Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2021 18:00
*ΠΟΛΥ ωραία περιοχή για διανυκτέρευση, κάτω από τα πεύκα. Ο Α.Α. εντόπισε τους Λαρισαίους που βρέθηκαν εκεί drive in οικογενειακώς το πρώτο βράδυ του σεισμού. Ζ. *ΠΟΛΥ ωραία περιοχή για διανυκτέρευση, κάτω από τα πεύκα. Ο Α.Α. εντόπισε τους Λαρισαίους που βρέθηκαν εκεί drive in οικογενειακώς το πρώτο βράδυ του σεισμού. Ζ.

Κι άλλος...
*ΚΙ ήρθε χθες το βράδυ ο επίσης μεγάλος σεισμός. Ευτυχώς νωρίς, θα ήταν πολύ χειρότερα αν συνέβαινε

πεντέξι ώρες αργότερα, θα αναστάτωνε την πλάση στη Λάρισα. Αν κι έτσι όπως έγινε, έδωσε το σύνθημα να κοιμηθεί κόσμος ξανά στα αυτοκίνητα, να σηκωθούν να φύγουν κι άλλοι από την πόλη.
-Αυτός δεν είναι μετασεισμός, είναι σεισμός κανονικός.
Βέβαια υπήρχαν και οι ψύχραιμοι, που είχαν ήδη ψηθεί από προχθές, ηρέμησαν γρήγορα.
***
*ΑΛΛΩΣΤΕ οι σεισμολόγοι επιβεβαιώθηκαν. Μεγαλύτερος σεισμός από το ίδιο ρήγμα δεν πρόκειται να γίνει, δεν έγινε ούτε χθες. Και επιπλέον τα 5,9 ρίχτερ από τα 6 έχουν πολύ μεγάλη διαφορά. Η κλίμακα είναι λογαριθμικοί, διαφορά μίας μονάδας αντιστοιχεί σε δεκαπλασιασμό των δονήσεων. Το αντελήφθησαν χθες βράδυ οι Λαρισαίοι, ισχυρός ο σεισμός των 5,9 βαθμών αλλά αισθητά μικρότερος από τον προχθεσινό των 6. Άλλο ο Ρίχτερ, άλλο ο Κέλσιος, πολύ διαφορετικά τα σκαλοπάτια τους.
***
*Κι όταν χαλάρωσαν λιγάκι οι Λαρισαίοι άρχισαν το ‘’λαναρείο’’.
- Λιγάκι υπομονή, τα μεσάνυχτα τελειώνουν τα γενέθλια του Μητσοτάκη.
- Και τα μεθεόρτια δεν τα υπολογίζεις; Οι γιορτές στην Ελλάδα βαστάνε σαράντα μέρες...
-Κοίτα, αν ο εορτασμός είναι διήμερος, προβλέπω η Θεσσαλία να παίρνει την πρότερη μορφή της, όταν ήταν θάλασσα.
Ζ.

Ήρεμα
*Η Λάρισα ξύπνησε ήρεμη χθες, την επομένη του σεισμού. Ίσως κουρασμένη ήταν και σαφώς λιγότερος ο κόσμος που κυκλοφορούσε, συνήθιζε κιόλας τις ταλαντώσεις. Και σιγά-σιγά θα επέστρεφε στην κανονικότητα. Συζητώντας όλοι πια εκτός από τον κορονοϊό και για τον σεισμό. Και να θέλαμε δε γινόταν διαφορετικά. Άλλωστε μας το υπενθύμισε και χθες βράδυ με άλλα 5,9 Ρίχτερ.
Ζ.

Τριήμερο
*ΜΕ τριήμερο εκδηλώσεων γιορτάζονται λέει τα γενέθλια του πρωθυπουργού. Ξεκίνησαν από τη Λάρισα θα συνεχιστούν στη Σαντορίνη, με πυροτεχνήματα, το αρχαίο ηφαίστειο δηλαδή, ενώ προβλέπεται να κορυφωθούν με τη θεαματική πτώση μετεωρίτη στο Σύνταγμα.
Ζ.

Αντίστροφη
*ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ η χθεσινή ημερομηνία, το εντόπισαν πολλοί, 4-3-21. Ήτοι τέσσερα-τρία-δύο-ένα, κανονική αντίστροφη μέτρηση. Για εκτόξευση;
***
*ΟΠΩΣ φάνηκε το ακορντεόν θέλει κούρδισμα. Κι έτσι απ’ το Lockdown περνάμε στο Locktown.
Ζ.

Συγκίνηση
ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ οι εικόνες χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Στη Μαιευτική Κλινική γιατροί, μαίες και νοσηλευτικό προσωπικό έδρασαν αστραπιαία παίρνοντας δυο-δυο τα νεογέννητα στην αγκαλιά τους και βγάζοντάς τα έξω μαζί με τις λεχώνες μητέρες με ασφάλεια.
Ν.Π.

Περικυκλωμένος
*ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ, ανήσυχος όμως χθες ο Μ.Κ.
- Από πού να πρωτοφυλαχθείς, απ’ τον σεισμό. Από τον κορονοϊό; Ή απ’ τη χοληστερίνη...
Ζ.

Απουσίες
*ΔΕΝ έφταναν τα προβλήματα στις δουλειές των Λαρισαίων λόγω κορονοϊού, αυτά είχαν μπει σε μια σειρά πια, προέκυψε και το αιφνίδιο του σεισμού. Τα έντονα κουνήματα κι η ανησυχία που προκάλεσαν, αποδιοργάνωσε χθες πολλές επιχειρήσεις. Πολύς κόσμος δεν εμφανίστηκε στις δουλειές του, ειδοποιώντας ότι θα απουσιάσει άλλη γιατί έπρεπε να διαχειριστεί τα μικρά παιδιά στο σπίτι αφού τα σχολεία έκλεισαν ξαφνικά κι άλλος γιατί πήρε την οικογένεια και πήγαν στο χωριό ή το εξοχικό. Όχι για διακοπές, για περισσότερη ασφάλεια.
Ζ.

Φευγιό
*EYNOHTOI οι λόγοι της φυγής από την πόλη. Προς τα χωριό του καθενός, εννοείται όχι αν αυτό ήταν στην επαρχία Ελασσόνας. Πρώτον, η λογική της απομάκρυνσης όσο γίνεται από το επίκεντρο του σεισμού. Και δεύτερον, άλλο να κουνιέσαι στο διαμέρισμα στον όροφο της πολυκατοικίας κι άλλο στο ισόγειο σπίτι, με την άπλα της αυλής μπροστά σου.
***
*ΑΔΕΙΑΣΕ το κέντρο της Λάρισας από το απόγευμα του σεισμού. Λύθηκε και το πρόβλημα της στάθμευσης. Πρωτοφανές τόσος πολύς ελεύθερος χώρος, ούτε με το φευγιό του Δεκαπενταύγουστου έτσι. Ο κόσμος έφυγε απ’ τα διαμερίσματα στην αρχή για τα πάρκα, ύστερα για το χωριό ή το παραθαλάσσιο εξοχικό, ήταν κι εκείνοι που έμειναν το βράδυ στο αυτοκίνητο, παρκαρισμένο προφανώς σε ανοιχτωσιά.
Ζ.

Συμπαράσταση από παντού
ΑΠΟ την πρώτη στιγμή του σεισμού βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους ο Κ. Αγοραστός, ο οποίος είχε αναλάβει τον συντονισμό της Αυτοδιοίκησης με την Πολιτική Προστασία. Το τηλέφωνό του πήρε φωτιά, καθώς όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας επικοινώνησαν μαζί του για να εκφράσουν τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον τους. Το ίδιο έπραξαν οι περισσότεροι Υπουργοί της Κυβέρνησης και από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επικοινώνησε τηλεφωνικά εφιστώντας την προσοχή στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών. Γ.Ρ.Πανικός
Η αλήθεια είναι ότι οι εκπαιδευτικοί χειρίστηκαν με υποδειγματικό τρόπο την εκκένωση των σχολείων, δεν ισχύει όμως το ίδιο για κάποιες περιπτώσεις γονέων που ο φόβος τους κατέλαβε, έχασαν την ψυχραιμία τους, έκλαιγαν, ούρλιαζαν, ενώ υπήρξε και περίπτωση σε σχολείο στο κέντρο της Λάρισας όπου πατέρας διαπληκτίστηκε με τον υποδιευθυντή του σχολείου καθώς απαιτούσε να του ανοίξει την πόρτα να μπει να πάρει το παιδί του. Και ενώ όλα τα παιδιά ήταν ασφαλή σε ανοιχτό χώρο στο προαύλιο και του εξηγούσε ότι δεν μπορεί ανεξέλεγκτα να μπαίνουν οι γονείς και να παίρνουν παιδιά, αλλά να τηρηθεί μια διαδικασία προκειμένου να μη χαθεί κανένα παιδί ή να μη συμβεί κάτι άλλο χειρότερο, όπως το να εκμεταλλευτεί κάποιος επιτήδειος τον συνωστισμό και μπει και αρπάξει κάποιο παιδί, εκείνος δεν εννοούσε να καταλάβει και συνέχισε να φέρεται με απαράδεκτο τρόπο, φοβίζοντας αρκετά παιδιά που άρχισαν να κλαίνε. Κατανοητός ο φόβος, αλλά σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται ψυχραιμία.
Ν.Π.

Ο επίτιμος
*ΕΦΤΑΣΕ χθες γραμματάκι από τη Λυών της Γαλλίας.
Κύριε Δήμαρχε,
Έμαθα με μεγάλη συγκίνηση τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στη Θεσσαλία, μεταξύ Λάρισας και Ελασσόνας. Στους φίλους μου στη Λάρισα και σε όλους τους Θεσσαλούς εκφράζω, τη βαθύτατη συμπάθειά μου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αποστολέας ο Μπρούνο Ελλή, που υπογράφει αυτό που είναι, ως επίτιμος πολίτης του Δήμου Λαρισαίων. Ο Γάλλος αρχαιολόγος, επιγραφολόγος, που επισκέπτεται τη Θεσσαλία και ασχολείται μαζί της πάνω από μισό αιώνα.
Ζ.

Πανταχού παρών
*ΕΜ στην περιοχή της αγαπημένης του Λάρισας δεν θα ερχόταν ο Κων. Φλώρος; Ο στρατηγός έφτασε αμέσως στα σεισμόπληκτα χωριά, με το ελικόπτερο. Είδε, έδωσε αυτοπροσώπως τις εντολές κι όλα έγιναν απ’ τον στρατό όπως έπρεπε. (Μάλλον ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό).
Ζ.

Ό,τι καταλαβαίνετε
*ΗΤΑΝ μετά τις 7 το βράδυ της ημέρας του σεισμού που εκδόθηκε η ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων, από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο εντέλλεται να φροντίσει, να ενημερώσει και να προστατέψει τον κόσμο σε στιγμές κρίσης. Τι έγραφαν στην πολυσυζητημένη ανακοίνωση; «Η παραμονή ή μη στα σπίτια γίνεται αποκλειστικά με την προσωπική ευθύνη του κάθε συμπολίτη». Κι έτσι απεκδύθηκαν πάσης ευθύνης. Με την έγκριση του δημάρχου προφανώς. Είχε βραδιάσει πια κι από τότε άλλη ανακοίνωση δεν εξέδωσαν. Οι Λαρισαίοι έμειναν στο ‘’κάντε ό, τι καταλαβαίνετε’’, σχετικά με το πού θα περνούσαν τη νύχτα. Κατά τα άλλα Πολιτική Προστασία.
Ζ.

Τσικνοπέμπτη
Ο ΣΕΙΣΜΟΣ της Τετάρτης ακύρωσε τα σχέδια των Λαρισαίων για ψηστήρι χθες Τσικνοπέμπτη. Η κίνηση χθες στους δρόμους της Λάρισας παρά και το γεγονός ότι η αγορά ήταν ανοιχτή, ήταν αισθητά μειωμένη, καθώς οι περισσότεροι εγκατέλειψαν την πόλη και βρέθηκαν στα χωριά και τα παράλια. Από τη μια ο κορονοϊός και από την άλλη ο σεισμός, εξαφάνισαν τη διάθεση για το έθιμο. Βέβαια δεν συνέβη το ίδιο και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, όπως για παράδειγμα στον Αμπελώνα, τη Φαλάνη, στην Κρανιά, αφού υπήρξαν και εκείνοι που αποφάσισαν να ξορκίσουν το κακό τηρώντας το έθιμο. Του χρόνου καλύτερα για όλους!
Ν.Π.

Το τσίκνισαν από το σπίτι
ΜΙΑ διαφορετική Τσικνοπέμπτη γιόρτασαν στα Φάρσαλα που δεν θύμιζε σε τίποτα από την αίγλη των προηγούμενων ετών που η τσίκνα της διακρινόταν από χιλιόμετρα. Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή και... γευστική ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας». Φέτος έλειπε η κίνηση στην πόλη και οι παρέες που δημιουργούνταν για το καθιερωμένο τσίκνισμα σε μαγαζιά και σπίτια. Οι πολίτες τσίκνισαν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κατά οικογένειες και ατομικά. Το δυσαναπλήρωτο αυτό κενό της παρέας, το αναπλήρωσαν κατά ένα μικρό ποσοστό το διαδίκτυο και τα social media με βιντεοκλήσεις και φωτογραφίες, που ανέλαβαν δράση για να θυμίσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
Γ.Γ.

Κινήσεις
*ΕΦΟΔΟΣ Λαρισαίων στα σουπερμάρκετ χθες μετά τον σεισμικό αιφνιδιασμό. Στα νερά κυρίως, νωρίς το πρωί είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα, ντάνες ολόκληρες εξαφανίστηκαν.
- Δεν έχει νερό στο σουπερμάρκετ.
- Ναι; Και γιατί δεν παίρνεις κρασί...
***
*- Η πόλη του καφέ χτυπιόταν σαν τον φραπέ.
***
*- ΑΠΟΨΕ λέω να μην κοιμηθούμε... Να πάμε κατευθείαν για δουλειά... Να πιούμε όλες τις μπύρες αγκαλιά... (Στα παγκάκια της πλατείας).
***
*ΛΑΡΙΣΑ έξω, όποιος ήθελε και μετά τις 9, ποιος να γράψει ποιον; Που θα έλεγε ότι φοβάται μέσα επειδή κουνάει. Νεαροί κυρίως, ευκαιρία να μείνουν επιτέλους κι όλο το βράδυ έξω μέσα στην καραντίνα. Έκανε κρυουλάκι όμως, μαζεύτηκαν νωρίς.
***
*ΛΑΡΙΣΑ φεύγω, ποιος θα με σταματήσει; Αλλάζω πόλη, νομό, χώρα και πλανήτη. Ο σεισμός άνοιξε την πόρτα.
Ζ.

Δονήσεις
*ΥΨΩΣΕ φωνή ο Λαρισαίος Δ.Μ.
- Απενεργοποιήστε τη δόνηση βρεεεεεε...
Δονείται ο τόπος διαρκώς. Ως πότε...
Ζ.

Χάθηκαν ζώα
ΠΟΛΛΑ σκυλιά χάθηκαν προχθές με τον σεισμό. Τρομοκρατήθηκαν και τα ζώα με τον πανικό και μέσα στην πολυκοσμία χάθηκαν. Οι ιδιοκτήτες τους τα αναζητούν εναγωνίως με διαρκείς αναρτήσεις φωτογραφιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μακάρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ν.Π.

Γιαπωνέζοι
*- ΚΟΥΝΑΕΙ... Σα να κουνάει, πάλι...
Συνέχεια αυτή η συζήτηση μεταξύ των Λαρισαίων, που έχουν γίνει ειδικοί, Γιαπωνέζοι πλέον καθώς στο διήμερο έφαγαν αμέτρητους σεισμούς ημερήσιους και νυχτερινούς.
- Πολύ ήταν αυτό, τεσσάρι μου φάνηκε...
- Μπα, τριαμισάρι, τρία κόμμα εφτά το πολύ...
- Α, αυτό τώρα ήταν τριαράκι.
Ζ.

Προετοιμασία
*ΕΚΤΟΣ απ’ την κλασική σφυρίχτρα για τον απεγκλωβισμό, αν καταπλακωθεί κάποιος στα ερείπια, η Λαρισαία έδινε οδηγίες για το βράδυ του σεισμού στο σπίτι.
-Τα κινητά σας στο κομοδίνο, φορτισμένα κι ένα μπουκαλάκι νερό, για ενυδάτωση αν χρειαστεί.
- Μάνα, να βάλουμε και δύο κεφτεδάκια δίπλα; Θα χρειαστούν και πρωτεΐνες...
***
*ΑΛΛΗ ετοιμοπόλεμη Λαρισαία φρόντιζε και το στυλ.
- Σφυρίχτρα, φακός, βρακοφανέλα ισοθερμική, πιτζάμες εξόδου.
Ζ.

Κουνάει
*ΠΑΝΩ από 100 οι μετασεισμοί κι άρχισαν οι Λαρισαίοι τα δικά τους.
- Κουνηθήκαμε καλέ όπως η Φτερού παλιά στην Αθήνα.
- Χορεύουμε σε ρυθμό σάμπα. Απόκριες έχουμε. Μας βοηθάει ο Εγκέλαδος, μας δίνει ρυθμό.
Ζ.

Θεωρίες
*ΤΟ είπαν με σιγουριά οι σεισμολόγοι αφού πέρασαν λίγες ώρες. Ότι ο κύριος σεισμός είχε περάσει και πάει, η μετασεισμική ακολουθία κουνάει πια. Όμως επιφυλάχθηκαν, το επιβάλλει η επιστήμη τους, «είναι ακόμη νωρίς για να πει κάποιος ότι υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης διπλανών ρηγμάτων».
Επίσης «εκτός από το ρήγμα της Ελασσόνας μελετάμε και το ρήγμα της Γυρτώνης που είναι βορειότερα πάνω από τη Λάρισα και ένα ακόμη που είναι στις παρυφές της πόλης».
***
*ΑΠΟ το πρώτο βράδυ όμως υπήρχαν και οι σίγουροι. Καθόλου σεισμολόγοι, απλώς Λαρισαίοι.
Οι θεωρίες συνωμοσίας άνθισαν αμέσως.
- Έδειξαν ρε σεις σεισμό στη Λάρισα, με επίκεντρο την πλατεία Ταχυδρομείου. Μετά όμως το έσβησαν, το άλλαξαν κατά 15 χλμ., ήταν λάθος ή το έκρυψαν επειδή τους είχε ξεφύγει;
-Και το ρήγμα της Λάρισας; Επηρεάστηκε, ενεργοποιήθηκε; Το ρήγμα της Γυρτώνης;
-Α, μη λες τέτοια. Θα σπάσει και το φράγμα; Να πνίξει δηλαδή τα Μεσάγγαλα κι όλους αυτούς που έφυγαν για σιγουριά στα εξοχικά...
Ζ.

  AGORASTOS CIU

*ΜΕΧΡΙ και ψυχολόγους επιστράτευσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το Δαμάσι. Χθες το πρωί είχε στηθεί και η σκηνή της  ΘΕΨΥΠΑ, στο γήπεδο  δίπλα στις  σκηνές  όπου διανυκτερεύουν οι σεισμόπληκτοι. Με τρεις ψυχολόγους που προσφέρουν καθοδήγηση και  ψυχολογική υποστήριξη στους κατοίκους.  
Ζ.

 

DAMASI CIU

* ΤΙ, δεν θα είχε Τσικνοπέμπτη στο Δαμάσι; Το παιχνίδι άλλωστε αυτή τη μέρα γίνεται υπαιθρίως.
Ζ.

 

NERA CIU

*ΤΟ μικροεπιχειρείν στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Χώματα στις βρύσες, ντάνες τα εμφιαλωμένα. (Μετά βγήκε και μοίρασε ο Δήμος, κόπηκαν οι δουλειές).
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass