ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2021 18:00
*ΟΙ Αυστριακοί, απ’ το Σάλτσμπουργκ, όπως κι εκείνοι απ’ τον Βόλο, έφτασαν με εφόδια για τους σεισμόπληκτους Ελασσόνας - Τυρνάβου. Εδώ και μια δεκαετία «Griechenland hilfe», ήτοι «Βοηθούν τους Έλληνες» στην Ανάγκη. Αλληλεγγύη που δεν γνωρίζει σύνορα. Ζ. *ΟΙ Αυστριακοί, απ’ το Σάλτσμπουργκ, όπως κι εκείνοι απ’ τον Βόλο, έφτασαν με εφόδια για τους σεισμόπληκτους Ελασσόνας - Τυρνάβου. Εδώ και μια δεκαετία «Griechenland hilfe», ήτοι «Βοηθούν τους Έλληνες» στην Ανάγκη. Αλληλεγγύη που δεν γνωρίζει σύνορα. Ζ.

Θα ξαναλλάξει;
*ΠΟΤΕ θ’ αλλάξει η ώρα; Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, της τελευταίας του Μαρτίου,

οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά, πάλι θερινή ώρα.
Θα ξαναλλάξει όμως;
Πολλοί αναρωτιούνται αν θα είναι και η τελευταία φορά που θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή ώρας, μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Με τον κορονοϊό όμως έχουν παγώσει αυτά, όπως και πολλά άλλα.
Ζ.

Γδάρτης
*ΜΠΟΡΕΙ το ημερολόγιο να έδειχνε χθες και επίσημα άνοιξη, ο Μάρτης όμως είχε άλλα κατά νου, επιβεβαιώνοντας τα περί γδάρτη σχεδόν και του παλουκοκαύτη.
Όχι στα ψηλά βουνά, στα ημιορεινά των Φαρσάλων, το χιόνι έπεφτε πυκνό σε υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα.
Γ.Γ.

Ελευθερία
*- ΚΑΙ να που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που έφερε την ελευθερία, κλειδωμένοι μέσα. (Φυσιολογικό να το συνδυάσουν οι Λαρισαίοι.)
***
*- ΤΙ γιορτάζετε σήμερα;
- Τα 200 χρόνια ελευθερία.
- Δε θα βγείτε να το γιορτάσετε;
- Α όχι, μας απαγορεύουν να κυκλοφορούμε.
(Άλλωστε με τον κορονοϊό, κυριολεκτικά ισχύει το ελευθερία ή θάνατος).
Ζ.

Κι ένας χώρια
*ΑΝΗΜΕΡΑ της 25ης , αύριο, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Βολιώτη πρώην υπουργού Γ. Σούρλα «Η Μαγνησία στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους- 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Διαδικτυακή φυσικά, καιρός που είναι ο τωρινός.
Θα μιλήσουν ιστορικοί και πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ο μητροπολίτης Δημητριάδος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και όλοι οι δήμαρχοι του νομού, στην πρόσκληση αναφέρονται οι δήμαρχοι Νοτίου Πηλίου, Φερών, Αλοννήσου, Αλμυρού, Ζαγοράς- Μουρεσίου, Σκιάθου, Σκοπέλου.
Όλοι εκτός από έναν, κάνει μπαμ η απουσία.
Ακόμη και από τέτοια εκδήλωση, εθνικού χαρακτήρα. Γνωστό και σοβαρό το πρόβλημα στον Βόλο.
Ζ.
Διαχρονικό
*ΝΑ και το γνωστό κλέφτικο τραγούδι ‘’Του Βασίλη’’, λόγω των ημερών του Γιορτασμού, το τσάμικο με τον διαχρονικό στίχο:
- Βασίλη, κάτσε φρόνιμα, να γένεις νοικοκύρης, για ν’ αποχτήσεις πρόβατα, ζευγάρια κι αγελάδες, χωριά κι αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν.
- Μάνα μου εγώ δεν κάθομαι να γίνω νοικοκύρης, να κάμω αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν, και να ‘μαι σκλάβος των Τουρκών, κοπέλι στους γερόντους.
Φέρε μου τ’ αλαφρό σπαθί και το βαρύ τουφέκι, να πεταχτώ σαν το πουλί ψηλά στα κορφοβούνια, να πάρω δίπλα τα βουνά, να περπατήσω λόγγους, να βρω λημέρια των κλεφτών, γιατάκια καπετάνων και να σουρίξω κλέφτικα, να σμίξω τους συντρόφους, που πολεμούν με την Τουρκιά και με τους Αρβανίτες.
Ζ.

Παρελάσεις
*ΤΗ δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι πολίτες παρελάσεις μέσα στο σπίτι εφόσον το επιθυμούν επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, πληροφορεί το Βατράχι: Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αν οι πολίτες θέλουν να πραγματοποιήσουν παρελάσεις ατομικά ή με ολόκληρη την οικογένεια μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι», διευκρινίζοντας όμως ότι ο αριθμός των παιδιών που θα παρελάσουν και των στενών συγγενών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εννιά άτομα.
***
*«ΚΑΙ σ’ αυτή την επέτειο παρελαύνουμε σπίτι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη. «Οι πολίτες μπορούν να κάνουν διαγραμμίσεις στο σαλόνι με ρολά χαρτί που έχουν ακόμα από την περσινή καραντίνα, ενώ μπορούν να καθίσουν τη γιαγιά ή τον παππού σε μια αυτοσχέδια εξέδρα, όπως αυτή που κάθονται οι επίσημοι». Τέλος, ανέφερε ότι έτσι όλοι οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν το παιδί τους σημαιοφόρο.
***
*ΕΠΙΣΗΣ κι ενώ η ειδησεογραφία τρέχει: Στην επιστράτευση όσων ζευγαριών έχουν παίξει τον γιατρό στο σπίτι προχωράει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι σε αυτή τη φάση «κανείς δεν περισσεύει στη μάχη για να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας». Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επιστράτευσης και όσων ακούνε τα προβλήματα υγείας των συγγενών τους στα οικογενειακά τραπέζια, καθώς οι γνώσεις τους είναι εφάμιλλες εκείνων που έχουν σπουδάσει κανονικά Ιατρική.
Ζ.

Από πέρσι
*ΔΕΝ είναι δα κανένας κομμουνιστής ο Γ. Πατούλης, που αναφερόμενος στην επίταξη ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, είπε για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.
Στον «Σκάι» μιλούσε, πήγε να τον συνεφέρει ο Α. Πορτοσάλτε. «Όταν με το καλό ησυχάσουμε θα χρειάζονται όλοι αυτοί ή θα έχουμε πλεόνασμα;» Επανερχόμενος ο Γ. Πατούλης εξήγησε αυτό που λένε οι γιατροί από πέρσι.
Ότι την τελευταία διετία συνταξιοδοτήθηκαν καμιά πεντακοσαριά νοσοκομειακοί, που δεν αντικαταστάθηκαν.
Τόσο απλό.
(Κι από πέρσι έχουμε πόλεμο).
***
*ΚΑΛΑ που έδειξε ανωτερότητα ο δημοσιογράφος και δεν έφερε μετά τη συζήτηση στο προσωπικό θέμα που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες ο περιφερειάρχης Αττικής και το οποίο τρέφει όλες τις κουτσομπολίστικες στήλες.
Ωστόσο υπάρχει ζήτημα σοβαρό: «Θα έρθει ο Κάρολος και δεν θα είναι στην πρώτη σειρά η Μαρίνα Πατούλη, με ένα λιτό χρυσοποίκιλτο, να τον προϋπαντήσει;»
Ζ.

Τα παραβίασε
*Η είδηση δεν έπαιξε και τόσο δυνατά στην Ελλάδα. «Η νορβηγική αστυνομία ανακρίνει την πρωθυπουργό γιατί παραβίασε μέτρα κατά του κορονοϊού αφού οργάνωσε πάρτι γενεθλίων με 13 άτομα της οικογένειάς της». ( Πάνω κάτω ό, τι συμβαίνει κι εδώ...).
Ζ.

Γλίτωσε
*ΕΙΧΑΝ να πουν στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.
- Από το πρωί τώρα έκατσα. Μέχρι τώρα ξάπλωνα.
***
*- ΚΑΛΑ έκανα και δεν διάβαζα μικρός. Ο θεός με γλίτωσε από την επίταξη...
***
*- ΓΙΑΤΙ παραξενεύεστε που θα πληρώνετε τα τεστ; Εδώ μας λένε τόσα χρόνια ότι παρέχουν δωρεάν Παιδεία και Υγεία.
Ζ.

Θαλασσινά
*ΝΑ και το μενού για το αποψινό δείπνο με τους 45 υψηλούς προσκεκλημένους της Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο θα επιμεληθεί ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου.
Θα το γευθούν, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου Κάρολος και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, καθώς και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.
Λόγω Σαρακοστής αποκλείστηκε εντελώς το κρέας, πράγμα που δεν θα άρεσε στους καπεταναίους του Αγώνα, επιτρέπεται ωστόσο η κατάλυση ιχθύος οπότε γεύσεις θαλασσινές στο τραπέζι.
Κρέας δεν έχει μα ούτε και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Που όμως μπορεί να άρεσε στην Καμίλα. «Oh! Fish ‘n’ Chips»...
***
*ΩΣ «Kαλωσόρισμα» λοιπόν, ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού.Θα ακολουθήσει η σούπα, ήτοι μια κακαβιά με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας. Το δεύτερο πιάτο θα είναι κιμάς γαρίδας σε ζωμό και φύλλο λάχανο με κρόκο Κοζάνης. Θα ακολουθήσει φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης, ενώ το επιδόρπιο περιλαμβάνει λευκή σοκολάτα και μαστίχα Χίου με φιστίκια Αιγίνης. Απλές ελληνικές γεύσεις δηλαδή, η καθημερινότητα του κάθε σπιτιού. Επίσημη γιορτή είναι όμως. (Μικρά μαθήματα γεωγραφίας σε ένα πιάτο, με ιδιαίτερα μαθήματα στα ελληνικά προϊόντα).
Ζ.

Επικίνδυνο
*ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ τη βάση της Σούδας, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε χθες στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο ‘’Αϊζενχάουερ’’. Ανησύχησε ο προληπτικός Λαρισαίος μετά από όσα έχουν προηγηθεί.
-Παιδιά το αεροπλανοφόρο είναι πυρηνοκίνητο, το ξέρετε...
Ζ.

Ακόμα στην αρχή
*ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ τις 20.000 οι Λαρισαίοι που έχουν κάνει τουλάχιστον την 1η δόση κάποιου εμβολίου κατά κορονοϊού.
Συνολικά στη χώρα ο αριθμός είναι λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο, άρα αναλογικά με τον πληθυσμό του νομού οι εμβολιασμοί θα έπρεπε να κοντεύουν τις 30.000. Κανένας αρμόδιος δεν έδωσε ποτέ λογαριασμό για τη συγκεκριμένη υστέρηση, που δεν είναι καθόλου μικρή.
Ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές που ενεπλάκησαν διεκδικώντας από τον υπουργό, υποσχέσεις έλαβαν, εξήγηση καμία.
***
*ΟΣΟ για τη 2η δόση, μόλις 9.000 Λαρισαίοι είναι που την έχουν κάνει, αυτοί είναι προς το παρόν που θεωρείται ότι δεν κινδυνεύουν από την πανδημία.
Σημαντικός αριθμός το δίχως άλλο, όμως ποσοστό ελάχιστο σε πληθυσμό 300.000 κατοίκων. Έχει πολύ δρόμο ακόμη, πάρα πολύ. (Αναλογικά με το πανελλήνιο ποσοστό, θα έπρεπε να είχαν ήδη εμβολιαστεί πλήρως κι άλλοι 5.000 Λαρισαίοι).
Ζ.

Αντιφατικά
*- ΛΟΙΠΟΝ, 3.500 κρούσματα επιτέλους, ανοίγει η αγορά,
κανονίστε να πέσουμε στα 700 να μας ξανακλείσουν. (Οι Λαρισαίοι σχολιάζουν τις αντιφάσεις της κρατικής τακτικής).
***
*- ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία το λοκντάουν... Σαν τη δίαιτα που κάνω ένα πράγμα, που αρχίζω με 65 κιλά και όταν τη τελειώνω είμαι 74.
***
*- ΣΤΑ 3,5 χιλιάδες κρούσματα ανοίγουν όλα. Λογικά στα 5 χιλιάδες κρούσματα θα μας πουν να μη φοράμε μάσκα, δεν κάνει τίποτα.
Και στα 10 χιλιάδες να μην πλένουμε χέρια και χαλάμε άδικα σαπούνι.
***
*- ΣΤΑ 5.000 κρούσματα, μάλλον θα μας κόβουν πρόστιμο για άσκοπη παραμονή στο σπίτι.
Ζ.

Αρνούνται
*ΥΠΑΡΧΟΥΝ αρνητές του εμβολίου κι έχουν την επιχειρηματολογία τους. Δικαίωμά τους. Με τους υγειονομικούς όμως, που υποδέχονται στα δημόσια νοσοκομεία τους ασθενείς, ηλικιωμένους και ευπαθείς, δεν είναι το ίδιο. Ο καθένας το καταλαβαίνει ότι δεν είναι μόνο προσωπικό τους θέμα, είναι κι όλων των άλλων. Και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας υπάρχουν αρκετοί ανεμβολίαστοι, κυρίως νοσηλευτές. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, ωστόσο κάποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για τους απείθαρχους ανέμελους, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Όπως συμβαίνει άλλωστε ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειωτέον ότι πανελλαδικά δεν έχουν εμβολιαστεί το 23% των γιατρών και το 49% του νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν είναι και λίγοι. (Φυσικά και σ’ αυτό το θέμα, πολλοί νοσηλευτές θεωρούν ότι τα ξέρουν καλύτερα απ’ τους γιατρούς).
***
*- ΕΝ τω μεταξύ, έλεγε χθες ο Λαρισαίος, περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πάθουμε θρόμβωση από το καθισιό ένα χρόνο τώρα, παρά από το ‘’αστραζένεκα’’.
***
*ΚΑΙ μια σημαντική επώνυμη ενημέρωση από τον Λαρισαίο Τ.Ζ.: Χθες ένας φίλος έκανε το εμβόλιο του κορονοϊού και αμέσως μετά άρχισε να έχει θολή όραση. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι που έφτασε σπίτι του. Αποφάσισε να πάρει τηλέφωνο το εμβολιαστικό κέντρο να το αναφέρει και να του πουν τι να κάνει. Από εκεί του είπαν να μην πάει σε γιατρό ή σε νοσοκομείο αλλά να γυρίσει αμέσως στο εμβολιαστικό κέντρο. Για να πάρει τα γυαλιά του που τα είχε ξεχάσει εκεί.
Ζ.

Κίτρινος ΣΥΡΙΖΑ
*ΜΕ Άννα Βαγενά εκπρόσωποι της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ και των κομματικών οργανώσεων της Ελασσόνας και του Τυρνάβου στα σεισμόπληκτα χωριά. Μόνο με τη μία εκ των βουλευτών της Λάρισας. Ο άλλος; Μάλλον θα είχε δουλειά, δεν θα ταίριαζαν οι ώρες τους. Τι άλλο... (Είναι κι ο ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας σεισμόπληκτος, μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Μάλλον ‘’κίτρινος’’).
***
*ΕΙΔΑΝ τα προβλήματα, συζήτησαν για τις σοβαρές εκκρεμότητες. Το ευαίσθητο μάτι της Άννας Βαγενά εντόπισε μέσα στη δυσάρεστη πραγματικότητα και μία πολύ ευχάριστη έκπληξη, που τη συγκίνησε ιδιαίτερα. Δύο νέα κορίτσια στο Δαμάσι μαζεύουν, λέει, τακτικά τα παιδιά του χωριού τους σε μια σκηνή και τα απασχολούν με δημιουργικές δραστηριότητες, όπως τραγούδια, ποιήματα κ.α. «Όσο υπάρχουν τέτοια νέα παιδιά, υπάρχει και ελπίδα στον τόπο μας», είπε η βουλευτής.
Ζ.

Εργα ουσίας...
*ΑΝΑΜΕΣΑ στα «έργα ουσίας για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής», στα «έργα που εκσυγχρονίζουν τον πρωτογενή τομέα στην πράξη», που κατασκευάζει ο αξιότιμος κ. Περιφερειάρχης, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το έργο με τη μέθοδο ΣΚΠΔΙΤ (σύμπραξη Κρατικού, Περιφερειακού, Δημοτικού, Ιδιωτικού Τομέα) που κατασκευάζεται στο αγρόκτημα Μελίας.
 Ένα άρτια σχεδιασμένο έργο από τις υπηρεσίες και τους χωρικούς και θεματικούς αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας (με υποστήριξη και από τους εταίρους της σύμπραξης) και κατασκευασμένο από τον ιδιωτικό τομέα, εν μία νυκτί, κυριολεκτικώς, και με κόστος το ένα δέκατο (1/10) αντίστοιχων έργων της Περιφέρειας!
(Με πιθανή αξιοποίηση και προγραμμάτων, επιχειρησιακών σχεδίων, κ.λπ.). Η αντιγραφή του ΣΚΠΔΙΤ θα απογειώσει την πρωτογενή παραγωγή!

Στην πείνα
*- ΒΡΕ αγάπη μου, νισάφι πια, τρεις μέρες φασολάκια τρώω...
-Δίκιο έχεις μωρό μου. Να σου κάνω μπάμιες αύριο για αλλαγή;
Ζ.

 

ETHELONT

*ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, εθελοντές, εθελοντές... Εκτός απ’ το κράτος, στα σεισμόπληκτα έσπευσαν κι οι τοπικές ΜΚΟ.
Ζ.

 

PHNEIOS

*ΑΠΛΩΣΕ και θόλωσε ο Πηνειός, μετά την πολυήμερη βροχόπτωση. Ο Ε.Ρ. αποτύπωσε  τη ροή του ποταμού χθες, εκεί στο πρώην Λιμανάκι, όπου απέμεινε ο λιμενοβραχίονας.
Ζ.

 

TSOLIAS

*ΚΑΜΑΡΩΤΟΣ και στολισμένος στο τσαγκάρικο του Μπλιούμπα για τα τσαρούχια του. Μέρες που ’ναι.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass