουφλιάς, Χρ. Ζώης, Ευάγγ. Αντώναρος, υπουργοί κυβερνήσεων της ΝΔ διετέλεσαν...
Β.Κ.

Αξιολόγηση
*ΜΕ τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, περνά «απαρατήρητη» η σκέψη, η πρόθεση (σ.σ. μήπως η ειλημμένη απόφαση;) να κλείσουν Πανεπιστημιακά Τμήματα και δη αυτά που προήλθαν από τη συγχώνευση με τα πρώην ΤΕΙ.
Η μείωση των Τμημάτων και κυρίως η μείωση του αριθμού των εισακτέων είναι προφανές ότι θα αυξήσει τον αριθμό των φοιτούντων στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα πτυχία των οποίων είναι ισότιμα με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων. Στοιχειώδες.
Για το πρώην ΤΕΙ Λάρισας ειδικότερα είναι ένα θέμα ποια από τα Τμήματα θα επιβιώσουν τελικά. Μην ξεχνάτε ότι έχει προηγηθεί η απόφαση Γαβρόγλου, αλλά και ο εμφύλιος της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταξύ πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών ΤΕΙ που επίσης βαφτίστηκαν πανεπιστημιακοί. Κερασάκι στην τούρτα, η αναμενόμενη απόφαση της Κεραμέως για την... αξιολόγηση «απαξιωμένων» Τμημάτων.
Β.Κ.

Κατόπιν
*ΟΙ προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2019. Άρα οι επόμενες θα πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2023. Και όμως, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει του νομοθετήματος που καταργεί την απλή αναλογική, οι κάλπες θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2023. Άρα παρατείνεται η θητεία των νυν δημάρχων και περιφερειαρχών.
***
*ΓΙΑΤΙ η παράταση; Μπορεί να σχετίζεται με τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών. Κάποιοι μπορεί να υποτιμούν τον Κυρ. Μητσοτάκη, άλλοι που θεωρούν ότι ελέγχει τα πάντα λεπτομερώς, εκτιμούν πως έχει τσεκάρει μέχρι και αυτό το ενδεχόμενο. Το ποιο; Την πιθανότητα να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει δηλαδή σε εκλογές το καλοκαίρι του 2023.
***
*Σ’ ΑΥΤΗΝ την περίπτωση είναι λογικό να θέλει οπωσδήποτε οι εθνικές εκλογές να προηγηθούν των αυτοδιοικητικών. Οι ειδικοί εκτιμούν πως: η αυτοδιοίκηση, στην οποία ο γαλάζιος μηχανισμός είναι πολύ ισχυρός, αποτελεί βασική εκλογική μηχανή και για το κόμμα. Εάν οι εκλογές της αυτοδιοίκησης γίνονταν Μάιο, τότε σε πιθανές εθνικές εκλογές μετά, οι δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες που είχαν εκλεγεί θα επαναπαύονταν στη νίκη τους και δεν θα τα έδιναν όλα για το κόμμα. Αντιθέτως, εάν οι αυτοδιοικητικές είναι μπροστά τους, θα τρέξουν και για τον εαυτό τους και για το κόμμα, λειτουργώντας προσθετικά στην προσπάθεια της ΝΔ. Επιπλέον δεν θα υπάρχουν δυσαρέσκειες από ριγμένους στα χρίσματα. Στη δε απευκταία περίπτωση που τυχόν δεν πάνε καλά τα πράγματα στους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες για τη ΝΔ, τότε καλά θα ήταν να προκύψει αυτό ως γεγονός μετά τις βουλευτικές, μη δημιουργηθεί κλίμα εις βάρος της που θα ήταν καταστροφικό.
Ζ.

Μία δεκαετία
*ΗΤΑΝ Μάιος του ‘14 όταν πρωτοεκλέχθηκε, για πενταετία τότε, ο Απ. Καλογιάννης, ο οποίος επανεκλέχθηκε δήμαρχος Λάρισας το 2019 και η τρέχουσα θητεία του, όπως ορίζεται από τον νέο νόμο θα λήξει 31 Δεκεμβρίου του 2023. Δύο «τετραετίες» που όμως συγκροτούν συνολικά μία δεκαετία. Αν τυχόν ξαναβάλει και κερδίσει πάλι, τότε θα μείνει δήμαρχος ως το 2029. Και άρα με τρεις θητείες θα πλησιάσει πολύ το ρεκόρ Τζανακούλη, ο οποίος χρειάστηκε όμως τέσσερις εκλογικές νίκες για να το επιτύχει.
Ζ.

Ψήνει Μητσοτάκη
*Ο Κώστας Μπρέλλας της γνωστής ομώνυμης ψησταριάς στη Νεάπολη επιλέχθηκε μεταξύ των 8 επιχειρηματιών της εστίασης πανελλαδικά που συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό, μαζί και ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και ο Άκης Σκέρτσος. Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι στο Μαξίμου και συζήτησαν με τον Κυρ. Μητσοτάκη για τα προβλήματα του χειμαζόμενου κλάδου. Πέρα από εκπρόσωπους και συνδικαλιστές, ο Πρωθυπουργός ήθελε να μιλήσει απευθείας με επαγγελματίες που δουλεύουν πραγματικά, που αγωνίζονται καθημερινά στο μετερίζι. Κλειστές οι ταβέρνες αυτόν τον καιρό, ο «Μπρέλλας» πάντως συνεχίζει με ντελίβερι και τέικ αγουέι. (Τώρα ψήνει και τον Μητσοτάκη υπέρ του κλάδου).
***
*ΦΥΣΙΚΑ και έκανε αίσθηση στη Λάρισα που ο Κ. Μπρέλλας κλήθηκε να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό. Δεν έσωνε χθες από τηλεφωνήματα και μηνύματα. Πώς έγινε όμως; Γιατί αυτός; Γιατί και κάποιος από Λάρισα; Άλλος ένας από Θεσσαλονίκη στην ομήγυρη και έξι μαγαζάτορες από Αθήνα, ανάμεσά τους κι ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Ποιος μερίμνησε;
Ουδείς γνωρίζει. Ο Λαρισαίος δέχτηκε λέει τηλεφωνική πρόσκληση από το Μαξίμου, στην αρχή κιόλας νόμιζε πως κάποιος μπορεί να του έκανε φάρσα, «από πού κι ως πού», σκέφτηκε, «με φωνάζουν να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό»... Φυσικά και θα δεχόταν, του ξανατηλεφώνησαν για επιβεβαίωση και πήγε Αθήνα.
«Κάνατε μεγάλες προσπάθειες, δεν περίμενα από την Ελλάδα να δούμε κάτι τέτοιο», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Μπρέλλας στον Κυρ. Μητσοτάκη, «κι όμως το είδαμε. Όμως θα χρειαστούμε κι άλλη στήριξη...».
***
*ΣΤΟΥ «Μπρέλλα» έχουν γίνει κατά καιρούς τραπέζια νεοδημοκρατών με τη συμμετοχή στελεχών και παραγόντων της Λάρισας, αλλά και της Αθήνας, πολλοί υπουργοί έχουν περάσει από εκεί. Επειδή όμως η ταβέρνα είναι και στέκι κυνηγών, αρκετοί τον ρωτούσαν χθες «Κώστα, είπες τίποτα στον Μητσοτάκη και για το κυνήγι;».
***
*ΣΙΓΟΥΡΑ η Λάρισα διαθέτει ισχυρό τομέα εστίασης. Γι’ αυτό μάλλον και προτιμήθηκε να κληθεί και Λαρισαίος στο Μαξίμου. Επιπλέον την ίδια μέρα, οι διοικούντες τον ΣΙΚΑΕΛ, Ν. Αθανασούλης, Β. Λιάπης, Κ. Νούσιος, κατόπιν μεσολάβησης του Χρ. Κέλλα, βρέθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και συζήτησαν με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση.
Ζ.

Πληθυσμός
*ΕΝΤΑΞΕΙ δεν επισκέπτεται συχνά τη Λάρισα, για την ακρίβεια ποτέ των ποτών μετά τις εκλογές, παρότι είναι η εκλογική του περιφέρεια, αν και οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει ότι είναι ένας από τους 8 βουλευτές Λαρίσης. Αλλά να μην έχει καν ιδέα για το μέγεθος της πόλης; Ούτε της γειτονικής... Σάμπως τι, θα δώσει εξετάσεις στη Γεωγραφία;
Ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου, κοτζάμ αρχηγός κόμματος ενδιαφέρθηκε για τα σιδηροδρομικά δρομολόγια και γράφει, μεταξύ άλλων, προς τον υπουργό: «Μεταξύ της Λάρισας των 150.000 κατοίκων και του Βόλου των 90.000 κατοίκων...». Μέσα στις τόσες δουλειές του, πολιτικές και εμπορικές, μπερδεύεται ο άνθρωπος.
Ζ.

Ξεροσταλιάζουν
*ΑΝΑΣΑ για τα προποτζίδικα μετά από τόσο καιρό κλειστά. Κοντανάσαιμα όμως, καθώς με τα απαγορευτικά μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, δίχως καθήμενους πελάτες, μισή δουλειά. Δίχως τους καλούς πελάτες, τους μόνιμους, πού να πας... Με τους πρώην καθήμενους να ξεροσταλιάζουν απ’ έξω, κοιτώντας απ’ την τζαμαρία τις κληρώσεις στις οθόνες, προκοπή δε γίνεται...
Ζ.

Χλωμό...
*ΑΝΑΔΕΥΕΤΑΙ πότε-πότε αντιπολιτευτικά ο Θανάσης Μαμάκος, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Γιαννουλοφαλάνης. Θυμούνται και τον παροτρύνουν τότε οι φίλοι του, να το τραβήξει και να πάει για δήμαρχος στις εκλογές του 2023, δυόμισι χρόνια ως τότε είναι βέβαια πολύς καιρός ακόμα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι γενικώς έχουν τροχίσει κι έχουν οπλίσει. Ο δικηγόρος όμως, χλωμή η προοπτική, μάλλον το έχει χάσει το τρένο. Όταν έχασε και το δαχτυλίδι που του είχε δώσει αποχωρώντας από την παράταξη ο Κ. Τζανακούλης.
Ζ.

Κάπου θα πάνε
*ΑΝ μειωθούν οι εισακτέοι, θα μειωθεί και ο αριθμός των πτυχιούχων και άρα η ανεργία τους; Θ’ αλλάξει η ροπή της κοινωνίας, η κυρίαρχη άποψη ότι τα παιδιά πρέπει να σπουδάσουν; Μα και τώρα, όσοι λίγοι δεν ασχολούνται καθόλου στο σχολείο και δεν καταφέρνουν να περάσουν στις Πανελλήνιες, σε κάποιο ΙΕΚ θα συνεχίσουν κι εκείνοι, ιδιωτικό πλέον. Λογικά θα προτιμώνται πλέον τα ιδιωτικά κολλέγια, αφού δόθηκαν, από την τωρινή κυβέρνηση, στους αποφοίτους τους ισότιμοι επαγγελματικά τίτλοι με τους πανεπιστημιακούς. Άρα, λιγότεροι στα κρατικά πανεπιστήμια, περισσότεροι στην ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η σούμα δεν θ’ αλλάξει. (Τα κέρδη όμως θα αυξηθούν, η ποιότητα των επιστημόνων μάλλον, με τις παρούσες συνθήκες σίγουρα θα χειροτερέψει...).
Ζ.

Άυπνοι
*ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι στα οικογενειακά τους θέματα.
- Το γλέντι γάμου πρέπει κανονικά να γίνεται στο διαζύγιο.
***
*- Ο σύμβουλος γάμου μάς είπε να μην πηγαίνουμε για ύπνο μαλωμένοι. Να μην τα πολυλογώ, έχουμε τρεις μέρες άυπνοι.
***
*- ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, την έσκισα τη γάτα. Είπα στη γυναίκα μου: «Ή μου παίρνεις κουζινομηχανή ή δεν ξανακάνω ζυμάρι για πιτάκια».
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass