ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2021 18:07
* ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ντοκουμέντο από το αρχείο του πρώην ανταποκριτή της «Ε» Αχιλλέα Μπακαλέξη, από την προηγούμενη επίσκεψη εν ενεργεία πρωθυπουργού στην πόλη των Φαρσάλων. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο δήμαρχος Φαρσάλων Ιάσων Ριζιώτης, πλαισιωμένοι από αρκετούς Φαρσαλινούς. Ο Ιάσων Ριζιώτης, είχε εκλεγεί το 1965, με τη φωτογραφία να υπολογίζεται στο διάστημα της διετούς θητείας του -ως δήμαρχος- όπου και καθαιρέθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη χούντα. Ο πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει ομιλία από τον εξώστη του φαρμακείου Κυρώζη, που βρισκόταν επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, στο πλάι της Εθνικής Τράπεζας. Γ.Γ. * ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ντοκουμέντο από το αρχείο του πρώην ανταποκριτή της «Ε» Αχιλλέα Μπακαλέξη, από την προηγούμενη επίσκεψη εν ενεργεία πρωθυπουργού στην πόλη των Φαρσάλων. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο δήμαρχος Φαρσάλων Ιάσων Ριζιώτης, πλαισιωμένοι από αρκετούς Φαρσαλινούς. Ο Ιάσων Ριζιώτης, είχε εκλεγεί το 1965, με τη φωτογραφία να υπολογίζεται στο διάστημα της διετούς θητείας του -ως δήμαρχος- όπου και καθαιρέθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη χούντα. Ο πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει ομιλία από τον εξώστη του φαρμακείου Κυρώζη, που βρισκόταν επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, στο πλάι της Εθνικής Τράπεζας. Γ.Γ.

Πέρσι


* ΣΕ φάση απολογιστικής πρόβλεψης στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Πάντως, σε σύγκριση με του χρόνου, φέτος είμαστε καλύτερα.
***
* - ΘΑ περάσουμε σκληρό χειμώνα, λέει. Ενώ το καλοκαίρι ήταν βελούδινο.
***
* - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ τα κεφάλια μέσα, είπαν. Λες κι ως τώρα πήγαινε η ντολτσεβίτα γόνα.
Ζ.

Έπρεπε δύσκολα
* - ΑΝ η Ελλάδα είχε απαγορεύσει τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, σήμερα όλοι οι Έλληνες θα ήταν εμβολιασμένοι, συμπέραναν χθες στη λαρισαϊκή παρέα.
- Ποιος ξεχνάει που την άνοιξη τρέχαμε από τη Λάρισα να εμβολιαστούμε στη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη, στον Παλαμά Καρδίτσας. Για τον οποίο τώρα οι αρμόδιοι κάνουν τον χαζό, για το πώς εμφανίζονται εκεί τόσοι πολλοί εμβολιασμένοι...
Ζ.

Συνταγές
* ΓΙΑ τις πιθανές επιπτώσεις από τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών, ιδιαίτερα των γιατρών, στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας πολλά γράφτηκαν και ακόμα περισσότερα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ελάχιστοι όμως είχαν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις από το «λουκέτο» στα ιατρεία των ανεμβολίαστων ιδιωτών γιατρών. Οι οποίοι ανεμβολίαστοι γιατροί από τις αρχές του μήνα δεν έκλεισαν απλώς τα ιατρεία τους, αλλά τους στερήθηκε και το δικαίωμα της συνταγογράφησης, ώστε να μην μπορούν να προσφέρουν έστω και κρυφά τις υπηρεσίες τους.
Έκπληκτοι οι ασθενείς-πελάτες τους πληροφορούνται ότι ο γιατρός τους δεν μπορεί να τους «γράψει τα φάρμακα» και καλούνται να βρουν λύση είτε σε άλλο γιατρό, που προφανώς δύσκολα θα συνταγογραφήσει φάρμακα άλλου γιατρού χωρίς εξέταση (με την απαιτούμενη αμοιβή φυσικά), είτε σε κάποιο Κέντρο Υγείας, που παρέχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
* * *
* ΠΡΟΣ το παρόν το μέγεθος του προβλήματος παραμένει άγνωστο, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος δεν γνωρίζει τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που έκλεισαν υποχρεωτικά τα ιατρεία τους λόγω εμβολιασμού, καθώς δεν έχει ενταχθεί στον ελεγκτικό μηχανισμό. Ο πρόεδρος Ντίνος Γιαννακόπουλος πάντως υποθέτει ότι δεν είναι πολλοί, αλλά δεν παίρνει και όρκο...
Δ.Κ.

Λόλα να...
* ΝΕΑ σχολική χρονιά και χθες στις συζητήσεις Λαρισαίων.
- Ο γιος μας ξέχασε το πιστοποιητικό για το σελφ τεστ, φαντάσου αργότερα που θα πρέπει να θυμάται και έξι - επτά μαθήματα.
***
* ΑΛΛΑΞΑΝ τα βιβλία στην Α’ τάξη;
- Λόλα να ένα λοκντάουν.
***
* - ΤΙ θυμάσαι από το σχολείο;
- Εγώ; Το κυλικείο.
***
* - ΠΑΣ σχολείο Μαιρούλα;
- Δεν πάω καλέ, με στέλνουν.
***
* - ΜΠΑΜΠΑ ποια είναι η διαφορά του δωρεάν με το τζάμπα;
- Βλέπεις τα βιβλία που σου έδωσαν στο σχολείο;
- Ναι.
- Ε, αυτά είναι δωρεάν, εσύ τζάμπα τα πήρες.
Ζ.

Πετυχημένες
* Ο,ΤΙ και να λέει η αντιπολίτευση, και η επαφή με τον έφιππο θαυμαστή του, Ντάλτον, και η ζωντανή παρέμβαση ως ακροατής στο ράδιο, απ’ όπου επίσης εισέπραξε επαίνους, ήταν επικοινωνιακά άψογες. Ασχέτως αν ήταν αυθόρμητες του Πρωθυπουργού ή επινοημένες από το επιτελείο του, το αποτέλεσμα έκανε γκελ στον κόσμο. Κι αυτό είναι που μετράει.
Αλλά και η συμβολική κίνηση με τα εγκαίνια του νέου σχολείου στο Δαμάσι, μα και οι διαβεβαιώσεις για έργα στα Φάρσαλα φάνηκαν πολιτικά αποτελεσματικές. Η θεσσαλική εκστρατεία Μητσοτάκη του έφερε πόντους.
Ζ.

Παράδοξα
* ΒΕΒΑΙΑ, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων, ουδείς αντελήφθη ότι ο Πρωθυπουργός πέρασε στα Φάρσαλα μέσα από αποστειρωμένο σωλήνα. Για τον «Ιανό» πήγε, αλλά «Ιανό» δεν είδε. Ούτε πρόεδρο κάποιου πληγέντος χωριού, ούτε αγρότες από κει.
- Ναι, αλλά είδε τον Δήμαρχο, τι παραπάνω...
- Ο οποίος ήταν πανευτυχής και μόνο που συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη.
***
* ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και το παράδοξο του Δαμασίου.
- Τι θα ήταν προτιμότερο... Να κάνουν μάθημα τα παιδιά στο Δαμάσι σε ένα πρόχειρο, λυόμενο σχολείο και να μένουν σε κανονικά καινούργια σπίτια ή να πηγαίνουν σε κανονικό φρεσκοφτιαγμένο σχολείο και να μένουν σε κοντέινερ;
- Ψευτοδίλημμα. Δεν φτάνουν τα λεφτά να φτιάξει η ιδιωτική εταιρεία δωρεάν σπίτια για όλους τους σεισμόπληκτους. Ύστερα, και τα πλάνα απ’ την πρωθυπουργική επίσκεψη δεν έδειξαν ερείπια απ’ τον σεισμό ή λυόμενα στο Δαμάσι, επομένως μπορεί και να μην υπάρχουν. Να πρόκειται για διαδόσεις κομμουνιστών...
Ζ.

Επιτέλους μαζί
* Η μόρφωση ως γνωστόν βελτιώνει τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του, διευκολύνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Και να που χρειάστηκε να συναντηθούν με την κορωνίδα της Παιδείας στην περιοχή, με κοτζάμ πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαζί και τρεις αντιπρυτάνεις, ώστε να γίνει κατορθωτό και να βρεθούν όλοι μαζί σε κλειστό χώρο, στα γραφεία του κόμματος, ναι και να μείνουν για ώρα δίπλα-δίπλα οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης και Άννα Βαγενά, κι ο συντονιστής γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Βασίλης Ζωγράφος. (Εκεί και ο συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όχι, όχι λάθος, εντάξει, αλλά όχι και τόσο μεγάλο θαύμα, ο συντονιστής του Τμήματος Παιδείας της οργάνωσης ήταν...).
Ζ.

Τρέχοντας
* ΠΑΙΔΙΑ γυμνασμένα στη συντροφιά των Λαρισαίων, γυμνασμένα σε πολλά και διάφορα, κυρίως στις εξυπνάδες.
- Πάμε να τρέξουμε 5-6 χιλιόμετρα, έτσι για την πλάκα μας...
- Δεν έχω τόσο χιούμορ.
***
* - Ξαπλωσα ρε σεις για να κάνω κοιλιακούς κι αποκοιμήθηκα.
***
* Ο άλλος ήταν επηρεασμένος από τον αγώνα αυτοκινήτων.
- Όλοι το πρωί τρέχουν στον φούρνο, το λεγόμενο Ράλι Ζαμπονοτυρόπολις.
***
* - ΠΑΜΕ για τρέξιμο;
- Ναι, αμέ...
- Πόσους γύρους αντέχεις;
- Τρεις, αλλά χωρίς κρεμμύδι.
Ζ.

Άλλο βίντεο
* ΣΤΑ χωράφια έξω απ’ το Δαμάσι τα πράγματα ήταν απλά. Μόνοι τους με τον Πρωθυπουργό, βρήκαν και τον Ντάλτον με φόντο τα γελάδια, μια χαρά. Στο κέντρο των Φαρσάλων όμως είχε κόσμο, κινητά, κάμερες, επικίνδυνα πράγματα, πήραν ρίσκο. Και να που τους προέκυψε ο συνταξιούχος Φαρσαλινός, κάργα νεοδημοκράτης κι αυτός, πλησίασε άνετα κι άρχισε τα δικά του. Κι από πίσω το βίντεο τραβούσε, αυτό το κυκλοφόρησαν ύστερα οι αντίπαλοι: «Έχω μία κόρη 17 ετών, πώς θα τα βγάλω πέρα με 600 ευρώ; Να, γράφει 1.200 στο χαρτί και να παίρνω 600;». Και τι απάντησε χαμογελώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης; «Το θέμα είναι να σπουδάσει καλά η κόρη», κι ο νους όλων πήγε στο Γέηλ, για να προσθέσει «θα πάρεις, θα πάρεις αναδρομικά». Ανυποχώρητος ο άλλος, μέχρι που ο Πρωθυπουργός του επισήμανε ότι είναι ντυμένος μπλε από πάνω μέχρι κάτω, το σκέφτηκε στιγμιαία ο Φαρσαλινός κι άρχισε να χαίρεται και να χειροκροτεί που είναι νεοδημοκράτης. (Τη ζημιά την είχε κάνει όμως, τα είχε μοιράσει και τα εγκεφαλικά σε δήμαρχο, αντιδημάρχους και στελέχη).
***
* ΚΙ επειδή τα βίντεο είναι πονηρές δημιουργίες, μετά από αυτό το σκηνικό, εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ίδιο τραπεζάκι, ευχαριστημένος. «Έφαγα, ήπια το καφεδάκι μου, να φύγουμε τώρα...». Και σε λίγο αναλήφθηκε στους ουρανούς, με το ελικόπτερο.
Ζ.

Αγορά εργασίας
* ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ τη μια ολόκληρη σελίδα, ξεχείλισαν και στη διπλανή της εφημερίδας, οι Μικρές Αγγελίες της Αγοράς Εργασίας. Κι είναι και μεγάλες οι σελίδες της «Ε». Πλήθος τα Ζητείται/Ζητούνται και δεν πρόκειται πια μόνο για σερβιτόρους και ντελιβεράδες, πολυχρωμία επιχειρήσεων και θέσεων για δουλειά. Ένδειξη ότι άρχισαν να ζωντανεύουν τοπική αγορά και παραγωγή. Είθε να έπεται και συνέχεια.
Ζ.

Καβγαδάκια
* - ΕΝΑ εισιτήριο για Αφρική, παρακαλώ...
- Ταξιδάκι αναψυχής;
- Μπα, λέρωσα με λάδια τον καναπέ στο σπίτι. (Τα οικογενειακά καβγαδάκια οδηγούν τους Λαρισαίους σε νέους δρόμους).
***
* - ΜΑΛΩΣΑ με τη γυναίκα μου επειδή αγοράζω λέει άχρηστα πράγματα και μου πέταξε στο κεφάλι τη μηχανή ισιώματος κορδονιών της κουκούλας από τη φόρμα.
***
* - ΕΙΔΕΣ μωράκι μου; Σήμερα δεν μαλώσαμε καθόλου.
- Μα σήμερα δεν μιλήσαμε καθόλου.
- Ε, να το κάνουμε κι αύριο βρε χαζό...
Ζ.

Οικονομικά
* ΕΙΧΑΝ πολιτικοποιήσει τη συζήτηση στην παρέα των Λαρισαίων.
- Η καλύτερη εποχή να είσαι πολιτικός... Για το ένα φταίει η παγκόσμια κλιματική κρίση, για το άλλο η παγκόσμια υγειονομική κρίση, για το τρίτο η παγκόσμια οικονομική κρίση, μια χαρά δικαιολογίες.
***
* - ΟΤΑΝ πρόκειται για τις ανατιμήσεις, γίνονται λέει και στην Ευρώπη. Όταν πρόκειται για τους μισθούς, είναι Τετάρτη.
***
* - ΩΡΑΙΑ η γονική παροχή 800.000 ευρώ χωρίς φόρο, πολύ ωραία.
- Φυσικά... Γι’ αυτούς όμως που έχουν να δώσουν στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους 500 και 800.000 ευρώ σε μετρητά ή ακίνητα.
- Ε ναι, μέχρι και 1.600 αφορολόγητα... Πρέπει όμως να έχεις για να τα δώσεις και να μη φορολογηθείς, δεν στα δίνουν και μάλιστα αφορολόγητα. (Άρα ποιος ωφελείται από αυτήν τη μείωση των φόρων;).
***
* - ΔΗΛΑΔΗ βρε παιδιά, ο άλλος εξήγγειλε 3,6 δισ. μέτρα παροχών και κανένα από αυτά δεν με πιάνει;
Ζ.

Κορδέλες
* ΝΕΟ λογισμικό εικονικής πραγματικότητας επιτρέπει σε πολιτικούς να εγκαινιάζουν έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, ανακοίνωσε η επιστημονική κοινότητα. Ένα νέο επαναστατικό πρόγραμμα που επιτρέπει σε πολιτικούς να εγκαινιάζουν έργα σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας παρουσιάστηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το Πρόγραμμα «Cordela», που πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «κορδέλα», την οποία κόβουν οι πολιτικοί όταν εγκαινιάζουν ένα νέο έργο.
«Δώσαμε στο πρόγραμμα το όνομα αυτό γιατί εμπνευστήκαμε από τους Έλληνες πολιτικούς που συχνά κόβουν κορδέλες ακόμη και σε έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη» τονίζει ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, Βιαρ Γκλάσεζ, πώς αλλιώς θα ονομαζόταν. Μέσω μιας μάσκας εικονικής πραγματικότητας, το πρόγραμμα επιτρέπει σε πρωθυπουργούς, υπουργούς και άλλους αξιωματούχους να μεταφέρονται σε ένα εικονικό περιβάλλον, όπου, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό γάντι, μπορούν να κόψουν την κορδέλα μπροστά στο ολοκληρωμένο έργο της επιλογής τους.
***
* «Η εφαρμογή μπορεί να παραμετροποιηθεί με πολλούς τρόπους, π.χ. να απεικονίζει τα εγκαίνια μιας έτοιμης γραμμής μετρό, ενός αυτοκινητόδρομου ή ενός πάρκου. Ο χρήστης μπορεί επίσης να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που χειροκροτούν, καθώς και την ένταση του χειροκροτήματος». Ωστόσο οι ερευνητές παραδέχονται πως παρότι η εφαρμογή είναι απόλυτα αληθοφανής, με αποτέλεσμα αυτός που φοράει τη μάσκα πιστεύει ότι πράγματι εγκαινιάζει κάποιο έργο, για να το πιστέψουν και οι άλλοι πρέπει να φορέσουν και αυτοί μάσκες εικονικής πραγματικότητας. «Ή έστω να ανήκουν στο ίδιο κόμμα» καταλήγουν.
Ζ.
Μούτρα
* «Ο γαλάζιος βουλευτής που κρατάει μούτρα στον Πρωθυπουργό μετά τον ανασχηματισμό και δεν το κρύβει». Έτσι σχολιάζει την απουσία του Μ. Χαρακόπουλου από το Δαμάσι και τα Φάρσαλα το άκρως φιλοκυβερνητικό «e-ota». Το αυτοδιοικητικό site, φιλοβοριδικό φυσικά, ένεκα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, προσθέτει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχες περιπτώσεις βουλευτών που κάνουν «μουτράκια» στον Πρωθυπουργό υπάρχουν και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, κάτι που σίγουρα δεν θα αρέσει και πολύ στον τελευταίο...». (Αυτά και με την ελπίδα ότι άρεσε το δημοσίευμά τους στον Πρωθυπουργό).
Ζ.

Αδέσποτα
* ΓΙΑ τα αδέσποτα σκυλιά στις νέες Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης διαμαρτύρεται συμπολίτισσα. Ζητώντας την παρέμβαση του Δήμου Λαρισαίων διά του Κυνοκομείου, καθώς όπως σημειώνει, πρόκειται «για επιθετικά αδέσποτα».
Προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι γνωστό στο Δημοτικό Κυνοκομείο, καθώς τελευταία φορά το κατήγγειλε η ίδια προ ημερών, όπως και στο παρελθόν το έχει πράξει στο Γραφείο Πολιτών.
Β.Κ.

sms
* ΕΞΥΝΕ το κεφάλι του ο Λαρισαίος, κάτι δεν του κολλούσε.
- Μου ήρθε μήνυμα στο κινητό. «Έλα Νίκο, έφυγε ο βλάκας, σε περιμένω». Πρώτον δεν με λένε Νίκο, δεύτερον ήταν από τη δικιά μου και τρίτον μόλις έφυγα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass