Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2021 20:01
*ΜΕ sms στο 13033 - 6 το πέταγμα του χαρταετού και σε απόσταση δύο χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας... Κατανοητό; Αν... ξεφύγει ο χαρταετός, ανεξαρτήτου χρώματος και σχήματος, πέραν των 2 χλμ., υπάρχει... πρόστιμο! Ξεκάθαρο... Γ.Ν. *ΜΕ sms στο 13033 - 6 το πέταγμα του χαρταετού και σε απόσταση δύο χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας... Κατανοητό; Αν... ξεφύγει ο χαρταετός, ανεξαρτήτου χρώματος και σχήματος, πέραν των 2 χλμ., υπάρχει... πρόστιμο! Ξεκάθαρο... Γ.Ν.

Θαλασσινό
*ΕΤΟΙΜΟΙ να το γιορτάσουν, προσαρμοσμένοι στη νέα κατάσταση, οι Λαρισαίοι.


- Με τόσο σαπούνι και αντισηπτικό αυτή θα πρέπει να είναι η πιο Καθαρά Δευτέρα όλων των εποχών.
***
*- ΟΡΙΣΤΕ έφερα τα θαλασσινά για την Καθαρά Δευτέρα...
- Με δουλεύεις; Αυτό είναι κατσικάκι.
- Από τη Σκόπελο όμως...
***
*- ΠΟΥ πάτε κύριε;
- Για άθληση κυρ αστυνόμε...
- Με τη λαγάνα στα χέρια;
- Μα παίζω ράγκμπι.
Ζ.

Όλες ίδιες
*ΤΟ γύρισε ανάποδα η Λαρισαία μέσα στη μελαγχολία της. Κατάφερε να βρει και θετικό εν μέσω των αρνητικών.
- Μου λείπουν, καλέ, οι Κυριακές που με έπιανε κατάθλιψη. Τώρα έχω όλες τις μέρες να το πετυχαίνω.
Ζ.

Καβγάς
* ΟΛΗ την περασμένη εβδομάδα, τα κανάλια διαλαλούσαν την αναμενόμενη «κόντρα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική βία, με αφορμή και τη συζήτηση στη Βουλή. Στην οποία συζήτηση, ανάθεμα και αν ειπώθηκε κάτι επί της ουσίας για ένα τόσο μείζον θέμα. Με εξαίρεση όλα όσα χρειαζόταν για τη διαιώνιση της πόλωσης. Αυτής που αποπροσανατολίζει...
Β.Κ.

Δικομματισμός
* ΓΙΑ τη μεν ΝΔ, για όλα ευθύνονται οι πολίτες που παραβιάζουν τα μέτρα αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «νεοαγανακτισμένους». Όταν η Κυβέρνηση δεν κάνει αυτοκριτική για τα μέτρα ακορντεόν που αφενός κούρασαν, αφετέρου δεν αποδίδουν και παράλληλα εξοντώνουν την οικονομία.
Κατηγορούν επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. «ναυαγεί» ιδεολογικά είναι η αλήθεια) γιατί είναι ο βολικός αντίπαλος για την Κυβέρνηση και σκοπίμως τον κατηγορούν ως οργανωτή των κινητοποιήσεων.
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε, μεταξύ άλλων, την έξαρση της αστυνομικής βίας στους ανεκπαίδευτους αστυνομικούς. «Ξεχνάνε» και οι δύο πως η αστυνομία χρησιμοποιείται ως εργαλείο, ως... πτυσσόμενο χέρι από όλες τις κυβερνήσεις.
Σήμερα ωστόσο για να εφαρμοσθούν τα μέτρα της πανδημίας, πάει αυτοπροσώπως ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης στις πόλεις για να μην εορτασθούν οι κατά τόπους πολιούχοι και βάζουν και κάγκελα έξω από τις εκκλησίες. Θυμηθείτε επίσης τι... δεν έγινε στον εορτασμό των Φώτων.
Όταν η επιστημονική κοινότητα θα έπρεπε να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των μέτρων, βάζουν την αστυνομία να κόβει πρόστιμα.
Ο λόγος που οξύνεται η αστυνομική βία είναι γιατί το δόγμα της Κυβέρνησης βασίζεται στο «τρόμος και καταστολή».
Η εμπέδωση του φόβου και η καταστολή της αντίδρασης. Τα υπόλοιπα είναι για να βρισκόμαστε σε συζήτηση...
Β.Κ.

Τηλεκπαίδευση
* ΤΗΝ οριζόντια αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων της χώρας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Τρίτη μέχρι και τις 29 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Η διδασκαλία θα συνεχιστεί μέσω τηλεκπαίδευσης. Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής θα συνεχιστεί η διά ζώσης διδασκαλία. Με αυτά τα άνοιξε-κλείσε, οι μαθητές έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.
Οι δε μαθητές Λυκείου έχουν ξεχάσει και πώς είναι να βρίσκονται στην τάξη, αφού βρίσκονται σπίτι τους από τον Νοέμβριο. Στον νομό Λάρισας ήρθε και ο σεισμός και έκανε την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη. Τα σχολεία ακόμη ελέγχονται και πολλοί μαθητές μπορεί να ξεκινούν τηλεκπαίδευση, αλλά τα βιβλία τους ακόμη βρίσκονται στο σχολείο. Ρωτούν οι γονείς, ανησυχούν μιας και τα παιδιά έχουν να κάνουν μάθημα σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα. Δύσκολη ετούτη η χρονιά...
Ν.Π.
Ιατρική εξ αποστάσεως
* ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ και με το δίκιο τους οι φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς η εκπαίδευσή τους από την έναρξη της πανδημίας πραγματοποιείται αποκλειστικά εξ αποστάσεως.
Ανησυχώντας για την έλλειψη σχεδιασμού για το κλινικό μέρος της εκπαίδευσής τους, σύνταξαν επιστολή και ζητούν τη στήριξη του προέδρου, των διευθυντών και των μελών ΔΕΠ, προκειμένου να ασκήσουν πίεση προς το Υπουργείο Παιδείας και την 5η ΥΠΕ, ζητώντας το εαρινό εξάμηνο να πραγματοποιηθεί κλινική άσκηση σε ολιγομελείς ομάδες με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, να ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού είτε ως υγειονομικοί, είτε στις λίστες αναπλήρωσης και να αναπληρωθούν οι χαμένες κλινικές ώρες. «Δεν είμαστε ανεύθυνοι να αιτούμαστε την άσκησή μας σε θαλάμους ασθενών άνευ όρων.
Ζητάμε όμως προγραμματισμό ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης εκπαίδευσή μας, όπως αυτή προβλέπεται από τον οδηγό σπουδών μας» αναφέρει ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας στη σχετική επιστολή τους. Άδικο δεν έχουν, το θεωρητικό μέρος των σπουδών τους μπορεί να καλύπτεται με τηλεκπαίδευση, όμως έχει τεράστια σημασία η εξοικείωσή τους με το νοσοκομειακό περιβάλλον και η απόκτηση θεμελιωδών κλινικών δεξιοτήτων.
Εμ γίνεται ιατρική εξ αποστάσεως;
Δε γίνεται.
Ν.Π.

Και τότε, παλιά
*ΠΟΛΥ διαφορετική η σημερινή κατάσταση με την πανδημία, ωστόσο παρόμοιες έχει ξαναζήσει και η Λάρισα.
Αποσπάσματα από το Ημερολόγιο του τότε μαθητή της 7ης τάξης του Α’ Γυμνασίου Αρρένων Λάρισας Σπ. Μπαρμπούτη.
Τετάρτη 25-9-1957
Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία. Δεν πήγα. Έπεσα άρρωστος από ασιατική γρίππη. Είχα πυρετό 39,7C.
Δευτέρα 30-9-1957
Σήμερα πήγα στο Γυμνάσιο για πρώτη φορά.
Τετάρτη 2-10-1957
Διεκόπησαν τα μαθήματα λόγω γρίππης.
Δευτέρα 7-10-1957
Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν προχθές τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης.
Δευτέρα 14-10-1957
Επανήρχισαν τα μαθήματα του Γυμνασίου που είχαν διακοπεί λόγω της γρίππης.
***
* ΝΑ και αντίστοιχο δημοσίευμα της εφημερίδας, από το αρχείο του ιδίου, του Σπ. Μπ.
ΑΘΗΝΑ. 21. -Οι ιατρικοί κύκλοι των Αθηνών παρετήρουν σήμερον σχετικώς με την ασιατικήν γρίππην, ότι η εξάπλωσίς της συνεχίζεται με τον αυτόν ρυθμόν.
Το ποσοστόν των προσβληθέντων εις την περιοχήν Αθηνών-Πειραιώς αναβιβάζεται κατά τους ιδίους κύκλους, εις 20-30%, χωρίς να δύναται ακριβώς να προσδιορισθή. Εις όλας τας περιπτώσεις εφαρμόζεται κατ’ αρχήν θεραπεία δι’ αντιπυρετικών, ασπιρίνης, κ.λπ. ως και αντιβιωτικών εάν υπάρξουν περιπλοκαί. Εις Αθήνας εσημειώθησαν ήδη 7 περιπτώσεις βαρείας μορφής της νόσου.
Ο υφυπουργός Προνοίας κ. Ψαρρέας ανεκοίνωσεν, ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια φαρμάκων διά την αντιμετώπισην της νόσου.
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ. 21. - Εις την πόλιν μας εσημειώθησαν πολλά κρούσματα γρίππης ηπίας μορφής. Κρούσματα γρίππης εσημειώθησαν και εις στρατιωτικάς μονάδας της Δράμας.
Επίσης κρούσματα γρίππης εσημειώθησαν εις Κατερίνην, Γιαννιτσά και άλλας πόλεις της Μακεδονίας.
ΡΩΜΗ. 21. -Επτά θανατηφόρα κρούσματα ασιατικής γρίππης εσημειώθησαν εις Ιταλίαν, κατά το διαρρεύσαν 24ωρον. Εξ αυτών τρία εσημειώθησαν εις Ρώμην, τα δε υπόλοιπα εις Παλέρμον, Καζέρταν, Κάλιαρι και Βένετο.
Ζ.

Δύο δεινόσαυροι
*ΣΤΗ φοιτητοπαρέα των Λαρισαίων έλεγαν τα δικά τους.
- Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον μία καρέκλα που νομίζει ότι είναι ντουλάπα.
***
*- ΧΩΡΙΣ γυαλιά βλέπω χάλια. Με γυαλιά βλέπω τα χάλια.
*- ΜΠΑΙΝΟΥΝ, που λέτε, δύο δεινόσαυροι σ’ ένα μπαρ, κάθονται πλησιάζει ο μπάρμαν. «Έλα ρε, πού εξαφανιστήκατε εσείς;».
Ζ.

Ποιήματα στον δρόμο
*ΕΝΑ κείμενο, πεζό αλλά ποίημα, από τον Λαρισαίο Μ.Λ.
Θυμάμαι τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Ήταν αυστηρός κριτής στην ποίηση. Στην αρχή, όταν δεν τον γνώριζα, του έστειλα πενήντα ποιήματα για να διαλέξει για τη «Διαγώνιο».
Διάλεξε δύο - τρία και τα υπόλοιπα μού τα επέστρεψε.
Ήμουν ευχαριστημένος, που του άρεσαν έστω κι αυτά και γι’ αυτό χωρίς να το πολυσκεφτώ, έσκισα τα υπόλοιπα. Ύστερα από λίγο καιρό με ειδοποίησε να του στείλω τα ποιήματα που είχα σκίσει.
Έτσι έμαθα να μη σκίζω αυτά που γράφω και κράτησα καμιά εβδομηνταριά τετράδια, που τα κουβάλησα από την Κάλυμνο στη Λάρισα. Ώσπου αποφάσισα να τα πετάξω όλα και το είπα στον φίλο μου τον Βασίλη, που θέλησε να τα πάρει εκείνος και πράγματι τα πήρε και τα έβαλε στο υπόγειο.
Μια μέρα με ρώτησε μια φίλη και συνάδελφος, γιατί πετάω στον δρόμο τετράδια με ποιήματα. Φαίνεται ότι κάποια παιδιά, τα βρήκαν στο υπόγειο και τα πέταξαν στον δρόμο.
Ζ.

Αντρικές σοφίες
*ΑΝΙΧΝΕΥΑΝ πάλι στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι Λαρισαίοι στο παγκάκι.
- Η γυναίκα χρειάζεται περίπου δέκα χρόνια για να πάει απ’ τα 39 στα 40...
***
*- ΤΗΣ λέω μωρό μου τώρα που πήγες για ψώνια εμένα τι μου πήρες;
Και μου λέει σου πήρα πριν 50 ευρώ από το πορτοφόλι.
***
*- ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ καλά. Μιλάει λίγο. Δεν έχει πονοκέφαλο. Αυτό σε γυναίκα, σημαίνει ότι έπιασες το τζακπότ.
Ζ.
Στα σκοτάδια
*Ο δήμαρχος σβήνει λέει τα φώτα στις συνοικιακές πλατείες και τα πάρκα και καλά κάνει για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ιδίως των νέων παιδιών. Και τι να κάνουν όμως κι αυτοί κλεισμένοι, η άνοιξη φουντώνει με όλα τα παρεπόμενα. Το σκοτάδι βέβαια μάλλον ευνοεί, αν μη τι άλλο πιο ρομαντικά.
Ωστόσο, την ίδια ώρα τα καφέ λαμποκοπάνε στις παρυφές των πλατειών, εκεί μαζεύεται σαν τα έντομα ο κόσμος, οπότε ο συνωστισμός γίνεται πιο έντονος. Μέχρι να λήξει η ώρα της κυκλοφορίας και ν’ αρχίσει η νυχτερινή απαγόρευση.
Ζ.

Στιγμιαίο
*ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ένα σωρό θέματα μ’ αυτόν τον κορονοϊό. Κι όχι μόνο τα σοβαρά με όσους αρρωστήσουν, που δεν είναι καθόλου λίγοι για άλλη μια φορά. Μεγάλο ζόρι, έστω στιγμιαίο, διηγιόταν ότι πέρασε ο Λαρισαίος Β. Κ. Πριν τον σεισμό εννοείται, μετά οι συζητήσεις έγιναν μονοθεματικές: Εκπαιδευτικός η γυναίκα του, είχε κάνει την Κυριακή το μοριακό τεστ στη Σκεπαστή, μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους της. Αρνητική βγήκε, τους είχαν πει ότι θα ενημερώνονταν στο τηλέφωνό τους, μονάχα όσοι προέκυπταν θετικοί στον ιό. Ήταν το μοριακό τεστ. Το σίγουρο, που αργεί όμως.
***
*ΣΚΕΦΤΗΚΕ λοιπόν ο άνθρωπος πως ήταν ευκαιρία να κάνει κι εκείνος τεστ, ώστε να είναι ελεγμένοι κι οι δυο τους. Πήγε στην πλατεία την επομένη για ράπιντ τεστ. Το κάνει και λίγο αργότερα του έρχεται το sms στο κινητό. Το ανοίγει και παγώνει. Βλέπει ότι είναι απ’ το συνεργείο του ΕΟΔΥ για το τεστ που είχε κάνει. Από όσα του είχε πει η γυναίκα του, θυμόταν ότι θα ενημερωνόταν μόνο αν ήταν θετικός, δεν κατάλαβε ότι αυτό δεν ίσχυε και για τα ράπιντ. Μέχρι να διαβάσει τις δύο αράδες του μηνύματος «Υποβληθήκατε...» κ.λπ. και «...το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό-negative», πήγε η ψυχή του στην Κούλουρη. Δεν ήταν και στην πρώτη νεότητα πια, ανησύχησε πολύ, ίδρωσε. (Υπόθεση βέβαια ασήμαντη μπρος στα ζόρια, μικρά ή μεγάλα, όσων κόλλησαν).
Ζ.

Με την καμία
*Η πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ των δύο φύλων στη Λάρισα, όπως και παντού δηλαδή.
- Γιατί χωρίσατε καλέ;
- Γιατί εγώ ήθελα να κάνουμε μωρά κι αυτός ήθελε να βγαίνει με μωρά.
***
*- ΕΧΩ Αφροδίτη στον Ταύρο. Εσύ;
- Αρνάκι στον φούρνο.
***
*- ΝΟΜΙΖΩ με απατάει.
- Τι δεδομένα έχεις;
- Cosmote, αλλά πού κολλάει αυτό τώρα;
Ζ.

Προφητικά
*- Η αλληγορική «Φάρμα των Ζώων» και το δυστοπικό «1984-Ο Μεγάλος Αδελφός», τα δύο θρυλικά βιβλία του Τζορτζ Όργουελ, γραμμένα στη δεκαετία του ’40...
Ο βιβλιόφιλος Λαρισαίος είχε απορία εκεί στην παρέα στο παγκάκι. Ρητορικού τύπου οι ερωτήσεις του.
- Γιατί κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων σε πωλήσεις στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία; Τόσο πολύ μετά, σήμερα, γιατί τόσο μέσα στη μόδα; Νέοι τα αγοράζουν προφανώς, κάτι θα νιώθουν στην εποχή μας.
Ζ.

Απαράδεκτο
*Ο Κρητίκαρος ο Σήφης, γυρνάει στο σπίτι και ενημερώνει, σύμφωνα με τη διήγηση του Λαρισαίου Α.Π.
- Ορέ μάνα, αποφάσισα να παντρευτώ,
- Ήντα μου λες λεβέντη μου, με ποια;
- Μαντεψε, ορέ μάνα.
- Μην και παίρνεις το Κατερινιώ του Μαυράτση;
- Όι...
- Την Ελενίτσα του Κατσανεβάτση;
- Όι...
- Τη Μαρίτσα του Παπαδάτση;
- Όι ορέ μάνα...
- Ε ποια παίρνεις ορέ Σηφαλιό;
- Τον Μανούσο του Καπετανάτση.
- Τον Μανούσο; Ήντα μου λες και με πικραίνεις ορέ... Αυτός είναι νεοδημοκράτης.
Ζ.

 

CARADIKA

* ΓΙΑ όσους δεν πρόλαβαν χθες, έχει ο Θεός. Και την Καθαρά Δευτέρα ανοιχτά θα είναι...

 

NERA

*ΦΥΣΙΚΑ και θα σχηματιζόταν ουρά όταν ο Δήμος μοίρασε δωρεάν νερά. Τα ρεφλέξ της ΔΕΥΑΛ λειτούργησαν και με τη διανομή εμφιαλωμένων, αλλά και με την ταχύτατη αποκατάσταση της ύδρευσης.
Ζ.

 

PATATAKIA

*ΓΝΩΡΙΣΕ λέει μία στο f/b, της ζήτησε φωτογραφία, του έστειλε. Ωωω, η ακριανή είσαι; ρώτησε.
- Ναι, του απάντησε, η δεξιά. Αυτή με τα πατατάκια.
Ζ.

 

TOMOS

*ΦΥΣΙΚΑ, ο πρώτος τόμος.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass