ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2021 18:15
Και η ζωή συνεχίζεται... Και η ζωή συνεχίζεται...

Ο Νο 1 εχθρός


*Ο ΣΕΙΣΜΟΣ θα περάσει. Με μικρότερους ή μεγαλύτερους μετασεισμούς, το τέρας μουγκρίζει αλλά ξεψυχάει. Το πραγματικό πρόβλημα της Λάρισας, ο Νο 1 εχθρός εξακολουθεί να είναι ο κορονοϊός. Από σήμερα, μ’ αυτόν πρέπει να ασχοληθούμε. Δεν πρέπει, με άλλοθι τον σεισμό, να αφεθεί η Λάρισα στην τύχη της, χωρίς μέτρα. Δεν θέλουμε χάρες, θέλουμε υπευθυνότητα, θέλουμε λύσεις, θέλουμε ασφάλεια.

Αλαλούμ
*ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ζορίζουν. Είναι τυχαίο που χτες το απόγευμα, όλα σχεδόν τα μεγάλα ελληνικά sites είχαν σαν πρώτο θέμα την πιθανότητα να έχουμε πάνω από 3.000 κρούσματα ανά ημέρα την ερχόμενη εβδομάδα;
Καθόλου, σας διαβεβαιώνουμε. Κάποιο κέντρο στέλνει τις πληροφορίες αυτές. Μοιάζει σαν κάποιος θέλει να προκαταλάβει την κοινή γνώμη και να στρώσει το έδαφος. Την ίδια ώρα, άλλοι μιλάνε για καλύτερες μέρες από τα τέλη Μαρτίου κιόλας. Πώς γίνεται αυτό;
Και κάπως έτσι έχει χαθεί η μπάλα. Δεν ξέρει πια ο κόσμος τι να πιστέψει. Πού η αλήθεια, πού το ψέμα και η σκοπιμότητα...

Κράτος
*ΤΩΡΑ που είμαστε όλοι πιο ψύχραιμοι, πρέπει να το παραδεχθούμε. Το Κράτος μας, στον βαθμό που είναι δυνατόν και παρά την πανδημία, λειτουργεί. Το απέδειξαν όλοι στην περίπτωση του σεισμού της περιοχής μας. Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι, σε γενικές γραμμές κινήθηκαν με ταχύτητα και δεν άφησαν τον κόσμο αβοήθητο. Δεν ξέρουμε τι θα γινόταν σε περίπτωση μεγαλύτερων καταστροφών, ωστόσο απεδείχθη πως, παρά τις γκρίνιες και τα παράπονα δεν είμαστε μπανανία.

Βασική εκπαίδευση
*ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ επίσης ότι και η εκπαίδευση λειτουργεί. Τα σχολεία μας παρέχουν μια βασική αντισεισμική εκπαίδευση, η οποία σε έκτακτη περίσταση απεδείχθη σωτήρια. Μπορεί στις ασκήσεις εκκένωσης κτιρίων που γίνονται κάθε τόσο στα σχολεία να παρατηρείται μια σχετική ... ελαφρότητα εκ μέρους των παιδιών που το περνάνε για παιχνίδι, να όμως που το ... παιχνίδι άφησε πίσω του πολύτιμες γνώσεις για την ατομική προστασία...

Αντανακλαστικά
*ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ και άριστα αντανακλαστικά επέδειξε και η ΔΕΥΑΛ. Ήταν πραγματικά πολύ αποτελεσματική η παρέμβασή της με τις διανομές εμφιαλωμένου νερού στην πόλη. Αποκατέστησε τη ζημιά και έστειλε ταχύτατα ξανά διαυγές νερό στις βρύσες των λαρισαϊκών νοικοκυριών. Κι αυτό είναι δίκαιο να επισημανθεί ως πολύ θετικό γεγονός.

Με σοβαρότητα
*ΕΥΣΗΜΑ αναλογούν και στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα που ήλθε και συμπαραστάθηκε στους σεισμόπληκτους χωρίς να επιχειρήσει πολιτική εκμετάλλευση. Με σοβαρότητα, πίεσε την Κυβέρνηση να επισπεύσει τα μέτρα, προσφέροντας έτσι ουσιαστική υπηρεσία στους ανθρώπους που περιμένουν ταχεία την αποκατάστασή τους.

Κάτσε καλά Γεράσιμε
*ΑΠΟ κει και πέρα... το γνωστό «πλάκωμα» των σεισμολόγων για τα δύο ρήγματα συνεχίστηκε από τηλεοράσεως. Καμία έκπληξη! Οι μετασεισμικές ... δονήσεις μεταξύ σεισμολόγων είναι πιο προβλέψιμες από κάθε τι.
Πάντως διόλου τυχαίο που οι πιο γνωστοί επιστήμονες του χώρου φέρουν το ίδιο όνομα: Γεράσιμος Τσελέντης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Γεράσιμος Χουλιάρας, γεγονός που παραπέμπει σε καταγωγή από την Κεφαλονιά, την ... αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα των σεισμών.
Κεφαλονίτες το λοιπόν, άνθρωποι με εκρηκτικό χαρακτήρα, οπότε ... γαία πυρί μιχθήτω.

Καχυποψία
*ΑΛΛΑ σεισμολόγοι έχουν γίνει λίγο ως πολύ όλοι στη Λάρισα. Για πότε ανακάλυψαν όλοι ότι εκτός από το ρήγμα Τυρνάβου υπάρχει και ρήγμα της ... Λάρισας το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο, είναι να απορεί κανείς.
Στο μεταξύ, το φαινόμενο της υποχώρησης των θαλάσσιων νερών (άμπωτη) που παρατηρείται από την ... Κέρκυρα μέχρι τον Σαρωνικό, πυροδότησε και νέες ...σεισμικές φήμες. Τι κι αν οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι πρόκειται για μετεωρολογικό φαινόμενο, «ου με πείσεις καν με πείσεις»... Η καχυποψία είναι ένας σπόρος με απίστευτη ικανότητα βλάστησης και πολλαπλασιασμού!

Ιερές ζημιές
*ΣΤΟΥΣ σεισμούς μιλάμε συνήθως για τις ζημιές κατοικιών και υποδομών. Και καλά κάνουμε. Προέχουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Όμως πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για την τεράστια ζημιά που υπέστησαν τα εκκλησιαστικά μνημεία της σεισμοπαθούς περιοχής.
Ως γνωστόν, οι συγκεκριμένες περιοχές δεν έχουν απλές εκκλησίες αλλά μερικά πραγματικά εκκλησιαστικά μνημεία με ιστορία αιώνων που, κατά καιρούς, υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Κάηκαν σημαντικές εκκλησίες στην Τσαριτσάνη και τον Τύρναβο, ενώ συνεχείς είναι οι ζημιές και σε άλλες εκκλησίες από την απουσία συντήρησης.
Το Κράτος προφανώς δεν έχει δυνατότητες σε εποχές πανδημίας. Οι Ιερές Μητροπόλεις πάλι, με τους ναούς κλειστούς, είναι μάλλον σε καθεστώς οικονομικής κατάρρευσης.
Θέλει λοιπόν υπομονή. Σε πρώτη φάση να καλυφθούν και να προστατευτούν οι ναοί. Και σταδιακά, με μέριμνα του Κράτους, αλλά και την αγάπη πιστών και δωρητών να θεραπευτούν οι πληγές. Όσο γίνεται βέβαια...

Τρελό !
*ΟΛΟΙ καταλαβαίνουμε τι παίζεται με την υπόθεση Κουφοντίνα. Αλλά, αν το καλοσκεφτείς, είναι τρελό να έχει μπει στο ... μπλέντερ μια ολόκληρη χώρα και να αναστατώνεται καθημερινά με διαδηλώσεις, επεισόδια και πολιτική ένταση, κι όλα αυτά γιατί; Για το πού θα εκτίσει την ποινή του ο ... Κουφοντίνας !
Καλά, το ’χουμε ντιπ χαμένο! Και πιο πολύ τα ΜΜΕ που κάθονται κι ασχολούνται μ’ ένα θέμα που ποσώς ενδιαφέρει τον κανονικό άνθρωπο.
* * *
*ΚΑΙ αλήθεια ορέ λεβέντες. Ένα σωρό ανθρώπους, συχνά οικογενειάρχες, που τους έχουν μέσα, για οικονομικούς λόγους ή για μικρότερα αδικήματα, τους ρωτάνε πού θα τους πάνε;
Αλλά, είπαμε... Μόνο αν σε λένε Κουφοντίνα έχεις δικαιώματα.

Γιοφύρια
*ΚΙ από σήμερα... «μάγκες πιάστε τα γιοφύρια».
Μετά διετία, το γιοφύρι των Τεμπών ξανά στην κυκλοφορία (όποια απέμεινε τέλος πάντων) και σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει ότι ο Δήμος Τεμπών μελετάει αδελφοποίηση με τον Δήμο της ... Άρτας για ευνόητους λόγους. Καραμπινάτο fakenews, μην ασχολείστε.

Σεισμοί
*ΑΣΕ ρε φιλαράκι που θα μιλήσεις εσύ για ΠΑΣΟΚ... Ερχόταν τότε ο Αντρέας στον κάμπο για το Κιλελέρ και γινόταν σεισμός. Δεν περιμέναμε να μας τον ανακοινώσει το ... Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όπως τώρα με τον γκαντέμη...

Μετασεισμοί
*ΔΗΛΑΔΗ έτσι και κάνει η ΑΕΛ και τρίτο απανωτό ... μετασεισμό μεθαύριο στη Λαμία, τι θα πεις αγνέ –πλην ευμετάβλητε- βυσσινί οπαδέ μου;
«Σεισμός – σεισμός ο Κούγιας ο Θεός;»
(Ικανό σ’ έχω ...)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass